Ako vakcina ne sprjecava transmisiju (to jos ne znamo) necemo se ni rijesiti. Nece biti opcije da se vi “vakcinoskeptici” ogrebete na racun kolektivnog imuniteta koji grade drugi.Dozer wrote: ↑31/12/2020 11:17Hajde, molim te, samo na sekundu upali vlastiti mozak i pokusaj mi svojim rijecima dati odgovor na sljedece:Mogy87 wrote: ↑31/12/2020 11:02 @Dozer posto si editovao (sto ti kazes dodao) da ti odgovorim na posljednji dio iako je to minimalno 100ti put da ti odgovaramo.
Efikasnost vakcine se ogleda u sposobnosti vakcine da sprijeci razvoj bolesti kod osobe koja je vakcinisana. Tu su vakcine efikasne preko 90%. Sto se tice prijenosa nije dokazano ni da osobe koje su preboljele COVID ne mogu siriti virus. U post-marketinskom pracenju cemo znati da li vakcinisane osobe mogu dalje siriti virus. Za Modernu postoje jake implikacije da sprjecava transmisiju. Ali primarni cilj vakcine je da zastiti onog ko je primio vakcinu.
Na koji nacin cemo se rijesiti virusa s takvim vakcinama?
Zasto se moraju vakcinisati svi kada znamo da 90% zarazenih nema ni srednje, a kamoli teske simptome te kada je smrtnost od broja zarazenih 0,x...?
Na sve ovo, zasto nema istrazivanja na utvrdjivanju toga zasto neko razvije teske simptome, od cega to zavisi, pa da se na bazi toga pravila vakcina?
Ja, cija percepcija rizika je takva da mi je manji rizik vakcina nego bolest cu sebe zastititi. Ti neces. I mirna Bosna.
A ovo je treci put da ti ponavljam zasto se vakcinisati: 18% oboljelih od COVIDA imaju promjene na srcu, a 10% na plucima.
Evo i odlicna argumentacija Milosa Babica:
Kako ja merim svoj rizik: 42 godine, muški pol, normalna prosečna telesna težina, bez drugih komorbiditeta. Nisko rizična grupa, imam samo 0,2 odsto šansu smrti od virusa. Ali u stvarnosti, ako se zarazi 500 ljudi poput mene, od njih će jedan da umre; 75 će da završi u bolnici i rizikuje merljive trajne posledice; 18 će biti na intenzivnoj nezi, i većina njih će imati trajne efekte koji mogu da budu značajni. Mada 0,2 odsto zvuči kao mala cifra, ukupnija slika je otrežnjavajuća“, kaže on.
Ili slikovito: