Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
_BataZiv_0809 wrote: ↑09/12/2020 10:16
Iako je Coltescu mogao i bez tog izraza u komunikaciji, dojam je da su Webo, Ba i svi koji su ovaj incident pretvorili u rasistički skandal ipak preburno reagirali. Jer kako inače identificirati čovjeka iz skupine u kojoj su svi isto odjeveni, a nije igrač obilježen brojem na dresu?
Jos pored toga se NEGRO na rumunskom kaze CRNO... Mislim da su oni vise reagovali na NEGRO nego sto je on rekao crnac jer nemaju pojma da je to rijec u Rumunskom. Da je to izgovorio na Engleskom nebi bilo nikakve frke
Istog sam misljenja.
Mislim sa je ovo posljedica amerikaniziranja rasizma.
Sta je rasisticko u "BLACK lives matter"? Rumun je upotrijebio istu rijec, ali koja je neodoljivo podsjecala na rasisticki "nigger" i mislim da je tu nastala sva frka.
U sustini, Demba Ba je pojeo govno ovdje, i ovdje bi se svi mogli ogrijesiti o ovog sudiju, kakav god on bekgraund imao. Meni ovdje nema nista rasisticko. Izdvojio covjeka po njegovom najocitijem fizickom atributu i pri tom nije upotrijebio pezorativan, ni pogrdan izraz.
Na stranu sta je sudija rekao, jel bilo namjere (vjerovatno nije), kako se na rumunskom kaze crnac itd itd.
Ali sudije se trebaju bolje pripremati za mec. U LP uzimaju po par hiljada € za mec. U doba interneta, gdje je sve dostupno, da ti po liku ne znas ko je ko je smijesno. Dakle, dobio si utakmicu da sudis, pripremis sebi slike kako ko izgleda od trenera i ostalog osoblja. Pa fino glavnom sudiji kazes trener gostiju Webo mi dobacuje, smiri ga, daj mu zuti i sl, a ne ovaj crnac
Rekao bih da je u pitanju nesporazum koji je otisao predaleko.
AmiĐa_Idriz wrote: ↑09/12/2020 11:10
Izgleda neki belaj bio na treningu Atalante, priča se da će Gasperini dići sidro nakon utakmice.
Gdje si to pročitao?
Većina vodećih medija u Italiji piše od sinoć. Još od utakmice u Danskoj prošle sedmice sukob između Gasperinija sa jedne i Gomeza/Iličića sa druge strane se prelio kroz čitavu svlačionicu. Neki idu do te priče da je došlo gotovo do fizičkog sukoba u svlačionici nakon utakmice sa Mydtjillandom.
Ako je istina, ništa me ne iznenađuje. Provincijsku ekipu malo ponio uspijeh pa se polako raspadaju po šavovima
_BataZiv_0809 wrote: ↑09/12/2020 11:43
Je li Ilicic onaj sto je pao u depresiju zbog neke fukse?
Napuhalo se to malo. Čak mislim da je i demantovano.
Druga je stvar u pitanju bila.
Iličić ima patološki strah od smrti gdje kao posljedicu ima pad u depresiju, a s obzirom da je pred kraj prošle sezone bio pozitivan na COVID da se lako zaključiti u kakvom je psihološkom stanju bio.
Iličić ima patološki strah od smrti gdje kao posljedicu ima pad u depresiju, a s obzirom da je pred kraj prošle sezone bio pozitivan na COVID da se lako zaključiti u kakvom je psihološkom stanju bio.
Aha e jbga ja volim te tračeve gde su dobre koke vinovnici.
Ja sam samo u našim medijima pročitao da je zbog žene Josip pao u depru. Bilo je zbog Covida, razumljivo s obzirom kakav haos je bio u Bergamu u martu i dalje.
Izgleda ima neke istine u vezi ove situacije. Corriera della Sport piše da Gasperini nije demantirao navode samo je rekao da je skoncentrisan na utakmicu, Papu i Josip dijele i lajkaju međusobno slike gdje su njih dvojica a navijači su istakli baner sa natpisom podrške i jednom i drugom i trećem. Mogao bi Ajax i uzeti večeras.
