Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.

Moderator: Bloo

Post Reply
User avatar
studiorum_tuzlaensis
Posts: 5938
Joined: 08/07/2015 11:06
Location: dogodine u Mariupolju

#1476 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by studiorum_tuzlaensis »

apsidejzi wrote: 20/11/2020 01:28
studiorum_tuzlaensis wrote: 20/11/2020 01:17 @apsidejzi šta kad bi ti rekao da jedna posve jednostavna i očigledna pojava kao što je nastanak kiše u oblacima, još uvijek nema potvrđenu teoriju. Postoji više teorija nastanka kiše u oblacima. ;) uz sve radare i tehnoloske pizde materine koje posjedujemo, kako dolazi do rekombinacije i sublimacije pare u složenom sistemu kao što je oblak, niko ne zna.

Tako i evolucija još tu pure treba pojest, pogotovo u vezi sa ključnim sastojkom života, nastankom genetskog koda. Dok ne dobijemo tu potvrdu, veće su sanse da su nas rode donijele, nego da je amebe prosralo u razvoju.
Odakle ti ideja da ne razumijemo kako kisa nastane u oblacima? Mozda si ti propustio neki cas iz fizike kad si bio sesti razred osnovne skole???

Haj brzinski da namirimo tu lekciju:

Studirao sam to detaljno, vezano mi je za struku i stojim iza svojih riječi. Ako ti je youtube dovoljan izvor, prihvati ga. I ja sam se iznenadio kad sam prvi put vidio. :)

Ukratko, postoje dvije općeprihvaćene teorije nastanka kiše u oblacima (koalescencija i kristaliziranje) i desetine manje prihvaćenih. Modeli vezani za ove dvije su empirijski izvedeni kroz logaritamske i eksponencijalne funkcije, i opservacije daju najbolje rezultate. Međutim, tu ima dosta odstupanja, oblaci i oborine se ne ponašaju u skladu sa modelima u velikom broju slučajeva. Napominjem, ovo se ne može izmjeriti, niti se može ući u oblak i vidjeti, niti je moguće u laboratoriji stvoriti približne uvjete

Nije mi ovdje cilj da se ubjeđujemo kako kiša nastaje, već da istaknem da još uvijek ne postoji univerzalni zakon fizike koji opisuje navedeno, a još manje filozofski ili matematički identitet koji to decidno opisuje potvrđuje. Jednostavno kažeš, 'kiša nastane u oblaku' i to je to. Kad bi te pitao, vidi ovaj gore oblak, reci mi hoće li pasti kiša iz njega i kada: ti to ne bi znao odgovoriti. A tako jednostavna stvar, i nije nikalva stohastika u pitanju jer, kiša nastaje u tačno određenim oblacima.

Isto i sa ovom temom... tvoj narativ je otprilike ovakav...

Ako je, možda je, kad bi, itd...

Tanko je to za jednog stamenog darvinistu...
The 51st State
Posts: 16743
Joined: 12/01/2008 12:06

#1477 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

Sara03 wrote: 19/11/2020 23:27
The 51st State wrote: 19/11/2020 20:25 Jaka je propaganda i strah i medju njima samima, lijepo covjek kaze gore, nobelovci ali se ne smiju usuditi reci da nemaju pojma, no, izrael, ceska, amerika sve zemlje koje uvode kreacionizam ili se peticije iz naucne zajednice pokrecu, da se u kurikulum uvede kao legitimna i ravnopravna naucna disciplina, a bice ih sve vise vjerovatno.
Čisto sumnjam da u Českoj traže uvođenje kreacionizma, ako može neki izvor za takvu tvrdnju, najiskrenije me zanima. U SAD-u isto teško prolazi obzirom na pravno dejstvo presude, koja inteligentni dizajn isključuje iz domena nauke, pa je shodno tome inkompatibilan sa kurikulumom u javnim školama. No riječ je i o državi, u kojoj kreacionisti i njihova raznorazna udruženja, imaju nemalu podršku, naročito u biblijskom pojasu.

U svakom slučaju, niko pobornicima kreacionističke ideje ne osporava djelovanje, uključujući i peticije. Sasvim legitiman način borbe i traženja zahtjeva u demokratskim društvima. Ali izazov, koji stoji pred kreacionizmom je i dalje posve jasan, sažet u nekoliko koraka. Dakle, jedini relevantan kriterij je ispunjavanje principa i segmenata naučne metodologije, što uključuje i sljedeće:

Image

A tako, dok čekamo da se pomenuto desi, jednostavno nema razloga da stvari ne nazovemo pravim imenom. Pseudonauka.
https://www1.cbn.com/cbnnews/us/2019/fe ... -statement

https://dissentfromdarwin.org/


Dakle sve pseudo naucnici na ovoj peticiji.

Elem, umijes li ti odgovoriti zasto je darvinova teroija prihvacena kao istiNita kada ne ispunjava nijedan naucni kriterij da bi bila validna, terorija-hipoteza=dokaz. Postavlja se pitanje da li je to bas pseudo nauka jer ne korespondira sa naucnim metodom?
User avatar
apsidejzi
Posts: 8125
Joined: 25/05/2013 23:49

#1478 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

studiorum_tuzlaensis wrote: 20/11/2020 01:55 Studirao sam to detaljno, vezano mi je za struku i stojim iza svojih riječi. Ako ti je youtube dovoljan izvor, prihvati ga. I ja sam se iznenadio kad sam prvi put vidio. :)
Mozda to pali kod hodza i popova, ali u naucnom metodu, nikome se ne vjeruje na rijec. Tako da... macku o rep to sto neki anonimus pise na nekom forumu. Ja sam makar video postavio koji okvirno objasnjava pojavu. Ti nisi ni to, nego trazis da ti se vjeruje na rijec. Uvjerljivo.
Nije mi ovdje cilj da se ubjeđujemo kako kiša nastaje, već da istaknem da još uvijek ne postoji univerzalni zakon fizike koji opisuje navedeno, a još manje filozofski ili matematički identitet koji to decidno opisuje potvrđuje.
Ja nesto mislim da ti moras poraditi na svom rijecniku. Nacin na koji kreiras recenice je zbunjujuci. Mozda imas potrebu da zvucis akademski koristenjem rijeci "univerzalni zakon", "filozofski ili matematicki identitet", "decidno" i sl no pored sto recenica treba lijepo zvucati, ona mora nesto i znaciti. Ovo sto si ti napisao ne znaci nista. Nikada neces imati univerzalni zakon za neku konkretnu pojavu. Univerzalni zakon, ako ga ikada skontamo, bice najvjerovatnije na nivou kvantne fizike.

