Upravo, neka me zastiti od jednog frfljavca koji ne poznaje pojam licnog prostora meni je ona ispunila svrhu.
Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Moderator: O'zone
- basicm
-
Johnny_x
#902 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Ako vam dodje kazna za nenosenje maske, je li treba ici na sud, u KS su izmjenili zakon o javnom redu i miru i dodali stavku za kaznajvanje, je li imaju oni pravnog osnova za kaznu?
U zakonu su dodali
ko ne postupi po naredbi nadležnog organa kojim se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.
Je li ima neki pravnik da ovo rastumaci, ko je ovdje nadlezni organ, da li krizni stab moze davati naredbe, a nine proglaseno stanje nesrece?
U zakonu su dodali
ko ne postupi po naredbi nadležnog organa kojim se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.
Je li ima neki pravnik da ovo rastumaci, ko je ovdje nadlezni organ, da li krizni stab moze davati naredbe, a nine proglaseno stanje nesrece?
-
noviclan
#903 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Kazu da ga sada pusis kako te uteftere nema vise ono samo platis sudske troskove
-
kakavdanakneiskustvu
-
Sociolog
#905 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Ima ih dosta u civilu uglavnom budu mladji muskarac i zenska.
Raja cuvajte se.
Prije mjesec/dva sam pisao, da su ispred Montane u civilu ,kao momak i cura kazni 5/6 ljudi.
Jbg.svaka marka je vazna na danasnjem vaktu u ovom belaju
Raja cuvajte se.
Prije mjesec/dva sam pisao, da su ispred Montane u civilu ,kao momak i cura kazni 5/6 ljudi.
Jbg.svaka marka je vazna na danasnjem vaktu u ovom belaju
-
laik1981
#906 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Tamo gdje se najvise siri inspekcija i policija ne ulaze..
-
Juka Jebach
#907 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Ispred zgrade juce izasao da bacim smece kad hop presretac i napisa mi kaznu 500 joja, idem na sud pa cemo vidjeti dalje
-
adsubzero
#908 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Sto ne pobjeze u kucuJuka Jebach wrote: ↑08/12/2020 08:23 Ispred zgrade juce izasao da bacim smece kad hop presretac i napisa mi kaznu 500 joja, idem na sud pa cemo vidjeti dalje
I ja to ponekad uradim, nisu me uhvatili.
Ubuduce paziti jbg.
-
Juka Jebach
#909 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
I ja sam se iznenadio, bukvalno zaustavi sav saobracaj da meni napise kaznu, garant zafalilo, neki mladji je bio.adsubzero wrote: ↑08/12/2020 08:25Sto ne pobjeze u kucuJuka Jebach wrote: ↑08/12/2020 08:23 Ispred zgrade juce izasao da bacim smece kad hop presretac i napisa mi kaznu 500 joja, idem na sud pa cemo vidjeti dalje
I ja to ponekad uradim, nisu me uhvatili.
Ubuduce paziti jbg.
-
Juka Jebach
#910 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
ma jok, izasao iz zgrade do kkontenjera nekih desetak metara udaljen kad oni stadose nasred ulice da bi mi kaznu napisaliDinoL wrote: ↑08/12/2020 09:55štaJuka Jebach wrote: ↑08/12/2020 08:26I ja sam se iznenadio, bukvalno zaustavi sav saobracaj da meni napise kaznu, garant zafalilo, neki mladji je bio.
kaznio te jer nisi imao masku u autu dok si vozio ?
