Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
drag_gost

#5451 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by drag_gost »

Dozer wrote: 07/01/2021 15:18
drag_gost wrote: 07/01/2021 15:14
Dozer wrote: 07/01/2021 15:11
Tvrdi se da je prica o 10% koristenja mozga mit. Kako znamo da je mit, a ne znamo koliko i kako se zaista koristi nas mozak?
Ista je stvar i sa svom ovom Covid pricom - nemamo pojma o virusu (tako se tvrdilo, a tvrde i sad razni zvanicni autoriteti), ali imamo vakcinnu protiv njega. Protiv cega to tacno imamo vakcinu....?
Pa logicno - protiv virusa o kojem nemamo pojma zasto kod nekoga uzrokuje slabe, kod nekoga nikakve, kod nekoga srednje, kod nekoga jake simptome, a nekoga i ubije.
Ali, "znamo" da ce vakcina sve to srediti. Kako znamo? Pa....znamo, jbg. Dovoljno smo pametni i tehnoloski napredni da to znamo :D

Ovo su, sumirano, argumenti "pravovjernih" o svemu ovome. Dodatak je da "znaju eksperti i mi im vjerujemo" :D
Onda je skoro sve mit. Sve se moze relativizirati i dovesti u pitanje. To ne vodi u zdravu diskusiju vec u gubljenje vremena.
Ne, nego to, a na bazi dostupnih cinjenica, vodi istini i ispravnom, ili bar ispravnijem rjesenju nekog problema.
Slijepo vjerovanje jednim informacijama, a bez cak i pokusaja analize drugih i suprotnih, kao i poznatih cinjenica, vode katastrofi. Ovoga nam je istorija prepuna.

A nije bas da se sve moze dovesti u pitanje. Mnoge stvari koje su bile dovodjene u pitanje kasnije su dokaane, i postale su neosporive cinjenice. Ova prica oko Covida je daleko od svega toga. Dao sam 12 cinjenica, hronoloskih. Ako vam sve to zaista izgleda sasvim ok i normalno, OK. Vase je pravo da tako razmisljate i da to odbacite kao irelevantno. Ja naprosto ne mogu to tako.
Jedno je kada naucna zajednica dovodi nesto u pitanje, a drugo je kada obican covjek siromasnog znanja dovodi to u pitanje. Ja barem, kada je medicina u pitanju nemam nista do siromasno znanje, isto kao i ti. Citanje na internetu je hobi. Vise puta sam, dosta korektno napisao da uopste na temu covida ne mogu naucno razgovarati. Mene fascinira da ti mozes, a kako znam nisi strucan. Radi se o tome ko dovodi nesto u pitanje. Ja odgovor nemam na to kada neki doktor ili medicinska sestra dovede vakcinu u pitanje. Nemam dovoljno znanja. Sve ostalo je suplja prica, gubljenje vremena, upravo na to sam mislio kada sam napisao da sve skoro moze onda biti "mit". Bitna je pozadina iza svega, konvecionalno obrazovanje i nauka. Sve ostalo je suplja prica.

Tako je i tvoja naglabanje o kapacitetima mozga ili poznavanju svemira nista do hobi, suplja prica. Za ismijavanja. Bez uvrede. Zato sam i postavio onaj link za Lucy.
Last edited by drag_gost on 07/01/2021 15:43, edited 1 time in total.
Diogenes420

#5452 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Diogenes420 »

I još nešto - pa kad bi bili protiv, odbili, ili tako nešto - pa šta mogu sa svojim doktorskim znanjem kada čitav svijetu učestvuje u ovoj propagandi?

