Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Nivelacija

#36527 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

Ziva istina korona je problem ali isto tako sva ova ikonografija i predstava je 10 x veci problem od korone.
pojedinac

#36528 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pojedinac »

Nivelacija wrote: 16/12/2020 00:11 Ziva istina korona je problem ali isto tako sva ova ikonografija i predstava je 10 x veci problem od korone.
Tako treba i da bude, po planu.
Prava igranka je dogodine.
spinel_

#36529 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

pojedinac wrote: 16/12/2020 00:23
Nivelacija wrote: 16/12/2020 00:11 Ziva istina korona je problem ali isto tako sva ova ikonografija i predstava je 10 x veci problem od korone.
Tako treba i da bude, po planu.
Prava igranka je dogodine.
Tome pojedinci uveliko doprinose na forumu. Placenici bez obraza. Fuj
cerasus

#36531 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cerasus »

Izvjestaj Amnesty Internationala o starackim domovima u Velikoj Britaniji: https://www.bbc.com/news/uk-54408723

zilog

#36532 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zilog »

Ne znam je li bilo ranije. Vrlo korisan video o incidenciji COVID-19 i deficita vitamina D.
Usput, dobra vijest za aktivne pusace...

Did

#36533 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Did »

Evo nas u World Top 5 po broju mrtvih na milion!
Better Man

#36534 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Better Man »

Did wrote: 16/12/2020 08:43 Evo nas u World Top 5 po broju mrtvih na milion!
Podatak nije relevantan, jer jako malo testiramo.
Mogy87

#36535 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Better Man wrote: 16/12/2020 09:00
Ovaj podatak se odnosi na broj umrlih u odnosu na broj stanovnika, tako da testiranje u ovom kontekstu nije vazno.
use your illusion

#36537 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by use your illusion »

Sinoć mi se ponovo pojavila temperatura 37 nakon nekoliko dana. Zovem jutros da me testiraju jer imam i nešto na prsima, neki blaži bol koji se javio 2-3 puta od jučer. Kažu javit će mi hoće li biti potrebe za testiranje. Meni se čini da ću morat na svoju ruku uključiti antibiotike
Did

#36538 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Did »

Better Man wrote: 16/12/2020 09:00
Radi se o broju umrlih od korone, bez obzira na testiranje. Testiranje ovde nije relevantno.
Jasno je da su ovde ukluceni i oni koji su umrli "sa", a ne samo "od", ali to je svugdje u svijetu slucaj. Isto tako, kod nas je broj umrlih koji nisu usli u statistiku (stariji po selima, umrli kod kuce prije nego su otisli ljekaru itd) dosta veci u odnosu na razvijene zemlje koje su ispred nas u ovoj statistici. Osim toga, na Balkanu je prisutnije "skrivanje" stvarnog broja mrtvih, pogotovo u Srbiji, radi politickih poena, smirivanja panike i sl.
Trappist

#36539 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

cerasus wrote: 16/12/2020 05:32 O smrtnosti proljetos u UK:
https://www.dailymail.co.uk/news/articl ... ction.html
"The document said: 'We estimate changes to emergency care may account for 6,000 existing excess deaths in March and April 2020. If emergency care in hospitals continues to be low for a full 12 months, this could result in an additional 10,000 excess deaths.' It added: 'We estimate there were approximately 10,000 non-Covid-19 excess deaths of care home residents in March and April 2020... there could be an additional 16,000 non-Covid-19 excess deaths over 12 months in care home residents.'"
Trappist

#36540 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

use your illusion wrote: 16/12/2020 10:05 Sinoć mi se ponovo pojavila temperatura 37 nakon nekoliko dana. Zovem jutros da me testiraju jer imam i nešto na prsima, neki blaži bol koji se javio 2-3 puta od jučer. Kažu javit će mi hoće li biti potrebe za testiranje. Meni se čini da ću morat na svoju ruku uključiti antibiotike
To za antibiotike ti je jako pametno, pitaj strucnjaka mogy jos koji savjet da ti da kako da se lijecis.
laik1981

#36541 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Mogy87 wrote: 15/12/2020 23:42
laik1981 wrote: 15/12/2020 23:32
Mogy87 wrote: 15/12/2020 23:23
I opet nigdje odgovora na situaciju u UK na proljece 2020.

Da li to znaci da odustajes od price da su excess deaths proizrokovane najvecim dijelom medijskom panikom?

Jer ako ne znas sta bi drugacije u ovom konkretnom primjeru kako znas da su pogrijesili?
Talijanski primjer u "predpandemijskom periodu" ukazuje sta se desava kada virus cirkulise, a kada nema protokola i panike.. Ne znam sto bih ja nesto izmisljao kada imas konkretan primjer. Hronoloski poredano u onom postu na vrhu.. Dakle isto kao u Italiji u mjesecima koje sam naveo i nista drugacije.. Kraj price..
Znaci potpuno ignorisanje situacije na globalnom nivou?

Pa sto ne rece odmah, da se ne vrtimo u krug.