Ono sto ti zelis zapravo da kazes ovdje, jeste da mi nemamo dovoljno dobar model (ne univerzalni zakon niti neki identitet. Model je rijec koja ti treba) koji ce opisati kako i zasto nastaje kisa upravo tu gdje nastaje. Glavni problem je zapravo nemogucnost izracunavanja takvog modela. Postoji mnogo ulaznih varijabli i mi nemamo dovoljno kompjuterske moci da preracunamo sve te kalkulacije. Medjutim, nekada treba biti i praktican. Zasto bi neko izracunavao kuda ide svaki atom u oblaku? Nema potrebe. Uspjeli smo razviti dovoljno dobre modele da predvidimo kada i gdje ce padati kisa sa odredjenim % sigurnosti.

Kreiranje takvih modela kosta i neko to mora finansirati. Ako ne nudi neku prakticnu korist, tesko da ce neko finansirati istu. Pogledaj koliko investicija ide u proizvodnju vakcine za koronu. Da se te pare uloze u kreiranje modela o kojima ti pricas, sigurno bismo imali brzi pomak. Tako da... nemoj nauku optuzivati da nije nesto otkrila i onda izvlaciti velike zakljucke o bogu i inteligentnom dizajnu. Mozda jednostavno nije bilo interesa da se dublje ulazi u tu oblast.
The 51st State
Posts: 16743
Joined: 12/01/2008 12:06

#1479 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

prosuo te covjek ko rizu, ne vadi se...

mozes li ti naucno validiratii teoriju evolucije kao recimo teoriju gravitacije, ne mozes naravno ali te to ne sprijecava da tvrdis da je to naucna istina (koja sama po sebi je limitirana). dakle zasto je onda teorija evolucije nauka, a ne pseudo nauka, daj konkretan odgovor.
User avatar
apsidejzi
Posts: 8125
Joined: 25/05/2013 23:49

#1480 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Novembar 2020 je mjesec kada je inteligentni dizajn okrenuo ledja pravoslavlju. Inteligentni dizajn je kreirao koronu sa kojom im je uzeo dva kljucna covjeka: Antilohija i Irineja.

Bov vs Pravoslavlje 2:0

Pazi ovaj citat sa klixa: Parijarh Irinej prisustovao je u nedjelju, 1. novembra, sahrani mitropolita Amfilohija u kripti Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Evo ovo je problem religije i pouzdanja u boga. Irinej je isao ljubiti covjeka koji je umro od korone i naravno, zarazio se a evo sada i umro. Upravo ovaj nacin razmisljanja da je sve od boga i da je bog taj koji daje i uzima, dohakao mu je zivotu. Upravo ono sto je temelj teorije evolucije tj prirodne selekcije. Nazalost, ovaj kreten je zivio 90 godina i taj svoj kretenizam uspio siriti toliko dugo i uticati na nacin razmisljanja mnogih drugih ljudi. Nisi ti umro jer je bog to htio, ti si umro jer si ljubio covjeka koji je bio zarazen koronom. Doktori koji se bave autopsijom ne zele bez pune opreme vrsiti autopsiju takvih tijela jer znaju da se i sami tako mogu zaraziti, a ovi kreteni izloze tijelo korona zarazene osobe i onda je ljube. Direktni kontakt sa ustima. I onda se cude kad i sami budu bolesni. Sto je najgore, spadaju u rizicnu grupu. Eeeeeeeee ima 90 godina i ide staviti koronu direktno u usta.

To je problem sa religijom. Nije problem u vjerovanju, nego u uticaju na druge ljude. Kreten koji vjeruje (bez dokaza) da je inteligentni dizajn nesto stvorio i da on to kontrolise, utice na druge ljude. Sta se jos ljudi zarazilo koronom na sahrani??? Sta ih je umrlo? Tu je opasnost organizovane religije. Ispiranje mozga.
Last edited by apsidejzi on 20/11/2020 09:45, edited 1 time in total.
User avatar
apsidejzi
Posts: 8125
Joined: 25/05/2013 23:49

#1481 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

The 51st State wrote: 20/11/2020 09:40 prosuo te covjek ko rizu, ne vadi se...

mozes li ti naucno validiratii teoriju evolucije kao recimo teoriju gravitacije, ne mozes naravno ali te to ne sprijecava da tvrdis da je to naucna istina (koja sama po sebi je limitirana). dakle zasto je onda teorija evolucije nauka, a ne pseudo nauka, daj konkretan odgovor.
Teorija evolucije je naucno validirana isto kao i teorija gravitacije. To sto ti odbijas da vidis, je tvoj problem. Mogu ti dati koliko hoces linkova na naucne publikacije, ali znam da ih neces ni otvoriti a kamoli procitati. Lakse zabiti glavu u pijesak.
The 51st State
Posts: 16743
Joined: 12/01/2008 12:06

#1482 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

ovo je problem ateista, djetinjasta ljutnja i emocionalna nestablinost sadrzana u jednom citatu.

