Republika Turska

The 51st State

#27326 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

Hakiz wrote: 17/12/2020 21:45 Mislim da griješiš, ali tvoj problem.
Ne mislim da da, zaboravio sam dodati i demografsku propast evrope nema ljudi nema moci, dolazi oportunitetni trosak na naplatu.
Amerika je jos vitqlna ali kvalitet sve slabiji i slabiji, bave se gemder studijama i slicnim glupostima u tolikoj mjeri da moraju uvoziti ljude da rade poso, uglavnom spirala ide nadole.
zemomak

#27327 Re: Republika Turska

Post by zemomak »

The 51st State wrote: 17/12/2020 20:58 Evo kakvi smo mi glupani, tubitak firma i univerzitet u zagrebu razvili superkompjuter 30 puta jaci od postojecih, tako barem kazu, a ovdje levati ubjedjuju ta ce turci ovo ono, umjesto da se nakacimo i probamo za sebe sta korisno ostvariti, ljudi se bave kompleksima.

najveće zasluge za 5g mrežu dugujemo turskom naučniku Dr. Erdal Arikan
The 51st State

#27328 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

zemomak wrote: 17/12/2020 21:55
The 51st State wrote: 17/12/2020 20:58 Evo kakvi smo mi glupani, tubitak firma i univerzitet u zagrebu razvili superkompjuter 30 puta jaci od postojecih, tako barem kazu, a ovdje levati ubjedjuju ta ce turci ovo ono, umjesto da se nakacimo i probamo za sebe sta korisno ostvariti, ljudi se bave kompleksima.

najveće zasluge za 5g mrežu dugujemo turskom naučniku Dr. Erdal Arikan
Ma jok to je donerdzija neki, ta ce erdal. :wink:
HarTar

#27329 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Vidim ovdje neki spominju dječiji rad u Turskoj? Pa, i ja sam svom ocu pomagao kao dijete, i ne vidim da me je to nešto "zakinulo" u životu. I moj otac je bio trgovac kao što je najvjerovatnije i otac tog destogodišnjeg dječaka. Inače, i sam Erdogan je prodavao simite kao dječak po Istanbulskim ulicama, a vidimo gdje je taj dječak danas...
espn

#27330 Re: Republika Turska

Post by espn »

:-D :-D
A_A_AKCIJA

#27331 Re: Republika Turska

Post by A_A_AKCIJA »

Kikibombona wrote: 17/12/2020 19:57

Turski GDP je duplo manji od spanskog i troduplo od italijanskog.

Kiki legendo, na tebe se uvijek može računati:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of ... _GDP_(PPP)

Dakle, Turska 13. u svijetu kada je GDP ppp u pitanju.

Ne znam đe su te liste što ti gledaš? A biće da me nisi nikad poslušao da se ne petljaš u stvari koje ne razumiješ.

Vidi, Bidena metno? Šta bi sa go Donie, go, đe babojebac? Kako ćeš se tako prešaltavat? :D
Kikibombona

#27332 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

A_A_AKCIJA wrote: 18/12/2020 07:21

Ne znam đe su te liste što ti gledaš? A biće da me nisi nikad poslušao da se ne petljaš u stvari koje ne razumiješ.

Vidi, Bidena metno? Šta bi sa go Donie, go, đe babojebac? Kako ćeš se tako prešaltavat? :D
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of ... _(nominal)

Dzo Bajden igra za isti tim kao Emanuel Makron. Lideri slobodnog svijeta.

...

Sta kazes na cinjenicu da je Dzo Bajden, dokazani pravdoljubac i covjek koji raspolaze informacijama, rekao da Turska u Siriji podrzava teroriste?
A_A_AKCIJA

#27333 Re: Republika Turska

Post by A_A_AKCIJA »

Kikibombona wrote: 18/12/2020 08:11

...

Sta kazes na cinjenicu da je Dzo Bajden, dokazani pravdoljubac i covjek koji raspolaze informacijama, rekao da Turska u Siriji podrzava teroriste?
Pa u politici se svašta kaže. A istina se često može različito interpretirati.

Npr i USA je nekada finansirala iste teroriste, vjerovatno kada i Turci i vjerovatno u dogovoru. Samo ih tada nismo tako zvali :D .

Inače, Bajden je nova nada za USA, da se vrate u normalu, a to će definitivno značiti izmirenje sa Turcima, EU, možda i Rusima ... Tako, nemoj gibetiti čovjeka, đeš njega zajedno sa babojepcem.
Kikibombona

#27334 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

A_A_AKCIJA wrote: 18/12/2020 09:15Pa u politici se svašta kaže. A istina se često može različito interpretirati.

Npr i USA je nekada finansirala iste teroriste, vjerovatno kada i Turci i vjerovatno u dogovoru. Samo ih tada nismo tako zvali :D .

