USA - Izbori za predsjednika 2020
-
155_mm
#12226 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
sad je jasno zbog cega je tramp povlacio vojsku po svijetu. znao je da ce mu trebati kod kuce.

-
WRecker
#12227 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ukoliko Republikanci budu glasali za impeachment Trumpa ovo bi bio razlog
https://youtu.be/m1uXKzyAKwc
https://youtu.be/m1uXKzyAKwc
- General War
#12228 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Kakva god imperija da se radja, zar stvarno mislis da ce bjelci to dozvoliti azija vlada? Ja se nebih na to kladio gledajci istoriju i stvarne razloge transvera tehnologije...tanki su oni jos.detroit-mercy wrote: ↑15/01/2021 17:51Ne znam koliko se moze nesto pripisati kao ispravnost ali definitivno dva straha ili narativa su obiljezila ove izbore:ime_kojeg_nema wrote: ↑15/01/2021 14:59Zeli dokazati ispravnost nekih osnovnih ideja iz narativa americke alternativne desnice ("alt-right"). Ne znam koliko si upucen u cijelu tu pricu ali tema je definitivno presiroka da bi je kvalitetno obradjivali u postu na forumu. Ukratko radi se o razlicitim grupama americke desnice koji nemaju neku zajednicku politicku organizaciju ali imaju neke zajednicke ideje kao odbijanje globalizacije, multikulturalizma, politicke korektnosti itd. Socioloski gledano igraju na kartu osjecaja ugrozenosti koji se javlja kod konzervativnih bijelaca zbog toga sto im pred ocima nestaje svijet kakav su poznavali. Naravno, svijet se uvijek mijenjao kao sto su uvijek postojali i oni koji su u tome vidjeli prijetnju, gubili postojece privilegije itd. da bi onda na osnovu toga interpretirali te promjene na razlicite nacine. Najcesce su to neka crno-bijela tumacenja svijeta kao sto mozes vidjeti i na ovoj temi. S jedne strane su Oni koji su u posjedu Istine a s druge strane Mi koji smo ili u zabludi ("uspavane ovcice") ili Manipulatori itd. U duhu naseg vremena i u skladu sa globalizacijom koju preziru najprisutniji su na drustvenim mrezama i internet forumima, zahvaljujuci kojima su uspjeli stvarno prosiriti svoje vidjenje svijeta. Meni je to nekada bas zanimljivo buduci da na odjeke tih razmisljanja nailazim i kod ljudi koji nemaju veze s njima ili nemaju cak ni pristup internetu, kao recimo kad pricam sa svojim starcima o nekim temama. Mada jasno mi je da pojednostavljena slika svijeta bazirana na ljudskim strahovima bolje prolazi, narocito u turbulentnim vremenima koja prate ekonomske krize, nego razumijevanje kompleksnosti svijeta i racionalan pristup.
Prvi: koji je veiki izvor energije koju crpi desnica da bijeli covjek u Americi vise ne odlucuje sam o sudbini zemlje
Drugi: ne toliko snazan kao prvi je spoznaja da moc USA kao imperije broj jedan u svijetu slabi i da se radja nova imerija na istoku
-
detroit-mercy
#12229 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
O kojim transferima tehnologije pricamo, to je vec zavreseno, oni su vec sad lideri na mnogim poljima. Ono sto su nekada bili New York, Pariz, London dana su to Dubai, Shangai, BangkokGeneral War wrote: ↑15/01/2021 20:46Kakva god imperija da se radja, zar stvarno mislis da ce bjelci to dozvoliti azija vlada? Ja se nebih na to kladio gledajci istoriju i stvarne razloge transvera tehnologije...tanki su oni jos.detroit-mercy wrote: ↑15/01/2021 17:51Ne znam koliko se moze nesto pripisati kao ispravnost ali definitivno dva straha ili narativa su obiljezila ove izbore:ime_kojeg_nema wrote: ↑15/01/2021 14:59