Aha e jbga ja volim te tračeve gde su dobre koke vinovnici.
Zanimljiv razgovor u trenucima dok je trajao desetominutni prekid na terenu odvojao se između Tuchela i norveškog napadača Istanbula Fredrika Gulbrandsena. Njegov sadržaj procurio je u medije.
Gulbrandsen: 'To je rasisam.'
Tuchel: 'Jesi li ga čuo da je to rekao?'
Gulbrandesn: 'Ne!'
Tuchel: 'Zato se smiri, opušteno.'
Gulbrandsen: 'Ali, rekao je to, rekao je!'
Tuchel: 'Ne znaš je li rekao.'
Ovakav transkript izazvao je lavinu reakcija na društvenim mrežama i mnogi tvrde da je zapravo Tuchel na taj način stao na stranu rumunjskih sudaca.
Ovo sa sudijom je stvarno ispalo bezveze, a vjerovatno nije mislio ništa loše, mada morao je malo paziti.
Iako se nekad pretjeruje i u svemu vidi rasizam, ipak treba imati razumijevanja prema reakcijama crnaca u ovakvim situacijama. Mnoge od njih rasizam prati od trenutka kad dođu u kontakt sa većinski bjelačkim okruženjem i iako većina nas nema nikakav problem sa ljudima druge boje, postoji dosta onih koji imaju i koji iskoriste svaku priliku da iskažu mržnju prema crncima. I sad treba da nas iznenadi kad crnci naglo reaguju.
Pa i kod nas postoji stav da nas mrze jer smo muslimani i nek se pojavi i trun nekog negativnog mišljenja o muslimanima, pojedinci se uvrijede i burno reaguju.
Problem je što crnci trpe svakakva sranja i onda puknu na neki manji problem, što izazove kontrareakciju javnosti. Rasizam se treba potpuno iskorijeniti i onda ovakvi manji incidenti neće biti problem.
lider wrote: ↑09/12/2020 08:46
Meni lično je ovo preseravanje, ako se neko uvrijedi zato što mu neko kaže "crnac" onda je problem očito što je njega sramota da bude crnac.
Kako ste vi površni to je nevjerojatno. Svako zna da sam termin "negro" nije problem, već čitav fenomen ružnog i pogrešnog shvatanja crnog čovjeka, odnosno čovjeka crne rase.
BarbaDue wrote: ↑09/12/2020 13:39
Kako ste vi površni to je nevjerojatno. Svako zna da sam termin "negro" nije problem, već čitav fenomen ružnog i pogrešnog shvatanja crnog čovjeka, odnosno čovjeka crne rase.
Ja se zarad budućnosti ljudske rase nadam da ti i slični "borci za ljudska prava" samo trolate..
Rasizam jeste nazadna i naopaka ideologija ali u ovakvim slučajevima proglašavati ljude rasistima je van svake pameti.
lider wrote: ↑09/12/2020 08:46
Meni lično je ovo preseravanje, ako se neko uvrijedi zato što mu neko kaže "crnac" onda je problem očito što je njega sramota da bude crnac.
ljudi kad gledaju boks ili mma bez ikakvih problema kazu "bjeli je taj i taj, and crni je taj i taj" i niko nikad nije uzeo da je to bila uvreda za crnca.
u istom kontekstu je i ovaj sudija drugom sudiji objasnio kojeg igraca treba iskljuciti sa klupe.
da je na klupi bilo 5 crnaca i jedan bjelac, on bi rekao "treba iskljuciti onog bjelca"
AmiĐa_Idriz wrote: ↑09/12/2020 11:10
Izgleda neki belaj bio na treningu Atalante, priča se da će Gasperini dići sidro nakon utakmice.
to bi objasnilo njihovu formu zadnja dva mjeseca. U tom periodu su samo protiv Liverpoola u gostima odigrali utakmicu na svom nivou, a i to je izgleda bilo više kao reakcija na petardu u Bergamu nego nešto planski odigrano