Sapun... pa parfem...vatreni__poljubac wrote: ↑14/12/2020 12:13 pitanje za ove sto prate situaciju (prije svega Mogy, daddycool) da malo pojasne situaciju u ovim zemljama:
Vijetnam, populacija 95 miliona stanovnika, do danas 1397 slucajeva covida uz 35 umrlih
DR Kongo, populacija 101 milion stanovnika, do danas 6049 slucajeva covida uz 99 urmlih
Tajland, populacija 66 miliona stanovnika, do danas 4267 slucajeva covida uz 60 urmlih
Tanzanija, populacija 57 miliona stanovnika, do danas 509 slucajeva covida uz 21 urmlih
Kinu da ne pominjem.
Koji je recept ovih država?
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- nosara
#36401 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
-
elcaliente
#36402 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Afrikanci vjerovatno kao i mi nemaju urednu statistiku.vatreni__poljubac wrote: ↑14/12/2020 12:13 pitanje za ove sto prate situaciju (prije svega Mogy, daddycool) da malo pojasne situaciju u ovim zemljama:
Vijetnam, populacija 95 miliona stanovnika, do danas 1397 slucajeva covida uz 35 umrlih
DR Kongo, populacija 101 milion stanovnika, do danas 6049 slucajeva covida uz 99 urmlih
Tajland, populacija 66 miliona stanovnika, do danas 4267 slucajeva covida uz 60 urmlih
Tanzanija, populacija 57 miliona stanovnika, do danas 509 slucajeva covida uz 21 urmlih
Kinu da ne pominjem.
Azijati imaju drugi odnos prema bolestima i prema okruzenju, puno su disciplinovaniji. A imaju i tu prednost sto se puno zdravije hrane nego mi i sto su im vremenski uslovi bolji. Vijetnamska i Tajlandska kuhinja je puna voca i povrca i uvjek pikantna za svjezim cilijima.
Ja sam predprosle godine porveo 25 dana u Tajlandu i ostao sam zatecen da npr banane, ananas itd uopste nemaju taj okus kao kod nas.
Kod nas je sve kao isprano. Tamo kada zagrizes bananu ili ananas to voce ima najmanje deset puta intenzivniji okus, usput im sve to raste pored puta.
-
Trappist
-
Trappist
#36404 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Vjerovao ili ne ima ljudi koji rade i ne mogu izaci, mozes misliti, šokantno!!! I vikendom je zatvoreno sve vazdanelcaliente wrote: ↑14/12/2020 12:15A sto ne idu prije 15h sati u prodavnicu ili ako rade imaju subotu ili nedjelju da kupe namirnice za 5 do 7 dana.Trappist wrote: ↑14/12/2020 10:14Glupe mjere koje ogranicavaju-zabranjuju rad dovode do guzvi, ne ljudi. U Srbiji sve radi radnim danima do 17 samo, sto znaci da ce prodavnice od 15 do 17 biti krcate ljudima. STa ce ljudi drugo raditi nego setati kad dodje vikend, lijepo vrijeme, ne rade kafici, teretane, kina, pozorista. Doslovno jedina im je opcija izaci i hodati. A nema svako auto da ide na periferiju.elcaliente wrote: ↑13/12/2020 21:39
Koliko sam ja razumio iz ovog clanka nije novinarima cudno sto su ljudi izasli prosetati nego im je nerazmuljivo iz kojeg razloga ljudi namjerno traze guzvu.
Razumijem da zele da setaju i ako ne mogu na periferiju jer nemaju auta zato moraju u guzvu? Mogu otici u park ili negdje pored mora a ne u centar u guzvu.
