Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
General War

#19951 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by General War »

Sigma90 wrote: 25/12/2020 19:36
General War wrote: 25/12/2020 19:13
meridiyan wrote: 25/12/2020 18:57

U utorak su gradani Bihaca uspjeli da spriječi smještanje migranata koji su sa tri autobusa Unatransport dovezeni pred Biru.
Inace ovi iz Unatransport su redoviti u dovlacenju migranata na prostor Kladuse i Bihaca. Sjetimo se samo onog dovlacenja migranata pred kamp Miral kada im je onaj razbio sofersajbu nakon cega je vozac udario u parkirani automobil.
Znaci Cikotic = Unatransport!
Pa to su ti autobusi, dosli ispred Lipe da pokupe migrante i da posalju za Biru dok se Lipa ne sredi.
Nije nista nepoznato ili nesto sto se radilo ispod zita, takav je zakljucak bio da migrante izmjeste privremeno u Biru...Ne mozes ljude drzati u satoru, koji ce se polomiti od prvog snijega, a niko ne drzi kontejnere spremne.
Kontenjeri su spremni. Samo i treba prebaciti na Lipu.
Gdje su kontejneri i gdje ce ih postavit (nije pripremljeno tlo)? A i moraju satore u Lipi sklopiti jer su iznajmljeni.
meridiyan

#19952 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by meridiyan »

General War wrote: 25/12/2020 19:44
Gdje su kontejneri i gdje ce ih postavit (nije pripremljeno tlo)? A i moraju satore u Lipi sklopiti jer su iznajmljeni.

Pa i kontejneri i ostala oprema su vlasnistvo IOM-a ili nekoga ko radi za njih i oni ne dozvoljavaju da se prebace kontejneri. Trazile su vlasti od njih da jos jucer prebace kontejnere ali ovi ne dozvoljavaju. Najavili su da ce uz podrsku policije izuzeti kontejnere , pa vidjecemo.IOM igra po onoj, "nek mi crkne krava ako ce komsiji dvije". Kriminalci par excellence
U Biri je jos i Crveni kriz, security i sta ti ja znam.
General War

#19953 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by General War »

meridiyan wrote: 25/12/2020 19:53

Pa i kontejneri i ostala oprema su vlasnistvo IOM-a ili nekoga ko radi za njih i oni ne dozvoljavaju da se prebace kontejneri. Trazile su vlasti od njih da jos jucer prebace kontejnere ali ovi ne dozvoljavaju. Najavili su da ce uz podrsku policije izuzeti kontejnere , pa vidjecemo.IOM igra po onoj, "nek mi crkne krava ako ce komsiji dvije". Kriminalci par excellence
U Biri je jos i Crveni kriz, security i sta ti ja znam.
Niko nije ni kupio kontejnere kad do prije sedmicu dana nije bilo odluke drzave za stalni kamp...kontejnera za lipu nejma koliko ja znam, tek se trebaju nabaviti. Ne mozes kontejnere iz Bire premjestat u Lipu...gdje ce onda smjestit migrante preko zime? Mislim kod nas moze sve, ali...
Sigma90

#19954 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by Sigma90 »

General War wrote: 25/12/2020 19:13
Pa to su ti autobusi, dosli ispred Lipe da pokupe migrante i da posalju za Biru dok se Lipa ne sredi.
Nije nista nepoznato ili nesto sto se radilo ispod zita, takav je zakljucak bio da migrante izmjeste privremeno u Biru...Ne mozes ljude drzati u satoru, koji ce se polomiti od prvog snijega, a niko ne drzi kontejnere spremne.
Tlo se moze brzo pripremiti. Nije to izgovor nikakav. I onda kontenjeri mogu ici gore. Voda je koliko znam dovucena vec.
meridiyan

#19955 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by meridiyan »

General War wrote: 25/12/2020 19:59
Niko nije ni kupio kontejnere kad do prije sedmicu dana nije bilo odluke drzave za stalni kamp...kontejnera za lipu nejma koliko ja znam, tek se trebaju nabaviti. Ne mozes kontejnere iz Bire premjestat u Lipu...gdje ce onda smjestit migrante preko zime? Mislim kod nas moze sve, ali...
Moraju biti necije vlasnistvo. Nisu pali sa neba.
I zato kazem, vlasnik kontejnera to ne dozvoljava , vjerovatno po uputama IOM, da se kontejneri prebace na drugu lokaciju

edit
Vlasti non stop govore da ce iz Bire prebaciti kontejnere i drugu opremu
General War

