Pa oni su ovlasteni da donose naredbe koje se ticu suzbijanja efekata pandemije i to je to. Ako neko moze potvrditi dobro bi bilo, ali nisam uspio skontati zasto bi moralo biti proglaseno vanredno stanje da ovo bilo valjano.Johnny_x wrote: ↑13/12/2020 16:57Na stranici ministarstva zdravlja KS stoji ovo.ko ne postupi po naredbi nadležnog organa kojim se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.
Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Službene novine FBiH“ broj 29/05) definiše nadležnost Ministarstva zdravstva na način da
proglašava epidemiju zarazne bolesti uz prethodnu saglasnost federalnog ministra, na osnovu epidemiološkog izvještaja zdravstvene ustanove i kantonalnog zavoda za javno zdravstvo i uz stručno mišljenje Federalnog zavoda za javno zdravstvo.
U KS ili FBiH nije proglaseno stanje epidemije zaraznih bolesti, ja na sud idem sa ovim argumentom, krizni stab KS opste nije ovlasten da donosi ovaku naredbu. Da bi mi nametno masku preko lica, mora prvo proglasiti stanje zaraze, pa tek onda donositi naredbe koje bi imale obavezu.
U martu i aprilu su mogli donostii naredbe jer je bilo proglaseno vandrendo stanje, ali nisu imali odredbu zakona koja bi kaznjavala stanovnistvo. Sada imaju clan zakona koji regulise kaznjavanje u vrijeme zaraze, ali nisu prograsili vrijeme zaraze.
Je li ima neki pravnik da mi kaze je li ovaj moj argumenat valjan ili ne?
Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Moderator: O'zone
-
adsubzero
#976 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
-
Johnny_x
#977 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Pa jesu ovlasteni, ali onda samo kad je proglaseno vandredno stanje. Skupstina kantona ili federacije nije to uradila. Ja to hocu da kazem, da bi se provodile naredbe, moras kriznog staba moras mu zakonski prvo dati ovlasti. Ako se varam neka me neko ispraviadsubzero wrote: ↑13/12/2020 21:43Pa oni su ovlasteni da donose naredbe koje se ticu suzbijanja efekata pandemije i to je to. Ako neko moze potvrditi dobro bi bilo, ali nisam uspio skontati zasto bi moralo biti proglaseno vanredno stanje da ovo bilo valjano.Johnny_x wrote: ↑13/12/2020 16:57Na stranici ministarstva zdravlja KS stoji ovo.ko ne postupi po naredbi nadležnog organa kojim se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.
Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Službene novine FBiH“ broj 29/05) definiše nadležnost Ministarstva zdravstva na način da
proglašava epidemiju zarazne bolesti uz prethodnu saglasnost federalnog ministra, na osnovu epidemiološkog izvještaja zdravstvene ustanove i kantonalnog zavoda za javno zdravstvo i uz stručno mišljenje Federalnog zavoda za javno zdravstvo.
U KS ili FBiH nije proglaseno stanje epidemije zaraznih bolesti, ja na sud idem sa ovim argumentom, krizni stab KS opste nije ovlasten da donosi ovaku naredbu. Da bi mi nametno masku preko lica, mora prvo proglasiti stanje zaraze, pa tek onda donositi naredbe koje bi imale obavezu.
U martu i aprilu su mogli donostii naredbe jer je bilo proglaseno vandrendo stanje, ali nisu imali odredbu zakona koja bi kaznjavala stanovnistvo. Sada imaju clan zakona koji regulise kaznjavanje u vrijeme zaraze, ali nisu prograsili vrijeme zaraze.
-
L u c i f e r
#978 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Vandredno je, dje nieJohnny_x wrote: ↑13/12/2020 21:50Pa jesu ovlasteni, ali onda samo kad je proglaseno vandredno stanje. Skupstina kantona ili federacije nije to uradila. Ja to hocu da kazem, da bi se provodile naredbe, moras kriznog staba moras mu zakonski prvo dati ovlasti. Ako se varam neka me neko ispraviadsubzero wrote: ↑13/12/2020 21:43Pa oni su ovlasteni da donose naredbe koje se ticu suzbijanja efekata pandemije i to je to. Ako neko moze potvrditi dobro bi bilo, ali nisam uspio skontati zasto bi moralo biti proglaseno vanredno stanje da ovo bilo valjano.Johnny_x wrote: ↑13/12/2020 16:57
Na stranici ministarstva zdravlja KS stoji ovo.
-
mishic
#979 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Dva i pol mjeseca su prošla a rješenja nemashandrprcSA wrote: ↑13/12/2020 11:35Ima u KUIP kome je odredjena izolacija za taj dan i to je azurno ali od ministarstva zdrastva kasne rjesenja po mjesec dana cak i visemishic wrote: ↑12/12/2020 16:23 Tema o kršenju propisa o izolaciji više se ne pojavljuje ali je svakako aktuelna kao i ova o zaštitnim maskama.
