Pomoc - ostecenje tudje stvari

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: anex, _BataZiv_0809

Post Reply
irconbih
Posts: 460
Joined: 28/04/2008 19:25
Location: Ilidža

#1 Pomoc - ostecenje tudje stvari

Post by irconbih »

Situacija od sinoc, oko 23 sata: semafor na Ilidzi, na mostu. Ispred mene Citroen koji je na pola mosta upalio desni zmigavac. I ja palim desni zmigavac (prije toga je "proletio" pored mene kod Energoinvesta). Na samaforu crveno, pali se zeleno za desno. Cekam iza njega, blicnem jednom, covjek ne mrda, desni zmigavac radi. Blicnem opet, nista. Ovaj otvara vrata i psuje. U medjuvremenu se pali zeleno na semaforu i on krece desno, ja za njim. Dolazi do Brajlovica, koci, pali sva 4. U susret nam dolazi auto, jer da nije bilo nikoga, zaobisao bih majmuna i po gasu. Kad je proslo drugo auto, ja krecem da ga zaobidjem, on izlazi iz auta i nogom udara u suvozaceva vrata. Kocim ispred njega, sestra, koja je bila sa mnom u autu zapisuje broj reg. tablica. Dok to radimo, ja prebacujem u rikverc s namjerom da vozim pred policijsku stanicu koja je 10 m odatle, a on se vraca u auto i krece na mene. Nije me srecom zakacio i, valjda je otisao dalje, jer sam ja usao pred stanicu. Izlazi policajac pita sta to bi, ispricam mu, udjemo do dezurnog, ista prica, kaze pozvat ce patrolu. Za 5-6 minuta dolaze, slikaju, uzimaju podatke i biljesku sta je bilo. Kazu sad to preuzima krim. sluzba jer se radi o ostecenju tudje stvari. Sta mogu ocekivati? Da idem u ovlasteni servis na procjenu radova na vratima? Kad ce to na sud i hoce li uopste na sud? Sad samo moram cekati inspektore da me pozovu ili sta?
:sax:
goran16v
Posts: 10140
Joined: 20/09/2011 09:02

#2 Re: Pomoc - ostecenje tudje stvari

Post by goran16v »

Nakon rata zbog devastacija kuca itd ostecenje tudje stvari se ne smatra vise prekrsajem nego kriv. djelom i zato je patrola to prebacila krim. policiji.

Član 293.
Oštećenje tuđe stvari
(1) Ko ošteti, uništi ili učini neupotrebljivom tuđu stvar,kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci.
(2) Ko ošteti, izobliči, uništi ili učini neupotrebljivom tuđu stvar koja služi za vjerske svrhe, kulturno dobro koje se nalazi na javnom mjestu, posebno zaštićeni objekt prirode,umjetnički predmet, stvar od naučnog ili tehničkog značenja, stvar koja se nalazi u javnoj zbirci ili je izložena za javnost ili stvar koja služi za javne potrebe ili koja uljepšava trgove, ulice ili parkove, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.
(3) Kaznom iz stava 2. ovog člana kaznit će se ko učini djelo iz stava 1. ovog člana zbog razlike u etničkoj ili narodnosnoj pripadnosti, rasi, vjeroispovijesti, spolu ili jeziku.

Stoga nazalost obestecenje nece ici sa police AO nego sudskim putem, njega sud proglasi krivim nakon te upucuje na parnicni spor za naknadu stete.
U praksi busenje guma i grebanje kljucem jeste ostecenje tudje stvari, ali u praksi ga tretiraju kao prekrsaj i to ide na prekrsajni sud, tako da ne znam hoce li ovo tvoje biti tako.
Monsignor
Posts: 169
Joined: 08/06/2004 11:18
Location: SA

#3 Re: Pomoc - ostecenje tudje stvari

Post by Monsignor »

Jedina ispravna odluka u toj situaciji je upravo to što si ti napravio i čestitam ti na tome. Teško je u tim situacijama ostati tako pribran.
Kada bi svako ovako reagovao i kada bi pravodsuđe radilo svoj posao kako treba polako bi se smanjio broj kabadahija....

Vjerujem da je ispred tebe podug proces ali sam siguran da ćeš na kraju imati satisfakciju koja će biti primjer drugima.

MOLIM TE IZVJEŠTAVAJ NAS O PROGRESU...

