Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- exliberal-ex
- Posts: 7707
- Joined: 11/04/2013 00:01
#45876 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Meni neko posla ovog tipa....bas jednostavno kuha..ja sam skroz zaboravi da napravim ovaj kiseli kupus
- Sanabija
- Posts: 1553
- Joined: 13/03/2019 21:53
#45877 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Fazan, najprije supa pa zapecen sa krompirom
- banjaluka078
- Moderator
- Posts: 7375
- Joined: 16/01/2007 23:38
#45878 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Danas zimska hrana. Titkuš.
Jufke sastava kao za pitu, samo deblje, jednu preko druge i u tepsiju.
Iskidati. Ove hrskave pojesti, ako se ima zuba. Ja i njih iskomadam, ali u zasebnu posudu, jer će im trebati duže da omekšaju.
Prije toga se suho meso, obavezno malo s kostima, skuhalo. Prvu vodu poslije pet minuta kuhanja prosuti, pa onda kuhati "za prave".
Luk prvo karamelizirati, onda zaliti vodom u kojoj se kuhalo meso i još malo prokuhati. Zaliti i onda iskomadati meso na to i to je to.
Ima i verzija titkuša sa jufkama koje se mijese od brašna i kuhanog krompira, a prelijeva se mješavinom kiselog mlijeka, vrhnja i bijelog luka.
Ovo jelo je mama "donijela u miraz" iz Livna, Banjalučani ga ne poznaju, a nisam ni u drugim krajevima naletjela na njega.
Jufke sastava kao za pitu, samo deblje, jednu preko druge i u tepsiju.
Iskidati. Ove hrskave pojesti, ako se ima zuba. Ja i njih iskomadam, ali u zasebnu posudu, jer će im trebati duže da omekšaju.
Prije toga se suho meso, obavezno malo s kostima, skuhalo. Prvu vodu poslije pet minuta kuhanja prosuti, pa onda kuhati "za prave".
Luk prvo karamelizirati, onda zaliti vodom u kojoj se kuhalo meso i još malo prokuhati. Zaliti i onda iskomadati meso na to i to je to.
Ima i verzija titkuša sa jufkama koje se mijese od brašna i kuhanog krompira, a prelijeva se mješavinom kiselog mlijeka, vrhnja i bijelog luka.
Ovo jelo je mama "donijela u miraz" iz Livna, Banjalučani ga ne poznaju, a nisam ni u drugim krajevima naletjela na njega.
- Loo
- Posts: 6486
- Joined: 09/04/2012 12:10
#45879 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Jaooo tanjura i to je miraz?
Za jelo prvi put cujem.. ali sve " sastojke" volim
Krajina slicno jelo ima.. potrkriza
Samo umjesto jufkica, pravi se pogaca koja se tanko nareze
Ja sam danas pravila komanu
- Sanabija
- Posts: 1553
- Joined: 13/03/2019 21:53
#45880 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Ekstra!
Znam i titkus, a bolje potkrzu
Znam i titkus, a bolje potkrzu
- banjaluka078
- Moderator
- Posts: 7375
- Joined: 16/01/2007 23:38
#45881 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Nije, to je tatin miraz. Džaba svi novi tanjiri i fenseraj, ovo iz čega nas je majka hranila dok nas je čuvala se nikad ne baca, nema šanse. Ukusnija hrana iz njega.
Potkrižu smo nekad znali napraviti. Komana je kljukuša ili sam pobrkala lončiće?
- Loo
- Posts: 6486
- Joined: 09/04/2012 12:10
#45882 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Naravno..najukusnijabanjaluka078 wrote: ↑16/01/2021 21:06Nije, to je tatin miraz. Džaba svi novi tanjiri i fenseraj, ovo iz čega nas je majka hranila dok nas je čuvala se nikad ne baca, nema šanse. Ukusnija hrana iz njega.
Potkrižu smo nekad znali napraviti. Komana je kljukuša ili sam pobrkala lončiće?
Odrasla " na" ovakvim
Da da kljukusa
( Sarajlije kljukusom zovu i onu od rendanog krompira )
- jednonogi_Jack
- Posts: 2708
- Joined: 14/12/2005 21:21
#45883 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Ovo nešto slično zagorskim mlincima.banjaluka078 wrote: ↑16/01/2021 20:33 Danas zimska hrana. Titkuš.
Jufke sastava kao za pitu, samo deblje, jednu preko druge i u tepsiju.
Iskidati. Ove hrskave pojesti, ako se ima zuba. Ja i njih iskomadam, ali u zasebnu posudu, jer će im trebati duže da omekšaju.