''But atheists cannot bear to look their faith’s faults full in the face. They cannot even admit that their dogmatic insistence that there is no God is in fact a faith, though they cannot possibly know if they are right.''

Peter Hitchens.
The Rage Against God.
The 51st State
Posts: 16743
Joined: 12/01/2008 12:06

#1483 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

apsidejzi wrote: 20/11/2020 09:44
The 51st State wrote: 20/11/2020 09:40 prosuo te covjek ko rizu, ne vadi se...

mozes li ti naucno validiratii teoriju evolucije kao recimo teoriju gravitacije, ne mozes naravno ali te to ne sprijecava da tvrdis da je to naucna istina (koja sama po sebi je limitirana). dakle zasto je onda teorija evolucije nauka, a ne pseudo nauka, daj konkretan odgovor.
Teorija evolucije je naucno validirana isto kao i teorija gravitacije. To sto ti odbijas da vidis, je tvoj problem. Mogu ti dati koliko hoces linkova na naucne publikacije, ali znam da ih neces ni otvoriti a kamoli procitati. Lakse zabiti glavu u pijesak.
dokazi ali fino taksatvino po hipotezama koje je darwin postavio, a ne sbb kbb. zabijanje glave u pjesak je tvoj specijalitet, ne imputiraj. ja sam tebi postavljo link gdje je fino argumentirano zasto ista nije uopste naucno prihvatljiva, ti si odbio da procitac, ko je tu zabijac glave u pijesak?
User avatar
apsidejzi
Posts: 8125
Joined: 25/05/2013 23:49

#1484 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

The 51st State wrote: 20/11/2020 09:46
apsidejzi wrote: 20/11/2020 09:44
The 51st State wrote: 20/11/2020 09:40 prosuo te covjek ko rizu, ne vadi se...

mozes li ti naucno validiratii teoriju evolucije kao recimo teoriju gravitacije, ne mozes naravno ali te to ne sprijecava da tvrdis da je to naucna istina (koja sama po sebi je limitirana). dakle zasto je onda teorija evolucije nauka, a ne pseudo nauka, daj konkretan odgovor.
Teorija evolucije je naucno validirana isto kao i teorija gravitacije. To sto ti odbijas da vidis, je tvoj problem. Mogu ti dati koliko hoces linkova na naucne publikacije, ali znam da ih neces ni otvoriti a kamoli procitati. Lakse zabiti glavu u pijesak.
dokazi ali fino taksatvino po hipotezama koje je darwin postavio, a ne sbb kbb. zabijanje glave u pjesak je tvoj specijalitet, ne imputiraj. ja sam tebi postavljo link gdje je fino argumentirano zasto ista nije uopste naucno prihvatljiva, ti si odbio da procitac, ko je tu zabijac glave u pijesak?
Darwin nije postavio hipoteze neko teoriju. De lijepo nauci sta je sta pa da onda pricamo kao ljudi. Ovako postavljas pitanja a ni sam ne znas sta pitas. Smio bih se kladiti da ovdje mislis na abiogenezu a ne na evoluciju (znajuci tvoj stil pisanja) al haj reda radi, postavi ponovo link pa da vidimo o cemu je rijec.

U medjuvremenu, evo jedan fin video koji objasnjava kako raznolikost moze nastati od prostog replikatora. U pozadini svega je statistika i teorija vjerovatnoce te par formula. Imamo dovoljno jake kompjutere da napravimo razne simulacije, kad vec nemamo milione godina zivota da sami cekamo i uvjerimo se:

BTW: pretplatite se na kanal Primer. Ima zaista mnogo lijepih videa i simulacija. Uglavnom vezano za prirosnu selekciju i mutacije. Testira razne hipoteze. mozda je zapravo to i odgovor za 51st state :D

The 51st State
Posts: 16743
Joined: 12/01/2008 12:06

#1485 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

apsidejzi wrote: 20/11/2020 10:02
The 51st State wrote: 20/11/2020 09:46
apsidejzi wrote: 20/11/2020 09:44
Teorija evolucije je naucno validirana isto kao i teorija gravitacije. To sto ti odbijas da vidis, je tvoj problem. Mogu ti dati koliko hoces linkova na naucne publikacije, ali znam da ih neces ni otvoriti a kamoli procitati. Lakse zabiti glavu u pijesak.
dokazi ali fino taksatvino po hipotezama koje je darwin postavio, a ne sbb kbb. zabijanje glave u pjesak je tvoj specijalitet, ne imputiraj. ja sam tebi postavljo link gdje je fino argumentirano zasto ista nije uopste naucno prihvatljiva, ti si odbio da procitac, ko je tu zabijac glave u pijesak?
Darwin nije postavio hipoteze neko teoriju. De lijepo nauci sta je sta pa da onda pricamo kao ljudi. Ovako postavljas pitanja a ni sam ne znas sta pitas. Smio bih se kladiti da ovdje mislis na abiogenezu a ne na evoluciju (znajuci tvoj stil pisanja) al haj reda radi, postavi ponovo link pa da vidimo o cemu je rijec.

U medjuvremenu, evo jedan fin video koji objasnjava kako raznolikost moze nastati od prostog replikatora. U pozadini svega je statistika i teorija vjerovatnoce te par formula. Imamo dovoljno jake kompjutere da napravimo razne simulacije, kad vec nemamo milione godina zivota da sami cekamo i uvjerimo se:

BTW: pretplatite se na kanal Primer. Ima zaista mnogo lijepih videa i simulacija. Uglavnom vezano za prirosnu selekciju i mutacije. Testira razne hipoteze. mozda je zapravo to i odgovor za 51st state :D

pa ti ne znas ni sta je teorija jbt, a prico bi o nauci
User avatar
apsidejzi
Posts: 8125
Joined: 25/05/2013 23:49

#1486 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

The 51st State wrote: 20/11/2020 10:03 pa ti ne znas ni sta je teorija jbt, a prico bi o nauci
:-) :-) :-)