I sretno !
dgL_
Posts: 3037
Joined: 25/09/2014 22:39

#4 Re: Pomoc - ostecenje tudje stvari

Post by dgL_ »

irconbih wrote:Situacija od sinoc, oko 23 sata: semafor na Ilidzi, na mostu. Ispred mene Citroen koji je na pola mosta upalio desni zmigavac. I ja palim desni zmigavac (prije toga je "proletio" pored mene kod Energoinvesta). Na samaforu crveno, pali se zeleno za desno. Cekam iza njega, blicnem jednom, covjek ne mrda, desni zmigavac radi. Blicnem opet, nista. Ovaj otvara vrata i psuje. U medjuvremenu se pali zeleno na semaforu i on krece desno, ja za njim. Dolazi do Brajlovica, koci, pali sva 4. U susret nam dolazi auto, jer da nije bilo nikoga, zaobisao bih majmuna i po gasu. Kad je proslo drugo auto, ja krecem da ga zaobidjem, on izlazi iz auta i nogom udara u suvozaceva vrata. Kocim ispred njega, sestra, koja je bila sa mnom u autu zapisuje broj reg. tablica. Dok to radimo, ja prebacujem u rikverc s namjerom da vozim pred policijsku stanicu koja je 10 m odatle, a on se vraca u auto i krece na mene. Nije me srecom zakacio i, valjda je otisao dalje, jer sam ja usao pred stanicu. Izlazi policajac pita sta to bi, ispricam mu, udjemo do dezurnog, ista prica, kaze pozvat ce patrolu. Za 5-6 minuta dolaze, slikaju, uzimaju podatke i biljesku sta je bilo. Kazu sad to preuzima krim. sluzba jer se radi o ostecenju tudje stvari. Sta mogu ocekivati? Da idem u ovlasteni servis na procjenu radova na vratima? Kad ce to na sud i hoce li uopste na sud? Sad samo moram cekati inspektore da me pozovu ili sta?
:sax:
mogao nsi izbjec situaciju, ali ne zna covjek koga jos drze poslijeratni sindromi i sve sto stim ide (mislim na bolesti) Sretno u svakom slucaju...

Ja sam imao situaciju da me covjek udario na parkingu u Starom gradu i kad sam zvao ovu nasu jadnu i bijednu Policiju dobio sam informaciju da je na vratiniku bila nesreca i da su na uvidjaju i da ce doc cim zavrse, pitam ja za koliko... kaze fraer pa sat i po otprilike ????????? Reko druze -5 je napolju ja moram da cekam sat i po da dodjete na uvidjaj ? Kaze sta da radim, jedino ja da ti dodjem iz stanice da ti pravim uvidjaj... ovim rijecima... MNOGO RAZOCARAN U KOMPLETU tu tzv. Saobracajnu policiju.
irconbih
Posts: 460
Joined: 28/04/2008 19:25
Location: Ilidža

#5 Re: Pomoc - ostecenje tudje stvari

Post by irconbih »

Mala dopuna. Zvali iz PS Ilidza, dobili naredbu od kantonalnog tuzilastva da dopune spis sestrinom izjavom o desavanjima one noci, te da dostavim, ukoliko sam sanirao stetu, racun za radove. Kaze inspektor nakon citanja moje izjave (drugom dodijeljen slucaj, prvi valjda na odmoru ili slicno), da su moja i izjava ovog majmuna sto je udario, kontradiktorne. Pitam ga sta je u pitanju, samo rece da je ovaj izjavio da smo se kao "svadjali negdje ranije"!? Covjeka, tj. auto mu vidio 5 min prije dogadjaja, kod Energoinvesta na Stupu, kada je "proletio" pored mene jedno stoju ili brze. A u medjuvremenu, preko nekih poznanstava, pitam sefa smjene u PS Ilidza moze li provjeriti cije je auto, kaze covjek nije za telefona, ali vlasnik je "na poziciji", sta god to znacilo. Valjda ce sad tuzilac pokusat izvuci kakvu nagodbu, da mu udje u radni staz kao uspjesno rijesen slucaj. Vidjet cemo sta ce biti dalje.
irconbih
Posts: 460
Joined: 28/04/2008 19:25
Location: Ilidža

#6 Re: Pomoc - ostecenje tudje stvari

Post by irconbih »

Nakon više od 5 godina dobih iz tužilaštva obavijest da odustaju od dalje istrage i svega ostalog, jer, pazi sad, nemaju dovoljno dokaza i da se sve svodi na moju riječ protiv njegove. Ono, lik napravio štetu, pitali ga jesi li, on rekao nisam i to je to. Dečko je inače sin dekana (ne znam je li još uvijek dekan) DIF-a, Rađo. Neka barem ovako ostane, kad neko bude tražio pojam "Rađo" na Guglu, neka naiđe na ovo. Ovo je odron od posrane države, gdje su guzonje i sinovi im zaštićeni kao međedi, što ustvari i jesu. Serem im se svima u usta i djeci im za lijeka trebalo, krvavu im mamu jebem!
:sax:
User avatar
nivla
Posts: 4283
Joined: 12/01/2008 23:44

#7 Re: Pomoc - ostecenje tudje stvari

Post by nivla »

ih koga je radjo sve zaduzio, nikakvo cudo
User avatar
RagibUzoriti
Posts: 2658
Joined: 05/12/2018 14:07
Location: Zemlja snijega,lososa i plavusa
Vozim: Vozim se na struju

#8 Re: Pomoc - ostecenje tudje stvari

Post by RagibUzoriti »

Ako si u mogucnosti, nadjes koje vozilo danas Radjo vozi i gdje ga parkira.

