Najlakše je dati i primijeniti savjet, da se masnoće ishranom unose umjereno i to je to. Figurativno rečeno nije toliko sporno pojesti npr. veliku porciju ćevapa sa crnim lukom kao tradicionalnim prilogom, jer njegova namjena i jeste da ''spere/očisti '' organizam od masnoća i aditiva iz sirovina od kojih se pravi ćevap. Tako da se treba preventivno postavljati ispravno kada se kao prilog nudi nešto drugo, to se bar svi mi za svoje novce pitamo. Naravno, meso iz vode je najbolje meso
a meso je obaveza za organizam primarno zbog kreatina u njemu, ako nam tunjevina nije dostupna.
Salate tj ishrana povrćem je odlična prilika da se nekako nađe mogućnst i koristi maslinovo ulje, a obavezno i kao lijek protiv masnoća prirodno sirće od jabuke, one divlje još zaboga. Surutka/sirutka isto koristan napitak, ko ima priliku da je nabavlja direktno sa ''sela'', domaća je ljutkasta ali korisnija od one koja se nudi u ''marketima'', daj šta daš.
Pominjali su forumaši predhodno Badem smjesu i iskustva govore da je to dobra prirodna altenativa. Ništa se ne može izgubiti već samo dobiti sa čašom limun vode dnevno. Bijeli luk ali ne ovo jeftino kinesko gmo smeće, već skuplji ali organski, ...kome je do lijeka njemu on neće biti neprijatan.
Na kraju bih se vratio na početak, u svemu imati mjeru, pa tako i u ishrani. Možda nije lakše ali je sigurno dugoročno bolje za zdravlje. Ima i nasljednih tj genetski nasljednih tipova organizma koji se sa ovom boljkom moraju nositi čitav život i to su specifični primjeri pa su zbog toga iskustva iz njihovih ''terapija'' dragocjena saznanja kada se ipak dođe u stanje da se po tom pitanju moraju poduzeti mjere za dovođenje holesterola na prihvatljivu mjeru.
Preventiva je
zakon i mjera.