Zeli dokazati ispravnost nekih osnovnih ideja iz narativa americke alternativne desnice ("alt-right"). Ne znam koliko si upucen u cijelu tu pricu ali tema je definitivno presiroka da bi je kvalitetno obradjivali u postu na forumu. Ukratko radi se o razlicitim grupama americke desnice koji nemaju neku zajednicku politicku organizaciju ali imaju neke zajednicke ideje kao odbijanje globalizacije, multikulturalizma, politicke korektnosti itd. Socioloski gledano igraju na kartu osjecaja ugrozenosti koji se javlja kod konzervativnih bijelaca zbog toga sto im pred ocima nestaje svijet kakav su poznavali. Naravno, svijet se uvijek mijenjao kao sto su uvijek postojali i oni koji su u tome vidjeli prijetnju, gubili postojece privilegije itd. da bi onda na osnovu toga interpretirali te promjene na razlicite nacine. Najcesce su to neka crno-bijela tumacenja svijeta kao sto mozes vidjeti i na ovoj temi. S jedne strane su Oni koji su u posjedu Istine a s druge strane Mi koji smo ili u zabludi ("uspavane ovcice") ili Manipulatori itd. U duhu naseg vremena i u skladu sa globalizacijom koju preziru najprisutniji su na drustvenim mrezama i internet forumima, zahvaljujuci kojima su uspjeli stvarno prosiriti svoje vidjenje svijeta. Meni je to nekada bas zanimljivo buduci da na odjeke tih razmisljanja nailazim i kod ljudi koji nemaju veze s njima ili nemaju cak ni pristup internetu, kao recimo kad pricam sa svojim starcima o nekim temama. Mada jasno mi je da pojednostavljena slika svijeta bazirana na ljudskim strahovima bolje prolazi, narocito u turbulentnim vremenima koja prate ekonomske krize, nego razumijevanje kompleksnosti svijeta i racionalan pristup.
Prvi: koji je veiki izvor energije koju crpi desnica da bijeli covjek u Americi vise ne odlucuje sam o sudbini zemlje
Drugi: ne toliko snazan kao prvi je spoznaja da moc USA kao imperije broj jedan u svijetu slabi i da se radja nova imerija na istoku
- General War
#12230 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ma kakav lider druze, eno vidis huawei kako prodje, kinezi nemogu mlazni motor kako treba da naprave...mogu ti nabrajati do ujutro koliko zavise od transvera iz drugih zemalja vecinom zapada...I dubai i sangaj...bankok itekako zavise od zapada svako na svoj nacin imaju za cilj zadovoljenja potrosnje EU i USA a ne obratno, dok je tako...imaju oni prohe da se jos najedu.detroit-mercy wrote: ↑15/01/2021 20:57O kojim transferima tehnologije pricamo, to je vec zavreseno, oni su vec sad lideri na mnogim poljima. Ono sto su nekada bili New York, Pariz, London dana su to Dubai, Shangai, BangkokGeneral War wrote: ↑15/01/2021 20:46Kakva god imperija da se radja, zar stvarno mislis da ce bjelci to dozvoliti azija vlada? Ja se nebih na to kladio gledajci istoriju i stvarne razloge transvera tehnologije...tanki su oni jos.detroit-mercy wrote: ↑15/01/2021 17:51
Ne znam koliko se moze nesto pripisati kao ispravnost ali definitivno dva straha ili narativa su obiljezila ove izbore:
Drugi: ne toliko snazan kao prvi je spoznaja da moc USA kao imperije broj jedan u svijetu slabi i da se radja nova imerija na istoku![]()
-
detroit-mercy
#12231 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Za drzavu koja je prije 30tak godina gledala kako da obezbijedi obucu za svoje stanovnistvo a danas je u stanju da radi ovo https://www.bbc.com/news/science-environment-46724727.General War wrote: ↑15/01/2021 21:26Ma kakav lider druze, eno vidis huawei kako prodje, kinezi nemogu mlazni motor kako treba da naprave...mogu ti nabrajati do ujutro koliko zavise od transvera iz drugih zemalja vecinom zapada...I dubai i sangaj...bankok itekako zavise od zapada svako na svoj nacin imaju za cilj zadovoljenja potrosnje EU i USA a ne obratno, dok je tako...imaju oni prohe da se jos najedu.detroit-mercy wrote: ↑15/01/2021 20:57O kojim transferima tehnologije pricamo, to je vec zavreseno, oni su vec sad lideri na mnogim poljima. Ono sto su nekada bili New York, Pariz, London dana su to Dubai, Shangai, BangkokGeneral War wrote: ↑15/01/2021 20:46
Kakva god imperija da se radja, zar stvarno mislis da ce bjelci to dozvoliti azija vlada? Ja se nebih na to kladio gledajci istoriju i stvarne razloge transvera tehnologije...tanki su oni jos.![]()
Zemlja koja je lider u elektrifikaciji automobila i koja je najveci proizvodjac automobila u svijetu a do prije 30 godina biciklo im je bilo pojam.