-
laik1981
#36405 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Morbidnosti od kojih panik botovima krene voda na usta..Trappist wrote: ↑14/12/2020 12:27 https://www.independent.co.uk/news/worl ... 2902.html
"novo normalno"
![]()
-
elcaliente
#36406 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ok nisam znao da je u Hr vikendom zatvoreno sve citav dan. Ali eto opet se moze otici npr u srijedu poslije posla i kupiti namirnice za 7 dana.Trappist wrote: ↑14/12/2020 12:29Vjerovao ili ne ima ljudi koji rade i ne mogu izaci, mozes misliti, šokantno!!! I vikendom je zatvoreno sve vazdanelcaliente wrote: ↑14/12/2020 12:15A sto ne idu prije 15h sati u prodavnicu ili ako rade imaju subotu ili nedjelju da kupe namirnice za 5 do 7 dana.Trappist wrote: ↑14/12/2020 10:14
Glupe mjere koje ogranicavaju-zabranjuju rad dovode do guzvi, ne ljudi. U Srbiji sve radi radnim danima do 17 samo, sto znaci da ce prodavnice od 15 do 17 biti krcate ljudima. STa ce ljudi drugo raditi nego setati kad dodje vikend, lijepo vrijeme, ne rade kafici, teretane, kina, pozorista. Doslovno jedina im je opcija izaci i hodati. A nema svako auto da ide na periferiju.
Razumijem da zele da setaju i ako ne mogu na periferiju jer nemaju auta zato moraju u guzvu? Mogu otici u park ili negdje pored mora a ne u centar u guzvu.![]()
Ja tako radim u Bosni, kupim odmah za sedmicu i onda maskimalno kupim jos kruh poslije 3 dana.
- Haris.ba
#36407 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Evo sad Bil teoreticar zavjere.
Lik organizovao finansije da se napravi vakcina. Ulupao i svoju lovu. Ako se slucajno razboli imace najbolju zdravstvenu zastitu. Ima ogromne pare koje je odlucio da trosi na zdravstvo. Neko jahte neko zenske, neko fudbalske klubove. On, eto oko zdravstva se zainteresirao.
Jest, klasicni teoreticar.
Niti ce vakcina biti obavezna, niti ce neko zatvarati kafane jer je Bil to rekao.
Lik organizovao finansije da se napravi vakcina. Ulupao i svoju lovu. Ako se slucajno razboli imace najbolju zdravstvenu zastitu. Ima ogromne pare koje je odlucio da trosi na zdravstvo. Neko jahte neko zenske, neko fudbalske klubove. On, eto oko zdravstva se zainteresirao.
Niti ce vakcina biti obavezna, niti ce neko zatvarati kafane jer je Bil to rekao.
-
swanfilter
#36408 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa, onda neka odvadi malo od svojih licnih predviđanja. Niko ne spori njegova ulaganja, al postao je i prevelik strucnjak. Izgleda mu postalo dosadno u pemziji ...Haris.ba wrote: ↑14/12/2020 12:36 Evo sad Bil teoreticar zavjere.
-
swanfilter
#36409 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sve stoji, al mislim da je i mnogo do genetike ljudi sa ovog ili onog podrucja. Cinjenica je da bijelu populaciju kosi ko kuga.elcaliente wrote: ↑14/12/2020 12:21Afrikanci vjerovatno kao i mi nemaju urednu statistiku.vatreni__poljubac wrote: ↑14/12/2020 12:13 pitanje za ove sto prate situaciju (prije svega Mogy, daddycool) da malo pojasne situaciju u ovim zemljama:
Kinu da ne pominjem.
Azijati imaju drugi odnos prema bolestima i prema okruzenju, puno su disciplinovaniji. A imaju i tu prednost sto se puno zdravije hrane nego mi i sto su im vremenski uslovi bolji. Vijetnamska i Tajlandska kuhinja je puna voca i povrca i uvjek pikantna za svjezim cilijima.
Ja sam predprosle godine porveo 25 dana u Tajlandu i ostao sam zatecen da npr banane, ananas itd uopste nemaju taj okus kao kod nas.
Kod nas je sve kao isprano. Tamo kada zagrizes bananu ili ananas to voce ima najmanje deset puta intenzivniji okus, usput im sve to raste pored puta.