Treba samo javiti porodicama ovih sto su preminuli da su samo trebali ignorisati i njihovi najmiliji ne bi umrli u najtezim mukama od zatajenja pluca koja prakticno nestanu.

Cekaj da javim Hrvatima da zatvore KBD sa 800+ kreveta jer time stete bolesnicima. Sad ce ovi s respiratora ustati samo ako kolektivno izignorisemo problem.
Ti bi opet nesto zatvarala kao odgovor na zatvaranje :-) Dzaba, ne mozes protiv vlastite prirode..

Odgovori su ti u predpandemijskom periodu i italiji. Ima studija, a imaju i statisticki podaci koji ukazuju na posljedice.. Ne zelis ih komentarisati, ali to je tvoje pravo, mada i ta tvoja sutnja nesto govori..

Ako nista, bar u Sarajevu se malo mijenja situacija kada su bolnice u pitanju. I dalje pocetak lijecenja odlazu kojekakvim protokolima, ali su poceli primati iz predostroznosti one koji su u rizicnim skupinama i bez da imaju teze simptome. Do sad su cekali da se dobije srednje teska i teska klinicka slika da bi nekoga hospitalizovali.. Drzali 100 kreveta na skoro pola miliona ljudi i napravili ogromno stetu. Drzali najveci klinicki centar u drzavi praznim da bi "zastitili" one kojima je zdravstvena njega bila potrebna i neophodna.. Na kraju pod pritiskom prosirili kapacitete preko noci i poslali pricu o pucanju zdravstvenog sistema i bolesnicima po hodnicima u zaborav..

Jos da u ambulantama i domovima zdravlja uvedu jos po koju telefonsku liniju i budu malo azurniji u javljanji i savjetima situacija bi se jos popravila.. Al doci ce valjda i na to red..
adsubzero

#36542 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

use your illusion wrote: 16/12/2020 10:05 Sinoć mi se ponovo pojavila temperatura 37 nakon nekoliko dana. Zovem jutros da me testiraju jer imam i nešto na prsima, neki blaži bol koji se javio 2-3 puta od jučer. Kažu javit će mi hoće li biti potrebe za testiranje. Meni se čini da ću morat na svoju ruku uključiti antibiotike
Na svoju ruku definitivno ne. Bol u prsima nije od pluca, to ne mozes ni osjetiti. Mozes osjetiti jedino problem sa disanjem. U svakom slucaju blaga temperatura nije alarmantna niti je razlog da se testira, pogotovo ne da se uzimaju antibiotici.
use your illusion

#36543 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by use your illusion »

adsubzero wrote: 16/12/2020 11:03
Na svoju ruku definitivno ne. Bol u prsima nije od pluca, to ne mozes ni osjetiti. Mozes osjetiti jedino problem sa disanjem. U svakom slucaju blaga temperatura nije alarmantna niti je razlog da se testira, pogotovo ne da se uzimaju antibiotici.
Kako čitam jedan od simptoma upale pluća je bol u prsima, meni je to za sada jedini simptom. Nemam kašalj, temperatura je oko 37 za sada ali evo treći dan mi se pojačava ta neugoda u prsima. Naši iz doma zdravlja prihvataju samo teže slučajeve
MUNAFIK

#36544 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MUNAFIK »

Danas antibiotike daju svakom... Pozitivan si, pij vitamine, cajeve i antibiotik. Neki ljudi iz mog okruzenja piju antibiotike ono kao zaštitu za koronu, 1 tableta vitamina C, 1 Vitamina D i jedan antibiotik...

Katastrofa.
adsubzero

#36545 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

use your illusion wrote: 16/12/2020 11:21
adsubzero wrote: 16/12/2020 11:03
Kako čitam jedan od simptoma upale pluća je bol u prsima, meni je to za sada jedini simptom. Nemam kašalj, temperatura je oko 37 za sada ali evo treći dan mi se pojačava ta neugoda u prsima. Naši iz doma zdravlja prihvataju samo teže slučajeve
Tako je kako je jbg, laksi slucajevi su za kucno lijecenje...
Bol u prsima obicno nije jedini simptom kada je u pitanju upala pluca, a vjerovatno bi znao da jeste, jer su primarni kasalj i problemi sa disanjem. Da li je bol bas iz dubine ili prosto nelagoda kako kazes? Pluca ne mogu da bole, najcesce je ta bol vezana za bol u misicima, ali nije iskljuceno da bude i nesto drugo. Valjda si svom doktoru objasnio kakva je tacno bol, siguran sam da u slucaju da si rekao nesto sto bi im "zazvonilo" da bi te odmah uputili na pregled i slikanje.
zubi

#36546 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

use your illusion wrote: 16/12/2020 11:21 Kako čitam jedan od simptoma upale pluća je bol u prsima, meni je to za sada jedini simptom. Nemam kašalj, temperatura je oko 37 za sada ali evo treći dan mi se pojačava ta neugoda u prsima. Naši iz doma zdravlja prihvataju samo teže slučajeve
Ako ti nije zao 50 KM, uradi privatno antigenski test, BioLab u Vilsonovom, nigdje nikoga, rezultat ti posalji na mejl za pola sata... al mislim da su ti za sad nikakvi simptomi i da nista ne treba jos da poduzimas..
Mogy87

#36547 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 16/12/2020 11:03
Mogy87 wrote: 15/12/2020 23:42
laik1981 wrote: 15/12/2020 23:32
Talijanski primjer u "predpandemijskom periodu" ukazuje sta se desava kada virus cirkulise, a kada nema protokola i panike.. Ne znam sto bih ja nesto izmisljao kada imas konkretan primjer. Hronoloski poredano u onom postu na vrhu.. Dakle isto kao u Italiji u mjesecima koje sam naveo i nista drugacije.. Kraj price..
Znaci potpuno ignorisanje situacije na globalnom nivou?

