Corona cjepivo/vakcina - News

Moderator: O'zone

Locked
Naslovnica

#1351 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 09/12/2020 18:07
Naslovnica wrote: 09/12/2020 18:01
Mogy87 wrote: 09/12/2020 17:57
Jer ti imas svoje unaprijed formirano misljenje vec mjesecima.
Ako proizvodjac auto sjedalica navede da autosjedalica pruza zastitu ako je dijete pravilno vezano (jer su to provjerili crash testom) da li je odgovoran ako ti vozas dijete po gradu bez da ga svezes?

Konstantno imputiras da je do vakcine. Nije. Jer na svaku supstancu na svijetu neko je alergican.

Odgovorna je osoba koja je odobrila da se osobe sa teskim alergijama vakcinisu vakcinom za koju je proizvodjac naveo da nije testirana na alergicarima. Ko je dozvolio da se osobe koje koriste epipen jer ih stvari iz okruzenja mogu “slucajno” ubiti budu prvi u redu za vakcinu koja je nova na trzistu i nije testirana na alergicarima.
Ne spinuj, nema potrebe, ne prolazi. :wink:
Gdje ti vidiš da ja inputiram da je do vakcine?! :lol: :lol: :lol:
Radiš li za Pfizer pa uvijek mora tvoja biti zadnja?
Apsolutno ni jednom nisi prihvatio vinjenicu cija je odgovornost ako postupa mimo upute.
I ne radim za Pfizer i nije prvi put da ti odgovaram tako da moja bude zadnja :mrgreen:
A zašto bih prihvatio činjenicu ako se ne zna čija je odgovornost? Ti znaš?
Ne interesuje me za koga radiš, ali očito imaš dovoljno slobodnog vremena (kao i ja). :lol:
Naslovnica

#1352 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Evo, nije do Pfizera i vakcine.
OK?
Mogy87

#1353 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

red evil wrote: 09/12/2020 18:03 Ja mislim da je ovo očigledno greška i proizvođača i regulatora. Nisu dovoljno dobro iskomunicirali jedni između drugih. Morala je biti koordinacija između ta dva tijela a ovdje je očigledno nije bilo koji god to bio razlog i ovo je samo unjelo sumnju u samu vakcinu, nešto što im sad najmanje treba.
Proizvodjac je od oktobra regulatoru dostavljao podatke. Preko 1.000 stranica. U tijelu koje odobrava upotrebu vakcine sjede vrhunski strucnjaci.
Za alergijske reakcije stvar je jasna: ako ne stoji eksplicitno da je testirano na osobama sa alergijama ne smije se dati. Posebno ne osobama koje koriste epi pen.
Pa nije ovo prvi put da neko ima alergiju na lijek ili vakcinu. Posebno ne osobe koje nesto iz okruzenja moze ubiti (zbog toga i nose epi pen sa sobom).
Edvin21

#1354 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Edvin21 »

eno u Britaniji se već čipiraju
Mogy87

#1355 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 09/12/2020 18:09
Naslovnica wrote: 09/12/2020 18:01
Ne spinuj, nema potrebe, ne prolazi. :wink:
Gdje ti vidiš da ja inputiram da je do vakcine?! :lol: :lol: :lol:
Radiš li za Pfizer pa uvijek mora tvoja biti zadnja?
Apsolutno ni jednom nisi prihvatio vinjenicu cija je odgovornost ako postupa mimo upute.
I ne radim za Pfizer i nije prvi put da ti odgovaram tako da moja bude zadnja :mrgreen:
Ne interesuje me za koga radiš, ali očito imaš dovoljno slobodnog vremena (kao i ja). :lol:
Znam cija je odgovornost.
Odgovori mi na analogiju sa auto sjedalicom. Da li je proizvodjac kriv i proizvod defektan ako ti vozas dijete mimo opcije koja je testirana i za koju ti garantuje?
Naslovnica