Misliš kao rizikovat posao, i da će otići gdje? U Njemačku? Španiju? Ne zna jezik, ima dva kredita?
drag_gost

#5453 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by drag_gost »

Diogenes420 wrote: 07/01/2021 15:23
drag_gost wrote: 07/01/2021 15:15
Bojim se da ne samo da lazes, nego si jos i bezobrazan. Mala je zajednica u Sarajevu sto se tice IT-ja, ne lupaj.

prema biznisinfo.ba, U BiH postoji preko 800 IT kompanija. Ako pretpostavimo da nema niti jedne u Grahovu i sličnim, lako je zaključiti da je ogromna većina u većim gradovima. Koliko od toga IT kompanija u Sarajevu?
Je li to mala zajednica?
Uzasno mala zajednica. I jos jednom, ne lazi!
Diogenes420

#5454 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Diogenes420 »

drag_gost wrote: 07/01/2021 15:42
drag_gost wrote: 07/01/2021 15:15
Bojim se da ne samo da lazes, nego si jos i bezobrazan. Mala je zajednica u Sarajevu sto se tice IT-ja, ne lupaj.

prema biznisinfo.ba, U BiH postoji preko 800 IT kompanija. Ako pretpostavimo da nema niti jedne u Grahovu i sličnim, lako je zaključiti da je ogromna većina u većim gradovima. Koliko od toga IT kompanija u Sarajevu?
Je li to mala zajednica?

by Wind » 07/01/2021 15:35

adsubzero wrote: ↑07/01/2021 14:41
Ova tema je ko automobilska nesreca, teska za gledati, ali jednostavno ne mozes skrenuti pogled. Blazen je ko je nije nikad otvorio. :lol:
Pa jest, i aktuelna je totalno samo je problem nedostatak kulture razgovora. Jos kad pocnu da vrijedjaju jedne druge, odron....

Cast izuzecima, ali daj malo smirite strasti i ponudite dokaze i sa jedne i sa druge strane. Bilo bi puno zanimljivije.

PS
Za onog sto ne vjeruje u postojanje (koristenje) app za pracenje...DA, to ima i uveliko se koristi u BiH a nisu u pitanju high-tech firme.

JAko mala, nema ni 300
Mogy87

#5455 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Mogy87 »

Diogenes420 wrote: 07/01/2021 15:40
Mogy87 wrote: 07/01/2021 15:39
Dozer wrote: 07/01/2021 15:37 Prestani lupetati, molim te.... Stravicno se brukas...
Odgovori mi na pitanje. Da li su ljudi medicinske struke trazeni sirom Evrope i da li postoje ogranicenja kretanja radne snage izmedju zemalja clanica EU?

Koliko je meni poznato, a i čitavom svijetu, postoji ograničenje kretanja već godinu dana.
Ne za medicinsko osoblje. Mislis da pandemija nije povecala potraznju za strucnim kadrom?
Fuzzy Dunlop

#5456 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Fuzzy Dunlop »

Naručio sam da jedem... i nije fino da te ovako ignorišu :oops:
Dozer wrote: 07/01/2021 12:54Upravo u ovome i jeste najveci problem. Evo hronoloskih cinjenica koje na to ukazuju vise nego nedvosmisleno:
1. Pandemija je proglasena mimo svih vazecih pravila WHO o tome (cak jos uvijek nisu ispunjeni uslovi za njeno proglasenje, opet po vazecim pravilima WHO).
Naručeno 100 raspiratora za 10 miliona a koji još nisu u funkciji. Nije dokaz teorije zavjere da te ćipuju/kastriraju/ubiju već polovluka, ljudske gluposti itd.
2. Ekspresno je proglasena ogromna smrtonosnost virusa, a za koji se istovremeno tvrdilo da je nov i da se o njemu ne zna nista (kako su znali onda da je toliko smrtonosan?).
Na osnovu dostupnih podataka. Ako umre 2 od 5 ljudi, dovoljan je uzorak. A šta je ogromna smrtnost, to je već stvar stava, filozofije. 100 mrtvih u Siriji? Pffff 10 mrtvih u terorističkom napadu u Berlinu? Aaaa zvoni.
3. Uporedo s ovim desava se, sada vec sasvim jasno i ocigledno, organizovano medijsko sirenje histerije, panike i straha, sve potpomognuto iz 2 osnovna centra moci za te stvari - WHO i CDC.
Dokaz? Evo kontra "argument". Kim Kardashian. Pitaj bilo kojeg muškarca (a i ženu), ne bi je metlom. A ubila i postavila standard popularnosti (u ljudskoj gluposti). Mediji nisu dokaz. Ljudi rade za klik. Ako si kad gledao djecu (bilo popularno prija par godina) kako mlataraju rukama oko struka. E to ti je sa TikToka i Fortinet igre. Planetarno ludilo. Kažu pred vježba da primiš vakcinu.
4. Pod tim pritiskom, i preporukama, vecina svjetskih vlada prepisuju mjere jedni od drugih (za koje se ispostavilo da su totalni promasaj i da nisu rijesile nista), cime se direktno ukidaju mnoga ljudska prava i prakticno uvode diktature.
Tako je sa većinom zakona. Eto mi u BiH izmislili rimsko pravo, ljudska prava, zakone i sl. Nije dokaz teorije zavjere.

