Kakva kuknjava ljubitelja diktatora i gazenja sloboda govora sirom svijeta.
Cuj sloboda govora nja nja. "Sloboda govora" i "sloboda protoka informacija" je u zadnjih 20 godina dovela upravo do suprotnog od onog sto je cilj - do zaglupljivanja naroda, do plasiranja dezinformacija i do kontrole misljenja javnog mijenja goroj nego u vrijeme "informativne tame" i protoka vijesti na kapaljku. Informativna revolucija i sloboda govora, koju prvenstveno, naravno, promovise Amerika i Zapad, se uveliko koristi kao oruzje upravo protiv tog Zapada i kao sredstvo kontrole u zemljama gdje ta sloboda ne postoji ni u promilima. Najlakse je, kao i uvijek, palamudit sa strane.
Zasto i kako, o tome ce se vjerovatno u buducnosti izucavati na univerzitetima.
Naravno da se treba boriti za slobodu govora i protoka informacija, ali i ona ocigledno ima svoj limit. Primjera ima bezbroj. Odgovori, ocigleno, nisu jednostavni.
Trump vec godinama palamudi o ukidanju Section 230, kljucni dio zakona o Internetu koji mu je omogucio da postane to sto jeste, tj. dao mu slobodu. Znaci Trump. Niko ni da se osvrne na to. A sad kao kuknjava sto ga je ukinulo.
Vise ljudi je vise puta dalo ovdje vrlo jednostavan scenario - da li se na Twitteru ili bilo kojoj drustvenoj mrezi moze pisati bilo sta bez ikakve kontrole? Da ili ne? Posto je odgovor naravno "ne", to znaci da ipak postoji granica gdje se ta linija moze podvuci. Prema tome prestanite se pretvarati da je postojanje te granice predmet rasprave, jer nije. Predmet rasprave moze biti samo gdje je ta granica. Twitter je neki dan pokazao gdje je njihova. Da je pameti, davno su ovo trebali uraditi. Ali im je odgovoralo, jer $$$.
I tacno je, u ovome se slazu svi - Big Tech je centar svjetske moci. Ne ljevicari, ne desnicari, ne Bilderberzi, masoni, reptili, vec Dorseyji, Zuckerberzi, Bezosi i slicni. Ko misli da ti ljudi rade za nekoga, umjesto obratno, je naivan ko malo dijete.
I ne mislim da su to zli ljudi iza tamne zavjese koje treba pozatvarati, samo mislim da je vrijeme da se prema njima odnos drzave promjeni. I tu se kazem, slazu svi, i desni i lijevi. Vjerovatno ce u narednim godinama, mislim znali smo to i ranije, ovaj odnos i moguca legislativa, trust busting, ili sta li vec, prema njima, doci pod lupu politickog diskursa u Americi i EU. Mislim vec je, sad ce se intenzivirati.
I naravno, to ce rjesavati Amerika i Zapad, ne crne rupe i diktature u svijetu, ili komunisticki Borgovi u Kini. Sve pametnica do pametnice.
Sloboda govora je pravo koju promovise Amerika, ne Kina. Ne Iran, Rusija, Turska i slicno. Sloboda protoka informacija takodje. Nista od ovog sto sad imamo ne bi imali bez toga, ukljucujuci i evo bas ovaj ovdje forum gdje ovako slobodno palamudimo. Jasno je to svima, ali se povremeno volimo napravit ludi kad nam odgovara, jelde?
Apsolutna sloboda govora ne postoji i nikad nije postojala. Vrijeme je da se kaos napravljen fejsbukovim algoritmima i guglovim trazilicama okrene u drugom smjeru. U smjeru koji koristi zemljama koje su taj sistem i napravile.