#1356 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 09/12/2020 18:12
Naslovnica wrote: 09/12/2020 18:09
Znam cija je odgovornost.
Odgovori mi na analogiju sa auto sjedalicom. Da li je proizvodjac kriv i proizvod defektan ako ti vozas dijete mimo opcije koja je testirana i za koju ti garantuje?
Ne znaš čija je odgovornost.
Možeš jedino da pretpostavljaš.
Ali je neko kriv, možda je individualna krivica, možda je i greška u sistemu.
Naravno da proizvođač sjedalice nije kriv ako se sjedalica koristi na pogrešan način.
red evil

#1357 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by red evil »

Mogy87 wrote: 09/12/2020 18:10
red evil wrote: 09/12/2020 18:03 Ja mislim da je ovo očigledno greška i proizvođača i regulatora. Nisu dovoljno dobro iskomunicirali jedni između drugih. Morala je biti koordinacija između ta dva tijela a ovdje je očigledno nije bilo koji god to bio razlog i ovo je samo unjelo sumnju u samu vakcinu, nešto što im sad najmanje treba.
Proizvodjac je od oktobra regulatoru dostavljao podatke. Preko 1.000 stranica. U tijelu koje odobrava upotrebu vakcine sjede vrhunski strucnjaci.
Za alergijske reakcije stvar je jasna: ako ne stoji eksplicitno da je testirano na osobama sa alergijama ne smije se dati. Posebno ne osobama koje koriste epi pen.
Pa nije ovo prvi put da neko ima alergiju na lijek ili vakcinu. Posebno ne osobe koje nesto iz okruzenja moze ubiti (zbog toga i nose epi pen sa sobom).
Opet kažem, očigledno nisu fino to iskomunicirali. Možda je ovo normalna reakcija za vakcinu ali propust je ovo i jednih i drugih i ovo je moralo biti odrađeno na mnogo profesionalniji način. Nisu ni jedni ni drugi znali kako ova vakcina djeluje na osobe sa alergijom jer kao što i kažeš nisu na tim osobama ni testirali.

U tijeku kad treba da jasno kažeš građanima da je vakcina sigurna i efikasna i da se mogu vakcinisati desi se ovo. Nešto što se nije smjelo desiti, to tebi ili meni ili bilo kome sa ovog foruma ne znači puno jer ćemo se informisati oko samog procesa vakcinisanja ali postoji ogroman broj ljudi koji neće. Ovo će njima dati dodatnu dozu nepovjerenja i sam Pfizer je morao neke stvari, ma koliko bile banalne, da 10 puta naglasi ako treba.
Mogy87

#1358 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

red evil wrote: 09/12/2020 18:25
Opet kažem, očigledno nisu fino to iskomunicirali. Možda je ovo normalna reakcija za vakcinu ali propust je ovo i jednih i drugih i ovo je moralo biti odrađeno na mnogo profesionalniji način. Nisu ni jedni ni drugi znali kako ova vakcina djeluje na osobe sa alergijom jer kao što i kažeš nisu na tim osobama ni testirali.

U tijeku kad treba da jasno kažeš građanima da je vakcina sigurna i efikasna i da se mogu vakcinisati desi se ovo. Nešto što se nije smjelo desiti, to tebi ili meni ili bilo kome sa ovog foruma ne znači puno jer ćemo se informisati oko samog procesa vakcinisanja ali postoji ogroman broj ljudi koji neće. Ovo će njima dati dodatnu dozu nepovjerenja i sam Pfizer je morao neke stvari, ma koliko bile banalne, da 10 puta naglasi ako treba.
Slazem se da je vrlo problematican nacin na koji se sve odvilo i da na kraju krajeva za povjerenje "sire" javnosti nije bitno do koga je.