#19956 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by General War »

Sigma90 wrote: 25/12/2020 20:04
Tlo se moze brzo pripremiti. Nije to izgovor nikakav. I onda kontenjeri mogu ici gore. Voda je koliko znam dovucena vec.
Nema vode, do sada samo cisterne...a tlo tek se ne moze tako lako pripremiti (izravnati, nasuti, postaviti...i satroe razmontirati pod prvo)...ni cestu ne odrzavaju a kamo li da sta drugo.
General War

#19957 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by General War »

meridiyan wrote: 25/12/2020 20:04
General War wrote: 25/12/2020 19:59
Moraju biti necije vlasnistvo. Nisu pali sa neba.
I zato kazem, vlasnik kontejnera to ne dozvoljava , vjerovatno po uputama IOM, da se kontejneri prebace na drugu lokaciju

edit
Vlasti non stop govore da ce iz Bire prebaciti kontejnere i drugu opremu
Nisu IOM-ovi, mozda su iznajmljeni, donirani...
Mozda govore za onih nekoliko kontejnera u Lipi. oni su od IOMa a IOM se povukao odatle mada se satori i kontejneri jos koriste od migranata koje su vlasti tamo ostavile...sada je Lipa kamp bez kontrole.
meridiyan

#19958 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by meridiyan »

General War wrote: 25/12/2020 20:08
Nema vode, do sada samo cisterne...a tlo tek se ne moze tako lako pripremiti (izravnati, nasuti, postaviti...i satroe razmontirati pod prvo)...ni cestu ne odrzavaju a kamo li da sta drugo.
Gdje su pare?
Ukoliko vlasti Bosne i Hercegovine (BiH) ne osiguraju struju, vodu, finansiranje i funkcionisanje improvizovanog kampa „Lipa“, Međunarodna organizacija za migracije (IOM) će u srijedu 16. decembra prestati sa uslugama koje sada pruža u tom kampu, kazao je (RSE) šef IOM-a za BiH Peter Van der Auweraert.

“Produžio sam angažman IOM-a do srijede iduće sedmice, jer je sjednica Vijeća ministara odgođena, ali ovo je najduže što možemo nastaviti. Dakle, sve usluge u kampu Lipa - održavanje, hrana, struja, voda, čišćenje, redovna distribucija zimske odjeće prestaje. Sve to plaća IOM, uz finansiranje iz sredstava Evropske unije (EU)”, rekao je on.
Međunarodne organizacije, dodaje on, ne mogu osigurati priključak kampa na zvanični sistem za struju ili vodu, to je na vlastima BiH da urade, kao i da to finansiraju.
General War

#19959 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by General War »

meridiyan wrote: 25/12/2020 20:16
Ukoliko vlasti Bosne i Hercegovine (BiH) ne osiguraju struju, vodu, finansiranje i funkcionisanje improvizovanog kampa „Lipa“, Međunarodna organizacija za migracije (IOM) će u srijedu 16. decembra prestati sa uslugama koje sada pruža u tom kampu, kazao je (RSE) šef IOM-a za BiH Peter Van der Auweraert.

“Produžio sam angažman IOM-a do srijede iduće sedmice, jer je sjednica Vijeća ministara odgođena, ali ovo je najduže što možemo nastaviti. Dakle, sve usluge u kampu Lipa - održavanje, hrana, struja, voda, čišćenje, redovna distribucija zimske odjeće prestaje. Sve to plaća IOM, uz finansiranje iz sredstava Evropske unije (EU)”, rekao je on.
Pa to i kazem, do sada je IOM kupovao vodu i gorivo za generatore za struju i prikupljanje otpada..., ne znam sta mu znaci to odrzavanje Lipe kad vec su se povukli iz Lipe koliko sam upoznat.
meridiyan

#19960 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by meridiyan »