Azijati su zbog problema iz proslosti upraksani, maske nose 24h na dan.
Sto se tice Afrike, jeste i kod njih ciganluk, al da je situacija kao u Europi ili USA, to bi bilo ocito, bez obzira na statistiku i brojeve. Osim ako i kod njih voze mrtve kamionima, a mi do tih info ne dolazimo ...
-
Mogy87
#36410 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jos jedna stvar: demografija. Znatno mladja populacija.swanfilter wrote: ↑14/12/2020 13:09Sve stoji, al mislim da je i mnogo do genetike ljudi sa ovog ili onog podrucja. Cinjenica je da bijelu populaciju kosi ko kuga.elcaliente wrote: ↑14/12/2020 12:21Afrikanci vjerovatno kao i mi nemaju urednu statistiku.vatreni__poljubac wrote: ↑14/12/2020 12:13 pitanje za ove sto prate situaciju (prije svega Mogy, daddycool) da malo pojasne situaciju u ovim zemljama:
Kinu da ne pominjem.
Sto se tice Afrike, jeste i kod njih ciganluk, al da je situacija kao u Europi ili USA, to bi bilo ocito, bez obzira na statistiku i brojeve. Osim ako i kod njih voze mrtve kamionima, a mi do tih info ne dolazimo ...
-
Trappist
#36411 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.index.hr/vijesti/clanak/nak ... 38691.aspx
"Ovako je jučer izgledalo u Lombardiji. Vlasti zato planiraju uvesti totalni lockdown"
Sad ja ocekujem slike sa intenzivne njege, pretrpana bolnica...kad ono ljudi izasli vani da prosetaju i popiju kafu vani. Kakvo je ovo psiholosko ubijanje u mozak vise? Postalo krivicno djelo izaci vani, prosetati, popiti kafu vani ? Kakve morbidne glave smisljaju ovakve naslove i ko vise normalan moze podrzavati lockdown nakon 9 mjeseci pandemije. Ljeti nam svi govorili morat ce se nastaviti zivjeti uz virus, sad odjednom opet represivne mjere jedini spas. Ma dajte vise...
"Ovako je jučer izgledalo u Lombardiji. Vlasti zato planiraju uvesti totalni lockdown"
Sad ja ocekujem slike sa intenzivne njege, pretrpana bolnica...kad ono ljudi izasli vani da prosetaju i popiju kafu vani. Kakvo je ovo psiholosko ubijanje u mozak vise? Postalo krivicno djelo izaci vani, prosetati, popiti kafu vani ? Kakve morbidne glave smisljaju ovakve naslove i ko vise normalan moze podrzavati lockdown nakon 9 mjeseci pandemije. Ljeti nam svi govorili morat ce se nastaviti zivjeti uz virus, sad odjednom opet represivne mjere jedini spas. Ma dajte vise...
-
Trappist
#36412 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Mogy87 wrote: ↑14/12/2020 13:12Jos jedna stvar: demografija. Znatno mladja populacija.swanfilter wrote: ↑14/12/2020 13:09Sve stoji, al mislim da je i mnogo do genetike ljudi sa ovog ili onog podrucja. Cinjenica je da bijelu populaciju kosi ko kuga.elcaliente wrote: ↑14/12/2020 12:21
Afrikanci vjerovatno kao i mi nemaju urednu statistiku.
-
vatreni__poljubac
#36413 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
uglavnom objašnjenje za ove zemlje nema. Kad saberes populacije ovih zemalja i dodaš kinu dobijes blizu 23% svjetske populacije. Tih 23% ukupno ima 99000 zaraženih (0,0013% svih zaraženih) i 4800 smrtnih slučajeva (0,0030% svih umrlih).Trappist wrote: ↑14/12/2020 13:19Mogy87 wrote: ↑14/12/2020 13:12Jos jedna stvar: demografija. Znatno mladja populacija.swanfilter wrote: ↑14/12/2020 13:09
Sve stoji, al mislim da je i mnogo do genetike ljudi sa ovog ili onog podrucja. Cinjenica je da bijelu populaciju kosi ko kuga.