Nakon testiranja i konstatacije da je neko pozitivan na test telefonom se saopštava da nastupa period izolacije. Paralelno s tim policija svakodnevno kontrolira lica da li se pridržavaju te odredbe a zaražena osoba kojoj obečaju da će poštom dobiti Rješenje o izolaciji nikada ne dobije to rješenje.
O onoj makar i simboličnoj naknadi da i ne govorimo.
Sada se postavlja pitanje ako neko prekrši Rješenje o izolaciji, a o tome nema nikakvu odluku nadležnog organa, na temelju čega onda može biti sankcioniran?
- ANamelessGhoul
#980 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Do kad ce trajati ova diktatorska mjera i policisjka represija kaznama ? Evo u prethodnih nekoliko dana je dosta ljudi iz moje blize okoline fasovalo kazne bukvalno zbog 20 m hoda bez maske. Drotovi u blizini k oda ratne zlocince u zasjedi cekaju. Ovom jednom haveru drot pise kaznu, a ni on nema. Apsurd.
- i agree
#981 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
đe to?pored mene samo prođu ne nosim jeANamelessGhoul wrote: ↑14/12/2020 23:01 Do kad ce trajati ova diktatorska mjera i policisjka represija kaznama ? Evo u prethodnih nekoliko dana je dosta ljudi iz moje blize okoline fasovalo kazne bukvalno zbog 20 m hoda bez maske. Drotovi u blizini k oda ratne zlocince u zasjedi cekaju. Ovom jednom haveru drot pise kaznu, a ni on nema. Apsurd.
- ANamelessGhoul
#982 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Blizu Carevog mostai agree wrote: ↑14/12/2020 23:02đe to?pored mene samo prođu ne nosim jeANamelessGhoul wrote: ↑14/12/2020 23:01 Do kad ce trajati ova diktatorska mjera i policisjka represija kaznama ? Evo u prethodnih nekoliko dana je dosta ljudi iz moje blize okoline fasovalo kazne bukvalno zbog 20 m hoda bez maske. Drotovi u blizini k oda ratne zlocince u zasjedi cekaju. Ovom jednom haveru drot pise kaznu, a ni on nema. Apsurd.
-
kakavdanakneiskustvu
#983 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
zar je tako tesko nositi masku,pa bar ispod brade,ne vjerujem da policija kaznjava takve osobe,nego vjerovatno iskljucivo one koji nikako nemaju maske
-
Johnny_x
#984 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Onda nosis masku samo radi policije, ne nosis u cilju sprjecavanja zaraze kako je u odluci navedeno.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑15/12/2020 11:13 zar je tako tesko nositi masku,pa bar ispod brade,ne vjerujem da policija kaznjava takve osobe,nego vjerovatno iskljucivo one koji nikako nemaju maske
Naravno da pisu kazne jer para u budjetu nema, a regresi se moraju isplatit, pa su tako nasli maltretirat ljude ispred haustora. Trebamo poslati Damiru Niksicu ovo pitanje, kako maltretiraju ljude ispred haustora, on je voljan ovo ispitati.
-
kakavdanakneiskustvu
#985 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
pa ne nosi niko masku tokom cijelog boravka na otvorenom,niko,ja prvi ne,spustis je da ispuses nos,i patrola policije ne nosi non stop,inspektori koji takodje upozoravaju ,ljekari
-
laik1981
#986 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Maska na otvorenom je nebuloza i svi je nosimo zbog kazni. Ljetos je niko nije nosio na otvorenom. Pisati nekom kaznu zbog nenosenja maske na otvorenom je cisti debilizam i izivljavanje nad ljudima od strane nesposobne stoke koja upravlja ovom drzavom..
U sredinama u kojima se kaznjava zbog mjera vlast je brutalno kaznjena na proteklim izborima. U sredinama u kojima niko ne benda mjere ni 2% i gdje se i ne obraca paznja na one koji ne nose maske SDA-HDZ su izdominirali..
U sredinama u kojima se kaznjava zbog mjera vlast je brutalno kaznjena na proteklim izborima. U sredinama u kojima niko ne benda mjere ni 2% i gdje se i ne obraca paznja na one koji ne nose maske SDA-HDZ su izdominirali..
-
New wave
#987 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Maska na otvorenom je vrijedjanje inteligencije i dokaz koliko smo retardirani. Niti je nosim, niti cu je kad staviti. Maska u zatvorenom je malo manja retardiranost.
- problemnatravunu
-
noviclan
- Edin H.
