Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Tesla Edison

#36776 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Kažu neki panikbotovi da treba uvesti 24-satni policijski, izbaciti vojsku na ulice i pucati u glavu svemu što diše.

Izgleda u nekim državama to počeli sprovoditi:
Albanska policija ubila mladića zbog kršenja policijskog sata, građani izašli na proteste
https://www.klix.ba/vijesti/regija/alba ... /201210028
Last edited by Tesla Edison on 10/12/2020 09:48, edited 2 times in total.
Trappist

#36778 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Lijepo vidjeti da se tema umirila, to znaci da se situacija smiruje i panicari nemaju vise sta reci.
"U Kantonu Sarajevo je u prethodnom danu testiran 741 uzorak na koronavirus od čega je pozitivnih bilo 185. Trenutno je 2.822 aktivnih slučajeva koronavirusa."

Fino opada :thumbup:
avenija

#36779 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by avenija »

Opada ne opada Bascarsija je zatvorena. Forto kaze da ce samo u KS budzet biti manji za 200 miliona.
Zamisli onda kako ce te podnijeti slabiji kantoni koji nemaju uhljebski koefcijent 2. Nikako.
I uz sve to nova godina se ide slaviti po RS i Jahorini jer je neki Čerkez rekao da ostaju zabrane na snazi u FBIH dok samo predjes liniju entitetsku Jahorina docek. Fin minus i tu.

Nebitno kakva je epidemiloska situacija bilo 1100 u kantonu Sarajevo zarazenih ili 110 mjere su iste. Ublehe!
vatreni__poljubac

#36780 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by vatreni__poljubac »

Posljednjih 15ak dana BIh ima 1000-1500 novih slučajeva uz broj mrtvih 60ak dnevno.

Sbija ima 50ak mrtvih dnevno na 7000 dnevnih slučajeva.

Kod nas se drastično manje testira što će reći da svaki dan imamo 4-5000 pozitivnih netestiranih ... sto bi covidovci rekli svaki dan 5000 novih ubica na cesti.
kakavdanakneiskustvu

#36781 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kakavdanakneiskustvu »

U posljednja 24 sata u BiH je registrovano 1.240 novozraženih osoba, a testirano je 3.866 uzoraka. Od jučer su preminule 34 osobe, a oporavilo se 1.225 osoba.
Nivelacija

#36782 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

kakavdanakneiskustvu wrote: 10/12/2020 12:42 U posljednja 24 sata u BiH je registrovano 1.240 novozraženih osoba, a testirano je 3.866 uzoraka. Od jučer su preminule 34 osobe, a oporavilo se 1.225 osoba.
30 danas?

Duplo manje od svih susjednih zemalja pa i od Slovenije hmmm
banjaluka078
Moderator

#36783 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

Đajić: U jednom danu primljeno 56 pacijenata sa teškom upalom pluća

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je da je u ovu zdravstvenu ustanovu prethodnog dana primljeno 56 pacijenata sa teškom upalom pluća, koja je posljedica zaraze virusom korona.

Đajić je naglasio da su svi pacijenti adekvatno zbrinuti, da su dobili najbolju moguću dijagnostiku i terapiju, kao i njegu zdravstvenih radnika.

"UKC je u ovoj pandemiji doživio veliku reorganizaciju bez koje bi bilo nemoguće prihvatiti sve pacijente oboljele od kovida. Mi možemo da hospitalizujemo 550 pacijenata, trenutno ih imamo 420, od kojih je 55 na respiratoru, a 200 na kiseoničkoj terapiji", rekao je Đajić novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović.

On je dodao da se u Centralnom medicinskom bloku priprema sprat sa 50 priključaka za respiratore ukoliko bi došlo do pogoršanja epidemiološke situacije i većeg priliva pacijenata kojima je ovakva pomoć neophodna.
Nadam se da tih 50 novih respiratora koje direktor spominje nisu ovi: https://www.klix.ba/vijesti/zabranjeni- ... /201209056
laik1981

#36784 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

banjaluka078 wrote: 10/12/2020 13:04
Đajić: U jednom danu primljeno 56 pacijenata sa teškom upalom pluća

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je da je u ovu zdravstvenu ustanovu prethodnog dana primljeno 56 pacijenata sa teškom upalom pluća, koja je posljedica zaraze virusom korona.