Pa sto ne rece odmah, da se ne vrtimo u krug.

Treba samo javiti porodicama ovih sto su preminuli da su samo trebali ignorisati i njihovi najmiliji ne bi umrli u najtezim mukama od zatajenja pluca koja prakticno nestanu.

Cekaj da javim Hrvatima da zatvore KBD sa 800+ kreveta jer time stete bolesnicima. Sad ce ovi s respiratora ustati samo ako kolektivno izignorisemo problem.
Ti bi opet nesto zatvarala kao odgovor na zatvaranje :-) Dzaba, ne mozes protiv vlastite prirode..

Odgovori su ti u predpandemijskom periodu i italiji. Ima studija, a imaju i statisticki podaci koji ukazuju na posljedice.. Ne zelis ih komentarisati, ali to je tvoje pravo, mada i ta tvoja sutnja nesto govori..

Ako nista, bar u Sarajevu se malo mijenja situacija kada su bolnice u pitanju. I dalje pocetak lijecenja odlazu kojekakvim protokolima, ali su poceli primati iz predostroznosti one koji su u rizicnim skupinama i bez da imaju teze simptome. Do sad su cekali da se dobije srednje teska i teska klinicka slika da bi nekoga hospitalizovali.. Drzali 100 kreveta na skoro pola miliona ljudi i napravili ogromno stetu. Drzali najveci klinicki centar u drzavi praznim da bi "zastitili" one kojima je zdravstvena njega bila potrebna i neophodna.. Na kraju pod pritiskom prosirili kapacitete preko noci i poslali pricu o pucanju zdravstvenog sistema i bolesnicima po hodnicima u zaborav..

Jos da u ambulantama i domovima zdravlja uvedu jos po koju telefonsku liniju i budu malo azurniji u javljanji i savjetima situacija bi se jos popravila.. Al doci ce valjda i na to red..
Molim te nemoj interpolirati neke tvoje zakljucke iz BiH na ostatak svijeta. Mi smo zemlja cuda, a generalizacija je majka svakog....

Sta bi s ljudima koji bi dosli da zatraze njegu zbog COVIDA? Pomijesao ih s ovim na redovnim pregledima? Ili ih ne bi primio? Ili mislis da nema pacijenata kojim treba ljekarska njega kao posljedica zaraze korona virusom?
adsubzero

#36548 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

MUNAFIK wrote: 16/12/2020 11:54 Danas antibiotike daju svakom... Pozitivan si, pij vitamine, cajeve i antibiotik. Neki ljudi iz mog okruzenja piju antibiotike ono kao zaštitu za koronu, 1 tableta vitamina C, 1 Vitamina D i jedan antibiotik...

Katastrofa.
Ti ne trebas nista raditi na svoju ruku. Postoji razlog zasto se to radi. Virusna upala je cesto podloga za bakterijsku upalu i antibiotik se koristi iz predostroznosti kod tezih stanja. Da se precesto daje, to je nazalost tacno, ali ako odes kod doktora kad ti je lose, ispostuj njegovu preporuku, inace ne idi uopste. Ne trosi drugome vrijeme, ako ces bezveze otici a raditi po svom zato sto ti se ne svidja to sto ti je receno.
zubi

#36549 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Mogy87 wrote: 16/12/2020 12:12 Molim te nemoj interpolirati neke tvoje zakljucke iz BiH na ostatak svijeta. Mi smo zemlja cuda, a generalizacija je majka svakog....

Sta bi s ljudima koji bi dosli da zatraze njegu zbog COVIDA? Pomijesao ih s ovim na redovnim pregledima? Ili ih ne bi primio? Ili mislis da nema pacijenata kojim treba ljekarska njega kao posljedica zaraze korona virusom?
Bona Mogy, nema on rjesenja, on ima samo probleme :D on samo "zna" sta ne treba, al to niposto ne znaci da zna sta i kako treba...
Mogy87

#36550 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

zubi wrote: 16/12/2020 12:15
Mogy87 wrote: 16/12/2020 12:12 Molim te nemoj interpolirati neke tvoje zakljucke iz BiH na ostatak svijeta. Mi smo zemlja cuda, a generalizacija je majka svakog....

Bona Mogy, nema on rjesenja, on ima samo probleme :D on samo "zna" sta ne treba, al to niposto ne znaci da zna sta i kako treba...
:thumbup:
Locked