Srbijanci imaju svoja skijalista, vjerovatno ce ih par doci stotina na Jahorinu, ali nemaju oni kapaciteta da popune njihova i nasa skijalista. Neum su nam spasili ali sumnjam da ce to bas tako lako ici sa Jahorinom. U federaciji raja ce oko nove godine mozda ici ako bude bilo snjega ali mi imamo previse kapaciteta da bi ga domaci gosti mogli popuniti.Nivelacija wrote: ↑29/11/2020 16:04Mi u FBIH vec kasnimo za manjim entitetom.konektovan wrote: ↑29/11/2020 14:38Kako te nije stid biti tako optimistican, sram te bilo, unosis pozitivnost ovdje, gdje je sama negativnost.Nivelacija wrote: ↑29/11/2020 14:18 Ove sedmice jos veci pad i to najveci do sada u zadnjih 6 sedmica.![]()
Ocekujem i bozic i novu godinu na otvorenom.![]()
Jahorina postaje top 1 zimska destinacija Evrope.
Ne znam sta nasi cekaju sa turističkom ponudom.
Treba nam taj novac u debelom smo minusu a samo desetine hiljada stranih gostiju nas mogu spasiti.
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
elcaliente
#36226 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
-
splinter
#36227 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moja neka procjena da bi se mogla desiti određena stabilizacija i pad slučajeva uporedo sa sve hladnijim vremenom i nižim temperaturama zraka.
Ne bih da se ponavljam al fakat sam to i prije spominjao
Neki temperaturaturni peak za širenje virusa su temp između 10 i 20 C , možda koji stepen niže.
Pad temperatura bi trebao usporiti širenje virusa.
Ono što je nepovoljno sa padom temperatura jeste odbranbena funkcija sluzokože respiratornih organa koja sad postaje osjetljivija. Ali mogli bismo imati iznenađujuće dobru situaciju u narednom periodu kroz par sedmica. Međutim možda opet skok u rano proljeće sa rastom temp. Naravno sve pada u vodu ako se budemo ponašali ko stoka i trlpali se po stotine ljudi u zatvorenim prostorima bez ikakve zaštite distance.
Tad nam taj temperaturni uticaj neće puno pomoći.
Neki temperaturaturni peak za širenje virusa su temp između 10 i 20 C , možda koji stepen niže.
Ono što je nepovoljno sa padom temperatura jeste odbranbena funkcija sluzokože respiratornih organa koja sad postaje osjetljivija. Ali mogli bismo imati iznenađujuće dobru situaciju u narednom periodu kroz par sedmica. Međutim možda opet skok u rano proljeće sa rastom temp. Naravno sve pada u vodu ako se budemo ponašali ko stoka i trlpali se po stotine ljudi u zatvorenim prostorima bez ikakve zaštite distance.
-
Prebranac2
#36228 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Imas li ti decko naucne dokaze za ove tvrdnje? Nista ti ja ne vjerujem bez 3 anglosaksonska linka od po 765 stranica.splinter wrote: ↑29/11/2020 23:17 Moja neka procjena da bi se mogla desiti određena stabilizacija i pad slučajeva uporedo sa sve hladnijim vremenom i nižim temperaturama zraka.
-
Mogy87
#36229 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Vjeruj mi 100.000 stranica naucnih radova stoji iza ovih rijeciPrebranac2 wrote: ↑29/11/2020 23:31Imas li ti decko naucne dokaze za ove tvrdnje? Nista ti ja ne vjerujem bez 3 anglosaksonska linka od po 765 stranica.splinter wrote: ↑29/11/2020 23:17 Moja neka procjena da bi se mogla desiti određena stabilizacija i pad slučajeva uporedo sa sve hladnijim vremenom i nižim temperaturama zraka.
@splinter to zvuci ohrabrujuce, a s obzirom na to da si do sad svaki put bio u pravu... nadatinse najboljem
-
Prebranac2
#36230 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Laz. Niti jedan vezan za covid.Mogy87 wrote: ↑29/11/2020 23:38Vjeruj mi 100.000 stranica naucnih radova stoji iza ovih rijeciPrebranac2 wrote: ↑29/11/2020 23:31Imas li ti decko naucne dokaze za ove tvrdnje? Nista ti ja ne vjerujem bez 3 anglosaksonska linka od po 765 stranica.splinter wrote: ↑29/11/2020 23:17 Moja neka procjena da bi se mogla desiti određena stabilizacija i pad slučajeva uporedo sa sve hladnijim vremenom i nižim temperaturama zraka.