General War wrote: 25/12/2020 20:24

Pa to i kazem, do sada je IOM kupovao vodu i gorivo za generatore za struju i prikupljanje otpada..., ne znam sta mu znaci to odrzavanje Lipe kad vec su se povukli iz Lipe koliko sam upoznat.
Ovo je receno 16.12.2020 kada je planirano povlacenje osoblja. Sad naravno nema nikog od njih gore!
Kako sam editovao prosli post izgubilo se u quotanju
Međunarodne organizacije, dodaje on, ne mogu osigurati priključak kampa na zvanični sistem za struju ili vodu, to je na vlastima BiH da urade, kao i da to finansiraju.
Sigma90

#19961 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by Sigma90 »

Mislio sam da je prikljucena voda, do mene je. Ali kako god okrenemo moramo razumjeti vlasti u USK i Bihacu. Njihova je obaveza stititi stanovnike USK a ne migrante. Za migrante je zaduzena drzava i IOM. Tako da su oni trebali Lipu do sada srediti i da to bude sve spremno. Znali su da je USK protiv Bire. I to moraju biti ako hoce da spase grad Bihac. A isto tako USK mora postupiti sa Miralom, Boricima i Sedrom i zatvoriti iste.
To se sve moze smjestiti na Lipu prostora je gore dovoljno. A i pare gradjana USK i Bihaca trebaju u iste biti ulagane a ne u migrante. Jer zna se ko je zaduzen za migrante. Mene da se pita ja bi cak i Lipu zatvorio i policiji naredio da i voze van kantona. A ako vec Lipa mora biti trazio bi kiriju od drzave i IOMa da placaju. Jer si poklonio svoju zemlju na koristenje.
Last edited by Sigma90 on 25/12/2020 20:44, edited 1 time in total.
General War

#19962 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by General War »

meridiyan wrote: 25/12/2020 20:29
General War wrote: 25/12/2020 20:24

Ovo je receno 16.12.2020 kada je planirano povlacenje osoblja. Sad naravno nema nikog od njih gore!
Kako sam editovao prosli post izgubilo se u quotanju
PA naravno ni kad uvodis struju i vodu u domacinstvo, elektrodistribucija i vodovod ti moraju obezbjediti prikljucak do kuce, ne radis to sam.
NediM17

#19963 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by NediM17 »

"Ja sam ka' mali pa' sa lipe".

General War

#19964 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by General War »

Sigma90 wrote: 25/12/2020 20:43
Mislio sam da je prikljucena voda, do mene je. Ali kako god okrenemo moramo razumjeti vlasti u USK i Bihacu. Njihova je obaveza stititi stanovnike USK a ne migrante. Za migrante je zaduzena drzava i IOM. Tako da su oni trebali Lipu do sada srediti i da to bude sve spremno. Znali su da je USK protiv Bire. I to moraju biti ako hoce da spase grad Bihac. A isto tako USK mora postupiti sa Miralom, Boricima i Sedrom i zatvoriti iste.
To se sve moze smjestiti na Lipu prostora je gore dovoljno. A i pare gradjana USK i Bihaca trebaju u iste biti ulagane a ne u migrante. Jer zna se ko je zaduzen za migrante. Mene da se pita ja bi cak i Lipu zatvorio i policiji naredio da i voze van kantona. A ako vec Lipa mora biti trazio bi kiriju od drzave i IOMa da placaju. Jer si poklonio svoju zemlju na koristenje.
Apsolutno je USK u pravu zbog "boli me qurac stava drzave", ali je sve kod nas napravljeno naopako...kako sam rekao prije, svaki kanton mora da obezbjedi sto vise malih priohvatnih centara za ove uhljupe do najvise 100 migranata kako bi se lakse kontrolisali...nema necu i ne mogu i nemam. IOM iskoristiti do krajnjih granica da to sve neko drugi plati. Ovako medvjedju uslugu pravi sebi i USK i svi ostali...IOM ode, ali ostadose migranti koji su u stanju sve napraviti...
Haris.ba

#19965 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by Haris.ba »

General War wrote: 25/12/2020 20:48 ali ostadose migranti koji su u stanju sve napraviti...
Sto ostadose? Granica sa Hrvatskom je blizu u Bihacu.