Radi se o tome da je u toj struci toliko logicno da iskljucis teske alergicare, a nisu komunicirali ni sa mnom ni sa tobom vec vrhunskim strucnjacima. Ako nije eksplicitno navedeno da su ukljuceni u studiju oni bukvalno idu zadnji. Apsolutno si u pravu da je doslo do nedopustivog propusta u komunikaciji i da za javnost, na kraju krajeva, nije ni bitno izmedju koga.
Naslovnica

#1359 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

A danas ga kod nas nema ko nije alergičan na nešto.
Nadam se da će se što prije razjasniti u čemu je tačno problem vezano za alergije.
Da se ne desi - ti si malo alergičan na dlaku životinjskog porijekla, možeš se vakcinisati, ti si malo više alergičan na istu tu dlaku, ti ne možeš.
Naravno da se to neće desiti ali sve ovo itekako daje vjetra u leđa 5G&co bratiji.
Naslovnica

#1360 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 09/12/2020 18:33
red evil wrote: 09/12/2020 18:25

Slazem se da je vrlo problematican nacin na koji se sve odvilo i da na kraju krajeva za povjerenje "sire" javnosti nije bitno do koga je.

Radi se o tome da je u toj struci toliko logicno da iskljucis teske alergicare, a nisu komunicirali ni sa mnom ni sa tobom vec vrhunskim strucnjacima. Ako nije eksplicitno navedeno da su ukljuceni u studiju oni bukvalno idu zadnji. Apsolutno si u pravu da je doslo do nedopustivog propusta u komunikaciji i da za javnost, na kraju krajeva, nije ni bitno izmedju koga.
Tako je već bolje. :thumbup:
vatreni__poljubac

#1361 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by vatreni__poljubac »

Jutros na poslu mogy se svadja oko alergicara .. dosao kuci rucao bio vani dosao vecerao udjem da vidim mogy se jos svadja po istom pitanju. Nevjerovarno
Medobrundo25

#1362 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Medobrundo25 »

vatreni__poljubac wrote: 09/12/2020 20:46 Jutros na poslu mogy se svadja oko alergicara .. dosao kuci rucao bio vani dosao vecerao udjem da vidim mogy se jos svadja po istom pitanju. Nevjerovarno
Zakljucak: mogy87 je ili uhljeb ili teski nehljebar jer ko drugi normalan ima vremena da se bavi pucanjem u prazno ili kako to ona naziva "hobby naukom" po citav dan.
vatreni__poljubac

#1363 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Ne bih zakljucke donosio ali osoba koja toliko vremena ima da se ovim bavi sigurno ima neki motiv.
Mogy87

#1364 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Najbolje je ovako kad imate toliko toga da kazete vezano za temu pa se bavite iskljucivo argumentima, a ne osobama :thumbup:
Matzan

#1365 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Matzan »

Sve u svemu, Pfizer je totalno sfušerio ovu vakcinu.
A i nije im to prvi put.
vatreni__poljubac

#1366 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Matzan wrote: 09/12/2020 21:31 Sve u svemu, Pfizer je totalno sfušerio ovu vakcinu.
A i nije im to prvi put.
I windows novi kad izadje ne prodje ni 2 dana vec se patchevi izdaju
daddy-kool

#1367 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by daddy-kool »

Mogy87 wrote: 09/12/2020 14:31
Kako su ovo momacki zafrkali. Najbolje krenuli i onda...
Eto dokaza da se ne "odobrava sve pod pritiskom"
Da, zaista šteta. Ova vakcina je bila velika nada za brzu i široku dostupnost, posebno što su krenuli u ranu masovnu proizvodnju. Oni su trebali biti ti koji su u oktobru trebali imati rano odobrenje, ali ovaj "tehnički" dio posla u 3. fazi su baš zafrkali. Sad naravno postoji i veliki finansijski pritisak da se što prije pusti u promet jer će tržište biti poklopljenu drugim proizvođačima. Samo me čudi mali broj učesnika u ovim studijama, u USA se te grupe bile po 30-40k.
Casual's

#1368 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Casual's »

Od koje je vakcine umro onaj Brazilac nekad u 8. mjesecu? :D
daddy-kool

#1369 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by daddy-kool »