Đajić je naglasio da su svi pacijenti adekvatno zbrinuti, da su dobili najbolju moguću dijagnostiku i terapiju, kao i njegu zdravstvenih radnika.

"UKC je u ovoj pandemiji doživio veliku reorganizaciju bez koje bi bilo nemoguće prihvatiti sve pacijente oboljele od kovida. Mi možemo da hospitalizujemo 550 pacijenata, trenutno ih imamo 420, od kojih je 55 na respiratoru, a 200 na kiseoničkoj terapiji", rekao je Đajić novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović.

On je dodao da se u Centralnom medicinskom bloku priprema sprat sa 50 priključaka za respiratore ukoliko bi došlo do pogoršanja epidemiološke situacije i većeg priliva pacijenata kojima je ovakva pomoć neophodna.
Nadam se da tih 50 novih respiratora koje direktor spominje nisu ovi: https://www.klix.ba/vijesti/zabranjeni- ... /201209056
A koji ce biti.. Pa cemo traziti razloge jos nekih povecanja smrtnosti.. I Fadilovi dupli se po hitnoj proceduri distribuiraju po bolnicama u federaciji..
daddy-kool

#36785 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

3965 1286 32% 38
Zox

#36786 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zox »

Evo "puta pacijenta" u mom slucaju. Zaposlio se prije osam dana (u jeku ekonomske krize :D ), jucer mi jos nije bila prosla prijava za zdravstveno. Sinoc supruga dobila pozitivan test. Ja sam danas u izolaciji skupa s njom. Danas mi je prijava prosla, s tim da ja sad ne mogu otici u zdravstveno jer sam, je li, u izolaciji. Njihov savjet je da posaljem nekoga s mojom licnom kartom da mi izvadi potvrdu da sam osiguran. Sto znaci da se s tim nekim moram naci dva puta. Jednom da ja njemu dam licnu kartu, drugi put da on meni da potvrdu. Jer, nije dovoljno to sto sam u sistemu kao osiguranik, moram imati fizicku potvrdu (a kasnije i zdravstvenu knjizicu). Nakon toga, moram licno otici u dom zdravlja da mi izvade karton, za slucaj da sta fasujem da imam doktora porodicne medicine kojem cu se javiti.
Sve to, naravno, potpuno obesmisljava ideju izolacije.
Sta ja sad da radim, da hodam naokolo i potencijalno sirim virus?
kakavdanakneiskustvu

#36787 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Nivelacija wrote: 10/12/2020 13:03
kakavdanakneiskustvu wrote: 10/12/2020 12:42 U posljednja 24 sata u BiH je registrovano 1.240 novozraženih osoba, a testirano je 3.866 uzoraka. Od jučer su preminule 34 osobe, a oporavilo se 1.225 osoba.
30 danas?

Duplo manje od svih susjednih zemalja pa i od Slovenije hmmm
piše 34 umrle osobe,ne 30
adsubzero

#36788 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

Zox wrote: 10/12/2020 14:17 Evo "puta pacijenta" u mom slucaju. Zaposlio se prije osam dana (u jeku ekonomske krize :D ), jucer mi jos nije bila prosla prijava za zdravstveno. Sinoc supruga dobila pozitivan test. Ja sam danas u izolaciji skupa s njom. Danas mi je prijava prosla, s tim da ja sad ne mogu otici u zdravstveno jer sam, je li, u izolaciji. Njihov savjet je da posaljem nekoga s mojom licnom kartom da mi izvadi potvrdu da sam osiguran. Sto znaci da se s tim nekim moram naci dva puta. Jednom da ja njemu dam licnu kartu, drugi put da on meni da potvrdu. Jer, nije dovoljno to sto sam u sistemu kao osiguranik, moram imati fizicku potvrdu (a kasnije i zdravstvenu knjizicu). Nakon toga, moram licno otici u dom zdravlja da mi izvade karton, za slucaj da sta fasujem da imam doktora porodicne medicine kojem cu se javiti.
Ne moras licno ici u dom zdravlja za karton, ako si u sistemu, odnosno imas zdravstveno osiguranje.
Hakiz