@splinter to zvuci ohrabrujuce, a s obzirom na to da si do sad svaki put bio u pravu... nadatinse najboljem
-
splinter
#36231 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne volim pogađati ili predviđati, ali logičkim slijedom idem. Iskreno nadam se padu zaraženih. Ono čega se bojim jeste nepotrebno opuštanje što može dovesti uz ostale negativne faktore ( slabiji imunitet, manje UV zraka, konfekcije s ostalom virusnim infekcijama) do pogoršanja kliničkih slika i povećanja broja umrlih.Mogy87 wrote: ↑29/11/2020 23:38Vjeruj mi 100.000 stranica naucnih radova stoji iza ovih rijeciPrebranac2 wrote: ↑29/11/2020 23:31Imas li ti decko naucne dokaze za ove tvrdnje? Nista ti ja ne vjerujem bez 3 anglosaksonska linka od po 765 stranica.splinter wrote: ↑29/11/2020 23:17 Moja neka procjena da bi se mogla desiti određena stabilizacija i pad slučajeva uporedo sa sve hladnijim vremenom i nižim temperaturama zraka.
Znam da sam ljetos govorio da virus nije oslabio i da će pravu snagu pokazati na jesen. Također nije ni sada ojačao, isti je kao ljetos samo što su okolnosti po nas nepovoljne.
Mutacije koje se dešavaju su isključivo u dijelu virusa koji olakšava ulazak virusa u ćelije, ali bez posljedica po jačinu virusa.
Dakle sve je do nas. . .
-
Mogy87
#36232 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
splinter wrote: ↑29/11/2020 23:51Ne volim pogađati ili predviđati, ali logičkim slijedom idem. Iskreno nadam se padu zaraženih. Ono čega se bojim jeste nepotrebno opuštanje što može dovesti uz ostale negativne faktore ( slabiji imunitet, manje UV zraka, konfekcije s ostalom virusnim infekcijama) do pogoršanja kliničkih slika povećanja broja umrlih.Mogy87 wrote: ↑29/11/2020 23:38Vjeruj mi 100.000 stranica naucnih radova stoji iza ovih rijeciPrebranac2 wrote: ↑29/11/2020 23:31
Imas li ti decko naucne dokaze za ove tvrdnje? Nista ti ja ne vjerujem bez 3 anglosaksonska linka od po 765 stranica.
Znam da sam ljetos govorio da virus nije oslabio i da će pravu snagu pokazati na jesen. Također nije ni sada ojačao, isti je kao ljetos samo što su okolnosti po nas nepovoljne.
Mutacije koje se dešavaju su isključivo u dijelu virusa koji olakšava ulazak virusa u ćelije, ali bez posljedica po jačinu virusa.
Dakle sve je do nas. . .
-
daddy-kool
#36233 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nadati se, ali realnost je da će ljudi i dalje većinu vremena provoditi u zatvorenim prostorima gdje je širenje najveće, a tu su temperature stabilne uz standardno suh zimski zrak. Naše ponašanje uz fizičke uslove (temperatura, vlažnost, zatvreni vs otvoreni prostori, provjetravanje, fizička distanca i sl) će naći određeni balans sa stopom novozaraženih, a da li će ona prosječno biti 1100-1300, ili niža, vidjećemo. Virus ima još dovoljno potencijalnih domaćina da zarazi.splinter wrote: ↑29/11/2020 23:51
Ne volim pogađati ili predviđati, ali logičkim slijedom idem. Iskreno nadam se padu zaraženih. Ono čega se bojim jeste nepotrebno opuštanje što može dovesti uz ostale negativne faktore ( slabiji imunitet, manje UV zraka, konfekcije s ostalom virusnim infekcijama) do pogoršanja kliničkih slika povećanja broja umrlih.
Dakle sve je do nas. . .
-
daddy-kool
#36234 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Btw, skoro sam čuo za nekoliko slučajeva gdje su (meni poznati) ljudi ljetos prebolovali koronu i sada su opet pozitivni uz upale pluća. Niko od njih nije stigao do bolnice, ali opet upala pluća nije za potcijeniti.
- spinel_
#36235 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
https://crna-hronika.info/anonimni-dokt ... ise/189194
Code: Select all
-Većinom na Kliničkom centru oko pacijenata su medicinske sestre, pa čak i servirke.
Doktori se vrlo rijetko pojavljuju. Provire ponekad iza vrata i to je to.
Vjerovatno zbog straha – kaže naš sagovornik.- banjaluka078
- Moderator
#36236 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kod komšija baš nije sjajno.