Zabodes mu krampu par puta u krov i odes.

Eventualno mu ostavis poruku:"mahsuz selam, halal krampa"...
Zeleni12
Posts: 434
Joined: 30/08/2015 16:42

#9 Re: Pomoc - ostecenje tudje stvari

Post by Zeleni12 »

irconbih wrote: 26/11/2020 19:30 Nakon više od 5 godina dobih iz tužilaštva obavijest da odustaju od dalje istrage i svega ostalog, jer, pazi sad, nemaju dovoljno dokaza i da se sve svodi na moju riječ protiv njegove. Ono, lik napravio štetu, pitali ga jesi li, on rekao nisam i to je to. Dečko je inače sin dekana (ne znam je li još uvijek dekan) DIF-a, Rađo. Neka barem ovako ostane, kad neko bude tražio pojam "Rađo" na Guglu, neka naiđe na ovo. Ovo je odron od posrane države, gdje su guzonje i sinovi im zaštićeni kao međedi, što ustvari i jesu. Serem im se svima u usta i djeci im za lijeka trebalo, krvavu im mamu jebem!
:sax:
Veliki Majstor Velike Loze, Mason - Izet Radjo?
irconbih
Posts: 460
Joined: 28/04/2008 19:25
Location: Ilidža

#10 Re: Pomoc - ostecenje tudje stvari

Post by irconbih »

Zeleni12 wrote: 26/11/2020 20:00 Veliki Majstor Velike Loze, Mason - Izet Radjo?
GlOvOm i brOdOm!
User avatar
mk ultra
Posts: 19522
Joined: 31/12/2012 14:05
Location: Bošnjačka verzija države
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#11 Re: Pomoc - ostecenje tudje stvari

Post by mk ultra »

RagibUzoriti wrote: 26/11/2020 19:36 Ako si u mogucnosti, nadjes koje vozilo danas Radjo vozi i gdje ga parkira.

Zabodes mu krampu par puta u krov i odes.

Eventualno mu ostavis poruku:"mahsuz selam, halal krampa"...
Onda bi pravde bilo ne sikiraj se...
User avatar
studiorum_tuzlaensis
Posts: 5952
Joined: 08/07/2015 11:06
Location: dogodine u Mariupolju

#12 Re: Pomoc - ostecenje tudje stvari

Post by studiorum_tuzlaensis »

mk ultra wrote: 26/11/2020 20:57
RagibUzoriti wrote: 26/11/2020 19:36 Ako si u mogucnosti, nadjes koje vozilo danas Radjo vozi i gdje ga parkira.

Zabodes mu krampu par puta u krov i odes.

Eventualno mu ostavis poruku:"mahsuz selam, halal krampa"...
Onda bi pravde bilo ne sikiraj se...
Ako pametno odradi, bilo bi pravde za njega, naravno.

A malom od rađe, ako bude procitao ovo da poručim. Ako dosad nisi naletio, a naletićeš sigurno, nadam se i dovim da te tajo pomogne kovertama na kcus.
User avatar
ranger
Posts: 2641
Joined: 14/04/2008 14:58
Location: Po sumama i gorama nase zemlje ponosne

#13 Re: Pomoc - ostecenje tudje stvari

Post by ranger »

irconbih wrote: 26/11/2020 19:30 Nakon više od 5 godina dobih iz tužilaštva obavijest da odustaju od dalje istrage i svega ostalog, jer, pazi sad, nemaju dovoljno dokaza i da se sve svodi na moju riječ protiv njegove. Ono, lik napravio štetu, pitali ga jesi li, on rekao nisam i to je to. Dečko je inače sin dekana (ne znam je li još uvijek dekan) DIF-a, Rađo. Neka barem ovako ostane, kad neko bude tražio pojam "Rađo" na Guglu, neka naiđe na ovo. Ovo je odron od posrane države, gdje su guzonje i sinovi im zaštićeni kao međedi, što ustvari i jesu. Serem im se svima u usta i djeci im za lijeka trebalo, krvavu im mamu jebem!
:sax:
druze ako ce ti bit lakse ima nas jos s takvim ili slicnim slucajevima.
ja sam odusto od ove drzave, ima nafake i u drzavama gdje dobijes neka prava za pare koje platis kroz porez.
User avatar
Laplace
Posts: 10424
Joined: 19/11/2012 18:37

#14 Re: Pomoc - ostecenje tudje stvari

Post by Laplace »

RagibUzoriti wrote: 26/11/2020 19:36 Ako si u mogucnosti, nadjes koje vozilo danas Radjo vozi i gdje ga parkira.

Zabodes mu krampu par puta u krov i odes.

Eventualno mu ostavis poruku:"mahsuz selam, halal krampa"...
Napomena: ne ostaviti otiske prstiju na krampi.
Post Reply