Sto se tice Afrike, jeste i kod njih ciganluk, al da je situacija kao u Europi ili USA, to bi bilo ocito, bez obzira na statistiku i brojeve. Osim ako i kod njih voze mrtve kamionima, a mi do tih info ne dolazimo ...pa ljudi dragi u tajlandu i vijetnamu se voda ni u kojem slucaju ne smije sa cesme piti, jer doslovno mozete umrijeti od nje. I oni u nekoj medicinskoj-zdravstvenoj prednosti nad Europom. Sta sve nece covjek ovdje procitati...
-
Trappist
#36414 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
vatreni__poljubac wrote: ↑14/12/2020 13:39uglavnom objašnjenje za ove zemlje nema. Kad saberes populacije ovih zemalja i dodaš kinu dobijes blizu 23% svjetske populacije. Tih 23% ukupno ima 99000 zaraženih (0,0013% svih zaraženih) i 4800 smrtnih slučajeva (0,0030% svih umrlih).
-
vatreni__poljubac
#36415 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
+ zaboravlja se da pomenute zemlje imaju veoma gustu naseljenost.Trappist wrote: ↑14/12/2020 13:42vatreni__poljubac wrote: ↑14/12/2020 13:39uglavnom objašnjenje za ove zemlje nema. Kad saberes populacije ovih zemalja i dodaš kinu dobijes blizu 23% svjetske populacije. Tih 23% ukupno ima 99000 zaraženih (0,0013% svih zaraženih) i 4800 smrtnih slučajeva (0,0030% svih umrlih).Na to cemo zatvoriti oci, praviti se da je to normalno, ali cemo zato pljuvati po ljudima sto su izasli na rivu da prosetaju, sto setaju po Italiji ili sto Trump ne nosi masku.
- okanomalo
#36416 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
ne znam sta da ti kazem. mozda nasi nabave nesto vakcina,veliki ce prvo sebi pa ako sta ostane podjelit ce i manjim drzavama. https://zena.blic.rs/zdravlje/bil-gejts ... do/zllj85eMogy87 wrote: ↑13/12/2020 20:45Vjerovatno ne prate situaciju u BiH detaljno.
Bosna i Hercegovina je pozvana da iskaže potrebe za cjepivom protiv COVID-19 zaraznog oboljenja, a u sklopu EU mehanizma nabave, saopćeno je iz ministarstva civilnih poslova.
http://ba.n1info.com/Vijesti/a493736/Mi ... id-19.html
- Dozer
#36417 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da li mi neko moze objasniti ovo... Francuska.
https://www.insee.fr/en/statistiques/44 ... re=4493845

Mislim da je na ovo svaki komentar suvisan... Ljudi ne da nemaju povecanje ukupnog broja smrti, nego cak imaju smanjenje... I sve to pored jednog ovako razornog i smrtonosnog glanc novog virusa...
Moze i ovako, za EU...
https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps

-----
Kao sto se vidi, rapidan skok je zabiljezen samo na proljece ove godine, a to je period kada je bila i najveca hampa, frka, i kada je more ljudi umrlo zbog kacenja na respiratore (Talijani su sami prije 2-3 mjeseca priznali da im je bar 30% pacijenata umrlo jer su bili spojeni na respiratore, a nisu trebali biti. Ne vidim razlog zasto ista prica ne bi bila svugdje. I sve zbog panike, a kojoj su i te kako kumovali WHO i mediji).
Nakon toga se krivulja ponasa identicno kao i 2019., da bi se sada opet desio mali skok. Ali, taj "skok" se mjeri sa, bukvalno, 4-5.000 vise UKUPNIH smrti nego u istom periodu 2019.
