BAK-eV wrote: ↑23/11/2020 12:33
Kikibombona wrote: ↑21/11/2020 15:05
Radi politike SDA Bosnjaci vise nikad nece zivjeti u Trebinju, Foci, Doboju i drugim gradovima. Zapravo, Bosnjaci nestaju iz Olova, Varesa, Zavidovice i gomile drugih gradova.
Stoji ali presucujes katastrofalnu ulogu SDP-a, koji je legalizovao asimetricna rjesenje za prava narodu u RS i federaciji, ukinuo zakon o prebivalistu, licnim podacima i sl.
Znaci SDP je mnogo vise ostetio povratnike tj sistemski, nego SDA (muljane po terenu, donaicje i sl).
SDP je sjebo Bosnjake, Bosance i sve ostale gradjane kada je prokockao veliko povjerenje koje su imali pocetkom milenija, prije 20 i 15 godina. Da su tada radili sto su morali, danas bi Bosna imala mnogo vise stanovnika.
Sve je druze uzaludno kada nemas ljude. Zenica nestaje pred mojim ocima, tj. mnogobrojna okolna sela. Ako govorimo o Bosnjacima, to je premali narod da bi pokrivao tako ogroman teritorij kao sto je BiH (veca od Belgije, Holandije, Svicarske itd.). I Bosnjaci ce biti jos mnogo manji i stariji narod u narednim decenijama. Svi ce moci stati u Sarajevo, Zenicu i Tuzlu. Kada mladi Bosnjak ne vidi perspektivu u Zenici, kako ce vidjeti u Trebinju, Foci ili Dobiju? Kada stare generacije izumru tek cemo onda imati katastrofu.
Isti je slucaj sa Srbima i Hrvatima, njihove brojke ce biti jos manje. Srbi ce zivjeti u Banjaluci, Bijeljini i Prijedoru, te nesto malo uz granicu sa Hrvatskom (radi trgovine).
Hrvati nesto malo u Mostaru i jos manje u zapadnoj Hercegovini.
...
Faruk Hodzic je kod Senada H. predočio koliko se uvecavaju izdvajanja za penzioni fond. Ja fakat ne znam kako ce ova drzava ekonomski opstati jer ce se iseljavanje nastaviti. I to ce se u narednih deset godina najvise iseljavati Bosnjaci i Srbi.
...
Mi ako ne potisnemo nacionalne teme u drugi plan svi zajedno cemo propasti. Nema drugog ishoda osim kolektivne propasti.
...
Da smo normalni kao sto nismo radili bi na ekonomskom oporavku, da imamo standard kao recimo Ceska. Tek u tom slučaju bi mogli zaustaviti egzodus, te nesto ljudi vratiti iz dijaspore...