A i Vučić kaže da je moguće zatvaranje ugostiteljskih objekata: https://nova.rs/vesti/politika/vucic-bl ... crne-dane/
Govorio sam o svom dvevnom dežurstvu u četvrtak. U prethodnom svom dežurstvu sam u dva navrata, dan i noć, bio u prilici da sa koordinatorom kovid odeljenja načelnikom infektivnog odeljenja rešavam nedostatak kreveta u intenzivnoj kovid jedinici, za pacijente koji zahtevaju lečenje u istoj. Oba puta nam je u susret izašao KC Niš, prof. Radmilo Janković, sa dozvolom za transport po dva pacijenta oba puta. Dakle u Kraljevu nije bilo dovoljno mesta ni u prethodnih pet dana pre tog dnevnog dežurstva u četvrtak. Taj dan nismo dobili odobrenje za KC Niš. Rečeno je da imaju samo tri slobodna mesta i da ih moraju čuvati za svoje pacijente. Da ponovim, Beograd i Kragujevac odavno ne primaju pacijente iz Kraljeva. Istina je da tog trenutka u intezivnoj kovid jedinici leže četiri pacijenta koji su skoro bez izgleda za preživljavanje.
Dugo sam bio u dilemi da li da tim pacijentima uskratim lečenje uz pomoć ventilatora, da bih dao šansu onima za koje je bilo evidentno da će im se bez ventilatora ubrzo pogoršati zdravstveno stanje. Naveo sam da se po medicinskim standardima radi o mladim pacijentima( nisam pomenuo još troje koji su bili za intezivnu negu, pacijenti u godinama sa komorbiditetom, sa malim šansama za preživljavanje I uz pomoć ventilatora). Ta situacija je upravo ona kada su iz Italije doprle vesti da lekari moraju da odlučuju kome će dati ventilator. Tada je predsednik, onaj kome se toliko klanjate, hitno intervenisao i krenuo u nabavku respiratora, taman on lično morao da pilotira avionom do Kine… RFZO je te predsednikove nabavke proglasio za tajnu, iako se radi o opštem dobru i aparatima koji se koriste u delatnosti od opšteg društvenog značaja po građane republike, za najveću vrednost koja postoji, zdravlje i život. I dalje nema informacije koliko ventilatora ima Srbija, informacije koju bi morao odmah na uvid javnosti da da Institut za javno zdravlje „Batut“, sa potpisom odgovornog lica, jer je zakonska obaveza da ovi biomedicinski aparati budu zavedeni pod serijskim brojem u „Batutu“. Još uvek kolega nemamo odgovor ko je izvršio pregled i prijem ovih novonabavljenih aparata, ko garantuje da su bezbedni u lečenju bolesnika kojima su potrebni. I to jeste pitanje za Vas, jer ste deo KŠ.
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs
Da se vratim na četvrtak dan. Nisu nas učili na fakultetu da smo bogovi koji imaju pravo da odlučuju ko ima pravo na život, a ko nema, zato je moja odluka bila da nikome ne uskratim vazduh u plućima dok god mu kuca srce. Ostatak života ću provesti u preispitivanju ispravnosti svoje odluke. Tokom dnevne smene u petak je u intezivnoj kovid jedinici u Kraljevu preminulo pet osoba. U noćnoj smeni sam zatekao jednu od te dve pacijentkinje o kojima sam govorio u intezivnoj nezi. Primljena je u bolnicu na interno odeljenje zbog svoje osnovne bolesti (Angina pectoris), gde je inficirana kovidom(izvod iz anamneze koju sam uzeo od pacijentkinje). Danas se pokušava obezbediti mesto u KC Niš za nju.
Kada je sin umetnika na protestima uzvikivao: „Ovo je za tebe ćale“ i tvrdio da njegov otac nije uspeo da dođe do ventilatora, iskreno, sumnjao sam u te informacije. Nisam mogao da zamislim da je Srbija stigla gde je Italija bila pre nekoliko meseci. Onda je došao izveštaj, interni, u kome je pisalo da u intezivnoj jedinici nema mesta, te se odlaže prijem pacijenta Đurića. Poznajući funkcionisanje zdravstvenog sistema, tog trenutka mi nije bilo dobro.
Pre desetak dana imao sam uvid u privatnu poruku u kojoj je pisalo da se u jednoj od velikih ustanova u Beogradu, jedni pacijenti skidaju sa ventilatorne podrške, ne bi li se dala šansa onima koji imaju veće izglede za preživljavanje. Nisam imao mogućnost da dođem do dokaza za tako nešto, pa sam morao da odćutim, jer bi me sigurno uhapsili zbog širenja panike i tako onemogućili da obavestim javnost u kakvoj smo situaciji, a moje reči predstavili kao reči „izdajnika koji pokušava da sruši zdravstveni sistem Srbije“. Bog neka mi oprosti.