Zaista bih volio vidjeti vase obrazlozenje ove situacije... Ja mogu dati svoje vidjenje, ali sacekacu vas...
Malo cu vam i "olaksati" tako sto cu vam ponuditi jos jednu sliciu, a u kojoj treba da obratite paznju na smrtne slucajeve u Italiji, Francuskoj i Spaniji. Slobodno ih saberite.
I onda povucite paralelu na cifru od cca. 40.000 vise umrlih nego u istom periodu 2019., jer to je ukupna razlika ukupno umrlih u tom periodu prosle i ove godine. U cijeloj EU.

Mislim da je na ovo svaki komentar suvisan... Ljudi ne da nemaju povecanje ukupnog broja smrti, nego cak imaju smanjenje... I sve to pored jednog ovako razornog i smrtonosnog glanc novog virusa...
Moze i ovako, za EU...

-----
Kao sto se vidi, rapidan skok je zabiljezen samo na proljece ove godine, a to je period kada je bila i najveca hampa, frka, i kada je more ljudi umrlo zbog kacenja na respiratore (Talijani su sami prije 2-3 mjeseca priznali da im je bar 30% pacijenata umrlo jer su bili spojeni na respiratore, a nisu trebali biti. Ne vidim razlog zasto ista prica ne bi bila svugdje. I sve zbog panike, a kojoj su i te kako kumovali WHO i mediji).
Nakon toga se krivulja ponasa identicno kao i 2019., da bi se sada opet desio mali skok. Ali, taj "skok" se mjeri sa, bukvalno, 4-5.000 vise UKUPNIH smrti nego u istom periodu 2019.
Zaista bih volio vidjeti vase obrazlozenje ove situacije... Ja mogu dati svoje vidjenje, ali sacekacu vas...
Malo cu vam i "olaksati" tako sto cu vam ponuditi jos jednu sliciu, a u kojoj treba da obratite paznju na smrtne slucajeve u Italiji, Francuskoj i Spaniji. Slobodno ih saberite.
I onda povucite paralelu na cifru od cca. 40.000 vise umrlih nego u istom periodu 2019., jer to je ukupna razlika ukupno umrlih u tom periodu prosle i ove godine. U cijeloj EU.

-
Mogy87
#36418 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nasa je sreca sto smo potpisali zajednicki sporazum o nabavci medicinskih potrepstina sa EU. Bill ovdje prica o zemljama treceg svijeta.okanomalo wrote: ↑14/12/2020 15:11ne znam sta da ti kazem. mozda nasi nabave nesto vakcina,veliki ce prvo sebi pa ako sta ostane podjelit ce i manjim drzavama. https://zena.blic.rs/zdravlje/bil-gejts ... do/zllj85eMogy87 wrote: ↑13/12/2020 20:45Vjerovatno ne prate situaciju u BiH detaljno.
Bosna i Hercegovina je pozvana da iskaže potrebe za cjepivom protiv COVID-19 zaraznog oboljenja, a u sklopu EU mehanizma nabave, saopćeno je iz ministarstva civilnih poslova.
http://ba.n1info.com/Vijesti/a493736/Mi ... id-19.html
Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković u četvrtak je u ime Bosne i Hercegovine potpisala Sporazum EU o zajedničkoj nabavci zdravstvenih protivmjera.
Riječ je o sporazumu koji će omogućiti BiH učešće u javnim nabavkama EU medicinskih sredstava za sprječavanje širenja pandemije COVID-19.
Na ovaj način, BiH će imati mogućnost da nabavlja najsavremenija medicinska sredstva za liječenje bh.građana.
Evropska komisija preko koje ide nabavka ima sklopljene ugovore s Pfizerom/BioNtechom i AstraZenecom, a u pregovorima je s Modernom.
Last edited by Mogy87 on 14/12/2020 15:29, edited 1 time in total.