Daj nesto konkretno diskusiji osim spamovanja! Jal link koji trazim, jal evo objasni nam sta je teorija. Kazu da je napad najbolja odbrana, al ne pije vode ovdje nazalost. Daj nesto konkretno il se povuci sa teme. Dosadan si.
The 51st State
Posts: 16743
Joined: 12/01/2008 12:06

#1487 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

apsidejzi wrote: 20/11/2020 10:09
The 51st State wrote: 20/11/2020 10:03 pa ti ne znas ni sta je teorija jbt, a prico bi o nauci
:-) :-) :-)

Daj nesto konkretno diskusiji osim spamovanja! Jal link koji trazim, jal evo objasni nam sta je teorija. Kazu da je napad najbolja odbrana, al ne pije vode ovdje nazalost. Daj nesto konkretno il se povuci sa teme. Dosadan si.
logicke greske u teoriji evolucije i milion drugih clanaka na temu, zato i raste nezadovoljstvo u naucnoj zajednici protiv darvinisticke sekte. povuci se sam ako ti smeta, osim emocionalnih ispada i sbb kbb i konstantnog mijenjanja ciljeva, stavova i zakljucaka nikad nisi nista ni doprinio temi.

https://philosophynow.org/issues/46/The ... ary_Theory

https://www.prospectmagazine.co.uk/maga ... ianfallacy
Hakiz
Posts: 39921
Joined: 30/07/2015 20:01

#1488 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

studiorum_tuzlaensis wrote: 20/11/2020 01:41 Zašto?
E, to je to. Kada ne znaš zašto, izmisliš razlog. Onda se dogodi da vremenom u taj razlog vjeruješ previše dugo i previše jako. A jednog dana, kako učiš sve više, shvatiš zašto. Ali, u onaj prvi razlog si vjerovao i predugo i prejako da bi sada prestao. A i interes je jak, nađe se tu i love i moći nad drugima itd.

A i svaki odgovor na jedno zašto stvara novo zašto.

U stvari, mi imamo odgovore na kako. Odgovore na zašto vjerovatno nikada nećemo imati.

Naša želja da objasnimo sve ne znači da ćemo to biti u stanju. Ali, to opet nije dokaz za dizajn. To je dokaz našeg neznanja i ništa više.
User avatar
apsidejzi
Posts: 8125
Joined: 25/05/2013 23:49

#1489 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

The 51st State wrote: 20/11/2020 10:15
apsidejzi wrote: 20/11/2020 10:09
The 51st State wrote: 20/11/2020 10:03 pa ti ne znas ni sta je teorija jbt, a prico bi o nauci
:-) :-) :-)

Daj nesto konkretno diskusiji osim spamovanja! Jal link koji trazim, jal evo objasni nam sta je teorija. Kazu da je napad najbolja odbrana, al ne pije vode ovdje nazalost. Daj nesto konkretno il se povuci sa teme. Dosadan si.
logicke greske u teoriji evolucije i milion drugih clanaka na temu, zato i raste nezadovoljstvo u naucnoj zajednici protiv darvinisticke sekte.

https://philosophynow.org/issues/46/The ... ary_Theory

https://www.prospectmagazine.co.uk/maga ... ianfallacy
Ziv bio, jesil ti uopste procitao ove tekstove? Koliki je tvoj stepen razumjevanja istih? Sta si ti zapravo zakljucio iz tekstova?

Ja ne mogu vjerovat da bi neko normalno inteligentan stavio ove linkove kao "dokaz" protiv evolucije. Pa ti uopste nemas pojma sta si stavio. Ostaje mi nada da si kopirao pogresan link... Mislim...

Da sumiram za one sto ne zele gubiti vrijeme kao ja... Evo analogije da docara apsurd: Naime, imas automobil koji savrseno dobro funkcionise. Odes do mehanicara na redovni servis i on otkrije da ti fali saraf na plastici blatobrana. Ti zakljucis da je automobil pokvaren i optuzis mehanicara da ti je razvalio isti. Hoces novi automobil.

Eh upravo to je ovaj tekst... Nadje nesto sto je totalno mizerno i nebitno i onda ga uveca do nivoa da je citava teorija evolucije lazna. Evo na primjer Dawkins prica o ljutnji kod ljudi i objasnjava zasto se ljutnja razvila evolucijski. Sad ovi likovi na linku citiraju dawkinsovo misljenje u vezi ljutnje i nadju nesto suprotno negdje drugo i onda proglase citavu teoriju evolucije netacnom. Tacno na osnovu neceg desetog, ekspodira ideja do apsurda. Mislim, sve i da nije istina ono sto je Dawkins kazao u vezi ljutnje kakve to veze ima sa teorijom evolucije.

Nema ni malo samokriticizma. Da kazes: halo ba, de stavi stvari u perspektivu. Jel moguce da Dawkins pogrijesi? Jeste. Jel moguce da on pogresno nesto pretpostavi? Jeste. No ovi ljudi nekako povezuju Dawkinsa sa teorijom evolucije. Ono sta nauka radi jeste upravo suprotno: trazi se objektivno opazanje nevezano ni za mene ni za tebe ni za Dawkinsa. Nebitno je ko sta misli. Bitno je da eksperiment mozes ponoviti i da dobijes isti rezultat. Ako ne mozes, onda nisi nista dokazao.

A rezultati eksperimenta su zapanjujuci. Toliko zapanjujuci da uzmes moju i tvoju DNA i uporedis sa svim zivim bicima na zemaljskoj kugi. Trazis slicnosti i razlike u DNA i onda odjednom uocis nesto zanimljivo: neke DNA su slicnije drugima a od nekih su razlicite. Zagledas se malo pazljivije koje su slicne sa kojima i uvidis da ih mozes uvezati. neke su srodnije drugima, neke malo manje srodne. Kao da imas familijarno stablo. Napises ime svih vrsta kako su se slozile i uvidis da si zapravo napisao Darwinovo drvo zivota. Sva ziva bica su genetski povezana tacno onako kako je darwin pretpostavio da bi trebali biti.