-
Naslovnica
#911 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Kako su te identifikovali, nisi valjda nosio sa sobom LK kada si izašao da baciš smeće?Juka Jebach wrote: ↑08/12/2020 08:23 Ispred zgrade juce izasao da bacim smece kad hop presretac i napisa mi kaznu 500 joja, idem na sud pa cemo vidjeti dalje
-
Juka Jebach
#912 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
to imam uvijek u dzepu, sta da nisam imao ne bi mi napisali?Naslovnica wrote: ↑08/12/2020 11:13Kako su te identifikovali, nisi valjda nosio sa sobom LK kada si izašao da baciš smeće?Juka Jebach wrote: ↑08/12/2020 08:23 Ispred zgrade juce izasao da bacim smece kad hop presretac i napisa mi kaznu 500 joja, idem na sud pa cemo vidjeti dalje
-
Naslovnica
#913 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Ma meni je ta kompletna situacija suluda.Juka Jebach wrote: ↑08/12/2020 12:39to imam uvijek u dzepu, sta da nisam imao ne bi mi napisali?Naslovnica wrote: ↑08/12/2020 11:13Kako su te identifikovali, nisi valjda nosio sa sobom LK kada si izašao da baciš smeće?Juka Jebach wrote: ↑08/12/2020 08:23 Ispred zgrade juce izasao da bacim smece kad hop presretac i napisa mi kaznu 500 joja, idem na sud pa cemo vidjeti dalje
Slušaj, ja nosim masku tamo gdje treba, u haustoru pogotovu, iako sam odradio COVID-19
Ali zasretanje ljudi koji su krenuli da bace smeće je, po meni, suludo.
Suludo u toliko što moraš da hodaš sa maskom na otvorenom, a onda sjedneš negdje na kafu i skineš masku, i niko te neće kazniti.
Meni je to apsurd, nevjerovatan.
-
kakavdanakneiskustvu
#914 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
e baš tako,suludo,na otvorenom gdjee mozda na 100 metara nigdje nikog nema kaznu fasuješ ,a u kafani gdje su jedno na drugom i niko maske nema,jer kako će piti,pusiti sa maskom,i ne znam da neko kaznu zbog toga dobijeNaslovnica wrote: ↑08/12/2020 13:14Ma meni je ta kompletna situacija suluda.Juka Jebach wrote: ↑08/12/2020 12:39to imam uvijek u dzepu, sta da nisam imao ne bi mi napisali?Naslovnica wrote: ↑08/12/2020 11:13
Kako su te identifikovali, nisi valjda nosio sa sobom LK kada si izašao da baciš smeće?
Slušaj, ja nosim masku tamo gdje treba, u haustoru pogotovu, iako sam odradio COVID-19
Suludo u toliko što moraš da hodaš sa maskom na otvorenom, a onda sjedneš negdje na kafu i skineš masku, i niko te neće kazniti.
-
Johnny_x
#915 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Bukvalno slican slucaj, prijatelj cekao iza zgrade u autu, od ulaza nekih 30 metara, presreli i uzeli podatke, dosla kazna za 7 dana, ja planiram ici na sudsko odlucivanje.Naslovnica wrote: ↑08/12/2020 13:14Ma meni je ta kompletna situacija suluda.Juka Jebach wrote: ↑08/12/2020 12:39to imam uvijek u dzepu, sta da nisam imao ne bi mi napisali?Naslovnica wrote: ↑08/12/2020 11:13
Kako su te identifikovali, nisi valjda nosio sa sobom LK kada si izašao da baciš smeće?
U kantonu sarajevo nije proglaseno stanje nesrece, niti u federaciji, kako onda krizni stab moze donjeti tako apsurdnu odluku i ko je njih uopste ovlastio ili se ja varam pa je proglaseno stanje nesrece?
-
STARx
#916 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Koliko sam upratio, ove kazne sto sad pisu su legalne. Prijasnje nisu bile, padale su na sudu. Svakako da idi na sudsko odlucivanje, javi nam rezultat kako prodje 
-
kakavdanakneiskustvu
#917 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
nije proglašeno stanje prirodne nesreće u federaciji,a u kantonu sarajevo je koliko znam,ne znam za druge kantone,u neki zakon,vjerovatno zakon o JRiM,uveden neki član po kojem se mogu izdavati prek. nalozi vezani za nenošenje zaš. maski
- Better Man
#918 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Pa kazne i pišu poštenom svijetu za nelogičnosti, dok lopovima, kriminalcima i guzonjama ništa. Eno u Novom Sarajevu na nakon Ekonomske škole ide crkva, pa neki objekat, da li kafe ili manji restoran i akad god prođem tuda uvijek budu parkirana na sred trotoara luksuzna vozila od Porschea, Mercedesa, BMW-a i Audia i nikad policije nema da te retrdirane majmune kazni, ali zato lete da kazne nekog samo što je izašao ispred zgrade da baci smeče u kontejner. Idi na sud i nemoj platit kaznu. Čak bi tražio imena tih što su te zapisali i podnio bih prijavu za nesavjestan rad i selektivno kažnjavanje i naveo sve primjere gdje samo zažmire i nikom ništa.
