Seka je posebna prica. Ja pricam o bolnici u Zenici, GOrazdu, Bihacu, Opstoj Bolnici u Sarajevu i sl. KCUS je politika i to se treba zavrsiti na iducim izborima...TESLA_EDISON wrote: ↑04/12/2020 09:11Da, samo kad ti baš zatreba to osiguranje, onda ga nemaš. Bez pandemije oni štrajkuju. Kad je pandemija oni "prebukirani".apsidejzi wrote: ↑04/12/2020 08:45Ja kad placam osiguranje npr, ne kazem "Vidi sto bacih pare ovaj mjesec, nisam imao sudar". Ja kazem: sreca pa nisam imao sudar!!! Osiguranje je tu u slucaju da ga imam. Ili ako imas alarm u kuci pa kazes: e jebote, bacih pare. Nije bilo provale u kucu/stan.adsubzero wrote: ↑04/12/2020 08:33
A kazi mi kome to odgovara da bolnice budu prebukirane? Na stranu sto zarazeni nece moci dobiti potrebnu njegu, ti koji nisi zarazen (sa bilo kakvim drugim problemom) neces moci uopste doci do doktora. Sto dalje vodi tome da ce se na sve obicne ljude to negativno odraziti. Uhljebi, da da... Na kojoj ti planeti zivis pa je to ok razmisljanje a ne obicno glupiranje...
Stoka.
Idi malo do KCUS-a? Od ulaza do DIP-a protivpješadijske mine postavljenje. Nema pristupa. Sad mi reci, zašto plaćaš zdravstveno? Da bi Seka mogla minirati i bunkerisati svoj brlog?
Ma hajte molim vas![]()
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- apsidejzi
#36476 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
- Tesla Edison
#36477 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Završiće se jedino ako i tada bude kakva pandemija pa nane i dede ostanu kućana a mađi glasaju, kao i na ovima. Međutim, teško da će toga biti i Seka će još dugo dugo biti gore. Ovi izbori su izuzetak upravo zbog pandemije jer SDA glasači nisu smjeli izaći na izbore. 2022. vjerovatno ostvaruju najbolji rezultat od rata. Nažalost.apsidejzi wrote: ↑04/12/2020 09:49Seka je posebna prica. Ja pricam o bolnici u Zenici, GOrazdu, Bihacu, Opstoj Bolnici u Sarajevu i sl. KCUS je politika i to se treba zavrsiti na iducim izborima...TESLA_EDISON wrote: ↑04/12/2020 09:11Da, samo kad ti baš zatreba to osiguranje, onda ga nemaš. Bez pandemije oni štrajkuju. Kad je pandemija oni "prebukirani".
Stoka.
Idi malo do KCUS-a? Od ulaza do DIP-a protivpješadijske mine postavljenje. Nema pristupa. Sad mi reci, zašto plaćaš zdravstveno? Da bi Seka mogla minirati i bunkerisati svoj brlog?
Ma hajte molim vas![]()
-
Olaf1
#36478 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nije istina da se ne može dobiti usluga na KCUS, moj otac je u prošlom mjesecu uradio veliki broj pregleda, bez ikakvih problema. Gužve na ulazima su jer se rade detaljnije trijaže što je i logično u ovim uslovima.
- Tesla Edison
- vjeshalica
#36480 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Avaz uopce u svom clanku nije napisao decidno da dolaze Pfizerove vec opcenito "vakcina kao spas" i to putem Covaxa i pricaju o cifri preko 1,2 miliona doza, iako ima potpuno drugih informacija za oko 600.000 ili 300.000 doza...prema tome nemoj da siris neistine, ako nista procitaj kompletan clanak
Ima jos vakcina u igri osim Pfizerove
https://avaz.ba/vijesti/bih/613647/sve- ... stranica=1
-
adsubzero
#36481 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
A koji je to doktor lezao dok nije bilo Covida?TESLA_EDISON wrote: ↑04/12/2020 09:07Ma apsolutno me ne zanimaju problemi u zdravstvenom sistemu. Ako mi šta treba, dobiću to ovako ili onako jer to i plaćam. To što su oni prebukirani njihova stvar. Nek se organizuju, nek meditiraju, nek dozivaju kišu, boli me briga, njihov problem. Plaćeni su da rade i ima da rade. Lako je u normalnom vremenu raditi, haj sad da vas vidim.adsubzero wrote: ↑04/12/2020 08:33A kazi mi kome to odgovara da bolnice budu prebukirane? Na stranu sto zarazeni nece moci dobiti potrebnu njegu, ti koji nisi zarazen (sa bilo kakvim drugim problemom) neces moci uopste doci do doktora. Sto dalje vodi tome da ce se na sve obicne ljude to negativno odraziti. Uhljebi, da da... Na kojoj ti planeti zivis pa je to ok razmisljanje a ne obicno glupiranje...TESLA_EDISON wrote: ↑04/12/2020 06:46 Nikoga ovdje ne zanima zdravlje ljudi već samo to da zdravstveni sistem ne bude "prebukiran". U prijevodu, da uhljebi po domovima zdravlja i bolnicama ne liječe ljude a za šta su plaćeni i za šta se izdvajaju doprinosi.