#990 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Joj kad vam dođe Tom Cruise pa ćemo vidjeti ko će se usuditi da izlazi bez maske
Tom Cruise: Recording emerges of star 'shouting at film crew' over Covid https://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-55330579
Tom Cruise: Recording emerges of star 'shouting at film crew' over Covid https://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-55330579
-
New wave
#991 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Ma stavis je oko ruke reda radi i niko ti nece nista reci, navucem je malo kad udjem u Bingo ili na posao dok ne dodjem do kancelarije da ne bih istripovao ove tri kokoške što se boje umrijeti, traze lockdown i broje mrtve, a ne grize je savjest sto su im svi iz kuce na budzetu i nista ne rade.
Ali stvarno maska na otvorenom
-
noviclan
#992 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
U potpunosti se slazem na otvorenom i gdje nije guzva nema potrebe za maskom, pa negdje slagat cu sesti-sedmi mjesec ide klosarcic u airmaksicama tranzitom kad se patrolno vozilo zaustavlja i traze licnu kartu za tefterenje doduse tada se su se mogli povaljivati prekrsajni nalozi na sudu
-
nekome
#993 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
USTAVNI SUD ODLUČIO: Mjere zabrane kretanja i obaveznog nošenja maski su neustavne
https://www.klix.ba/vijesti/bih/mjere-z ... /201222110
- Tesla Edison
#994 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Mjere ćaonekome wrote: ↑22/12/2020 15:43 USTAVNI SUD ODLUČIO: Mjere zabrane kretanja i obaveznog nošenja maski su neustavne
Kazne hasta la vista
-
L u c i f e r
#995 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Mogli su vala usput i koronu proglasiti neustavnom.
Ko nema hljeba, neka jede kolace.
Ko nema hljeba, neka jede kolace.
-
pinkman
#996 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Nije tacno. Moze se i na oglasnoj ploci na OS postaviti poziv. Za prekresaj govorim.
- GAU8
#997 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Nesto ne vjerujem, ali mozda ima pravnika da pojasne.
Iz vlastitog iskustva znam da me postar znao danima ganjati, jer sudski poziv mora biti licno urucen i primitak se mora potvrditi potpisom.
E sad da li isto vazi u ovim situacijama, ne znam. Jer ne postoji materijalni dokaz da si obavijesten o rjesenju
-
pinkman
#998 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Evo ovdje pise sve:GAU8 wrote: ↑22/12/2020 18:37Nesto ne vjerujem, ali mozda ima pravnika da pojasne.
Iz vlastitog iskustva znam da me postar znao danima ganjati, jer sudski poziv mora biti licno urucen i primitak se mora potvrditi potpisom.
E sad da li isto vazi u ovim situacijama, ne znam. Jer ne postoji materijalni dokaz da si obavijesten o rjesenju
https://www.pravosudje.ba/vstv/faces/vi ... sp?id=6998
Za krivicu je drugacije.DOSTAVA NEURUČENIH POZIVA
Ako se pismeno stranci ne može dostaviti na način predviđen odredbom čl. 345. Zakona o parničnom postupku FBiH a dostavljač utvrdi da osoba kojoj se pismeno ima dostaviti stanuje na adresi na kojoj se dostava pokušava obaviti, ostavit će u stanu ili prostorijama gdje ta osoba radi, ili pribiti na vrata stana ili prostorije, pismenu obavijest da će pismeno biti ostavljeno u sudu i da ga ta osoba tamo može preuzeti u roku od 15 dana od dana pokušaja dostave.
U pismenoj obavijesti navodi se i predmet spora, vrsta pismena koje se ima dostaviti, datum i sat kada je obavijest ostavljena te naziv i adresa suda gdje se pismeno može preuzeti.
Tijekom istog dana ili slijedećeg radnog dana nakon pokušaja dostave pismena obavijest s podacima navedenim u tom stavu poslati će se osobi kojoj se dostava ima obaviti i preko pošte običnom pismonosnom pošiljkom.
Dostava će se smatrati obavljenom na dan kada osoba kojoj se pismeno ima dostaviti preuzme pismeno u sudu, a ako pismeno ne bude preuzeto, istekom roka od 15 dana od dana pokušaja dostave.
-
Juka Jebach
#999 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Ni meni jos nije doslo a proslo je evo 12 dana od kada sam predao u sud, jos ova vijest. Ko slag na tortu necu morati placati kaznu. Jes da sam vec izganjao neke druge papire.
-
Flexa
#1000 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Kako ide za maske kazna? Evo reko da izadjem i udahnem malo zraka kad jok, pol.sluzbenik kaze licna karta. Zapisao me je na papiric/rokovnik neki mali, prepisao neke podatke sa licne i mene pitao za adresu i ime oca. Rekao mi je da ce stici putem poste, ali da li je ovo da te upozori i prepadne ili sam popusio?