Sto me to ne cudi? Nema Adema i Eve. Nema krivog rebra. Nema incesta Habila i Kabila. Nema Nuhove arke. Imaju dinosaurusi koji se nigdje ne spominju.

Znas, djeca vjeruju u Djeda mraza i onda odrastu. Prerastu vjerovanje u bajke. No neka djeca nikada ne prerastu tu fazu Djeda Mraza. Samo ga zamjene za boga. Na jednoj strani imas nevjerovatnu genetsku povezanost zivog svijeta bas onako kako ga Darwin opisuje, na drugoj strani imas bajke Brace Grim. Vjera u boga je isto vjera u vile i vjestice. Vjera u duhove i nadnaravne moci. Djetinjasto. Odrastite vise!
povuci se sam ako ti smeta, osim emocionalnih ispada i sbb kbb i konstantnog mijenjanja ciljeva, stavova i zakljucaka nikad nisi nista ni doprinio temi.
Pogledaj duzinu tekstova koje si ti napisao na temi a onda pogledaj duzinu tekstova koje sam ja napisao pa ces vidjeti ko je vise doprinjeo. Ti osim citata nekih ljudi i jednorecenicnih upisa nisi nista konkretno rekao. Ja makar napisem sta mislim, pa ako bude pogresno, OK. Ispravim se. Ti se bojis napisat sta mislis, jer ne mislis nista. Ne znas mislit. Znas samo copy paste, te optuzivat druge sa onim sto si zapravo ti.
The 51st State
Posts: 16743
Joined: 12/01/2008 12:06

#1490 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

apsidejzi wrote: 21/11/2020 17:58
The 51st State wrote: 20/11/2020 10:15
apsidejzi wrote: 20/11/2020 10:09
:-) :-) :-)

Daj nesto konkretno diskusiji osim spamovanja! Jal link koji trazim, jal evo objasni nam sta je teorija. Kazu da je napad najbolja odbrana, al ne pije vode ovdje nazalost. Daj nesto konkretno il se povuci sa teme. Dosadan si.
logicke greske u teoriji evolucije i milion drugih clanaka na temu, zato i raste nezadovoljstvo u naucnoj zajednici protiv darvinisticke sekte.

https://philosophynow.org/issues/46/The ... ary_Theory

https://www.prospectmagazine.co.uk/maga ... ianfallacy
Ziv bio, jesil ti uopste procitao ove tekstove? Koliki je tvoj stepen razumjevanja istih? Sta si ti zapravo zakljucio iz tekstova?

Ja ne mogu vjerovat da bi neko normalno inteligentan stavio ove linkove kao "dokaz" protiv evolucije. Pa ti uopste nemas pojma sta si stavio. Ostaje mi nada da si kopirao pogresan link... Mislim...

Da sumiram za one sto ne zele gubiti vrijeme kao ja... Evo analogije da docara apsurd: Naime, imas automobil koji savrseno dobro funkcionise. Odes do mehanicara na redovni servis i on otkrije da ti fali saraf na plastici blatobrana. Ti zakljucis da je automobil pokvaren i optuzis mehanicara da ti je razvalio isti. Hoces novi automobil.

Eh upravo to je ovaj tekst... Nadje nesto sto je totalno mizerno i nebitno i onda ga uveca do nivoa da je citava teorija evolucije lazna. Evo na primjer Dawkins prica o ljutnji kod ljudi i objasnjava zasto se ljutnja razvila evolucijski. Sad ovi likovi na linku citiraju dawkinsovo misljenje u vezi ljutnje i nadju nesto suprotno negdje drugo i onda proglase citavu teoriju evolucije netacnom. Tacno na osnovu neceg desetog, ekspodira ideja do apsurda. Mislim, sve i da nije istina ono sto je Dawkins kazao u vezi ljutnje kakve to veze ima sa teorijom evolucije.

Nema ni malo samokriticizma. Da kazes: halo ba, de stavi stvari u perspektivu. Jel moguce da Dawkins pogrijesi? Jeste. Jel moguce da on pogresno nesto pretpostavi? Jeste. No ovi ljudi nekako povezuju Dawkinsa sa teorijom evolucije. Ono sta nauka radi jeste upravo suprotno: trazi se objektivno opazanje nevezano ni za mene ni za tebe ni za Dawkinsa. Nebitno je ko sta misli. Bitno je da eksperiment mozes ponoviti i da dobijes isti rezultat. Ako ne mozes, onda nisi nista dokazao.

A rezultati eksperimenta su zapanjujuci. Toliko zapanjujuci da uzmes moju i tvoju DNA i uporedis sa svim zivim bicima na zemaljskoj kugi. Trazis slicnosti i razlike u DNA i onda odjednom uocis nesto zanimljivo: neke DNA su slicnije drugima a od nekih su razlicite. Zagledas se malo pazljivije koje su slicne sa kojima i uvidis da ih mozes uvezati. neke su srodnije drugima, neke malo manje srodne. Kao da imas familijarno stablo. Napises ime svih vrsta kako su se slozile i uvidis da si zapravo napisao Darwinovo drvo zivota. Sva ziva bica su genetski povezana tacno onako kako je darwin pretpostavio da bi trebali biti.

Sto me to ne cudi? Nema Adema i Eve. Nema krivog rebra. Nema incesta Habila i Kabila. Nema Nuhove arke. Imaju dinosaurusi koji se nigdje ne spominju.