5. Vakcina protiv "nove i nepoznate bolesti", a za koju se ispostavlja da uopste nije onakva kakvom su je predstavljali i predstavljaju ( i ovo ne vide samo slijepci), najavljuje se vec nakon 2 mjeseca od "izbijanja" pandemije.
Vakcija se može razviti za bilo koje virusno oboljenje. Zamisli da si farmaceut i imaš planetarno popularan virus. Nećeš najaviti vakcinu? Hehe. Opet ubacuješ nebuloze u nebuloze. Nisi sposoban za konstruktivnu diskusiju.
6. Vec tada mnogi predvidjaju da ce vakcinacija biti obavezna, ili ako ne to, onda da ce ljudi biti uslovljeni (prisliljeni) na razne nacine da se moraju vakcinisati. Ovo se danas ispostavlja tacnim (jos u aprilu sam najavio da ce se ovo desiti).
Nije obavezna. Nisi bitan. Umri. Bićeš statistika. Ali, kako to zakoni demokratije a i života na zemlji, potreba većine > potrebe sebičnog pojedinca.
7. Vakcina je proizvedena u najkracem roku u istoriji. Naivni ovo pravdaju "tehnoloskim napretkom".
Koliko je trajalo "pronalaženje" i razvoj (ovo nema veze sa proizvodnjom, opet pokazuješ kako pišeš nebuloze i ne razumiješ osnovne koncepte) nije dokaz teorije zavjere. To je kao da kažeš Usain Bolt-u kako nije trčao 9,58 jer jednostavno niko nikad nije trčao tako brzo.
8. Vakcina se zasniva na potpuno neprovjerenoj tehnologiji.
Vakcina je vakcina. Demonstiraj nam kako ova vakcija djeluje i ukaži kako je to neprovjerena metoda. I da nije prije uspješno korištena.
9. Vakcina u klinickoj fazi nije ispitana ni priblizno u skladu i rokovima po vazecim pravilima.
Koji su to rokovi i da li važe u slučaju vanredne situacije (ne važe, ovo je retoričko pitanje). Zamisli u ratu ide tenk na tebe, ti imaš zolju i pitaš se da li je ta zolja testirana u skladu sa rokovima i važećim pravilima hahaha. A i ovo si bubno, nemaš pojma o ovome.
10. Ne zna se koliko traje imunitet od vakcine, kao ni da li uopste postoji, i sve se bazira na tvrdnjama proizvodjaca (trenutno ne postoje informacije o tome da li medju vakcinisanima ima zarazenih nakon toga).
Čak i ako se ispostavi da je vakcina totalni promašaj i da će nam na potiljku izrasti dodatni šupak, opet nije dokaz teorije zavjere. A da ne govorim kako nije tačno da se ne zna. A to "kao ni dali uopšte postoji (imunitet)... hahaha pa.. hahaha
11. Ne zna se sta se tacno moze desiti ljudima nakon 6+ mjeseci i kakve sve dugorocne promjene vakcina moze uzrokovati.
E vidiš, možeš ti kad se skoncentrišeš. Dobro si napisao, "šta se tačno". Ko to zna, moj ti.. da li će nauka ikad doći do tog nivoa. Ako dođe, da li vrijedi živjeti... zamisli da je sve sigurica mmm :) Sigurno ovdje negdje leži diagnoza...
12. Proizvodjac se i prije pocetka vakcinacije ogradio od svih mogucih dugorocnih posljedica (sto je i logicno jer vrlo dobro znaju da nemaju pojma sta sve moze biti. Ja bih dodao da mozda i znaju, i da su se upravo radi toga odmah u startu ogradili od svega).
Kakvi smo postali idioti, ljudi pišu na onoj posudi za kafu da je vrelo i da se možeš opržiti. IIIiii ni ovo nije dokaz teorije zavjere. Jednostavno živimo kapitalizam, profit je broj jedan i ko je čitao neki ozbiljan ugovor (ne ove naše forme radi) zna da se svako ogradi od bilo čeka što mu padne na pamet.