- alphonse kauders
#919 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Ovako - viđenja sam da policija trenutno nije nadležna da kontroliše nošenje maske, pa neka me pravnici isprave ukoliko griješim.
U izmjeni Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira stoji sljedeće:
član 8 (5)
Novčanom kaznom od 500,00 do 1.500,00 će se kazniti za prekršaj:
...
"m) ko ne postupi po naredbi nadležnog organa kojim se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti."
Međutim ono što je dosta ljudi propustilo je sljedeća izmjena Zakona:
Iza člana 13. dodaje se novi član 13a. koji glasi:
"Član 13a.
Policijski službenici ovlaštenog organa vrše kontrolu postupanja ili provođenja naredbi iz člana 8. stav (5) tač. d) i m) ovog zakona i preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti, samo ukoliko je to izričito navedeno u naredbi."
Dakle, ukoliko u naredbi ovlaštenog organa (tj. Kriznog štaba FBIH) piše da policija provodi kontrolu, onda policajci su nadležni da vas kontrolišu.
U važećoj naredbi Kriznog štaba od 7.12.2020. stoji slijedeće:
1 . Naretluje se obvezno noSenje zaStitnih maski preko usta i nosa za za6titu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru uz poStivanje distance od
minimalno 2 metra, kao i u ofuorenom prostoru.
lzuzelak od no5enja za5titnih maski su:
djeca mlada od Sest godina, osobe koje imaju probleme sa disanjem zbog hronidnih bolesti ili koja ne mogu skinuti masku bez pomo6i druge osobe npr. osobe sa intelektualnim pote5ko6ama ili smetnjama u razvoju, osobe s oite6enjem sluha,
sportisti na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozadi na biciklu, elektridnom romobilu i motociklu.
2. Dozvoljeno je okupljanje ljudi na odredenom prostoru pod sljededim
uvjetima:
- ne vi5e od 30 ljudi u zatvorenom prostoru,
- ne viSe od 30 ljudi na otvorenom prostoru.
Sva okupljanja unutar navedenih ogranidenja moraju se odvijati u prostoru koji
omogu6uje obveznu fiziiku distancu od najmanje 2 metra izmedu osoba (osim
dlanova istog ku6ansfua).
S ciljem smanjivanja rizika od COVID-19, kao i za5tite osobnog zdravlla, za
vrijeme okupljanja, potrebno je obvezno pridrZavanje preporuka donijetih od
strane zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH (higijensko-epidemiolo5kih
rnlera). Za provodenje mjera na skupovima odgovorni su organizatori
okupljanja. Organizator je duZan izvr5iti prijavljivanje odrZavanja skupa
Bosnia and Heeegovina, Sarajevo, Ilrarsata Tita 9, Tel: ++387 33 226 635, Faxt ++387 33 226 637 e,mart: kabinel@fmz gov.ba
sukladno propisima o javnom okupljanju, kao i kriznim stoZerima
kantonalnih/Zupanijskih ministarstvima zd ravstva.
3. Ogranidava se kretanje pudansfua na cijelom teritoriju Federacije Bosne i
Hercegovine u vremenu od 23:00 sata uveder do 5:00 sati ujutru narednog
dana.
"Za kontrolu točke 3. Poglavlja l. ,,Opće naredbe" zadužuje se kantonalne/Zupanijske uprave policija nadležnih kantonalnih/županijskih
ministarstava unutarnjih poslova sukladno kantonalnim/Županijskim propisima o javnom redu i miru."