Casual's wrote: 09/12/2020 22:21 Od koje je vakcine umro onaj Brazilac nekad u 8. mjesecu? :D
Taj je bio u placebo grupi.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#1370 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Entropio »

sherbett wrote: 10/12/2020 00:13 Ima li zakljucka?
Primiti.
Matzan

#1371 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Matzan »

sherbett wrote: 10/12/2020 00:34
Entropio wrote: 10/12/2020 00:17
Primiti.
A koje?
Ono koje vam Plenković odabere i kupi.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#1372 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Entropio »

Primiti.
A koje?
Pfizer/Biontech ili Moderna.
Edin H.

#1373 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Edin H. »

Entropio wrote: 10/12/2020 00:40

Primiti.
A koje?
Pfizer/Biontech ili Moderna.
Bojim se da vas niko neće pitati koju će te... :oops:
banjaluka078
Moderator

#1374 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by banjaluka078 »

The United Arab Emirates said a Chinese coronavirus vaccine tested in the federation of sheikhdoms has 86% efficacy, in a statement that provided few details but marked the first public release of information on the performance of the shot.

The announcement brought yet another contender into the worldwide race for a vaccine to end the pandemic, a scientific effort in which China and Russia are competing with western firms to develop an effective inoculation.

While questions remain about the shot by the Chinese state-owned pharmaceutical firm Sinopharm, already at least one country outside China plans to roll it out in a mass-vaccination campaign. The UAE conducted a trial beginning in September of the Sinopharm vaccine involving 31,000 volunteers from 125 nations. Volunteers between 18 and 60 years old received two doses of the vaccine over 28 days.

The UAE’s health ministry announced the results via a statement on the state-run WAM news agency on Wednesday, saying they “have reviewed Sinopharm CNBG’s interim analysis of the phase III trials”.

“The analysis shows no serious safety concerns,” the statement said, without detailing whether any participant suffered side effects.

It wasn’t immediately clear if the announced results included only those taking part in the testing in the UAE or if they also included results from China and elsewhere. The statement described the vaccine as receiving “official registration” without elaborating on what that meant.

Emirati officials and Sinopharm did not respond to questions from the Associated Press. However, calls to SEHA, the Abu Dhabi health authority, included an option for individuals to schedule an appointment to receive a “Covid-19 vaccine”. The centre was swamped with calls after the announcement on the vaccine’s efficacy.

The Sinopharm vaccine has been approved for emergency use in a few countries and the company is still conducting late-stage clinical trials in 10 countries. Morocco is gearing up for an ambitious Covid-19 vaccination programme, aiming to vaccinate 80% of its adults in an operation starting this month that is relying initially on the Sinopharm vaccine.

Sinopharm’s shot relies on a tested technology, using a killed virus to deliver the vaccine, similar to how polio immunisations are made. Leading western competitors, such as the shot made by Pfizer and its German partner BioNTech, use newer, less-proven technology to target the coronavirus’s spike protein using RNA. The UK has already begun vaccinating people with the Pfizer shot.

Top officials in the UAE, including Dubai’s ruler, Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum, have publicly received the shots as part of the vaccine testing.

Already, Pfizer reports its shot as having 95% efficacy – measuring its performance in controlled conditions – while another RNA candidate from Moderna appears to have 94.5% efficacy. Results suggest a third vaccine from Oxford University and AstraZeneca is safe and has about 70% efficacy, but questions remain about how well it may help protect those over 55.

https://www.theguardian.com/world/2020/ ... y-uae-says
BlackRiver

#1375 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by BlackRiver »

vatreni__poljubac wrote: 09/12/2020 21:40
Matzan wrote: 09/12/2020 21:31 Sve u svemu, Pfizer je totalno sfušerio ovu vakcinu.
A i nije im to prvi put.
I windows novi kad izadje ne prodje ni 2 dana vec se patchevi izdaju
Samo sto Windows nema potencijal da ti sjebe zdravlje ako mu treba neki patch
Locked