Eeevoo konobara :) Da zna šef da ovo pišem a kasnim i ne odgovaram na mailove... bio bi čipovan :izet:
Diogenes420

#5457 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Diogenes420 »

Ako vjerujete da vas vakcina štiti - vakcinišite se.

Ali nemojte da podržavate mjere i diskriminaciju protiv onih koji ne žele. Jer vakcine vas štite, jelde? Pa niste ih onako bezveze primili. Nego ste je primili sa ciljem da vas zaštiti, jelde?
Mogy87

#5458 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Mogy87 »

Diogenes420 wrote: 07/01/2021 16:02 Ako vjerujete da vas vakcina štiti - vakcinišite se.

Ali nemojte da podržavate mjere i diskriminaciju protiv onih koji ne žele. Jer vakcine vas štite, jelde? Pa niste ih onako bezveze primili. Nego ste je primili sa ciljem da vas zaštiti, jelde?
Kad sam ti napisala to isto, moj post si samo preskocio.
Lao Ce

#5459 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Lao Ce »

Kad znaš šta je istina, onda pisanje i mišljenje sugovornika na suprotnoj strani ima vrijednost kao i lanjski snijeg.
drag_gost

#5460 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by drag_gost »

Diogenes420 wrote: 07/01/2021 15:43

Je li to mala zajednica?

Ova tema je ko automobilska nesreca, teska za gledati, ali jednostavno ne mozes skrenuti pogled. Blazen je ko je nije nikad otvorio. :lol:
Pa jest, i aktuelna je totalno samo je problem nedostatak kulture razgovora. Jos kad pocnu da vrijedjaju jedne druge, odron....

Cast izuzecima, ali daj malo smirite strasti i ponudite dokaze i sa jedne i sa druge strane. Bilo bi puno zanimljivije.

PS
Za onog sto ne vjeruje u postojanje (koristenje) app za pracenje...DA, to ima i uveliko se koristi u BiH a nisu u pitanju high-tech firme.

JAko mala, nema ni 300
Bolan, ne lupaj...

Sta poslodavac ima od toga sto zna da je x osoba otisla kod y svalerke? Pricamo o it kompanijama. Ne o komercijalistima u sluzbenim vozilima.
spinel_

#5461 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by spinel_ »

Mogy87 wrote: 07/01/2021 16:04
Diogenes420 wrote: 07/01/2021 16:02 Ako vjerujete da vas vakcina štiti - vakcinišite se.

Sta mislis o ovom clanku? Pogledaj samo datum istog

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hr ... cni-585397
Lao Ce

#5462 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Lao Ce »

Z. Meter: Zašto ljudi bježe od cjepiva? Komercijalizirana znanost uništila povjerenje

https://www.geopolitika.news/analize/z- ... icdtAj6E1w
Za razliku od davne prošlosti, kada se cijepljenju protiv opasnih zaraznih bolesti u svijetu uglavnom protivilo neprosvijećeno stanovništvo (poznat je primjer s kraja 18. stoljeća, kada su engleskog farmera, koji je prvi cijepio sebe i djecu protiv velikih boginja, susjedi izbacili iz kuće i umalo ubili. Ti dobri ali neuki ljudi mislili su kako će cijepljenje ljudi cjepivom na bazi kravljih boginja za posljedicu imati da će svima narasti rogovi i repovi), danas, kada je riječ o protivnicima cijepljenja protiv Covida-19, glavnu riječ u svijetu imaju obrazovani ljudi i intelektualci – štoviše, znatan broj njih i iz same medicinske i znanstvene struke – i to ne iz „banana država“, već iz najbogatijih zemalja svijeta. Masovno odbijanje cijepljenja građana Hrvatske i brojnih svjetski država činjenica je koja se nerado priznaje i o kojoj se radije šuti. Prema anketama, 86% britanskih roditelja uvjereno je da će cjepivo protiv koronavirusa imati “teške nuspojave”, a gotovo polovica njih kategorički odbija cijepiti svoju djecu (https://www.dailymail.co.uk/news/articl ... laims.html).
Diogenes420

#5463 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Diogenes420 »

drag_gost wrote: 07/01/2021 16:10

PS

JAko mala, nema ni 300
Bolan, ne lupaj...

