Republika Turska

The 51st State

#27276 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

Laganje nece promijeniti cinjenice, ali eto neka je dusi lakse kad se blatantno laze i kurdski i palestinski problem je direktna posljedica zapadnog hegemnozma, imperijalizma i fasizma.
Domaci islamofobi mogu samo plakati i gledati, sta da se radi, propo fazon, stas.
@mba

#27277 Re: Republika Turska

Post by @mba »

neznam odkuda vam tolika energija da sa tim likom raspravljate, lik jednostavno osjeca mrznju prema turcima/muslimanima, ali mislim da je tu vise strah neki od neke potencijalne islamske dominacije jer sta ce biti ako jos koja muslimanska zemlje krene stopama turske, gdje bi im bio kraj!
The 51st State

#27278 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

@mba wrote: 17/12/2020 17:33 neznam odkuda vam tolika energija da sa tim likom raspravljate, lik jednostavno osjeca mrznju prema turcima/muslimanima, ali mislim da je tu vise strah neki od neke potencijalne islamske dominacije jer sta ce biti ako jos koja muslimanska zemlje krene stopama turske, gdje bi im bio kraj!
Apsolitno tacno i precizno primjeceno, no potrebno je i odgovorati na gluposti i izljeve fasizma.
Kikibombona

#27279 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Hakiz wrote: 17/12/2020 17:14Da, niko se ne bavi uzrocima.

PKK terorizam je sličnog uzroka kao i onaj u Palestini. Nije ideološki nego jedino preostalo sredstvo protiv genocida.
Upravo tako. Svaki terorizam je posljedica a uzroci su drugi.

...

Ako nekome nije jasno zasto je nastao PKK, neka procita ovaj tekst. Klasicni fasizam o kojem mi znamo veoma malo. Turska je zakonom zabranila kurdski jezik, identitet, sve sto ima veze sa kurdskim etnickim naslijedjem. Svako ko bi afirmisao kurdstvo na bilo koji način zavrsio je u zatvoru. Iz jedne takve brutalne represije, politike kulturnog genocida, nastao je PKK.

Cultural and Physical Genocide: The Kurdish Case in Turkey

https://ekurd.net/genocide-kurdish-case ... 2018-02-06

Ovakva politika je neodrziva, osudjena na propast. Turci su vremenom popustali stisak i morat ce do kraja popustiti, milom ili silom. Politika ZLA ne moze ostati trajno. Takav primjer ne pamti istorija.

...

Erdogan danas kaze da je kurdski jezik inferioran u odnosu na turski. Kaze da se Kurdi pretjerano razmnožavaju (goli fasizam). Kaze da su kurdske politicke partije teroristicke, iako su na turskim izborima dobile 6 miliona glasova. Ne dopusta Kurdima da se bore legalnim politickim sredstvima za svoj polozaj. Svako kurdskog orgsnizovanje etiketira kao teroristicko.

Ja mislim da je turski fasizam pri kraju, da su ovo posljednji trzaji...
Kikibombona

#27280 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Na današnjoj konferenciji o Kurdima i nadolazećoj administraciji Dzo Bajdena

PKK je organizacija novijeg datuma, najmladji kurdski pokret. Kurdski problem je mnogo stariji od toga.

PKK je potrosen i on ce nestati. Doci ce nova energija koja ce se izboriti za slobodu kurdskog naroda.

Kurdi su prirodan americki i evropski saveznik. Kod Kurda nema anti-zapadnog sentimenta i spadaju u jedan od rijetkih naroda BI sekularne orjentacije

Last edited by Kikibombona on 17/12/2020 18:54, edited 1 time in total.
Hakiz

#27281 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

Razumijem ja i Tursku, da bi Kurdi dobili svoju nacionalnu državu, nekoliko država trebaju dati dijelove svog teritorija, a to ni jedna država neće uraditi. Ali to je jedno. Sasvim nešto drugo je zbog toga jednom narodu zabraniti praktikovanje njegove kulture. To je već fašizam. Doduše danas i mogu, ali prije 20-ak godina se zbog pjevanja ljubavne pjesme na kurdskom u Turskoj išlo u zatvor.
The 51st State

