Ja ne mogu vjerovati da se neki, nakon svega sto se desilo, pitaju, pa cak i cude zasto drugi impeachment.
Misterija, jbt.
Ciljevi impeachmenta, osim onog ociglednog, koji, nadam se, ne treba objasnjavati. Covjek je "samo", sa predsjednicke pozicije, izazvao ustavnu krizu, pokusao drzavni udar, zapalio masu da napadne Kongres. Sitnica. Ja razumijem da neki od vas mrze ili preziru Ameriku, boli vas ona stvar za americki Ustav, americke institucije or whatever, ali, predsjednici Amerike, generalno govoreci, to ne bi smjeli raditi. Zamisli.
Ciljevi;
1. Onemoguciti Trumpa da se ponovo kandiduje
2. Onemoguciti ga da pokusa sam sebi dati presidential pardon u preostalih sedam dana, mada ko zna da li bi se to moglo i odrzati u sudu. Svejedno, i dalje postoji mogucnost da to izmanipulise preko Pence gliste. E pa za stvari za koje si impeached, pardon ne vazi. Dakle, Trumpova krivicna odgovornost kada vise ne bude predsjednik je u pitanju. I ne samo Trumpova.
Mitch McConnell I McCarthy su izgleda u saglasnosti da Republikansku Stranku ociste od Trumpizma. Mislim da su i Biden i McConnell vec razgovarali o tome.
Zato ce McConnell sada odugovlaciti sa sudjenjem, jer detalji istrage oko napada na Kongres ce navodno otkriti kompromitirajuce stvari o nekim republikanskim kongresmenima koji su bili direktni saucesnici u napadu. Tu ce doci i njihova krivicna odgovornost na dnevni red. Da pokrene sudjenje sutra, Senat ne bi osudio Trumpa. To bi bio amaterski potez McConnella.
Moguce je da ce biti daljnjih sukoba sa teroristickim grupama, ali do toga bi svejedno doslo, bez obzira na impeachment. Ono sto je bitno sada je te grupe staviti na jednu stranu, a na drugoj strani su institucije, i dvije najjace stranke. Ako se Republikanska Stranka ne ogradi nedvosmisleno od Trumpizma, ona, zbog detalja istrage oko napada na Kongres, dovodi svoj opstanak u pitanje.
Svima je to, manje ili vise jasno. Danas, u raspravi, nijedan republikanac nije smio ni spomenuti bilo sta oko ublehe o ukradenim izborima.

Jasno je kakvi vjetrovi pusu.