Znas, djeca vjeruju u Djeda mraza i onda odrastu. Prerastu vjerovanje u bajke. No neka djeca nikada ne prerastu tu fazu Djeda Mraza. Samo ga zamjene za boga. Na jednoj strani imas nevjerovatnu genetsku povezanost zivog svijeta bas onako kako ga Darwin opisuje, na drugoj strani imas bajke Brace Grim. Vjera u boga je isto vjera u vile i vjestice. Vjera u duhove i nadnaravne moci. Djetinjasto. Odrastite vise!
povuci se sam ako ti smeta, osim emocionalnih ispada i sbb kbb i konstantnog mijenjanja ciljeva, stavova i zakljucaka nikad nisi nista ni doprinio temi.
Pogledaj duzinu tekstova koje si ti napisao na temi a onda pogledaj duzinu tekstova koje sam ja napisao pa ces vidjeti ko je vise doprinjeo. Ti osim citata nekih ljudi i jednorecenicnih upisa nisi nista konkretno rekao. Ja makar napisem sta mislim, pa ako bude pogresno, OK. Ispravim se. Ti se bojis napisat sta mislis, jer ne mislis nista. Ne znas mislit. Znas samo copy paste, te optuzivat druge sa onim sto si zapravo ti.
Cim si dawknisa spomeno nisi trebo dalje, taj nijednom kreacioisti ne smije na megdan izaci, klaun i sarlatan kojeg samaraju u debatama.

Linkovi zorno ilustruju MANJKAVOSTi postavku terorije evolucije, ne znam kakav drugi zakljucak se moze izvuci, te da nije sveto slovo nego problematicni teoretski uradak kojeg ti koristis u svom licnom obracunu sa Bogom.

Tvoja duzina tekstova kao argument doprinosu temi je tragican, to te ne cini mislecim diskutantom nego obicnim skribomanom, bolje postaviti citat od pametnog covjeka

nego pisati ponjave besmislica i furati se da si mislioc.

edit.
tvoja pozicija je ovakva otprilike, nema Boga, mozda su vanzemaljci, nismo sposobni da shvatimo ko nas je stvorio, mozda ima paralelnih univerzuma, mozda su vanzemaljci, sve tvoji stavovi otprilke, mislim prihvacas sve i jednu bajku osim one najlogicnije teze da smo ipak produkt Kreatora.
broj dva
Posts: 4481
Joined: 15/07/2014 20:59
Location: Šeher Oslo

#1491 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by broj dva »

A koliko koraka treba napraviti da se od krearora dođe do monoteističkog boga kakvim se predstavlja ??
User avatar
apsidejzi
Posts: 8125
Joined: 25/05/2013 23:49

#1492 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

The 51st State wrote: 21/11/2020 18:06 edit.
tvoja pozicija je ovakva otprilike, nema Boga, mozda su vanzemaljci, nismo sposobni da shvatimo ko nas je stvorio, mozda ima paralelnih univerzuma, mozda su vanzemaljci, sve tvoji stavovi otprilke, mislim prihvacas sve i jednu bajku osim one najlogicnije teze da smo ipak produkt Kreatora.
Ja cu zaista poceti sumnjati da ti imas ozbiljnih problema sa intelektualnim razumjevanjem procitanog teksta. Mislim, zaista bih volio vidjeti gdje si u mojim postovima izvukao takvu poziciju... Tako da prica o bajkama nema smisla.

Moja pozicija je slijedeca: Nema Boga ni intelektualnog dizajna. Tacka. Nema potrebe za njima. Nauka je objasnila gotovo sve, i nigdje u tom objasnjenju nema nikakvog dizajna ni boga. Imamo kvantnu teoriju koja opisuje svemir do sitnica, koja objasnjava sve pojave na nasem nivou i do veoma sitnih nivoa. Imamo Ajnstajnovu generalnu teoriju relativiteta koja objasnjava velike stvari i kretanja u svemiru. Ono sto jos ne mozemo objasniti jesu veoma veoma sitne stvari na nivou plankove konstante te veoma veliki objekti poput crnih rupa kao i veoma velike brzine oko brzine svjetlosti.

Sve sto je izmedju toga nema boga. To mozes slobodno prekriziti. Bog, ako postoji, morao se sakriti u ovim coskicima koje nauka JOS UVIJEK nije objasnila, sto ne znaci da nece uskoro.

No hajde da malo okrenemo ogledalo prema tebi: Kakva je tvoja pozicija? Gdje je bog i kako on djeluje na nas? jel On stvorio koronu i kako je i dalje dobar ako ju je stvorio? Molim da mi objasnis zasto je po njemu ropstvo OK te zasto je odsjecanje ruku sasvim normalna kazna za kradju? Zasto su zene u podredjenom polozaju i zasto muskarac nasljedjuje dva puta vise od zene? Interesuje me isto tako sta ima protiv pedera i lezbejki, ako on sve stvara, valjda je i njih takve stvorio? Da li imamo slobodnu volju i zasto cemo u pakao/raj ako je Njegova ipak posljednja?

Lagano je palamuditi o Dawkinsu i tome sta on misli o Ljutnji i evolutivnim razlozima za iste. Bitnije pitanje je zasto bi bog sisao sa neba da se samozrtvuje kako bi iskupio ljudske grijehe? Ili zasto bi naredio Ibrahimu da zakolje svog sina pa mu u zadnjem casu kaze: E stani, ovo je prank i skrivena kamera. Jbt, koji monstrum.
The 51st State
Posts: 16743
Joined: 12/01/2008 12:06

#1493 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

apsidejzi wrote: 22/11/2020 18:47
The 51st State wrote: 21/11/2020 18:06 edit.
tvoja pozicija je ovakva otprilike, nema Boga, mozda su vanzemaljci, nismo sposobni da shvatimo ko nas je stvorio, mozda ima paralelnih univerzuma, mozda su vanzemaljci, sve tvoji stavovi otprilke, mislim prihvacas sve i jednu bajku osim one najlogicnije teze da smo ipak produkt Kreatora.
Ja cu zaista poceti sumnjati da ti imas ozbiljnih problema sa intelektualnim razumjevanjem procitanog teksta. Mislim, zaista bih volio vidjeti gdje si u mojim postovima izvukao takvu poziciju... Tako da prica o bajkama nema smisla.