Sta poslodavac ima od toga sto zna da je x osoba otisla kod y svalerke? Pricamo o it kompanijama. Ne o komercijalistima u sluzbenim vozilima.

https://hubstaff.com/employee_monitoring

ili da ti preciznije citiram jedan dio
"Wait, there’s more? Yup. Any time you’re keeping track of employee activity, you’re conducting “employee monitoring.”

That applies to companies like Buffer, who give their team members activity trackers. Every Buffer hire receives a Jawbone UP wristband. Sleep, exercise, nutritional choices—the wristband tracks it all, and each individual’s results are open to the entire company. This counts as employee monitoring.

Deloitte, the famous consulting firm, recently conducted a pilot program in which each employee got a "smart" ID badge. These badges tracked how often they spoke in meetings, left their desks, and used effective body language. This counts as employee monitoring.

Japanese tech company Hitachi developed a similar badge-like device for tracking employee happiness, based on "distinct physical movements." With the data, Hitachi could figure out which internal teams were the happiest and why. This counts as employee monitoring."
Mogy87

#5464 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Mogy87 »

spinel_ wrote: 07/01/2021 16:12

Gripa je ozbiljna bolest i ja se svake sezone vakcinsem protiv gripe upravo iz navedenih razloga.
COVID ima 10 puta vecu smrtnost od gripe, o dugorocnim posljedicama da ne pricam.

Milos Babica, mikrobiolog iz San Dijega je odlicno opisao situaciju:

Kako ja merim svoj rizik: 42 godine, muški pol, normalna prosečna telesna težina, bez drugih komorbiditeta. Nisko rizična grupa, imam samo 0,2 odsto šansu smrti od virusa. Ali u stvarnosti, ako se zarazi 500 ljudi poput mene, od njih će jedan da umre; 75 će da završi u bolnici i rizikuje merljive trajne posledice; 18 će biti na intenzivnoj nezi, i većina njih će imati trajne efekte koji mogu da budu značajni. Mada 0,2 odsto zvuči kao mala cifra, ukupnija slika je otrežnjavajuća“, kaže on.

https://rs-8nqof7qzeod2et99kimwqegbnmsm ... ili-virus/
dr_Evil

#5465 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by dr_Evil »

Nisam ulazio na temu mjesec, vidim jos uvije se prica samo o vakcini, i to se vrte samo isti za i protiv argumenti.

Blah, dajte malo ravnozemljasi navalite dosta korone
Wind

#5466 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Wind »

E to je to što sam maloprije pisao...

Prvo ja ne "lupam". Drugo, nadovezao sam se na raniju tvrdnju da takvih app nema (ne koriste se) a itekako ih ima. I treće, ko, kad i kako ih korsti, to je za drugu temu.
Medobrundo25

#5467 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Medobrundo25 »

Mogy87 wrote: 07/01/2021 16:18

Gripa je ozbiljna bolest i ja se svake sezone vakcinsem protiv gripe upravo iz navedenih razloga.
COVID ima 10 puta vecu smrtnost od gripe, o dugorocnim posljedicama da ne pricam.

Kako ja merim svoj rizik: 42 godine, muški pol, normalna prosečna telesna težina, bez drugih komorbiditeta. Nisko rizična grupa, imam samo 0,2 odsto šansu smrti od virusa. Ali u stvarnosti, ako se zarazi 500 ljudi poput mene, od njih će jedan da umre; 75 će da završi u bolnici i rizikuje merljive trajne posledice; 18 će biti na intenzivnoj nezi, i većina njih će imati trajne efekte koji mogu da budu značajni. Mada 0,2 odsto zvuči kao mala cifra, ukupnija slika je otrežnjavajuća“, kaže on.

