FIAT KONZUMENTI
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#5026 Re: FIAT KONZUMENTI
Gledam ja roditeljima tog Stepwaya, ali meni licno je Tipo puno bolji. Meni dakle. Stepwaya ne bih ni uzimao u razmatranje zbog niza subjektivnih i objektivnih razloga.
P.S. Mislis/znas li da taj 0.9 znacajnije manje trosi?
P.S. Mislis/znas li da taj 0.9 znacajnije manje trosi?
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#5027 Re: FIAT KONZUMENTI
Pretpostavljam (ne moram biti u pravu) da Stepway sa 0.9 motorom troši i 20% manje od Tipa sa 1.4 16v
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#5028 Re: FIAT KONZUMENTI
To su ok brojke, ali tada stupa na scenu mogucnost da u Fiata ugradis plinku i time se racunica dobrano mijenja.
Roditelji su se manje vise odlucili za Stepwaya koliko vidim, ali najvise zbog povisenog klirensa. Razmatrali su i 500L, koji je meni kudikamo ozbiljnije auto (nije da šiljim za Fiat
) ali vele da im je preglomazan i bilo bi tesko manevrisanje uskim putevima do vikendice.
Roditelji su se manje vise odlucili za Stepwaya koliko vidim, ali najvise zbog povisenog klirensa. Razmatrali su i 500L, koji je meni kudikamo ozbiljnije auto (nije da šiljim za Fiat
- sime_cipol
#5029 Re: FIAT KONZUMENTI
Moze plin i na Stepway, jer je MPI motor 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- sime_cipol
#5031 Re: FIAT KONZUMENTI
Nisi rekao starcima 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#5032 Re: FIAT KONZUMENTI
Nisam jbt
Ma ne znam hoce li se njima to isplatiti, uskoro su oboje penzioneri, nema tu puno vozanja vise. Oni svakako trenutno oboje voze turbo dizele od kojih taj Stepway sigurno ne trosi vise.
A uvijek se moze naknadno ugraditi ako se racunica pokaze opravdanom. Samo brate meni je to auto, ne znam kako da ga opisem
Sto se mene tice, ukoliko kupim Tipa u kojem nije fabricki plin, ja bih odmah ugradio.
Nisam doduse gadljiv ni na 500L, jako mi je zanimljivo auto narocito u nekoj jebackoj Bi colore varijanti i ne bih bjezao od takvog nekog primjerka u dobrom stanju.
Ma ne znam hoce li se njima to isplatiti, uskoro su oboje penzioneri, nema tu puno vozanja vise. Oni svakako trenutno oboje voze turbo dizele od kojih taj Stepway sigurno ne trosi vise.
A uvijek se moze naknadno ugraditi ako se racunica pokaze opravdanom. Samo brate meni je to auto, ne znam kako da ga opisem
Sto se mene tice, ukoliko kupim Tipa u kojem nije fabricki plin, ja bih odmah ugradio.
Nisam doduse gadljiv ni na 500L, jako mi je zanimljivo auto narocito u nekoj jebackoj Bi colore varijanti i ne bih bjezao od takvog nekog primjerka u dobrom stanju.
- basicm
#5033 Re: FIAT KONZUMENTI
Tipo izvana dobar, ima i prostora unutra, ali konzola...kome je ok mislim da je dobar autic. Ali 24 je puno, i za 21 jedva se prodaje.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#5034 Re: FIAT KONZUMENTI
Slicna prica kao i sa Leonom mk2. Vani top unutra ko Casio digitron 
-
NediM17
#5035 Re: FIAT KONZUMENTI
Kod nas nije bilo Tipa TB u ponudi, skup bio skoro k'o dizel, u toj kombinaciji zna se sta je izbor u Bosni.
Bio sam blizu ovog atmo benzinca Tipa u januaru 2018, ali sam na kraju ipak uzeo Ceed JD FL sa motorom slicne snage ali puno modernijim (1.4 100 KS, kappa motor, dual CVVT, jedan od posljednje razvijenih atmosferaca) i puno boljom opremom od Tipa za otprilike istu cijenu.
A Tipo HB ne moze se reci da izvana nije cool, samo unutra tanko, cak i kad' se poredi sa "azijskom nakazom".