Moja pozicija je slijedeca: Nema Boga ni intelektualnog dizajna. Tacka. Nema potrebe za njima. Nauka je objasnila gotovo sve, i nigdje u tom objasnjenju nema nikakvog dizajna ni boga. Imamo kvantnu teoriju koja opisuje svemir do sitnica, koja objasnjava sve pojave na nasem nivou i do veoma sitnih nivoa. Imamo Ajnstajnovu generalnu teoriju relativiteta koja objasnjava velike stvari i kretanja u svemiru. Ono sto jos ne mozemo objasniti jesu veoma veoma sitne stvari na nivou plankove konstante te veoma veliki objekti poput crnih rupa kao i veoma velike brzine oko brzine svjetlosti.

Sve sto je izmedju toga nema boga. To mozes slobodno prekriziti. Bog, ako postoji, morao se sakriti u ovim coskicima koje nauka JOS UVIJEK nije objasnila, sto ne znaci da nece uskoro.

No hajde da malo okrenemo ogledalo prema tebi: Kakva je tvoja pozicija? Gdje je bog i kako on djeluje na nas? jel On stvorio koronu i kako je i dalje dobar ako ju je stvorio? Molim da mi objasnis zasto je po njemu ropstvo OK te zasto je odsjecanje ruku sasvim normalna kazna za kradju? Zasto su zene u podredjenom polozaju i zasto muskarac nasljedjuje dva puta vise od zene? Interesuje me isto tako sta ima protiv pedera i lezbejki, ako on sve stvara, valjda je i njih takve stvorio? Da li imamo slobodnu volju i zasto cemo u pakao/raj ako je Njegova ipak posljednja?

Lagano je palamuditi o Dawkinsu i tome sta on misli o Ljutnji i evolutivnim razlozima za iste. Bitnije pitanje je zasto bi bog sisao sa neba da se samozrtvuje kako bi iskupio ljudske grijehe? Ili zasto bi naredio Ibrahimu da zakolje svog sina pa mu u zadnjem casu kaze: E stani, ovo je prank i skrivena kamera. Jbt, koji monstrum.
Ok. Suma sumarum, ako ti se da pregledaj, sve razumno, logicki argumentovano, mada cisto sumnjam da ce pomoci ali eto probaj. Ti kao ateista nemas moralni osnov da tvrdis sta je pogresno ili ispravno, to je za tebe svakao transfer materije u materiju, ne budi licemjeran.




Image
Last edited by The 51st State on 22/11/2020 20:25, edited 2 times in total.
belfy
Posts: 7557
Joined: 06/08/2007 09:00

#1494 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

The 51st State wrote: 22/11/2020 18:57
apsidejzi wrote: 22/11/2020 18:47
The 51st State wrote: 21/11/2020 18:06 edit.
tvoja pozicija je ovakva otprilike, nema Boga, mozda su vanzemaljci, nismo sposobni da shvatimo ko nas je stvorio, mozda ima paralelnih univerzuma, mozda su vanzemaljci, sve tvoji stavovi otprilke, mislim prihvacas sve i jednu bajku osim one najlogicnije teze da smo ipak produkt Kreatora.
Ja cu zaista poceti sumnjati da ti imas ozbiljnih problema sa intelektualnim razumjevanjem procitanog teksta. Mislim, zaista bih volio vidjeti gdje si u mojim postovima izvukao takvu poziciju... Tako da prica o bajkama nema smisla.

Moja pozicija je slijedeca: Nema Boga ni intelektualnog dizajna. Tacka. Nema potrebe za njima. Nauka je objasnila gotovo sve, i nigdje u tom objasnjenju nema nikakvog dizajna ni boga. Imamo kvantnu teoriju koja opisuje svemir do sitnica, koja objasnjava sve pojave na nasem nivou i do veoma sitnih nivoa. Imamo Ajnstajnovu generalnu teoriju relativiteta koja objasnjava velike stvari i kretanja u svemiru. Ono sto jos ne mozemo objasniti jesu veoma veoma sitne stvari na nivou plankove konstante te veoma veliki objekti poput crnih rupa kao i veoma velike brzine oko brzine svjetlosti.

Sve sto je izmedju toga nema boga. To mozes slobodno prekriziti. Bog, ako postoji, morao se sakriti u ovim coskicima koje nauka JOS UVIJEK nije objasnila, sto ne znaci da nece uskoro.

No hajde da malo okrenemo ogledalo prema tebi: Kakva je tvoja pozicija? Gdje je bog i kako on djeluje na nas? jel On stvorio koronu i kako je i dalje dobar ako ju je stvorio? Molim da mi objasnis zasto je po njemu ropstvo OK te zasto je odsjecanje ruku sasvim normalna kazna za kradju? Zasto su zene u podredjenom polozaju i zasto muskarac nasljedjuje dva puta vise od zene? Interesuje me isto tako sta ima protiv pedera i lezbejki, ako on sve stvara, valjda je i njih takve stvorio? Da li imamo slobodnu volju i zasto cemo u pakao/raj ako je Njegova ipak posljednja?

Lagano je palamuditi o Dawkinsu i tome sta on misli o Ljutnji i evolutivnim razlozima za iste. Bitnije pitanje je zasto bi bog sisao sa neba da se samozrtvuje kako bi iskupio ljudske grijehe? Ili zasto bi naredio Ibrahimu da zakolje svog sina pa mu u zadnjem casu kaze: E stani, ovo je prank i skrivena kamera. Jbt, koji monstrum.
Ok. Suma sumarum, ako ti se da pregledaj, sve razumno, logicki argumentovano, mada cisto sumnjam da ce pomoci ali eto probaj.