Nisam siguran da li postoji definicija pucanja zdravstvenog sistema. Moja definicija bi bila da je pucanje zdravstvenog sistema trenutak kada veći broj građana kojima je potrebna zdravstvena zaštita nema mogućnost da je dobije. Ovo je situacija koja je takva. Govorim o svim onim nekovid pacijentima koji već mesecima ne mogu da dođu do lečenja. Ovih dana ponovo hiljade pacijenata dobijaju obaveštenja o odloženim operacijama, dijagnostici, lečenju koje zahteva hospitalizaciju. Govorim o čekanju ispred kovid ambulanti koje se meri satima, o maltretiranju pacijenata da moraju prvo da prikupe analize u domovima zdravlja, pa tek da se jave u kovid ambulante pri bolnicama. Koliko je njih u šetanju od nemila do nedraga značajno pogoršalo svoje zdravstveno stanje, koliko je njih odustalo od pokušaja da dođe do zdravstvene pomoći shvatajući da veće šanse imaju ako se leče kući, uz savete mnogobrojnih kolega koji svoje savete pružaju putem telefona i internet komunikacije? Ja znam po pozivima koje dobijam sa molbom da pomognem da svoje drage smeste u bolnicu, jer su u teškom stanju, a nema mesta. Znate li Vi?
cijeli tekst https://nova.rs/vesti/drustvo/dr-panic- ... atastrofu/
A i Vučić kaže da je moguće zatvaranje ugostiteljskih objekata: https://nova.rs/vesti/politika/vucic-bl ... crne-dane/
-
Mogy87
#36237 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
@banjaluka078 Arena im je vec na 90% popunjenosti. Plus Black Friday vikend 
- banjaluka078
- Moderator
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#36239 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nece niko da propusti jednu slavu, bajram, božić, novu godinu, black friday, weekend....nazalost, i eto belaja...
-
BadBoy
#36240 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
To je to, ne daju ljudi svog komoditeta ni najmanje. Na razne načine će to pravdati ali neće makar jedan black friday da propuste...konektovan wrote: ↑30/11/2020 11:22 Nece niko da propusti jednu slavu, bajram, božić, novu godinu, black friday, weekend....nazalost, i eto belaja...
-
AmirBaa
#36241 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Bas, umjesto da se ugledamo kako su se kinezi odrekli trunkice komoditeta i sad nemaju virusa nikakoBadBoy wrote: ↑30/11/2020 11:25To je to, ne daju ljudi svog komoditeta ni najmanje. Na razne načine će to pravdati ali neće makar jedan black friday da propuste...konektovan wrote: ↑30/11/2020 11:22 Nece niko da propusti jednu slavu, bajram, božić, novu godinu, black friday, weekend....nazalost, i eto belaja...
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#36242 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Jedino licno iskustvo sa koronom, ili kad ti se neko ozbiljno razboli u porodici promijeni nacin razmisljanja, ali ima i onih koji su prosli kroz to, nekome i bliznji umrli, ali i dalje se ponasaju neodgovorno, sebicno, bahato bez trunke empatije...BadBoy wrote: ↑30/11/2020 11:25To je to, ne daju ljudi svog komoditeta ni najmanje. Na razne načine će to pravdati ali neće makar jedan black friday da propuste...konektovan wrote: ↑30/11/2020 11:22 Nece niko da propusti jednu slavu, bajram, božić, novu godinu, black friday, weekend....nazalost, i eto belaja...
-
laik1981
#36243 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Gdje smo kada je u pitanju broj novozarazenih na milion stanovnika u odnosu na ostale drzave evrope:

Gdje smo u odnosu na regiju:

Gdje smo u odnosu na neke drzave u kojima je na snazi lockdown:

Gdje smo u odnosu na regiju:

Gdje smo u odnosu na neke drzave u kojima je na snazi lockdown:

-
BadBoy
#36244 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Znam. Nije to svojstveno samo nama u BiH, to je odlika ljudskog roda, ali nekako imam osjećaj da je izraženije kod nas. Zato nam je i zrak ovoliko zagađen, zato nam je i okoliš ovoliko zagađen, zato nam je i država na kraju krajeva takva. Svako samo sebe gleda.konektovan wrote: ↑30/11/2020 11:36Jedino licno iskustvo sa koronom, ili kad ti se neko ozbiljno razboli u porodici promijeni nacin razmisljanja, ali ima i onih koji su prosli kroz to, nekome i bliznji umrli, ali i dalje se ponasaju neodgovorno, sebicno, bahato bez trunke empatije...BadBoy wrote: ↑30/11/2020 11:25To je to, ne daju ljudi svog komoditeta ni najmanje. Na razne načine će to pravdati ali neće makar jedan black friday da propuste...konektovan wrote: ↑30/11/2020 11:22 Nece niko da propusti jednu slavu, bajram, božić, novu godinu, black friday, weekend....nazalost, i eto belaja...