Niti jedan naucnik na svijetu niti organizacija ne smije izaci sa tacnim podatkom o smrtnoati od covid-a, jer nema jos pravih podataka i sve je u sferi nagadjanja ali zato kucanica mogy zna da je to 10x veci broj nego od gripe. Strasno. :run:
drag_gost

#5468 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by drag_gost »

Diogenes420 wrote: 07/01/2021 16:16
drag_gost wrote: 07/01/2021 16:10

PS

JAko mala, nema ni 300
Bolan, ne lupaj...

https://hubstaff.com/employee_monitoring

ili da ti preciznije citiram jedan dio
"Wait, there’s more? Yup. Any time you’re keeping track of employee activity, you’re conducting “employee monitoring.”

That applies to companies like Buffer, who give their team members activity trackers. Every Buffer hire receives a Jawbone UP wristband. Sleep, exercise, nutritional choices—the wristband tracks it all, and each individual’s results are open to the entire company. This counts as employee monitoring.

Deloitte, the famous consulting firm, recently conducted a pilot program in which each employee got a "smart" ID badge. These badges tracked how often they spoke in meetings, left their desks, and used effective body language. This counts as employee monitoring.

Japanese tech company Hitachi developed a similar badge-like device for tracking employee happiness, based on "distinct physical movements." With the data, Hitachi could figure out which internal teams were the happiest and why. This counts as employee monitoring."
Bolan, ne provaljuj se. Dok kompanije kao Netflix, Google, i slicni daju slobodu da svako uzme godisnji kada zeli i koliko god zeli ti mene ubjedjujes da su dvije IT osobe u Sarajevu pricale kako ih neko zeli pratiti, gdje hodaju i slicno i to u njihovo slobodno vrijeme, za vikend? Pricamo o IT ljudima, dakle vecinom remote ljudima koji 5 puta dnevno promjene lokaciju gdje rade. Sta ima iko od te informacije u IT svijetu? Opet ti kazem, lazes.

Ne pricamo o komercijalistima koji imaju sluzbena vozila pa im kompanija placa gorivo i zeli da zna da ne placa gorivo da se ovaj ode svalerisati, nego da dostavi robu.
Mogy87

#5469 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Mogy87 »

Medobrundo25 wrote: 07/01/2021 16:54

Niti jedan naucnik na svijetu niti organizacija ne smije izaci sa tacnim podatkom o smrtnoati od covid-a, jer nema jos pravih podataka i sve je u sferi nagadjanja ali zato kucanica mogy zna da je to 10x veci broj nego od gripe. Strasno. :run:
Pretpostavljam da znas sta je meta analiza i da zakljuci do kojih se dolazi ovom metodom smatraju najuvjerljivijim dokazima.

The systematic review encompassed 113 studies, of which 27 studies (covering 34 geographical locations) satisfied the inclusion criteria and were included in the meta-analysis.

The estimated age-specific IFR is very low for children and younger adults (e.g., 0.002% at age 10 and 0.01% at age 25) but increases progressively to 0.4% at age 55, 1.4% at age 65, 4.6% at age 75, and 15% at age 85.

https://link.springer.com/article/10.10 ... 20-00698-1
Last edited by Mogy87 on 07/01/2021 17:08, edited 1 time in total.
spinel_

#5470 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by spinel_ »

Image
drag_gost

#5471 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by drag_gost »

Wind wrote: 07/01/2021 16:22 E to je to što sam maloprije pisao...

Prvo ja ne "lupam". Drugo, nadovezao sam se na raniju tvrdnju da takvih app nema (ne koriste se) a itekako ih ima. I treće, ko, kad i kako ih korsti, to je za drugu temu.
Nisam tebi pisao, nego ovome. Naravno da postoje aplikacije, pazi, postoji i aplikacija koja navodno mjeri ja osnovu pogleda koliko ti je zivota ostalo. Ljudi na glupostima uzimaju pare.
Industrialyzer

#5472 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Industrialyzer »

drag_gost wrote: 07/01/2021 17:32
Wind wrote: 07/01/2021 16:22 E to je to što sam maloprije pisao...