Inače, Bajden je nova nada za USA, da se vrate u normalu, a to će definitivno značiti izmirenje sa Turcima, EU, možda i Rusima ... Tako, nemoj gibetiti čovjeka, đeš njega zajedno sa babojepcem.
Bajden je u predizbornoj kampanji obecao da ce priznati genocid nad Armenima. On je bio jedan od vodećih zagovornika da Senat i Kongres priznaju genocid, te je zestoko kritikovao Trampa sto nije ucinio isto.
“During my years in the Senate, I was proud to lead efforts to recognize the genocide against the Armenian people,” Biden said in a statement. “Last year, I was pleased to endorse bipartisan legislation in the House and Senate that officially recognized and established an ongoing US commemoration of the Armenian genocide. If elected, I pledge to support a resolution recognizing the Armenian genocide and will make universal human rights a top priority for my administration.”
Dzo Bajden ima taj ljudski pristup prema potlacenim narodima i odbojnost prema fasistima poput srpskih i turskih fasioidnih politika. To smo i mi mogli vidjeti. Zestoko je kritikovao Trampa jer nije zastitito Kurde u Siriji kada je fasisticka ihvanijsko-vehabijska soldateska napala kurdski narod. Bajden ocigledno ima naglasenu odbojnost prema zlikovcima koji se izivljavaju nad slabijima.

A evo sta misli o smradu sa Bosfora. I bolje bi bilo da gluperda Bakir ne titra jajca Erdoganu sada kada ocekujemo pomoc Bajdena.

https://youtu.be/EAUm7-ouUdE

Samo deri Dzo fasiste svih boja :bih: :bih:
Nespin

#27335 Re: Republika Turska

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 13/02/2022 20:13, edited 1 time in total.
The 51st State

#27336 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

Sve jasno sta je iza sankcija, nikakav s400 i te gluposti nego podrska usa teroristickoj organizaciji pkk/ypg. Ministar odbrame turske je nazvao stvari pravim imenom.

https://www.hurriyetdailynews.com/bigge ... ter-160948
zigzag

#27337 Re: Republika Turska

Post by zigzag »

Ne biçim turgutsun sen. Bakandan haber unutulur mu.
@mba

#27338 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Image

Ukrajina krenula u nabavku turskih korveta i bespilotnih letjelica

Ukrajinsko ministarstvo odbrane naručilo je nove korvete kao i bespilotne letjelice turske proizvodnje, kako bi poboljšali sigurnost u regijama Crnog i Azovskog mora.

Prema izjavi objavljenoj 15. decembra 2020., ukrajinski ministar odbrane, Andrii Taran, potpisao je dokumente tijekom zvanične posjete Ukrajini Ismaila Demira, šefa turske odbrambene industrije (SSB).

Radi se prvenstveno o nabavkama čiji je cilj radikalno jačanje borbenih sposobnosti ukrajinske mornarice i poboljšanja sigurnosti u regijama Crnog i Azovskog mora.

U izjavi nije otkriveno o kojim sistemima se detaljno radi, niti je navedena finansijska vrijednost ugovora.

Inače, ova najava dolazi dan nakon što su SAD nametnule sankcije protiv Turske zbog kupovine ruskog anti-raketnog sistema S-400.

Kako bi poboljšala sposobnosti svoje mornarice, Ukrajina je krenula u nabavku korveta koje su proizvedene u sklopu turskog projekta MILGEM.

Ukrajina radi na obnovi mornarice usred napetosti sa suparničkom Rusijom u Crnom i Azovskom moru. Turska je četiri korvete ove vrste već prodala Pakistanu.

Ada klasa, u sklopu projekta MILGEM, predstavlja prvi nacionalni projekat brodogradnje izveden u Turskoj. Cilj projekta je bio izgraditi moderni ratni brod sa autohtonim protupodmorničkim sistemom i patrolnim sposobnostima na otvorenom moru, opsežno koristeći principe stealth tehnologije u svom dizajnu.

Turske višenamjenske korvete sposobne za izvođenje širokog spektra misija, uključujući izviđanje, nadzor, protivpodmorničko ratovanje, kao i za borbe zemlja-zemlja i zemlja-zrak.

Hakiz

#27339 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

turgut wrote: 18/12/2020 13:03

...

Zasto su americki teroristi bolji od turskih terorista? Kažes da USA prigovara Turskoj jer je pomagala tahriru-šam u Siriji dok je USA naoružala PKK u Siriji hiljadama tona naoružanja a koji destabilizuji tursku granicu i Turska valjda bi trebala na to da šuti ?
Turska bi trebala, kada je već tako jaka, izaći iz NATO. Mislim, šta će im NATO kada su u njemu oni koji Tursku koče na putu velesile?
Hakiz

#27340 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

Eto, pa što onda ne izađu?
Hakiz

#27341 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

turgut wrote: 18/12/2020 17:24
Hakiz wrote: 18/12/2020 17:19 Eto, pa što onda ne izađu?
pa kad dođe vrijeme izaći će. vjerovatno da to vrijeme nije još došlo. no Turci sve više postaju svijesni uloge koja im je od početka bila namijenjena u tom NATO savezu, uloge batlera, sluge, čistača oružja, komornika i kuhara. i kad se neki od turskih kuhara usudio jednog dana upitat za dozvolu da se školuje u toj vojnoj školi i postane bar neki poručnik rekli su mu ''eee ne može tako, nisi kvalifikovan'' kad s eon opek školuje, obuči, postigne neke i rezultate, vrati se sa diplomom i pita za posao kažu ''eeee, jah, pa dobro, nisi baš loš, ali nemamo mjesta trenutno za tebe'' e tako to nekako izgleda u odnosima između TR i ostatka NATO saveza.
Znači puno vike nizašta.