Bio sam blizu ovog atmo benzinca Tipa u januaru 2018, ali sam na kraju ipak uzeo Ceed JD FL sa motorom slicne snage ali puno modernijim (1.4 100 KS, kappa motor, dual CVVT, jedan od posljednje razvijenih atmosferaca) i puno boljom opremom od Tipa za otprilike istu cijenu.
A Tipo HB ne moze se reci da izvana nije cool, samo unutra tanko, cak i kad' se poredi sa "azijskom nakazom".
-
ado-nekad-sampion
#5036 Re: FIAT KONZUMENTI
Nisam siguran da je ovo pitanje u skladu a nazivom teme ali jeste s trenutnom diskusijom, a mene je uvijek kopkalo pa da upitam.
Dakle, ovdje a cesto i na drugim temama se prostire prica o kupovini novog auta za 25 k za nekog ko je totalno nezahtjevan, pa da parafraziram Batu, dovoljno mu je ono sto se pojavilo u devedesetim i atmosferski benzinac. Plus na to, ovdje je raja pisala iskustva kako takva auta nisu za rute preko 150 km.
Sta onda tu vrijedi 25 k KM? Jer to je u BiH lova realno.
Evo sad gledam ovaj Tipo s linka. Iako oprema s obzirom na cijenu nije losa, ovo sve mahom dobijes u kompaktnom autu od prije 10 godina u nekom srednjem paketu opreme, cesto i vise od ovoga. Recimo da je to tih 24-25 k KM.
Za ove pare dobijes kompakt koji je vece auto, nije jeftina varijanta, i dalje aktuelan model, s turbobenzinskim motorom, istom ili slicnom opremom, 2 godine star, ispod 50 k na satu, s garancijom. Recimo P 308. Nije 308 koji vristi, recimo relativno skroman 308, ali je auto u kojem se 1000 km okrene bez problema, ima moderniji motor, vrlo slicnu opremu i ne pati od stvari kojim se na autima kao sto je Tipo reze cijena. I plus nece izgubiti 50% za 3 godine. I plus ne moras ga voziti u ovlasteni. Mana je sto ga neko vec koristio.
Zanima me nacin razmisljanja. Nije cilj da se mjeri ciji je vec. Ja jesam kupovao auto tog cjenovnog ranga u BiH i kupio sam polovno, cak ne ni kao u ovom primjeru gore, nego jos starije. Ko je nezahtjevan i hoce klimu, ABS, ESP, jastuke, i atmo motor 16 ve, takvo auto klase u kojoj je Tipo se sasvim solidno moze kupiti i za 10 hiljada. Zasto davati 25?
Opet kazem zanima me nacin razmisljanja.
Dakle, ovdje a cesto i na drugim temama se prostire prica o kupovini novog auta za 25 k za nekog ko je totalno nezahtjevan, pa da parafraziram Batu, dovoljno mu je ono sto se pojavilo u devedesetim i atmosferski benzinac. Plus na to, ovdje je raja pisala iskustva kako takva auta nisu za rute preko 150 km.
Evo sad gledam ovaj Tipo s linka. Iako oprema s obzirom na cijenu nije losa, ovo sve mahom dobijes u kompaktnom autu od prije 10 godina u nekom srednjem paketu opreme, cesto i vise od ovoga. Recimo da je to tih 24-25 k KM.
Za ove pare dobijes kompakt koji je vece auto, nije jeftina varijanta, i dalje aktuelan model, s turbobenzinskim motorom, istom ili slicnom opremom, 2 godine star, ispod 50 k na satu, s garancijom. Recimo P 308. Nije 308 koji vristi, recimo relativno skroman 308, ali je auto u kojem se 1000 km okrene bez problema, ima moderniji motor, vrlo slicnu opremu i ne pati od stvari kojim se na autima kao sto je Tipo reze cijena. I plus nece izgubiti 50% za 3 godine. I plus ne moras ga voziti u ovlasteni. Mana je sto ga neko vec koristio.
Zanima me nacin razmisljanja. Nije cilj da se mjeri ciji je vec. Ja jesam kupovao auto tog cjenovnog ranga u BiH i kupio sam polovno, cak ne ni kao u ovom primjeru gore, nego jos starije. Ko je nezahtjevan i hoce klimu, ABS, ESP, jastuke, i atmo motor 16 ve, takvo auto klase u kojoj je Tipo se sasvim solidno moze kupiti i za 10 hiljada. Zasto davati 25?
