laik1981 wrote: ↑15/12/2020 17:15
GAU8 wrote: ↑15/12/2020 16:15
laik1981 wrote: ↑15/12/2020 15:16
Pa koliko djeluju protiv covida vidimo po ciframa, a opet po ciframa vezanim za gripu vidimo da se mjere praktikuju jer tako objasnjavaju izumiranje gripe.

Pedesetak slucajeva gripe u citavoj evropi, a covida vjerovatno nekoliko miliona testom potvrdjenih u zadnjih mjesec dana. Koliko stvarnih ptice znaju. Kako god gripa ce nam svima ostati u lijepom sjecanju, a i covid 19 ce izumrijeti dolaskom covida 20 ili nekom slicnom pojavom..
OK, ali hajde da se "poigramo mislju" dakle "sta bi bilo kad bi bilo", da je infektivnost influence u poredjenju sa Corona-virusom toliko slabija, da trenutne mjere vrlo efikasno spjecavaju sirenje influence, dok je infekticnost Corona-virusom toliko velika, da ga trenutne mjere odrzavaju na izdrzljivom nivou.
Da li je tako nesto moguce, makar teoretski?
Teoretski je sve moguce..
S druge strane imas studiju u Italiji koja ukazuje na prisustvo virusa najkasnije krajem ljeta prosle godine i to u pozamasnom procentu ako gledamo podatke iz septembarskog uzorka.. Nikakvih mjera ni protokola nije bilo.. Da li je situacija u novembru prosle godine uporediva sa situacijom u istom mjesecu ove godine u toj drzavi?
Da li je, bar teoretski, moguce da su protokoli, mjere i medijsko zlostavljanje rezultirali ovome sto imamo danas?
Kao sto i sam kazes, teoretski je sve moguce.
I sve se svede na to koliko je sta teoretski moguce. Ja sam za to da treba uzeti u obzir sve
smislene opcije.
Da je Corona "iskorijenila" gripu, to nije smisleno, vec mora postojati objasnjenje zbog cega je ova godina "preskocila" influencu.
Jedno od najcescih objasnjenja je da je socijalno distanciranje sprijecilo sirenje influence.
Drugo (moje) objasnjenje je da se "maknuo fokus" sa influence i da ce se statistika eventualno znati malo kasnije.
A sta bi bilo da se protiv koronavirusa nije poduzelo nista, moje misljenje o tom pitanju je da bi se na kraju opet sve svelo na ovo sto danas imamo, s tim da bi prvo bio orgoman skok, zatim globalno preopterecenje zdravstvenih ustanova u kratkom vremenu, radi cega bi se na kraju opet uveo neki vid lockdown-a, s tim da bu u medjuvremenu broj umrlih bio veci. Ne mislim da se moglo jednostavno ignorisati.