To je glavni cilj svih mjera i lockdown-a.
To što se ponavlja jedna te ista mantra o zdravstvenom sistemu je tolika glupost, isto kao kada bi u ratu govorili "iselite se sve da vojska ne mora ratovati i ljude braniti već treba da leže po kasarnama". Kao što je vojniku rat u opisu radne obaveze, tako je uhljebima iz zdravstva epidemija u opisu radne obaveze.
Kao sto rece @BadBoy mentalitet krvopije privatnika. Ako ne poznajes ni jednog doktora licno da mozes cuti iskustva onda STFU. Dzaba sto placas zdravstveno ako nema niko vremena da te pogleda u vanrednom stanju, a tome doprinosi ovaj mentalitet "zaboli me kakvo je stanje i zaboli me za druge, ja placam i imam pravo da se ponasam kako zelim". Poredjenje sa ratom i vojnicima totalna glupost. Doktor je placen da normalno radi svoj posao a ne da ratuje niti da mu se krv pije i onda uz sve to dobija ovakvo pljuvanje jer ocito neki misle cim ima vremena da predahne, ne radi svoj posao. Cisto glupiranje.
I sta dobijes kad svi doktori tako pocnu da razmisljaju? Politika vodi glavnu rijec a poslodavci ne zaposle dovoljno doktora i onda su doktori krivi sto imaju previse posla? Ko ce te onda pregledati kad pocnu svi odlaziti? Jel ne shvatas da doktori rade po uputama, nemaju potpunu slobodu da oni nesto organizuju??Ako me poslodavac dobro plaća, ako mi je obezbijedio sve mogućnosti da se dobro organizujem a pri tome zabušavam, neka ma hendla. Sam sam kriv. Ako me ne plaća dovoljno i nije obezbijedio mogućnost organizacije, poslaću ga u 3 lijepe i otići.
-
adsubzero
#36482 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ista situacija i kod mene, a mogu potvrditi i za DZ Omer Maslic.
-
BadBoy
#36483 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Razumijem i ja tebe i slažem se. Naše zdravstvo je u nekoj stvari već odavno. Ali ovo su izvanredne okolnosti, zato mislim da je kontraproduktivno sada vršiti još gori pritisak na to krnje zdravstvo.TESLA_EDISON wrote: ↑04/12/2020 09:26
Razumijem ja tebe u potpunosti šta hoćeš da kažeš ali nije u tome stvar. Btw., radio sam kod takvih i znam kako je to ali ključna riječ je "radio". Ako me poslodavac dobro plaća, ako mi je obezbijedio sve mogućnosti da se dobro organizujem a pri tome zabušavam, neka ma hendla. Sam sam kriv. Ako me ne plaća dovoljno i nije obezbijedio mogućnost organizacije, poslaću ga u 3 lijepe i otići.
Ti, ja, peti, deseti, ogroman novac dajemo ljudima koji izbjegavaju posao za koji su plaćeni. Ogromnu količinu novca im obezbijeđujemo svaki mjesec kako bi se mogli organizovati (novcem im dajemo uslove za dobru organizaciju) i šta imamo? Ništa.
To je problem. Problem je što u mene supruga ne može najobičniji ORL pregled obaviti već mjesec dana jer joj doktorica u porodičnoj ambulanti ne želi dati uputnicu (kaže da ima naredbu da ne smije slati u DZ nikoga ko nije COVID ili hitan) a doktorica specijalistica u DZ kod koje bi trebala ići, d**a kli**is i ne ne želi da je primi bez uputnice, iako je sve prazno, nema pacijenata na ORL uopšte. Tek kada sam lično "popričao" sa dotičnom, primila ju je i sve završeno cca. za 4 minute i 27 sekundi. Mjesec dana peglanja za malo više od 4 minute posla?
Kako neko ko nije "agresivniji" može dobiti uslugu koju plaća? Da čeka vakcinu i kraj epidemije?