-
funeral blues
#5037 Re: FIAT KONZUMENTI
Fiatisti, malo da vas vratim u 2004. godinu
Kako je moguće da rashladna tekućina probije blok motora Stilo 1.9 JTD? Auto 10 godina odrzavano maksimalno, filteri, Selenia se sipala...istina antifriz nije mijenjan, nije bilo nikad gubitaka, a jednom-dvaput mjerenje jačine je bilo OK. Jasno mi je da je to trebalo ipak mijenjati, ali baš da korozija nagrize tu debljinu bloka?
Kako je moguće da rashladna tekućina probije blok motora Stilo 1.9 JTD? Auto 10 godina odrzavano maksimalno, filteri, Selenia se sipala...istina antifriz nije mijenjan, nije bilo nikad gubitaka, a jednom-dvaput mjerenje jačine je bilo OK. Jasno mi je da je to trebalo ipak mijenjati, ali baš da korozija nagrize tu debljinu bloka?
-
530i
#5038 Re: FIAT KONZUMENTI
ado-nekad-sampion wrote: ↑22/12/2020 14:33 Sta onda tu vrijedi 25 k KM? Jer to je u BiH lova realno.
Hoće ljudi nov auto, nula kilometara, garancija. To mogu da razumijem. Iako je i meni, gledajući iz današnje perspektive glupo kupovati atmosferski motor.
-
schindleroskar
#5039 Re: FIAT KONZUMENTI
Po meni je najbolje uzet mozda demo vozilo, a vjerujem da se moze nac za 25k neka kia, hyundai, pa i pezo/citroen, reno u nekom srednjem paketu opreme. Ocuvan, servis odradjen, i pod garancijom. Ja sam nedavno uzeo polovan p308 t9 i ko na iglama sam bio prvih sedam dana na svaki zvuk. Hvala Bogu nakon provjera izgleda kao dobra kupovina. Ovako sa demo vozilom mislim da si mirniji ako ista.
Jest da nisam fan Fiata, al ovo je i vise nego korektno auto za te pare. Impresioniran sam ovom zelenom bojom.
Jest da nisam fan Fiata, al ovo je i vise nego korektno auto za te pare. Impresioniran sam ovom zelenom bojom.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#5040 Re: FIAT KONZUMENTI
Da, zalosno je,NediM17 wrote: ↑22/12/2020 14:30 Kod nas nije bilo Tipa TB u ponudi, skup bio skoro k'o dizel, u toj kombinaciji zna se sta je izbor u Bosni.
A Tipo HB ne moze se reci da izvana nije cool, samo unutra tanko, cak i kad' se poredi sa "azijskom nakazom".![]()
- Optimist
#5041 Re: FIAT KONZUMENTI
Mislim da je trenutno najbolja kupovina za 25k KM Astra sedan classic sa 1.4 turbo motorom od 140 ks i solidnom opremom. Bolje od toga nema.
- konektovan
#5042 Re: FIAT KONZUMENTI
Nije loše, i on da je 20 000 KM,...bio bi odlicna ponuda.. 
Sjevam se kad su astre cladsic dizeli isli za 21 000 KM sa srednjim paketom opreme..
Sjevam se kad su astre cladsic dizeli isli za 21 000 KM sa srednjim paketom opreme..
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#5043 Re: FIAT KONZUMENTI
kakav srednji paket,ne moze se ono nazvat srednjim,osim koznog volana+neke komande i prednji podizaci nista nema
zar nije 21500/22000KM,tada su najvise prodali benzinaca
https://www.olx.ba/artikal/14534371/ope ... 22-399-km/
https://www.olx.ba/artikal/14534366/ope ... sa-pdv-om/
to su bile te cijene..
to su bile te cijene..
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#5044 Re: FIAT KONZUMENTI
Jesam pokrenuo lavinu a meni se boja svidjela nisam nista drugo ni gledao 
-
citroen xm
#5045 Re: FIAT KONZUMENTI
Po meni za aktuelni Stepway nema smisla dati više od 20 000 KM pa da ima ne znam šta. Toliko o Dačiji, to je moj sud, iako protiv Stepwaya kao auta nemam ništa i ne bi se žalio da ga imam.
