Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Haris033 wrote: ↑05/12/2020 17:11
Danas napuhao (P308 T9) zimske gume Continental 195/65 R15 sve četiri na 2.4 bara. Tako piše na tablici Continental guma.
Da li je to previse, obzirom da su mi uvijek zimske gume bile na 2.2 bara?
Imas mislim najcesce na poklopcu rezervoara naljepnicu gdje pise koliko se pusu gume pod opterecenjem i bezcopterecenja.
Mislim da to ne zavisi od same gume nego od tipa vozila, tezime i sl. Mozda grijesim al eto nek me ispravi neko, a mislim da 2.4 nije puno, za normalno putnicko auto ide od 2.0- 2.8 mislim
Danas napuhao (P308 T9) zimske gume Continental 195/65 R15 sve četiri na 2.4 bara. Tako piše na tablici Continental guma.
Zar ne bi zadnje trebale biti sa nesto nizim pritiskom??
ma to je to otprilike,meni stoji za zimsku 195/65/r15:
3 osobe
Naprijed 2.4 bar
nazad 2.5 bar
5 osoba
Naprijed 2.5 bar
nazad 3.0 bar
ja nisam pametniji od inzinjera japanskog,a vjerujem ni vulkanizeri
3 osobe
Naprijed 2.4 bar
nazad 2.5 bar
5 osoba
Naprijed 2.5 bar
nazad 3.0 bar
btw.za ljetne navodi
3 osobe
naprijed 2.4 bar
nazad 2.2 bar
Neka vozila traze veci pritisak zadnjih guma. Jednostavno napuhati gume onako kako je proizvidjac propisao i nemas problema.
Haris033 wrote: ↑05/12/2020 19:28
Proizvođač kaze p 2.2, z 2.3;
Continental za isto vozilo za njihove gume p 2.4, z 2.4;
Poslusao sam Continental, pa cemo vidjeti
Nije to neka razlika, iako se može primjetiti tvrđi prelazak preko neravnina...ja lično volim koju desetinu bara više, premda je fabrički propisano taj neki ponajbolji kompromis.
3 osobe
Naprijed 2.4 bar
nazad 2.5 bar
5 osoba
Naprijed 2.5 bar
nazad 3.0 bar
btw.za ljetne navodi
3 osobe
naprijed 2.4 bar
nazad 2.2 bar
Joj nauke, majko moja.
Znači svaki put kad sjedne sa mnom više ili manje ljudi, valja ići napuhati/ispuhati gume?
Ja to napušem sezonski, kad mijenjam zimske/ljetne i više ne čačkam.
artur morgan wrote: ↑05/12/2020 20:48
Cackaj duze ce trajati
Traju 5 godina i zamijene se.
Jbg ne znam kako vi vozite i kakva auta, ali većina ovdje je ili pekava ili izmišlja da radi sve ove stvari.
Pritisak u gumama provjeravam svaka dva do tri mjeseca. Dok npr. Goodyear preporucuje da se to radi svaki mjesec. Gume zadrzavaju svoja svojstva samo ako je odgovarajuci pritisak u njima. On pada lagano tako da treba provjeriti povremeno, mozda tri puta tokom sezone. Zavisno od gume, felge i ventila, moze da bude gotovo isti ali i da pada vise ili manje. Da imas tpms upozorili bi te na nizak pritisak nakon nekog vremena jer mene upozaravaju kad je manji za 0,06 bara od fabrickog.
Dzontra_Volta wrote: ↑05/12/2020 20:46
Joj nauke, majko moja.
Znači svaki put kad sjedne sa mnom više ili manje ljudi, valja ići napuhati/ispuhati gume?
Ja to napušem sezonski, kad mijenjam zimske/ljetne i više ne čačkam.
jbg nije nauka nego je tako nacrtano(valjda misli na tezinu),nisam ja crtao
naravno da se ne peglam stalno,provjerim 1 mjesecno..a i da cackam ne vidim problem,kako reko nisam pametniji od inzinjera
Da ali kad bude minus treba ih provjerit i dopuhati. Kad bi ih sad dopuhao bile bi preduvane. S tim da kad to bude radio da gume budu na istoj temperaturi kao i vani. Znaci, ne u garazi.
Pise da -/+ 10C pritisak varira u gumi -/+ 0,1 bara. Iskreno nisam nesto testirao...
Sve cetri na 2,4 napuhao (jednu gumu nadgledam pa cesce pogledam), iznad nule je bilo kad sam napuhao.
Ujutro kad stegne manje pokazuje, kad guma dodje na radnu temp. onda pokazuje normalno.
Obicno prednje pokazuju vecu vrijednost, vise se i zagrijavaju, ali evo slika, da moze i obratno.
Iznimke potvrdjuju pravilo.
Meni su zadnje gume po uputstvu sa vecim pritiskom, nikad nisu sa manjim, zadnji pogon.
Ja ih drzim na 2.4-2.6 kao za 5 osoba.
Meni su zadnje gume po uputstvu sa vecim pritiskom, nikad nisu sa manjim, zadnji pogon.
Ja ih drzim na 2.4-2.6 kao za 5 osoba.
Ja sam mislio konkretno na peugeot 308, ne na druge proizvodjace.
Sve cetri na 2,4 napuhao (jednu gumu nadgledam pa cesce pogledam), iznad nule je bilo kad sam napuhao.
Ujutro kad stegne manje pokazuje, kad guma dodje na radnu temp. onda pokazuje normalno.
Obicno prednje pokazuju vecu vrijednost, vise se i zagrijavaju, ali evo slika, da moze i obratno.
Kod mene prednje 2,4 zadnje 2,3 bara. U novembru ih tako napuhao. Sredinom sedmice kad je steglo ujutru isao poslom i nakon 20 min tpms me upozorio na nizak pritisak s tim da kod mene ne ocitava pojedinacne vrijednosti. Poslije podne kad je temperatura visa bila, provjerim i izmjerim sve uredu na jednoj je bio pad za 0,06 bara. Napusem ih jos +0,1 bara. Sad jesi ti upratio koliko pada kad je na minusu jer tebi ocitava vrijednosti svake gume i koliko treba gumama da se zagriju ?
Jesi li siguran da su ispravno postavljene. Kod mene je haos. Pise prednja lijeva ispuhala, izadjem, nadjem zadnju desnu legla.