Slično je i na drugim klinikama.
To je problem, i zbog toga ovo sve pišem. Nije sistem prebukiran nego stoka ne želi da radi a pri tome je debelo plaćena.
Za sve ostalo se slažem, samo što mislim da se ništa neće promijeniti i kada ova pandemija prođe. Sultanija će ostati da vlada suvereno još dugo, dugo.
-
Mogy87
#36484 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pfizer BioNtech nema ugovor s COVAXOM (sto se moze saznati s dva klika sto Havazovi novinari nisu u stanju “istraziti”).
Za sad je AstraZeneca/Oxford najrealnija opcija, a s Modernom pregovaraju, ali vrlo tesko radi cijene.
Za sad je AstraZeneca/Oxford najrealnija opcija, a s Modernom pregovaraju, ali vrlo tesko radi cijene.
- vjeshalica
#36485 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Realno i objektivno nista se ne zna jer nam je drzava u kurcu.
-
Mogy87
#36486 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Mene samo tjesi sto je ovo zaista ozbiljan projekat u kom nasi nista ne odlucuju. Samo potpisuju papire i salju pare.
S druge strane mozemo dobiti za max. 20% stanovnistva u prvoj rundi i naravno da ce prioritet imati drzave koje su direktno dogovovorile s proizvodjacem.
- vjeshalica
#36487 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
To je sve zahvaljujuci uticaju drzava koje su ostvarile radom i zalaganjem, mi samo prosjacimo ko ispred dzamije i nadamo se orosperitetu
- apsidejzi
#36488 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Dobra stvar sa prirodnom selekcijom je ta sto je boli klinac za nasa uvjerenja. Ako ti stari glasaju za SDA onda i zasluzuju zdravsto kakvo imaju sto znaci da ce im eventualna pomoc biti minimalna u slucaju da se zarade koronom. TO dalje vodi vecoj smrtnosti i smanjenju upravo tog glasackog tijela tako da, na ovaj ili na onaj nacin, stvari ce doci na svojeTESLA_EDISON wrote: ↑04/12/2020 09:52Završiće se jedino ako i tada bude kakva pandemija pa nane i dede ostanu kućana a mađi glasaju, kao i na ovima. Međutim, teško da će toga biti i Seka će još dugo dugo biti gore. Ovi izbori su izuzetak upravo zbog pandemije jer SDA glasači nisu smjeli izaći na izbore. 2022. vjerovatno ostvaruju najbolji rezultat od rata. Nažalost.apsidejzi wrote: ↑04/12/2020 09:49Seka je posebna prica. Ja pricam o bolnici u Zenici, GOrazdu, Bihacu, Opstoj Bolnici u Sarajevu i sl. KCUS je politika i to se treba zavrsiti na iducim izborima...TESLA_EDISON wrote: ↑04/12/2020 09:11
Da, samo kad ti baš zatreba to osiguranje, onda ga nemaš. Bez pandemije oni štrajkuju. Kad je pandemija oni "prebukirani".
Stoka.
Ma hajte molim vas![]()
Mi svaki dan imamo 50-60 umrlih od korone i to su uglavnom ti stari kojima sada na naplatu dolazi to sto su glasali ranije.
- apsidejzi
#36489 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nasa je sreca sto problem nece biti rijesen do minimalno 60% stanovnistva ne bude vakcinisano u CIJELOM svijetu. Dzaba Americi i EU sto oni vakcinisu sve svoje stanovnike, ako virus i dalje hara po svijetu. Ovo je bukvalno il sve il nista. Oni su toga svjesni tako da i nas racunaju.Mogy87 wrote: ↑04/12/2020 10:04Mene samo tjesi sto je ovo zaista ozbiljan projekat u kom nasi nista ne odlucuju. Samo potpisuju papire i salju pare.
S druge strane mozemo dobiti za max. 20% stanovnistva u prvoj rundi i naravno da ce prioritet imati drzave koje su direktno dogovovorile s proizvodjacem.
-
Mogy87
#36490 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Tako je. Samo se nadam da tako razmisljaju.apsidejzi wrote: ↑04/12/2020 10:10Nasa je sreca sto problem nece biti rijesen do minimalno 60% stanovnistva ne bude vakcinisano u CIJELOM svijetu. Dzaba Americi i EU sto oni vakcinisu sve svoje stanovnike, ako virus i dalje hara po svijetu. Ovo je bukvalno il sve il nista. Oni su toga svjesni tako da i nas racunaju.Mogy87 wrote: ↑04/12/2020 10:04Mene samo tjesi sto je ovo zaista ozbiljan projekat u kom nasi nista ne odlucuju. Samo potpisuju papire i salju pare.