Prije toga se suho meso, obavezno malo s kostima, skuhalo. Prvu vodu poslije pet minuta kuhanja prosuti, pa onda kuhati "za prave".
Luk prvo karamelizirati, onda zaliti vodom u kojoj se kuhalo meso i još malo prokuhati. Zaliti i onda iskomadati meso na to i to je to.
Ima i verzija titkuša sa jufkama koje se mijese od brašna i kuhanog krompira, a prelijeva se mješavinom kiselog mlijeka, vrhnja i bijelog luka.
Ovo jelo je mama "donijela u miraz" iz Livna, Banjalučani ga ne poznaju, a nisam ni u drugim krajevima naletjela na njega.
- banjaluka078
- Moderator
- Posts: 7375
- Joined: 16/01/2007 23:38
#45884 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Princip je isti, da.
- banjaluka078
- Moderator
- Posts: 7375
- Joined: 16/01/2007 23:38
- Sarah24
- Posts: 10008
- Joined: 08/06/2010 11:12
- Location: Somewhere over the rainbow
#45886 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
banjaluko, aferim vjerujem da je preukusno, nisam nikad probala, ali svidja mi se
- BarbaDue
- Posts: 63329
- Joined: 03/02/2008 22:28
- Location: pogledaj iza sebe
- exliberal-ex
- Posts: 7707
- Joined: 11/04/2013 00:01
-
- Posts: 2018
- Joined: 07/04/2010 11:05
#45889 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Sva jela za 10,hux tvoje dagarice bomba
-
- Posts: 2018
- Joined: 07/04/2010 11:05
#45890 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Hadzince ti si kriva za ove hurmasice neko te je prozvo da pravis I ja od tada samo vidim hurmasice pred ocima
Ove su po meni po ukusu definitivno najbolje koje sam dosad jela, jest zahtjevno vremenski za napraviti al vrijede svake sekunde puter se topi I filtrira da bude bez mlijeka sto je ustvari na kraju pravo maslo....
- Sanabija
- Posts: 1553
- Joined: 13/03/2019 21:53
#45891 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Hocuuuuuuuuuuuuuuui jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!immuno wrote: ↑17/01/2021 13:44
Hadzince ti si kriva za ove hurmasice neko te je prozvo da pravis I ja od tada samo vidim hurmasice pred ocima
Ove su po meni po ukusu definitivno najbolje koje sam dosad jela, jest zahtjevno vremenski za napraviti al vrijede svake sekunde puter se topi I filtrira da bude bez mlijeka sto je ustvari na kraju pravo maslo....
-
- Posts: 2018
- Joined: 07/04/2010 11:05
#45892 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Vrlo rado... Ko zna mozda nekad bude... Proci ce I ova Corona
- Sanabija
- Posts: 1553
- Joined: 13/03/2019 21:53
#45893 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Naravno da ce proci. A susret organizujemo makar pod maskama i vakcinama
Za nedjeljno popodne: Pašteta od srneće i zečje džigerice, srca i bubrega
Za nedjeljno popodne: Pašteta od srneće i zečje džigerice, srca i bubrega
-
- Posts: 5916
- Joined: 09/06/2010 22:51
#45894 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
E bravo!immuno wrote: ↑17/01/2021 13:44
Hadzince ti si kriva za ove hurmasice neko te je prozvo da pravis I ja od tada samo vidim hurmasice pred ocima
Ove su po meni po ukusu definitivno najbolje koje sam dosad jela, jest zahtjevno vremenski za napraviti al vrijede svake sekunde puter se topi I filtrira da bude bez mlijeka sto je ustvari na kraju pravo maslo....
Svaka čast, odlično izgledaju, naročito krajnja desna
Još samo halva nedostaje, da začini ovu slast i ukus
- BarbaDue
- Posts: 63329
- Joined: 03/02/2008 22:28
- Location: pogledaj iza sebe
#45895 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Ako je neko jeo varijantu sa lojem
Meni je top
Meni je top
-
- Posts: 4634
- Joined: 10/12/2018 11:48
- Location: Sarajevo
- Vozim: auto
#45896 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
I ja da postavim prvi put nesto na ovu temu
Last edited by Ariel on 26/01/2021 01:30, edited 1 time in total.
-
- Posts: 2018
- Joined: 07/04/2010 11:05
-
- Posts: 636
- Joined: 05/08/2009 09:56
-
- Posts: 636
- Joined: 05/08/2009 09:56
#45899 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Ovo izgleda odlično, a fascinira me da u tako maloj zemlji kao što je Bosna još uvijek ima jela za koje čujemo po prvi put.
-
- Posts: 636
- Joined: 05/08/2009 09:56