#36789 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hakiz »

adsubzero wrote: 10/12/2020 16:17
Zox wrote: 10/12/2020 14:17 Evo "puta pacijenta" u mom slucaju. Zaposlio se prije osam dana (u jeku ekonomske krize :D ), jucer mi jos nije bila prosla prijava za zdravstveno. Sinoc supruga dobila pozitivan test. Ja sam danas u izolaciji skupa s njom. Danas mi je prijava prosla, s tim da ja sad ne mogu otici u zdravstveno jer sam, je li, u izolaciji. Njihov savjet je da posaljem nekoga s mojom licnom kartom da mi izvadi potvrdu da sam osiguran. Sto znaci da se s tim nekim moram naci dva puta. Jednom da ja njemu dam licnu kartu, drugi put da on meni da potvrdu. Jer, nije dovoljno to sto sam u sistemu kao osiguranik, moram imati fizicku potvrdu (a kasnije i zdravstvenu knjizicu). Nakon toga, moram licno otici u dom zdravlja da mi izvade karton, za slucaj da sta fasujem da imam doktora porodicne medicine kojem cu se javiti.
Ne moras licno ici u dom zdravlja za karton, ako si u sistemu, odnosno imas zdravstveno osiguranje.
U teoriji ne mora, u praksi je malo drugačije.

Nego, prekjuče je bio sastanak četvorke koja će smijeniti SDA u Kantonu Sarajevo. Kako izgleda, ukinuće "put pacijenta". I jeste besmislen.
Zox

#36790 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zox »

To je dobra informacija. U stvari, teoretski ja imam karton u Vrazovoj. Prije 7 godina sam bio osiguran i imao karton u podruznici Mis Irbina koja danas vise ne postoji i, koliko sam cuo, svi su kartoni automatski prebaceni u Vrazovu.
stubrijez

#36791 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by stubrijez »

Evo malo da participiram, ova situacija je za analizu bošnjačkog mozga, interesantno kad se zakotrlja neka ubleha u vezi pandemije svi udaraju istu pricu i staro i mlado i nepismeno i ljudi o za koje si mislio da imaju malo soli u glavi. Iz deset usta danas cujes istu recenicu, fascinatno. Evo kratka hronologija ubleha:

1. April 2020. Nema zaraženih đe se ne jede svinjetina.
2. Maj 2020. Špricaju nam virus u maske i iz aviona (teorija aviona traje i danas)
3. Juni 2020. Prebolovo sam ja to u januaru.
4. Juli 2020. Svijet što «nako» umre pišu da je od korone da dobiju pare????
5. August 2020. Pušači se ne mogu zarazit.
6. Septembar 2020. - Ko je ozdravio ili se testiro ne može više obolit: «Šta te briga ti si se testiro.»
7. Oktobar 2020. - Ko se ne vakciniše neće moć u Njemačku.
8. Novembar 2020. - «Imam temperaturu i upalu pluća, prehladio se malo...»
9. Decembar 2020. - vidjećemo šta će izrodit, ja oćekujem najjače ublehe uoči Nove godine i kada se vakcinacija zalaufa...
Trappist

#36792 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

stubrijez wrote: 10/12/2020 17:11 Evo malo da participiram, ova situacija je za analizu bošnjačkog mozga, interesantno kad se zakotrlja neka ubleha u vezi pandemije svi udaraju istu pricu i staro i mlado i nepismeno i ljudi o za koje si mislio da imaju malo soli u glavi. Iz deset usta danas cujes istu recenicu, fascinatno. Evo kratka hronologija ubleha:

2. Maj 2020. Špricaju nam virus u maske i iz aviona (teorija aviona traje i danas)
6. Septembar 2020. - Ko je ozdravio ili se testiro ne može više obolit: «Šta te briga ti si se testiro.»
9. Decembar 2020. - vidjećemo šta će izrodit, ja oćekujem najjače ublehe uoči Nove godine i kada se vakcinacija zalaufa...
Jeste, samo cistokrvni bosnjak vjeruje u teorije zavjere :thumbup: a one desetine hiljada ljudi sto su i na ulice izlazile u zapadnim zemljama su sve bosnjaci ustvari.
adsubzero

#36793 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

Zox wrote: 10/12/2020 16:46
To je dobra informacija. U stvari, teoretski ja imam karton u Vrazovoj. Prije 7 godina sam bio osiguran i imao karton u podruznici Mis Irbina koja danas vise ne postoji i, koliko sam cuo, svi su kartoni automatski prebaceni u Vrazovu.
Ne znam kakva je situacija ako si prije imao karton. Ja sam zvao za zenu neki dan da joj otvore bolovanje i doktorica je nasla u sistemu i bez ikakvih problema otvorila bolovanje, a nije se nigdje prije lijecila.
Hendrix