-
palermo
#36245 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
hercegovina preko vikenda
mnoigo relativno mladih ljudiU Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tijekom vikenda preminulo je 9 osoba: muškarac iz Mostara rođen 1971. godine, muškarac iz Širokog Brijega rođen 1967. godine, žena iz Širokog Brijega rođena 1957. godine, muškarac iz Mostara rođen 1958. godine, žena iz Ljubuškog rođena 1941. godine, muškarac iz Mostara rođen 1934. godine, muškarac iz Tomislavgrada rođen 1937. godine, muškarac iz Mostara rođen 1933. godine i žena iz Čitluka rođena 1937. godine.
Na bolničkom liječenju trenutno je 100 bolesnika, od kojih je 12 na invazivnoj i 5 na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno. Hospitalizirano je 54, a otpuštena su 28 pacijenata.
U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar u petak, subotu i nedjelju testirano je 1457 uzoraka. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji pozitivnih je bilo 397 i to: 291 iz Mostara, 23 iz Jablanice, 21 iz Prozor-Rame, 20 iz Konjica, 16 iz Čapljine, 6 iz Čitluka, 17 iz Stoca i 3 iz Neuma.
- Tesla Edison
#36246 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ove hefte, danas ili sutra, ide odobravanje vakcina. Iste se već "nalaze u avionima" i samo se čeka znak da su odobene i avioni polijeću do destinacija.
U BiH će najkasnije do marta priča o pandemiji biti prošlost, a vjerovatno i prije toga.
Sad treba polahko početi razmišljati o postpandemijskom vremenu, brzom oporavku ekonomije i naravno, revizija pandemijskih poteza i odluka kao i istraga o odgovornosti ljekara za pojedine smrtne slučajeve.
U BiH će najkasnije do marta priča o pandemiji biti prošlost, a vjerovatno i prije toga.
Sad treba polahko početi razmišljati o postpandemijskom vremenu, brzom oporavku ekonomije i naravno, revizija pandemijskih poteza i odluka kao i istraga o odgovornosti ljekara za pojedine smrtne slučajeve.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#36247 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Samo pod uslovom da ne bude nekih trečih, četvrtih i inih valova ili nekih drugih "bajki".TESLA_EDISON wrote: ↑30/11/2020 14:05 Ove hefte, danas ili sutra, ide odobravanje vakcina. Iste se već "nalaze u avionima" i samo se čeka znak da su odobene i avioni polijeću do destinacija.
- Tesla Edison
#36248 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kad dođe vakcina, može biti milion valova, gotovo je sa pandemijom.arman1 wrote: ↑30/11/2020 14:19Samo pod uslovom da ne bude nekih trečih, četvrtih i inih valova ili nekih drugih "bajki".TESLA_EDISON wrote: ↑30/11/2020 14:05 Ove hefte, danas ili sutra, ide odobravanje vakcina. Iste se već "nalaze u avionima" i samo se čeka znak da su odobene i avioni polijeću do destinacija.
- banjaluka078
- Moderator
#36249 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Sumnjam. Predsjedavajući Vijeća ministara je prošle sedmice rekao da bi nabavka trebala biti završena do kraja prvog kvartala sljedeće godine. Dok se dopremi, dok krene vakcinacija...TESLA_EDISON wrote: ↑30/11/2020 14:05
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#36250 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pod uslovom da bude efikasna. Prevelik broj je onih koji oboljevaju po drugi put da bihh bio optimista s obzirom da su mi ljudi u bijelom objasnili sistem kako funkcioniše vakcina.TESLA_EDISON wrote: ↑30/11/2020 14:21Kad dođe vakcina, može biti milion valova, gotovo je sa pandemijom.arman1 wrote: ↑30/11/2020 14:19Samo pod uslovom da ne bude nekih trečih, četvrtih i inih valova ili nekih drugih "bajki".TESLA_EDISON wrote: ↑30/11/2020 14:05 Ove hefte, danas ili sutra, ide odobravanje vakcina. Iste se već "nalaze u avionima" i samo se čeka znak da su odobene i avioni polijeću do destinacija.