Ima li kod vas kakvih priprema, prica li se u medijima vezano za vakcinaciju?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#36491 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Da. Sreca u nesreci, koliko god paradoksalno zvucalo, je da je ovo globalni problem i da ga se na tom nivou rjesava.
Srbija isto najavljuje Pfizer. U kojem su oni aranzmanu?
-
Mogy87
#36492 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Direktna pogodba. Premijerka i ministar zdravstva isli proizvodjacu i dogovorili da apliciraju za dozvolu. Znaci najvise instance vlasti su se angazovale._BataZiv_0809 wrote: ↑04/12/2020 10:14 Da. Sreca u nesreci, koliko god paradoksalno zvucalo, je da je ovo globalni problem i da ga se na tom nivou rjesava.
Srbija isto najavljuje Pfizer. U kojem su oni aranzmanu?
Plus su u COVAXu. Znaci igraju na vise strana. Pametno.
-
BadBoy
#36493 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Najbolji opis BiH od '95 na ovamovjeshalica wrote: ↑04/12/2020 10:05 To je sve zahvaljujuci uticaju drzava koje su ostvarile radom i zalaganjem, mi samo prosjacimo ko ispred dzamije i nadamo se orosperitetu
-
Mogy87
#36494 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Tek sad vidjeh ovovjeshalica wrote: ↑04/12/2020 10:05 To je sve zahvaljujuci uticaju drzava koje su ostvarile radom i zalaganjem, mi samo prosjacimo ko ispred dzamije i nadamo se orosperitetu
- Tesla Edison
#36495 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pravda za uhljebe! Hoćemo hljeba preko pogače! Nedovoljno nas plaćate!adsubzero wrote: ↑04/12/2020 09:57A koji je to doktor lezao dok nije bilo Covida?TESLA_EDISON wrote: ↑04/12/2020 09:07Ma apsolutno me ne zanimaju problemi u zdravstvenom sistemu. Ako mi šta treba, dobiću to ovako ili onako jer to i plaćam. To što su oni prebukirani njihova stvar. Nek se organizuju, nek meditiraju, nek dozivaju kišu, boli me briga, njihov problem. Plaćeni su da rade i ima da rade. Lako je u normalnom vremenu raditi, haj sad da vas vidim.adsubzero wrote: ↑04/12/2020 08:33
A kazi mi kome to odgovara da bolnice budu prebukirane? Na stranu sto zarazeni nece moci dobiti potrebnu njegu, ti koji nisi zarazen (sa bilo kakvim drugim problemom) neces moci uopste doci do doktora. Sto dalje vodi tome da ce se na sve obicne ljude to negativno odraziti. Uhljebi, da da... Na kojoj ti planeti zivis pa je to ok razmisljanje a ne obicno glupiranje...
To što se ponavlja jedna te ista mantra o zdravstvenom sistemu je tolika glupost, isto kao kada bi u ratu govorili "iselite se sve da vojska ne mora ratovati i ljude braniti već treba da leže po kasarnama". Kao što je vojniku rat u opisu radne obaveze, tako je uhljebima iz zdravstva epidemija u opisu radne obaveze.
Kao sto rece @BadBoy mentalitet krvopije privatnika. Ako ne poznajes ni jednog doktora licno da mozes cuti iskustva onda STFU. Dzaba sto placas zdravstveno ako nema niko vremena da te pogleda u vanrednom stanju, a tome doprinosi ovaj mentalitet "zaboli me kakvo je stanje i zaboli me za druge, ja placam i imam pravo da se ponasam kako zelim". Poredjenje sa ratom i vojnicima totalna glupost. Doktor je placen da normalno radi svoj posao a ne da ratuje niti da mu se krv pije i onda uz sve to dobija ovakvo pljuvanje jer ocito neki misle cim ima vremena da predahne, ne radi svoj posao. Cisto glupiranje.
I sta dobijes kad svi doktori tako pocnu da razmisljaju? Politika vodi glavnu rijec a poslodavci ne zaposle dovoljno doktora i onda su doktori krivi sto imaju previse posla? Ko ce te onda pregledati kad pocnu svi odlaziti? Jel ne shvatas da doktori rade po uputama, nemaju potpunu slobodu da oni nesto organizuju??Ako me poslodavac dobro plaća, ako mi je obezbijedio sve mogućnosti da se dobro organizujem a pri tome zabušavam, neka ma hendla. Sam sam kriv. Ako me ne plaća dovoljno i nije obezbijedio mogućnost organizacije, poslaću ga u 3 lijepe i otići.