#27282 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

Hakiz wrote: 17/12/2020 18:54 Razumijem ja i Tursku, da bi Kurdi dobili svoju nacionalnu državu, nekoliko država trebaju dati dijelove svog teritorija, a to ni jedna država neće uraditi. Ali to je jedno. Sasvim nešto drugo je zbog toga jednom narodu zabraniti praktikovanje njegove kulture. To je već fašizam. Doduše danas i mogu, ali prije 20-ak godina se zbog pjevanja ljubavne pjesme na kurdskom u Turskoj išlo u zatvor.
laz
Hakiz

#27283 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

The 51st State wrote: 17/12/2020 16:17
Turska radi poso, ne jebu amere 2posto.
Kad ono Turska posla brod sa pomoći u Palestinu pa Izraelci poslaše komandose na brod i čini mi se da su dvojicu Turaka i ubili, Turska je odgovorila žestokom odmazdom... Stani, pogriješio sam, durili se nekoliko dana i ništa.

Da barem jednom Turska praktično napravi nešto protiv onih koje tako žestoko verbalno napada. Da vidimo i tu silu koja ne jebe 2 posto.

Ili će na kraju ispasti da samo ne jebe.
Kikibombona

#27284 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Hakiz wrote: 17/12/2020 18:54Razumijem ja i Tursku, da bi Kurdi dobili svoju nacionalnu državu, nekoliko država trebaju dati dijelove svog teritorija, a to ni jedna država neće uraditi. Ali to je jedno. Sasvim nešto drugo je zbog toga jednom narodu zabraniti praktikovanje njegove kulture. To je već fašizam. Doduše danas i mogu, ali prije 20-ak godina se zbog pjevanja ljubavne pjesme na kurdskom u Turskoj išlo u zatvor.
Fasisticki stisak je popustio. Tako mora. Svijet napreduje i mijenja se, ne mozes sada raditi kao sto se radilo u devetnaestom stoljecu.

Turska danas zestoko brani pravo Kurda na politicko organizovanje. A to je narod od 20-30 miliona samo u Turskoj. Ogroman i mlad narod koji ima ogromnu energiju i zelju za organizovanjem. To se ne moze silom slomiti.

...

Kako ce Turska rijesiti ovaj problem ja stvarno ne znam. Ili ce rijesiti ili je nece biti.

Politika brutalne represije je neodrziva. Danas zele ugasiti vodecu kurdsku stranku koja je na turskim izborima dobila 6 miliona glasova. Hejjj. :roll: Gase stranku koja ima 6 miliona glasaca.

...

Turaka ce u narednim decenijama biti sve manje a Kurda sve vise. Turci imaju natalitet na evropskom nivou, a Kurdi po troje-cetvero-petero djece. Demografija ce odraditi posao.

...

Turci jednostavno ne znaju kako rijesiti kurdsko pitanje. Pokusavaju silom obuzdati, ali tako ne moze dovijeka.
The 51st State

#27285 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

Hakiz wrote: 17/12/2020 19:03
Kad ono Turska posla brod sa pomoći u Palestinu pa Izraelci poslaše komandose na brod i čini mi se da su dvojicu Turaka i ubili, Turska je odgovorila žestokom odmazdom... Stani, pogriješio sam, durili se nekoliko dana i ništa.

Da barem jednom Turska praktično napravi nešto protiv onih koje tako žestoko verbalno napada. Da vidimo i tu silu koja ne jebe 2 posto.

djeluju u okviru svojih mogucnosti i od toga se dize glava disebriznicima i tkz zapadu. da je nama pola turskog nacionalnog ponosa, posvecenosti i volje, daleko bi dogurali
ovako preostaje kenjaza online, jbg ti neces ni bosnjak da budes, a ko biva kritikovo bi jednu tradicionalnu svjetsku silu.
Hakiz

#27286 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

Tačno tako, djeluju u skladu sa mogućnostima.

Zato sve i ostane na verbalnom nivou.

Nema veze, jebo politiku, super je Turska. Prepuna istorije, dobre hrane, lijepih žena, lijepih plaža i mora, stvarno mi se sviđa. Ne znam je li mi bilo bolje u Istanbulu sa 20 miliona ili u gradiću na Likijskoj obali sa nekoliko hiljada stanovnika.

Šta ću se zamarati politikom pored tih ljepota.
Hakiz

#27287 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

The 51st State wrote: 17/12/2020 19:07

...jbg ti neces ni bosnjak da budes, a ko biva kritikovo bi jednu tradicionalnu svjetsku silu.
A što bih bio Bošnjak? Otkud znam da mi preci nisu bili neki Iliri, Kelti, možda Rimljani i ko zna ko. Zašto bi mi porodična istorija morala početi od datuma koji tebi odgovara, možda je mnogo duža?