Nisam tebi pisao, nego ovome. Naravno da postoje aplikacije, pazi, postoji i aplikacija koja navodno mjeri ja osnovu pogleda koliko ti je zivota ostalo. Ljudi na glupostima uzimaju pare.
A duzine telomera, moze li tako? :-D
Medobrundo25

#5473 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Medobrundo25 »

Mogy87 wrote: 07/01/2021 17:04

Pretpostavljam da znas sta je meta analiza i da zakljuci do kojih se dolazi ovom metodom smatraju najuvjerljivijim dokazima.

The systematic review encompassed 113 studies, of which 27 studies (covering 34 geographical locations) satisfied the inclusion criteria and were included in the meta-analysis.

The estimated age-specific IFR is very low for children and younger adults (e.g., 0.002% at age 10 and 0.01% at age 25) but increases progressively to 0.4% at age 55, 1.4% at age 65, 4.6% at age 75, and 15% at age 85.

Svasta napises da izgledas pametnije , a preskocis najbitniju stvar. IFR, koji je matematicki netacan , statisticka glupost i sve je osim tacnog alata za bilo sta osim za ispiranje mozga. Nema nikakvu matematicku pozadinu niti bilo sta drugo. A srala si Dr. Drljevicu sto je istim pijacnim racunom rekao da je smrtnost od gripe kod nas X,X%. Nasmijat cu ti se jos jednom hobby naucnice, i molim te da dalje ne vrijedas inteligenciju ljudima na forumu. I opet ti ponavljam mani se ti studija, ne znas sta to znaci niti za sta se koristi niti koju naucnu i cinjenicnu tezinu iste nose, ovo je posljednji put da ti odgovaram, strasno me iritiras kolicinom gluposti koje pises.
Mogy87

#5474 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Mogy87 »

Medobrundo25 wrote: 07/01/2021 19:33
Mogy87 wrote: 07/01/2021 17:04

Svasta napises da izgledas pametnije , a preskocis najbitniju stvar. IFR, koji je matematicki netacan , statisticka glupost i sve je osim tacnog alata za bilo sta osim za ispiranje mozga. Nema nikakvu matematicku pozadinu niti bilo sta drugo. A srala si Dr. Drljevicu sto je istim pijacnim racunom rekao da je smrtnost od gripe kod nas X,X%. Nasmijat cu ti se jos jednom hobby naucnice, i molim te da dalje ne vrijedas inteligenciju ljudima na forumu.
Imas link na clanak pa se obrati European Journal of Epidemiology da ispravis greske koje su napravili naucnici koji su ga objavili. Ako zelis biti korektan, imas adrese autora pa im se direktno obrati

Andrew T. Levin
Dartmouth College, Hanover, USA
National Bureau for Economic Research, Cambridge, USA
Centre for Economic Policy Research, London, United Kingdom

William P. Hanage
Harvard T.H. Chan School of Public Health, Boston, USA

Gideon Meyerowitz-Katz
University of Wollongong, Wollongong, Australia
Western Sydney Local Health District, PO Box 792, Seven Hills, NSW, 2147, Australia

Nana Owusu-Boaitey
Case Western Reserve University School of Medicine, Cleveland, USA

Kensington B. Cochran

Seamus P. Walsh
freelancerBIH

#5475 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by freelancerBIH »

"1.4% at age 65, 4.6% at age 75, and 15% at age 85" - Da je IFR zaista ovako visok - mi bismo do sada sirom svijeta imali nekih 10-15 miliona umrlih najmanje

Globalni IFR ove korone oko 0.12-0.18%

U drzavama Evrope i Amerike ce biti oko 0.18-0.25%

To je sva istina. Najbolji primjeri su vam:

- New York
- Belgija
- Bosna ???
- Manaus u Brazilu

PS. Evo jedna poucna pjesmica koja je bila aktuelna u Vijetnamu od kraja januara:

Rezultat: 1,509 ukupno zarazenih i 35 preminulih sveukupno od pocetka godine :lol: :bih:

Edit: A i da ne zaboravimo kada smo pandemiju gledali samo na TV-u:

Ne tako davno :D
Post Reply