Evo ti gratis parole pa haj sad pravo ispred vlade zajedno sa onim sindikalcima iz BHT-a i HT-a.
-
adsubzero
#36496 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Vrlo kretenski pristup. Ne pricamo o politicarima niti salterusama u drzavnim firmama, nego o doktorima. Ako ne vidis razliku sta reci za tebe...TESLA_EDISON wrote: ↑04/12/2020 11:44 Pravda za uhljebe! Hoćemo hljeba preko pogače! Nedovoljno nas plaćate!
Evo ti gratis parole pa haj sad pravo ispred vlade zajedno sa onim sindikalcima iz BHT-a i HT-a.
- apsidejzi
#36497 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Naravno i to je ono sto je meni licno drago s jedne strane a krivo i zao mi je sto isto ne vidim u BiH s druge strane. Naime, upravo danas je svedska vlada imala pres konferenciju zajedno sa epidemiolozima i odgovornima za vakcinaciju te su javnosti obrazlozili plan vakcinancije. Sjest i plakat koliko se detaljno razmislja... Recimo, vec su rijesili pitanje transporta vakcine. Sve transportne agencije su kontaktirane i dogovoren je jedan dio resursa (kamiona hladnjaca i prostora u terminalima) da se odvoji za vakcinu (posto mora biti -70 stepeni dok se transportuje). Onda su odredili 30.000.000 eura i dali epidemilozima da kupe vakcinu. POtpisan se ugovor sa pet kompanija koje proizvode vakcinu. Odvojili su 450 miliona eura za zdravstveni sistem i infrastrukturu tako da vakcinacija protekne sto brze i sto efikasnije. Pare nisu problem.Mogy87 wrote: ↑04/12/2020 10:13Tako je. Samo se nadam da tako razmisljaju.apsidejzi wrote: ↑04/12/2020 10:10Nasa je sreca sto problem nece biti rijesen do minimalno 60% stanovnistva ne bude vakcinisano u CIJELOM svijetu. Dzaba Americi i EU sto oni vakcinisu sve svoje stanovnike, ako virus i dalje hara po svijetu. Ovo je bukvalno il sve il nista. Oni su toga svjesni tako da i nas racunaju.Mogy87 wrote: ↑04/12/2020 10:04
Mene samo tjesi sto je ovo zaista ozbiljan projekat u kom nasi nista ne odlucuju. Samo potpisuju papire i salju pare.
Ima li kod vas kakvih priprema, prica li se u medijima vezano za vakcinaciju?
Prvi krug vakcinisanih ce biti stariji tj 70+, ostale ugrozene grupe kao i radnici u starackim domovima te njihovi ukucani. Dakle, dvije stepenice od rizicnih grupa. Zele u potpunosti zatvoriti krug oko onih koji su u visoko rizicnoj skupini da umru. Znaci i ukucani osoba koji su zaposleni u starackom domu ce biti prioritet da se vakcinisu. Onda ce dobiti ostale kategorije koje su bitne za funkcionisanje drustva tj medicinari, vojska, policija, vatrogasci i sl. Mi ostali smo treca kategorija. Pretpostavljaju da bismo svi trebali imati pristup vakcini do treceg kvartala 2021 s tim da ce javnosti biti dostupna najvjerovatnije u Aprilu.
I tako, jbg. VIdis da ljudi rade i pripremaju infrastrukturu. Onda ti nije ni zao sto placas visok porez jer vidis da je tu kad treba. Na poslu su vec rezervisali datume u Augustu 21-e za konferencije, spa centre, summer partije i sl. Tacno vidis da se nazire kraj i nekako se lakse strpiti jos par sedmica
-
Mogy87
#36498 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
@apsidejzi
Posebno sto su i UK i Svedska koje imaju svog kandidata za vakcinu ipak odlucile da nabave i vakcine drugih proizvodjaca jer ce biti dostupne ranije.
Posebno sto su i UK i Svedska koje imaju svog kandidata za vakcinu ipak odlucile da nabave i vakcine drugih proizvodjaca jer ce biti dostupne ranije.
-
daddy-kool
-
Mogy87
#36500 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Mislim da smo se svi poceli malo bahatiti s tim procentima s obzirom da je threshold za odobrenje bio 50%daddy-kool wrote: ↑04/12/2020 14:51Mogli su oni sačekati oxfordsku ali im je pokvarilo užitak što su ove efikasne 90% a njihova 70%.