Image
zasto hranite trola? da je imao svoje misljenje iznio bi ga. ovako samo vec dugo ostaje trolujuci...
Hakiz
Posts: 39921
Joined: 30/07/2015 20:01

#1495 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

Čovjek bi rekao svako ima svoja uvjerenja i ne treba pokušavati ubjeđivati nekoga. Ali, to je u teoriji.

Naime i u banalnoj situaciji, kada nekome kažeš "Vidimo se" dobiješ često odgovor "Ako bog da". Dok naizgled taj odgovor izgleda sasvim OK, svašta se iza njega može kriti.

Misionarenje vjernika je konstanta i ne smije se "šutke pasti".
bosanska senzacija
Posts: 2065
Joined: 14/02/2011 09:48

#1496 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by bosanska senzacija »

Svaka pahuljica koja padne sa neba je razlicitog oblika a ako pogledate njihov dizajn vidjeti cete da tu nema nikakve slucajnosti.
Mi ne padamo sa neba ali smo svi razlicitog dizajna a ona kapljica velicine pahuljice od koje nastaje zivot nosi previse kompleksne informacije da trenutno ne postoji kompjuter dovoljne velicine da sacuva istu.

Koja evolucijska logika moze objasniti simbiozu pcele i cvijeta koja su po biologiji dva razlicita organizma a u sustini su jedan i postoje u totalnoj zavisnosti.
The 51st State
Posts: 16743
Joined: 12/01/2008 12:06

#1497 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

bosanska senzacija wrote: 22/11/2020 22:03 Svaka pahuljica koja padne sa neba je razlicitog oblika a ako pogledate njihov dizajn vidjeti cete da tu nema nikakve slucajnosti.
Mi ne padamo sa neba ali smo svi razlicitog dizajna a ona kapljica velicine pahuljice od koje nastaje zivot nosi previse kompleksne informacije da trenutno ne postoji kompjuter dovoljne velicine da sacuva istu.

Koja evolucijska logika moze objasniti simbiozu pcele i cvijeta koja su po biologiji dva razlicita organizma a u sustini su jedan i postoje u totalnoj zavisnosti.
Evo im jos jedan zadatak,koji je to evolucioni mehanizam nasumicnog ponavljanja kreirao mehanizam da kod svakog covjeka se mijenja krvni pritisiak pri promjeni nadmorske visine, kako tijelo ima tu informaciju?
Hakiz
Posts: 39921
Joined: 30/07/2015 20:01

#1498 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

The 51st State wrote: 22/11/2020 22:08
bosanska senzacija wrote: 22/11/2020 22:03 Svaka pahuljica koja padne sa neba je razlicitog oblika a ako pogledate njihov dizajn vidjeti cete da tu nema nikakve slucajnosti.
Mi ne padamo sa neba ali smo svi razlicitog dizajna a ona kapljica velicine pahuljice od koje nastaje zivot nosi previse kompleksne informacije da trenutno ne postoji kompjuter dovoljne velicine da sacuva istu.

Koja evolucijska logika moze objasniti simbiozu pcele i cvijeta koja su po biologiji dva razlicita organizma a u sustini su jedan i postoje u totalnoj zavisnosti.
Evo im jos jedan zadatak,koji je to evolucioni mehanizam nasumicnog ponavljanja kreirao mehanizam da kod svakog covjeka se mijenja krvni pritisiak pri promjeni nadmorske visine, kako tijelo ima tu informaciju?
Ako je Okamov princip tačan, kreatoru je bilo jednostavnije da krvni pritisak ne zavisi od vanjskih uticaja.

To pitanje u stvari ide protiv kreatora.

Kontrapitanje: Ako evolucija nije tačna kako to da sva živa bića imaju iste nagone, a životinje imaju istu zavisnost od vazduha, hrane i izbacivanja otpada iz sebe kao i ljudi, mislim na vrlo slične načine obavljanja tih potreba? Malo je čudno da ljudi, koji su kreirani kao oblici života višeg stepena od životinja imaju iste nagone i slične načine zadovoljavanja tih nagona kao "niži oblici" života. Kreator ide u takve detalje da napravi 10.000 vrsta samo mrava, ali na spomenutu sitnicu zaboravi?
User avatar
-Chesterfield-
Posts: 5533
Joined: 04/08/2020 19:22

#1499 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by -Chesterfield- »

Hakiz wrote: 22/11/2020 22:34

Kontrapitanje: Ako evolucija nije tačna kako to da sva živa bića imaju iste nagone, a životinje imaju istu zavisnost od vazduha, hrane i izbacivanja otpada iz sebe kao i ljudi, mislim na vrlo slične načine obavljanja tih potreba? Malo je čudno da ljudi, koji su kreirani kao oblici života višeg stepena od životinja imaju iste nagone i slične načine zadovoljavanja tih nagona kao "niži oblici" života.
http://www.tefsir.ba/ajet/862

http://www.iltizam.org/tekstovi/read/2223

Dakle, Allaha slavi i velica sve što postoji, milom ili silom.
bosanska senzacija
Posts: 2065
Joined: 14/02/2011 09:48

#1500 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by bosanska senzacija »

To su vec banalna pitanja jer ako cemo iskreno mi apsolutno nemamo pojma ko je kreator, koji su mu motivi i cemu sve ovo. Mi jos ne znamo jesmo li dosli na ovaj svijet ili smo dosli iz njega, a kamoli ostalo.

Medjutim odgovore treba traziti ali ne na nacin na koje to rade gotovo sve religije koje su privatizovale odredjene ideje i vrlo agresivno ih cuvaju. Iz nekog hira nauka je zbog te agresivnosti otisla u skroz drugom pravacu pa se pocinje ponasati previse iskljucivo i neracionalno.
Post Reply