Da kupujem Tipo to bi bio 1.4 limuzinska varijanta, crvene boje do 21000 KM max. Za tu cijenu meni auto elegantno izgleda, svario bi unutrašnjost nekako i bolji mi je od njegove konkrencije(301, C Eliz, Rapid, Toledo). Jedino on u osnovi ima normalan motor i mjenjač sa 6+R brzina).
Ne znam šta je sa fiatom, ali u Tipu je bila i drugačija tabla sa puno ljepše postavljenim radiom ili displejom, ali je više ne vidim nikako.
Jbg, da niko ne kupuje nova auta od koga bi mi kupovali polovna?
Priča da Tipo i slični nisu za preko 150 km, a da u 308 prevališ 1000 je smiješna. Šta to Tipo nema, a Pežo ima za toliku razliku u kilometraži? Ništa, apsolutno ništa. Slažem se da su neke stvari na Pežou daleko ljepše napravljene, recimo interijer, ali za putovanje to nije presudno. Dakle svako novo auto će obavljati korektno zadatke i voziti gdje poželiš. A o ukusima i baratanju novčanikom neću, to je lična stvar.
Da kupujem Tipo to bi bio 1.4 limuzinska varijanta, crvene boje do 21000 KM max. Za tu cijenu meni auto elegantno izgleda, svario bi unutrašnjost nekako i bolji mi je od njegove konkrencije(301, C Eliz, Rapid, Toledo). Jedino on u osnovi ima normalan motor i mjenjač sa 6+R brzina).
Ne znam šta je sa fiatom, ali u Tipu je bila i drugačija tabla sa puno ljepše postavljenim radiom ili displejom, ali je više ne vidim nikako.
Jbg, da niko ne kupuje nova auta od koga bi mi kupovali polovna?
Priča da Tipo i slični nisu za preko 150 km, a da u 308 prevališ 1000 je smiješna. Šta to Tipo nema, a Pežo ima za toliku razliku u kilometraži? Ništa, apsolutno ništa. Slažem se da su neke stvari na Pežou daleko ljepše napravljene, recimo interijer, ali za putovanje to nije presudno. Dakle svako novo auto će obavljati korektno zadatke i voziti gdje poželiš. A o ukusima i baratanju novčanikom neću, to je lična stvar.
- konektovan
#5046 Re: FIAT KONZUMENTI
Alu felge, maglenkeEvolution_IV wrote: ↑22/12/2020 15:53 kakav srednji paket,ne moze se ono nazvat srednjim,osim koznog volana+neke komande i prednji podizaci nista nema![]()
to su bile te cijene..
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#5047 Re: FIAT KONZUMENTI
Ma smijesna prica, cuj nije za putovanja od 150 kilometara
Novo auto je naprosto novo
jebes ga najbolji izbor i za, izmedju ostalih, dvoje penzionera u sedmoj deceniji zivota kojima je pouzdanost i lako odrzavanje na prvom mjestu. Ima postenih auta za cca 20 milja maraka, a meni licno je Tipo najatraktivniji od njih.
Ja sam musterija polovnih, jer nemam para rekli bi neki
a sustinski jer mi se novo ne isplati i jer sam nakon desetogodisnjeg vozanja jednog auta sad odlucio da bih cesce mijenjao auta 
Novo auto je naprosto novo
Ja sam musterija polovnih, jer nemam para rekli bi neki
- Rockefeller
#5048 Re: FIAT KONZUMENTI
Ma Tipo HB je vrh.
- Optimist
#5049 Re: FIAT KONZUMENTI
Kupi kad je vrh.
-
530i
#5050 Re: FIAT KONZUMENTI
Samo ti mogu reći da probaš oba, pa ćeš i sam vidjeti. Što se tiče Tipa i displeja, taj ljepši dolazi valjda samo sa jačim motorima i jačom opremom. Znam za dva 1.6 dizela koja imaju tako i puno je bolje nego ova integrisana tabla sa svim...citroen xm wrote: ↑22/12/2020 17:31 Po meni za aktuelni Stepway nema smisla dati više od 20 000 KM pa da ima ne znam šta. Toliko o Dačiji, to je moj sud, iako protiv Stepwaya kao auta nemam ništa i ne bi se žalio da ga imam.