Zemlja koja je lider u tehnologiji obnovljive energije, zemlja koja ima 1/3 svjetskih unicorn kompanija.
Kada malo lutas po aerodromima pa svratis do onih fancy prodavnica, obavezno su jedna ili dvije prodavacice Kineskinje
Kad vidis aerodrom u Shanaghai-u ili sam Shanghai, sve ti je jasno.
Na kraju, koliko zavise od Zapada toliko i Zapad zavisi od njih, gdje VW, BMW, GM ili Mercedes prave najvise para?
Jebeni su to igraci, Ameri su ih vec identifikovali kao prijetnju broj 1, kakva Rusija i bakraci.
- ultima_palabra
#12232 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Kakav si sa slobodom govora...
- General War
#12233 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Jarane, ta drzava jeste bila siromasna sa milijardu gladnih ali ideoloski potkovanih ljudi koji bi za partiju jos ginuli oko koreje protiv zlih amerikanaca, sada su kolonizovani i rade upravo ono sto trebaju...mercedes gore dole nece stetiti zapadu...ali i kinezi su se dali u cari konzumenizma sto u prevodu znaci da se mogu kontrlolisati...kineske prodavnice jesu, ali zar zaista mislis da NIKE nema nista od toga sto kinezi proizvodenjihove patike? Ja mislim da je obrnuto.detroit-mercy wrote: ↑15/01/2021 21:43Za drzavu koja je prije 30tak godina gledala kako da obezbijedi obucu za svoje stanovnistvo a danas je u stanju da radi ovo https://www.bbc.com/news/science-environment-46724727.General War wrote: ↑15/01/2021 21:26Ma kakav lider druze, eno vidis huawei kako prodje, kinezi nemogu mlazni motor kako treba da naprave...mogu ti nabrajati do ujutro koliko zavise od transvera iz drugih zemalja vecinom zapada...I dubai i sangaj...bankok itekako zavise od zapada svako na svoj nacin imaju za cilj zadovoljenja potrosnje EU i USA a ne obratno, dok je tako...imaju oni prohe da se jos najedu.detroit-mercy wrote: ↑15/01/2021 20:57
O kojim transferima tehnologije pricamo, to je vec zavreseno, oni su vec sad lideri na mnogim poljima. Ono sto su nekada bili New York, Pariz, London dana su to Dubai, Shangai, Bangkok![]()
Zemlja koja je lider u elektrifikaciji automobila i koja je najveci proizvodjac automobila u svijetu a do prije 30 godina biciklo im je bilo pojam.
Zemlja koja je lider u tehnologiji obnovljive energije, zemlja koja ima 1/3 svjetskih unicorn kompanija.
Kada malo lutas po aerodromima pa svratis do onih fancy prodavnica, obavezno su jedna ili dvije prodavacice Kineskinje.
Na kraju, koliko zavise od Zapada toliko i Zapad zavisi od njih, gdje VW, BMW, GM ili Mercedes prave najvise para?
Jebeni su to igraci, Ameri su ih vec identifikovali kao prijetnju broj 1, kakva Rusija i bakraci.
- General War
#12234 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Hmm, je li ti kongresmeni mogu dati ostavku ako su se toliko prestrasili? Retoricko pitanje naravno.
-
Bossona
#12235 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Oni koji te mogu navesti da vjeruješ u gluposti, mogu te navesti i da počiniš zvjerstva.
70+ milona Ammerikanaca se nasankalo na priču ovog budale.

70+ milona Ammerikanaca se nasankalo na priču ovog budale.

- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#12236 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Sigurnost na maksimalnoj razini: Nacionalna garda šalje 20,000 vojnika u Washington za Bidenovu inauguraciju
20,000 guardsmen to deploy for Biden inauguration
WASHINGTON (Reuters) - While Congress acted to impeach him, President Donald Trump on Wednesday urged his supporters to shun violence as the National Guard prepared to deploy at least 20,000 troops in Washington for the Jan. 20 swearing-in of his successor Joe Biden.