Zašto bih se ograničavao izborom jednog naroda?

Ja sam Bosanac i Hercegovac po državljanstvu, a narodi, zaboli me za njih.
The 51st State

#27288 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

Hakiz wrote: 17/12/2020 19:14 Tačno tako, djeluju u skladu sa mogućnostima.

Nema veze, jebo politiku, super je Turska. Prepuna istorije, dobre hrane, lijepih žena, lijepih plaža i mora, stvarno mi se sviđa. Ne znam je li mi bilo bolje u Istanbulu sa 20 miliona ili u gradiću na Likijskoj obali sa nekoliko hiljada stanovnika.

Onda povrsno pratis, samaraju grke, prstu u oko u libiji, u siriji petljaju, irak je poligon, reintegrirase azerbejdzan deru pravo za jednu takvu zemlju i ne misle prestati, naprotiv.
Last edited by The 51st State on 17/12/2020 19:25, edited 1 time in total.
The 51st State

#27289 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

Hakiz wrote: 17/12/2020 19:20

...jbg ti neces ni bosnjak da budes, a ko biva kritikovo bi jednu tradicionalnu svjetsku silu.
A što bih bio Bošnjak? Otkud znam da mi preci nisu bili neki Iliri, Kelti, možda Rimljani i ko zna ko. Zašto bi mi porodična istorija morala početi od datuma koji tebi odgovara, možda je mnogo duža?

Iz racionalnih razloga ako nista, jedino dominantan bosnjacki faktor moze ovoj zemlji donijeti prosperitet prosta empirija i logika na osnovu svih odnosa u bih.
Hakiz

#27290 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

The 51st State wrote: 17/12/2020 19:22
Hakiz wrote: 17/12/2020 19:14 Tačno tako, djeluju u skladu sa mogućnostima.

Onda povrsno pratis, samaraju grke, prstu u oko u libiji, u siriji petljaju, irak je poligon, deru pravo za jednu takvu zemlju i me misle prestati, naprotiv.
Hajd neka ti bude.
Hakiz

#27291 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

The 51st State wrote: 17/12/2020 19:23

Iz racionalnih razloga ako nista, jedino dominantan bosnjacki faktor moze ovoj zemlji donijeti prosperitet prosta empirija i logika na osnovu svih odnosa u bih.
Nismo mi tema, ali...
The 51st State

#27292 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

Hakiz wrote: 17/12/2020 19:25

Nismo mi tema, ali...
:thumbup: , mala digresija sa moje strane, zato sto su u turskoj svi graknuli od sekularista do akp islamsta na sankcije od usa, tako se narodi sa samopostovanjem ponasaju, u tom smislu sam se referirao.
LSD

#27293 Re: Republika Turska

Post by LSD »

Kikibombona wrote: 17/12/2020 19:06

Turaka ce u narednim decenijama biti sve manje a Kurda sve vise. Turci imaju natalitet na evropskom nivou, a Kurdi po troje-cetvero-petero djece. Demografija ce odraditi posao.

...

Turci jednostavno ne znaju kako rijesiti kurdsko pitanje. Pokusavaju silom obuzdati, ali tako ne moze dovijeka.
:lol: :lol: jao kako strucno brat Kiki po bosanskim forumima riješava tursko-kurdska pitanja :lol:

Da mi je tvoja pamet, da odmorim par dana :kiss:
Kikibombona

#27294 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Turci nisu ostavili drugi izbor.

Bice rock and roll kada Bajden preuzme duznost

Inace, Dzo Bajden je ranije rekao da je Turska u Siriji pruzala podrsku al-Kaidi i ostalim teroristima. Mislim, to znamo svi koji smo pratili temu Sirija, ali je potpuno drugi nivo kada to kaze Dzo Bajden.

...

Mi smo se na nasem primjeru uvjerili da je Dzo Bajden jedna moralna figura koja prezire barbarstvo svake vrste. On definitivno moze pomoci Kurde i druge potlacene narode vise nego ijedan predsjednik Amerike do sada.