Fakat ne razumijem tu postavku situacije. Nema kampa, nema u grad, upravis na granicu i to je to.
General War

#19966 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by General War »

Haris.ba wrote: 25/12/2020 20:58
General War wrote: 25/12/2020 20:48 ali ostadose migranti koji su u stanju sve napraviti...
Sto ostadose? Granica sa Hrvatskom je blizu u Bihacu.

Fakat ne razumijem tu postavku situacije. Nema kampa, nema u grad, upravis na granicu i to je to.
...i oni se vrate sa sljivama i naguzeni od hrvata, :-)
Fakat, kad si ti posao pratiti ovu izbjeglicku krizu u BiH?
Haris.ba

#19967 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by Haris.ba »

General War wrote: 25/12/2020 21:21 kampa, nema u grad, upravis na granicu i to je to.
...i oni se vrate sa sljivama i naguzeni od hrvata,
Znaci mi ih cuvamo po drzavi da ih Hrvati ne bi mlatili?

Uhvati, vrate, pa sta? Nek sutra opet probaju.
General War

#19968 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by General War »

Haris.ba wrote: 25/12/2020 21:28
General War wrote: 25/12/2020 21:21 kampa, nema u grad, upravis na granicu i to je to.
...i oni se vrate sa sljivama i naguzeni od hrvata,
Znaci mi ih cuvamo po drzavi da ih Hrvati ne bi mlatili?

Uhvati, vrate, pa sta? Nek sutra opet probaju.
:-)
A u medjuvremenu zivjet ce na baterije i inace dobro podnose kise i niske temperature.
Haris.ba

#19969 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by Haris.ba »

General War wrote: 25/12/2020 21:38 A u medjuvremenu zivjet ce na baterije i inace dobro podnose kise i niske temperature.
Uvijek Merkel moze otvoriti granicu i spasiti ih.

Nisu ilegalni migranti problem BiH, vec Njemacke. Da je obrnuta situacija, bez imalo zadrske Njemacka bi pustila da predju u BiH. Samo se mi pravimo veci Njemci od Njemaca.

Razumijem Grcku. U dugovima do guse. Mora slusati Merkelicu i zbog love, i zbog podrske oko Turske.
Razumijem i Srbiju. Imaju svoje interese radi kojih ne zele zatezati zbog migranata. Plus, ih svakako salju prema samo jednom dijelu BiH.
Mi ne moramo biti poslusnici ko Grci i Srbi.
Last edited by Haris.ba on 25/12/2020 21:46, edited 1 time in total.
General War

#19970 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by General War »

Haris.ba wrote: 25/12/2020 21:40
General War wrote: 25/12/2020 21:38 A u medjuvremenu zivjet ce na baterije i inace dobro podnose kise i niske temperature.
Uvijek Merkel moze otvoriti granicu i spasiti ih.
Pa eto napisi joj pismo, USK bi ti bio zahvalan dok ne stignu do njemacke problem su BiH i Krajisnika na prvom mjestu
biscanka2

#19971 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by biscanka2 »

[/quote]

Gradonacelnik rece da je voda prikljucena ali nije bilo dovoljno (vjerovatno slab pritisak ili slicno) tako da su dodatno dovozilu i punili im cisterne.
General War

#19972 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by General War »

biscanka2 wrote: 25/12/2020 21:50
Gradonacelnik rece da je voda prikljucena ali nije bilo dovoljno (vjerovatno slab pritisak ili slicno) tako da su dodatno dovozilu i punili im cisterne.
[/quote]

Ne znam koliko je tesko shvatiti da IOM ne moze nista praviti dok to drzava ne dozvoli. Lipu moras prvo iseliti pa onda napraviti...mislim da sam objasnio.
Nikakvu vodu nisu koristili osim iz cisterni, pusti gradonacelnikove lafine.
General War

#19973 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by General War »

Sigma90

#19974 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by Sigma90 »

Hajdarević je rekao da zbog dešavanja u Bihaću građani strahuju da bi migranti iz Unsko-sanskog kantona mogli doći u Blažuj i pogoršati ionako lošu sigurnosnu situaciju.

https://avaz.ba/vijesti/bih/619444/mjes ... an-protest
lafao

#19975 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by lafao »

Last edited by lafao on 09/02/2021 15:49, edited 1 time in total.
Locked