Dozer wrote: ↑02/12/2020 14:35
Sve je to OK Chmoljke, ali kada zaista postoji stvarni razlog za nesto takvo. U ovom slucaju postoji ogromna kolicina nepoznanica, kontradiktornosti i, slobodno mogu reci, ocitih lazi i nebuloza.
I sve se to moze vidjeti iz zvanicnih statistika, kao i iz onoga sto propisuju i diktiraju "naucnici od autoriteta", tj. oni koji se nalaze na pozicijama moci s kojih masama upucuju diktate.
Vrlo je indikativno da se ovakva medijska hampa i pumpanje panike nikada prije nije desilo ni za sta, pa cak ni za rak, od kojeg svake godine obole desetine miliona ljudi, a umre 6-7x vise nego od korone.
Cak je i sada, ovog momenta, situacija s ovim omjerom ista. U ovom momentu medicinsku pomoc, a sto je enormno opterecenje zdravstvenog sistema i sigurno daleko vece od ovog koje uzrokuju oboljeli od korone, traze desetine hiljada pacijenata u svakoj mogucoj zemlji.
Ali, oko toga niko ne pravi ni problem, niti to medijski prati, niti ljude upozorava na bilo koji nacin. Cak naprotiv, stvari koje dokazano uzrokuju rak su i dalje legalne, uredno se prodaju, reklamiraju punom parom... I nikom nista.
Da, rak nije zarazan, i to je, kao, opravdanje. Medjutim, SVI pacijenti oboljeli od raka trebaju medicinsku pomoc, dok to ni izbliza nije slucaj sa svima zarazenim koronom.
Inteligentan si, to znam, ali bi bilo dobro da sagledas komletnu sliku, sve dostupne info, pa tek onda donosis zakljucke. Ja upravo to radim vec 9 mjeseci oko ovoga, i jedini logican zakljucak jeste da oko ove korone nesto debelo ne stima. I nije ovo "teorija zavjere", nego zakljucak zasnovan na svima dostupnim podacima i cinjenicama.
Nikada dosad se nije desila pandemija a da su postojale drustvene mreze, i mogucnost SVAKOG pojedinca na dunjaluku da se njegov glas cuje.
Zar stvarno mislis, da se danas desi epidemija velikih boginja, po istom scenariju kao sto je bilo u bivsoj drzavi, da se ne bi iste price pricale?
Mislis stvarno da neki influensercici ne bi ispaljivali da su osipi od velikij boginja u stvari alergijske reakcije na faks helizim?
U mnogo stvari ti analogija ne stoji. Da zrak jeste otrovan, ali niko to ne nijece. Panika nije tako izrazena, samo zato sto su posljedice dugorocne. Ubija polako i godinama.
Kod covida se bolest raplamsa za pet dana. I gotovo. Znam. Clana sire porodice jucer sahranili zbog ovoga. I sto kaze rodjak: pita me neki debil, jesi li siguran da je od toga? Momak radi u njemackoj sa ovakvim pacijentima, i veli, nikad u zivotu nisam pozelio udaviti nekoga ko tog lika.
Poenta, i pored mjera, i pored zestoke prevencije, i angazovanja velikih kapaciteta i pored zestokih udara na privredu, opet je zdravsrveni sistem ugrozen.
I ovdje dolazimo opet do necega sto se olako zaboravlja, ako se pusti normalan zivot, i korona uzme maha, umirace ljudi od drugih bolesti, jer nece biti kapaciteta.
Nasuprot tome, imamo spinove, imamo insinuacije, pokoji clanak prolupalih naucnika...
Dozeru bolan, pa vecina ovih "ukljucivaca mozgova" ordinirala je po temi o trumpu i jadikovala jer je izgubio. I ti si inteligentan, zar ne mozes vidjeti koji je to profil osoba?
Problem u svemu ovome je sto ljudi koji su se spremni vakcinisati, ne bjeze od cinjenica i fakata. Mnogi protivnici, antivakseri, jednostavno ne slusaju argumente i dolaze samo po potvrdu misljenja. I uzimaju ono sto im se dopada i furaju svoje stupidnim pitanjima i trazenjem da im se sve objasni.
Bio si u ratu. Bio si vojnik. Znas sta predstavlja autoritet, i znas da i mala grupa lose funkcionise bez autoriteta, odnosno nekoga ko donosi odluke.
Tako i ovdje, odluke donose autoriteti u zdravstvu. Ko smo ja i ti da ljude koji su penziju zaradili kao epidemiolozi propitujemo poluidiotskim pitanjima?
Pa kako to izgleda kad ti onaj superhik tamo pametuje o balistici? Jednostavno skontas da ne vrijedi gubiti vrijeme, dodje lik da prosere svoje i cao. Tako je i ovdje isto.