Dzo Bajden je veoma kritikovao Trampa radi loseg odnosa prema Kurdima i radi popustanja Turcima.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#27295 Re: Republika Turska

Post by Challenger_ »

Kikibombona wrote: 17/12/2020 19:29 Bice rock and roll kada Bajden preuzme duznost
Neće biti NIŠTA kada i ako Biden preuzme dužnost, jer, njegovi mentori i on lično imaju preča posla od Turske.
Hakiz

#27296 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

The 51st State wrote: 17/12/2020 19:27

Nismo mi tema, ali...
:thumbup: , mala digresija sa moje strane, zato sto su u turskoj svi graknuli od sekularista do akp islamsta na sankcije od usa, tako se narodi sa samopostovanjem ponasaju, u tom smislu sam se referirao.
Ma svaka im čast, ali da ne hapse novinare i ne blokiraju internet, ne bi imali ni sankcije. To jeste, da su na vrijeme pristali na neke stvari, sada bi bili EU, pa bi i ta Grčka bila drugačija situacija. Ali, hoće po svom.

Ne pokazuje se snaga jedne države ili nacije tako što će zabraniti kritiku. Da je tako, ne bi Ameri bili, ipak, broj 1.

Majka mu stara, ako su Dolmabahce napravili ugledajući se na zapadnoevropske dvorove, mogli bi se ugledati i na zapadnoevropsku demokratiju.

Nema više Osmanskog carstva, džaba vlažni snovi.
Last edited by Hakiz on 17/12/2020 19:42, edited 1 time in total.
The 51st State

#27297 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

Stipu ga, pala magla ne divi, Biden ce prvo morati dobro da zalopata kako bi smirio unutrasnje stanje u usa, problem kine, ako je pametan sageti ce se turcima da ih otrgne iz rusko kineske sfere, mislim to bi racionalan politicar uradio koji je na celu jedne supersile, no postoji opcija da glumiti babuna libtardskih i medijskih krugova, ali to bi samo americi u kost islo gledajuci dugorocnu igru.
Last edited by The 51st State on 17/12/2020 19:41, edited 1 time in total.
Kikibombona

#27298 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Challenger_ wrote: 17/12/2020 19:31
Kikibombona wrote: 17/12/2020 19:29 Bice rock and roll kada Bajden preuzme duznost
Neće biti NIŠTA kada i ako Biden preuzme dužnost, jer, njegovi mentori i on lično imaju preča posla od Turske.
Turska je jedan od najvecih prioriteta, uz Rusiju, Kinu i Iran. To je poker sila zla.

Turska je postala veliki problem za Evropu, a Bajden ce upravo obnoviti odnose sa EU.

...

Evropska unija je na proteklom sastanku o Turskoj, kada je uvela simbolicne sankcije i osudila Tursku radi divljanja u istocnom Mediteranu, porucila da ce imati novi sastanak o Turskoj u martu kada ce ZAJEDNO sa administracijom Dzo Bajdena odluciti o novim sankcijama Turskoj.

...

Dzo Bajden je obecao da ce priznati genocid nad Armenima. To su vec ucinili americki senat i kongres ali ne i predsjednik Amerike. Time ce Dzo Bajden staviti tacku na i. Nakon toga slijedi zakon o kaznjavanju svakoga ko negira genocid nad Armenima.

Isto ce tako pomoci nama da se otarasimo genocidnog nakota. Uvjeren sam da ce u BiH veoma brzo biti zabranjeno negiranje genocida nad Bosnjacima i Armenima.
The 51st State

#27299 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

Hakiz wrote: 17/12/2020 19:35
The 51st State wrote: 17/12/2020 19:27

Nismo mi tema, ali...
Ma svaka im čast, ali da ne hapse novinare i ne blokiraju internet, ne bi imali ni sankcije.

Ne pokazuje se snaga jedne države ili nacije tako što će zabraniti kritiku. Da je tako, ne bi Ameri bili, ipak, broj 1.

Majka mu stara, ako su Dolmabahce napravili ugledajući se na zapadnoevropske dvorove, mogli bi se ugledati i na zapadnoevropsku demokratiju.
Pa ja na to gledam kroz drugacije naocale, kroz prizmu se prelama mnogo zraka figurativno govoreci, jeste to primcipijelno lose ali nisu usa da mogu te iluzije o slobodi prodavati pod apriori vrijednost, prosto imaju drugaciju drustveno istorijsku dinamiku i copy paste zapadnjackog liberalizma nije bas produktivan kako za njih tako i za veci dio planete.
Last edited by The 51st State on 17/12/2020 19:42, edited 1 time in total.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#27300 Re: Republika Turska

Post by Challenger_ »

Puke fantazije.
Post Reply