-
aldinjo
#36419 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zar nije on jedan od najvećih stručnjaka u oblasti medicine?swanfilter wrote: ↑14/12/2020 11:26Jucer postavih pitanje koja je njegova uloga u svemu ovome, javlja se kao glavni u WHO jednom na dan. Ok, dao si pare, zelis pomoci, valjda, al buraz ohladi malo ...Trappist wrote: ↑14/12/2020 10:25 "Gates: Kafiće i restorane zatvoriti na 4-6 mjeseci, nema povratka u normalu do 2022."
Bil Gejc, ne vadi
![]()
A sad ozbiljno, stvarno ne znam sta je cilj ovih glupih izjava covjeka koji nema nikakve dodirne tacke sa realnim svijetom. Ako ce se on odreci 1% svog bogatstva i tim restoranima i kaficima placati radnike, slobodno, a ako nece, koji je on k**** da daje ovakve savjete ?
-
Mogy87
#36420 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Evo ja cu ti odgovoriti iako nisi bio dovoljno pristojan da meni odgovoris na postavljena pitanja, a pozivas se na pristojnost.Dozer wrote: ↑14/12/2020 15:14 Da li mi neko moze objasniti ovo... Francuska.
Moze i ovako, za EU...
-----
![]()
Pod broj 1 podaci ti nisu tacni. Kazes da je 40K razlika broja umrlih na nivou EU. Moze izvor za taj podatak. Jer na stranici koju si postavio, a koju i ja koristim to je daleko veci broj, tacnije 240K vise za odabrane drzave.

Mozemo li uskladiti podatke, pa onda ici na objasnjenja?
- Dozer
#36421 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Opet spin, moja Mogy...Mogy87 wrote: ↑14/12/2020 15:24 Evo ja cu ti odgovoriti iako nisi bio dovoljno pristojan da meni odgovoris na postavljena pitanja, a pozivas se na pristojnost.
Pod broj 1 podaci ti nisu tacni. Kazes da je 40K razlika broja umrlih na nivou EU. Moze izvor za taj podatak. Jer na stranici koju si postavio, a koju i ja koristim to je daleko veci broj, tacnije 240K vise za odabrane drzave.
Mozemo li uskladiti podatke, pa onda ici na objasnjenja?
Pogledaj raspon koji sam ja uzeo, a pogledaj svoj. Ti si uzela od pocetka 2018, a ja pricam o istom periodu prosle i ove godine.
Evo kraj 2017. i kraj 2020.

Last edited by Dozer on 14/12/2020 15:36, edited 2 times in total.
-
Mogy87
#36422 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Svaka linija predstavlja jednu godinu. Nije kumulativ. Da li ti je sad lakse?Dozer wrote: ↑14/12/2020 15:31Opet spin, moja Mogy...Mogy87 wrote: ↑14/12/2020 15:24 Evo ja cu ti odgovoriti iako nisi bio dovoljno pristojan da meni odgovoris na postavljena pitanja, a pozivas se na pristojnost.
Mozemo li uskladiti podatke, pa onda ici na objasnjenja?![]()
Pogledaj raspon koji sam ja uzeo, a pogledaj svoj. Ti si uzela od pocetka 2018, a ja pricam o istom periodu prosle i ove godine.
Plava linija 2020, siva linija 2019
Edit: znaci jasno se vidi koliko je vise ljudi preminulo u 2020. godini (do sada 240K) u odnosu na 2019. Taj broj se dobije oduzimanjem 300K u 2020 i 60K u 2019.
Vizuelno prikazuje razlike izmedju tih peakova koje si ti postavio.

Last edited by Mogy87 on 14/12/2020 15:42, edited 1 time in total.
- Dozer
#36423 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma evo i tvoj nacin prikaza, nije problem. Linearni i logaritmicki nacini imaju drugacije prikaze, pri cemu linearni uvijek izgleda drasticnije.

Last edited by Dozer on 14/12/2020 15:43, edited 1 time in total.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
-
Mogy87