Dakle, policija u skladu sa ovim ima ovlasti da kontroliše SAMO kršenje policijskog sata (tačka 3 Poglavlja 1), ali ne i nošenje maski!
Kažnjivo jeste, ali policija nije taj organ koji vas može kazniti.
Neka me neko ispravi ako griješim.
član 8 (5)
...
"m) ko ne postupi po naredbi nadležnog organa kojim se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti."
"Član 13a.
Policijski službenici ovlaštenog organa vrše kontrolu postupanja ili provođenja naredbi iz člana 8. stav (5) tač. d) i m) ovog zakona i preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti, samo ukoliko je to izričito navedeno u naredbi."
Dakle, ukoliko u naredbi ovlaštenog organa (tj. Kriznog štaba FBIH) piše da policija provodi kontrolu, onda policajci su nadležni da vas kontrolišu.
1 . Naretluje se obvezno noSenje zaStitnih maski preko usta i nosa za za6titu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru uz poStivanje distance od
djeca mlada od Sest godina, osobe koje imaju probleme sa disanjem zbog hronidnih bolesti ili koja ne mogu skinuti masku bez pomo6i druge osobe npr. osobe sa intelektualnim pote5ko6ama ili smetnjama u razvoju, osobe s oite6enjem sluha,
sportisti na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozadi na biciklu, elektridnom romobilu i motociklu.
uvjetima:
Bosnia and Heeegovina, Sarajevo, Ilrarsata Tita 9, Tel: ++387 33 226 635, Faxt ++387 33 226 637 e,mart: kabinel@fmz gov.ba
dana.
"Za kontrolu točke 3. Poglavlja l. ,,Opće naredbe" zadužuje se kantonalne/Zupanijske uprave policija nadležnih kantonalnih/županijskih
ministarstava unutarnjih poslova sukladno kantonalnim/Županijskim propisima o javnom redu i miru."
Dakle, policija u skladu sa ovim ima ovlasti da kontroliše SAMO kršenje policijskog sata (tačka 3 Poglavlja 1), ali ne i nošenje maski!
-
vatreni__poljubac
#920 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
realno masku većina nosi jer ne želi kaznu ... na otvorenom na vratu, u zatvorenom ispod nosa. uđeš u dom zdravlja, tržni centar, policiju, opštinu ... svi masku nose ispod nosa, dakle reda radi.
-
Johnny_x
#921 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Eh posto cu ja ici na sudsko odlucivanje jer smatram da nosenje maske na otvorenom je jedna besmislena mjera, i da je kaznavanje naroda samo mjera za punjenje budjeta, a ne u cilju zastite stanovnistva.alphonse kauders wrote: ↑10/12/2020 13:45 Ovako - viđenja sam da policija trenutno nije nadležna da kontroliše nošenje maske, pa neka me pravnici isprave ukoliko griješim.
član 8 (5)
...
"Član 13a.
uvjetima:
dana.
Kako ja sad ovo da potegnem na sudu, kako reci da policija nije nadlezna za kaznavanje?
Moj neki drugi argument je da u federaciji a ni u kantonu sarajevu nije proglaseno stanje nesrece ili epidemije, pa bi onda ovaj organ koji je donio naredbu nije uopste nadlezan za donosenje ove odluke. Koji zakon daje onda kriznom stabu da donosi ovakve naredbe?
-
Iker C
#922 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Clan 8 stav 5 tacka m , Zakona o prekrsajima po javnom redu i miru KS...
- alphonse kauders
#923 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
A sta pise u clanu 13a? Ko ga i pod kojim uslovima moze provodii?
-
L u c i f e r
-
elk
#925 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Budala je svako ko da licnu. Neka vode u stanicu. Iako moram priznati da nikakvu kontrolu nikada nidam vidio....masa ljudi bez maske hoda. Neki dernece i bahate se ko da je normalno. A ispred zgrade ljude zapisuju. Budala je svako ko da licnu.