#36794 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hendrix »

stubrijez wrote: 10/12/2020 17:11 Evo malo da participiram, ova situacija je za analizu bošnjačkog mozga, interesantno kad se zakotrlja neka ubleha u vezi pandemije svi udaraju istu pricu i staro i mlado i nepismeno i ljudi o za koje si mislio da imaju malo soli u glavi. Iz deset usta danas cujes istu recenicu, fascinatno. Evo kratka hronologija ubleha:

Narod koji je punio Zetru onakvom ofirnom prevarantu kao sto je Torabi i jos mu oficijelno dao zahvalnicu putem premijera... treba da se poklopi i suti iducih 100 godina minimalno. I sutra da dodje opet bi je napunio.

To je jednostavno tako, ta idiotska samouvjerenost u neko znanje o necemu... ta sveopsta naivnost i prihvatanje svega na internetu kao cinjenice bez obzira koliko ludo to zvucalo... to vjecito pripisivanje svega loseg nekim zavjerama i misterioznim sektama i ne bi me cudilo da je nekako Izrael opet tu upleten.

Internet danas je ustvari varijanta nase stare dobre "cuo od lika neki dan" fore gdje se neki dogadjaj nakon par iteracija ovog "cuo od lika" totalno izvrne i napuse da to nema veze ne sa realnoscu, nego granici sa zakonima fizike. Internet je takodje mjesto gdje svakome mozes reci ono nase klasicno "ta ce ba on" ili "serem mu se ja na njegovu struku" bez ikakvog problema i to je takodjer esencija naseg drustva.
kakavdanakneiskustvu

#36795 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata broj novozaraženih koronavirusom porastao za 940, a preminulo je 37 osoba koje su bile pozitivne na ovaj virus. Testirane su samo 1.272 osobe.
laik1981

#36796 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Testirano je 3.360 osoba.
Zox

#36797 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zox »

Hendrix wrote: 11/12/2020 01:13

Narod koji je punio Zetru onakvom ofirnom prevarantu kao sto je Torabi i jos mu oficijelno dao zahvalnicu putem premijera... treba da se poklopi i suti iducih 100 godina minimalno. I sutra da dodje opet bi je napunio.

To je jednostavno tako, ta idiotska samouvjerenost u neko znanje o necemu... ta sveopsta naivnost i prihvatanje svega na internetu kao cinjenice bez obzira koliko ludo to zvucalo... to vjecito pripisivanje svega loseg nekim zavjerama i misterioznim sektama i ne bi me cudilo da je nekako Izrael opet tu upleten.

Internet danas je ustvari varijanta nase stare dobre "cuo od lika neki dan" fore gdje se neki dogadjaj nakon par iteracija ovog "cuo od lika" totalno izvrne i napuse da to nema veze ne sa realnoscu, nego granici sa zakonima fizike. Internet je takodje mjesto gdje svakome mozes reci ono nase klasicno "ta ce ba on" ili "serem mu se ja na njegovu struku" bez ikakvog problema i to je takodjer esencija naseg drustva.
Ima i ona, lupi glupost i zavrsi sa "provjereno." Februar mjesec: nece nas, mi peremo ruke. Provjereno. Kad si majke ti stigao provjeriti?
Trappist

#36798 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

kakavdanakneiskustvu wrote: 11/12/2020 12:29 U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata broj novozaraženih koronavirusom porastao za 940, a preminulo je 37 osoba koje su bile pozitivne na ovaj virus. Testirane su samo 1.272 osobe.
:lol:

Pa zbog ovakvih stvari vam se smiju ljudi i nazivaju vas panicarima.
Trappist

#36799 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

I danas novi pad i u KS i u BiH. Dok u Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji, SLoveniji i dalje ili raste ili se drzi jako velik broj. Hem BiH nema ni blizu restriktivne mjere kao oni, i eto sudeci po gore postovima Bosanci su najgluplji narod, svi vjeruju u teorije zavjere, a ipak se drzimo bolje od svih susjeda. :bih:
kakavdanakneiskustvu

#36800 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

to je napisano u članku objavljenom na portalu na čijem forumu pišemo,nije to neko od članova foruma napisao,izmislio
Locked