Tako ponosna nacija a decenijama trpe posao sluge u NATO. Pa gdje se taj ponos izgubio?
@mba

#27342 Re: Republika Turska

Post by @mba »

pa zasto da izlaze iz NATO-a nisu ludi, ne kontam kakve to veze ima sa nacijom i ponosom, pa privileg je biti clanica NATO-a!
Hakiz

#27343 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

Dupli
Last edited by Hakiz on 18/12/2020 17:54, edited 1 time in total.
Hakiz

#27344 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

@mba wrote: 18/12/2020 17:44 pa zasto da izlaze iz NATO-a nisu ludi, ne kontam kakve to veze ima sa nacijom i ponosom, pa privileg je biti clanica NATO-a!
Ja, ali oni su velesila, najjači, furaju svoj fazon, šta će im odbrambeni savez, ko im šta može?
salik79

#27345 Re: Republika Turska

Post by salik79 »

A_A_AKCIJA wrote: 18/12/2020 09:15

...

Pa u politici se svašta kaže. A istina se često može različito interpretirati.

Presucuje ti kiki da je Biden u tom istom govoru prozvao i KSA i UAE, na koje on redovno svrsava.
@mba

#27346 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Hakiz wrote: 18/12/2020 17:54
@mba wrote: 18/12/2020 17:44 pa zasto da izlaze iz NATO-a nisu ludi, ne kontam kakve to veze ima sa nacijom i ponosom, pa privileg je biti clanica NATO-a!
Ja, ali oni su velesila, najjači, furaju svoj fazon, šta će im odbrambeni savez, ko im šta može?

pa u regiji jesu i bit ce jos jaci, idu svojim putem, imaju svoje ciljeve, hoce da budu neovisni, nece da budu sluge nikom, ne vidim nista lose tu?

NATO je njih pozvao a ne oni NATO, jos nisi odgovorio zasto da izlaze kada samo mozes profitirati!
Hakiz

#27347 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

Čuj zašto, Amerika im smeta, EU im smeta, ali im ne smeta da su sa njima u NATO. Znači da lažu da im Ameri i EU smetaju.

Neka njih u NATO, ali onda da šute. Ne može i jare i pare.
@mba

#27348 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Hakiz wrote: 18/12/2020 18:20 Čuj zašto, Amerika im smeta, EU im smeta, ali im ne smeta da su sa njima u NATO. Znači da lažu da im Ameri i EU smetaju.

Neka njih u NATO, ali onda da šute. Ne može i jare i pare.
nisi ti skontao kako mi se cini, prije bi rekao da jaka turska smeta eu/usa nego obrnuto!
Hakiz

#27349 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

Nisi ti skontao.

Ako su ljuti na EU što ih ne prima, ako su ljuti na SAD recimo zbog Gulena itd, onda je licemjerno biti sa takvima u istom udruženju. Ali, kao što si rekao, NATO je interes, a zbog tog interesa se proguta ponos.

A i ko zna, možda ih je neki činovnik iz SAD nazvao i rekao da ako budu zločesti, za 2 godine će im Gulen predsjednikovati iz Dolmabahce. Pa sve galama, ali taman kad pomisliš evo ga, sad će pokazati zube, ono ćorak.

Nego, mani to, da je da završi korona pa otići na more u Fethiye, to je bolja priča od ove. To je Turska o kojoj mi trebamo pričati. O ovoj političkoj neka oni sami razbijaju glavu, šta mi imamo sa tim...
Kikibombona

#27350 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

salik79 wrote: 18/12/2020 18:01Presucuje ti kiki da je Biden u tom istom govoru prozvao i KSA i UAE, na koje on redovno svrsava.
Opet se sluzis podvalama.

Samo komstatujem da Saudija i narocito Emirati prave civilizacijski zaokret i konacno otpocinju proces modernizacije drustva. Dakle, tek su poceli ima par godina, pred njima je dug put.

Emirati su se pomirili sa Izraelom, grade nove odnose od kojih ce u narednom periodu svi profitirati, narocito Palestinci.

Emirati su legalizovali vanbračne odnose, alkohol, kriminalizovali osvetu iz casti, otvorili se za kulturne manifestacije koje su ranije bile nepozeljne itd. Prave velike drustvene promjene koje ce potpuno transformisati zemlju i region.

Vec sam rekao da ce se vrijeme na BI mjeriti prije i poslije sejha Muhameda bin Zajeda. On je poveo proces koji ce trajati jos dugo...
Post Reply