- jeza u ledja
#12237 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Russia is a gas station posing as a country. Cuo sam nedavno ovaj komentar.detroit-mercy wrote: ↑15/01/2021 21:43Za drzavu koja je prije 30tak godina gledala kako da obezbijedi obucu za svoje stanovnistvo a danas je u stanju da radi ovo https://www.bbc.com/news/science-environment-46724727.General War wrote: ↑15/01/2021 21:26Ma kakav lider druze, eno vidis huawei kako prodje, kinezi nemogu mlazni motor kako treba da naprave...mogu ti nabrajati do ujutro koliko zavise od transvera iz drugih zemalja vecinom zapada...I dubai i sangaj...bankok itekako zavise od zapada svako na svoj nacin imaju za cilj zadovoljenja potrosnje EU i USA a ne obratno, dok je tako...imaju oni prohe da se jos najedu.detroit-mercy wrote: ↑15/01/2021 20:57
O kojim transferima tehnologije pricamo, to je vec zavreseno, oni su vec sad lideri na mnogim poljima. Ono sto su nekada bili New York, Pariz, London dana su to Dubai, Shangai, Bangkok![]()
Kada malo lutas po aerodromima pa svratis do onih fancy prodavnica, obavezno su jedna ili dvije prodavacice Kineskinje.
Ma kakva Rusija, premala je to ekonomija da bi bila vazan igrac. Za Kinu si potpuno u pravu.
- jeza u ledja
#12238 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Shvatam da ih je hastra, ali ako zbog toga ne smiju nesto onda ne bi ni trebali da se bave politikom.General War wrote: ↑15/01/2021 22:19Hmm, je li ti kongresmeni mogu dati ostavku ako su se toliko prestrasili? Retoricko pitanje naravno.![]()
- General War
#12239 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Upravo obratno...ovdje se ne radi o ekonomiji vec politici i uticaju...tu su rusi se pokazali izvrsni : umjesto da gradis vojsku i trosis resurse...bolje zavadi pa vladaj...ulazi u politicare a ne u sistem kao sto amerikanci rade.jeza u ledja wrote: ↑16/01/2021 00:19Russia is a gas station posing as a country. Cuo sam nedavno ovaj komentar.detroit-mercy wrote: ↑15/01/2021 21:43Za drzavu koja je prije 30tak godina gledala kako da obezbijedi obucu za svoje stanovnistvo a danas je u stanju da radi ovo https://www.bbc.com/news/science-environment-46724727.General War wrote: ↑15/01/2021 21:26
Ma kakav lider druze, eno vidis huawei kako prodje, kinezi nemogu mlazni motor kako treba da naprave...mogu ti nabrajati do ujutro koliko zavise od transvera iz drugih zemalja vecinom zapada...I dubai i sangaj...bankok itekako zavise od zapada svako na svoj nacin imaju za cilj zadovoljenja potrosnje EU i USA a ne obratno, dok je tako...imaju oni prohe da se jos najedu.
Jebeni su to igraci, Ameri su ih vec identifikovali kao prijetnju broj 1, kakva Rusija i bakraci.![]()
Ma kakva Rusija, premala je to ekonomija da bi bila vazan igrac. Za Kinu si potpuno u pravu.
- jeza u ledja
#12240 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ne kontam? Rusi imaju prevelik uticaj u svijetu upravo zbog nesrazmjerno velike vojne moci.
Dugotrajno, to se ne moze porediti sa jacinom Kineza.
Ti mislis da su Rusi uticajniji u svijetu od Kineza?
Dugotrajno, to se ne moze porediti sa jacinom Kineza.
Ti mislis da su Rusi uticajniji u svijetu od Kineza?
-
WRecker
#12241 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Sam gospodin Xi u govoru u siječnju 2016. rekao je da je "Inovacija kineska ahilova peta". Možda je u pravu.Predanost velikih resursa znanstvenim istraživanjima može pomoći Kini u stvaranju uzbudljivih tehnologija. Ali ovo bi moglo biti, kao u Sovjetskom Savezu. Mnogi su znanstvenici (doduše, zapadnjaci) zaključili da je pokretač uspona Europe bio slobodan protok ideja. Okus ikonoklazma i odbijanje prihvaćanja konvencije također su mogli pomoći. Kontrola KKP-a nije simpatična ni za jednu od njih. A uz davanje prioriteta državnim poduzećima nad privatnim sektorom, dodano jačanju stranačke kontrole nad poslovanjem, obrazovanjem i društvom, legitimno se zapitati hoće li se ubuduće takvi Huawei, Alibaba i Tencent pojaviti tako lako.
-
Nocty
#12242 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
A ti imas dokaze o namještaljki?
Nije ti Amerika Bosna da imas ogranicen broj biraca mada se i tu sad malo bude...Neko ko je imao 14 godina kad je trump dobio sad ima 18.
Ne koristi se luzerskim zargonom
I ja sam mu dao sansu i nisam navijao da trohne.Ali kad si trohalj bio i trohalj ostao ovo je logičan ishod...
-
zilog
#12243 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ironija drug...Nocty wrote: ↑16/01/2021 05:01A ti imas dokaze o namještaljki?
Nije ti Amerika Bosna da imas ogranicen broj biraca mada se i tu sad malo bude...Neko ko je imao 14 godina kad je trump dobio sad ima 18.
I ja sam mu dao sansu i nisam navijao da trohne.Ali kad si trohalj bio i trohalj ostao ovo je logičan ishod...
Prati temu!
-
ime_kojeg_nema
#12244 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Uglavnom se slazem ali ono sto Kini nedostaje da definitivno postane svjetski igrac broj 1 na polju tehnologije je vlastita proizvodnja poluvodica. Kada i ako krenu proizvoditi vlastite napredne mikrocipove to ce biti to. Problem je sto ih niko ne moze proizvoditi sam jer proizvodnja zavisi od razlicitih kompanija sirom svijeta i zato Kini ne odgovara nikakvo globalno talasanje, ali ako bi postali autonomni na tom polju, a nije da ne pokusavaju i ulazu ogroman novac u to, to bi bio kraj price sto se tice toga ko je globalna svjetska sila.detroit-mercy wrote: ↑15/01/2021 21:43Za drzavu koja je prije 30tak godina gledala kako da obezbijedi obucu za svoje stanovnistvo a danas je u stanju da radi ovo https://www.bbc.com/news/science-environment-46724727.General War wrote: ↑15/01/2021 21:26Ma kakav lider druze, eno vidis huawei kako prodje, kinezi nemogu mlazni motor kako treba da naprave...mogu ti nabrajati do ujutro koliko zavise od transvera iz drugih zemalja vecinom zapada...I dubai i sangaj...bankok itekako zavise od zapada svako na svoj nacin imaju za cilj zadovoljenja potrosnje EU i USA a ne obratno, dok je tako...imaju oni prohe da se jos najedu.detroit-mercy wrote: ↑15/01/2021 20:57
-
zilog
#12245 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ove budale same daju dokaze o drzavnom udaru...
- drndalo
#12246 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Valjda je Drug Xi !?WRecker wrote: ↑16/01/2021 02:39 Sam gospodin Xi u govoru u siječnju 2016. rekao je da je "Inovacija kineska ahilova peta". Možda je u pravu.Predanost velikih resursa znanstvenim istraživanjima može pomoći Kini u stvaranju uzbudljivih tehnologija. Ali ovo bi moglo biti, kao u Sovjetskom Savezu. Mnogi su znanstvenici (doduše, zapadnjaci) zaključili da je pokretač uspona Europe bio slobodan protok ideja. Okus ikonoklazma i odbijanje prihvaćanja konvencije također su mogli pomoći. Kontrola KKP-a nije simpatična ni za jednu od njih. A uz davanje prioriteta državnim poduzećima nad privatnim sektorom, dodano jačanju stranačke kontrole nad poslovanjem, obrazovanjem i društvom, legitimno se zapitati hoće li se ubuduće takvi Huawei, Alibaba i Tencent pojaviti tako lako.
-
155_mm
#12247 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
kako neko sto krade usijev sa tudji njiva misli vladati svijetom. i to vladati i sa onima sa cijih njiva krade usjeve.

-
Nocty
#12249 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
aazilog wrote: ↑16/01/2021 06:18Ironija drug...Nocty wrote: ↑16/01/2021 05:01A ti imas dokaze o namještaljki?
I ja sam mu dao sansu i nisam navijao da trohne.Ali kad si trohalj bio i trohalj ostao ovo je logičan ishod...![]()
Prati temu!
m ko ce vracat i upratit sve
ja sam sad iz Feremontinga...
-
Nocty
#12250 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
dva puta bit impeached
to samo on moze
dovoljno je covjeku cut kako prica da zna da ima posla s budalom obicnom. Koja se pravi da nesto zna ponavljanjem istih rijeci i recenica glupim trailer pratiocima
to samo on moze
dovoljno je covjeku cut kako prica da zna da ima posla s budalom obicnom. Koja se pravi da nesto zna ponavljanjem istih rijeci i recenica glupim trailer pratiocima