Nagorno Karabah
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#15601 Re: Nagorno Karabah
- Vidio sam negdje grafikon učinkovitosti azerbejdžanskog oružja i dobro se sjećam da je na prvom mjestu dronom navođena artiljerija, pa dva izraelska drona (Harop, naziv drugog se ne sjećam), a B je tek na petom mjestu.
Treba sačekati te validne stručne analize po kome se ravnaju tržišta, a ne biti konzument jeftinih PR spinova.
Treba sačekati te validne stručne analize po kome se ravnaju tržišta, a ne biti konzument jeftinih PR spinova.
Last edited by Challenger_ on 19/11/2020 17:56, edited 2 times in total.
- animus
#15602 Re: Nagorno Karabah
Veceras istice i novi rok za Kalbahar i Lacin. Tu je onaj drugi rudnik zlata. Nije lako armenima napustiti rudnik jer to je najvrednije sto ima tamo. Ovo sto im je preostalo ne vrijedi ni pišljiva boba. Agdam je bio centar te regije i ne sumnjam da ce ga brzo obnoviti i naseliti. To ce biti prioritet.
- LBVIEW
#15603 Re: Nagorno Karabah
spreca wrote: ↑19/11/2020 17:44:mrgreen:mozes li ti zamisliti Japanca na KAMAZuLBVIEW wrote: ↑19/11/2020 16:09Zar i ti crni Spreca protiv ruske tehnike?spreca wrote: ↑19/11/2020 16:05
Treba otvoriti neku firmu za sekundarne sirovine i ici tamo sakupljati i dovuci u Zenicu na pretapanjekoji bi to biznis bio
![]()
Meni jedan rus pricao(ja mislio shala)tamo negdje krajem 90tih...Kaze kupuju Japanci KMAZe i stare i nove i sve odvukose za Japan,ja ga onako gledam i mislim zeza>Kaze on i ja sam mislio da je zeza dok mu nije neko tocno potvrdio...Jedan novinar se zainteresovao za to i otisao u Japan da istrazuje sta ce im toliki KAMAZi,kaze na ulici nije vidio ni jednog,i sazna on ko je kupac uvoznik i ode da pita.Kaze covjek kaze shokiro se kad su mu rekli da ih uvoze za pretapljanje samo zbog zeljeza![]()
a u to vrijeme je to bilo dodzabe
![]()
![]()
![]()
- SanskiBiser
#15604 Re: Nagorno Karabah
Kazu Azeri nakon svega epilog i odjavna spica rata mislim da prevod teksta pjesme ne treba.
- spreca
#15605 Re: Nagorno Karabah
Znam ja za koga ti navijas i zastoCapljina74 wrote: ↑19/11/2020 17:29S 300 nije za dronove. Drugi se sistemi koriste. A vidimo da su spremni i za elektronsko ratovanje.sumirprimus wrote: ↑19/11/2020 17:22 3 osn grane plus yza izvvoz .
Da je i najstarija verzija sa upaljenim radarom i bez drugog sloja nisu meda mogli vjerovatno vise bpl.ova odjednom
- animus
#15606 Re: Nagorno Karabah
SanskiBiser wrote: ↑19/11/2020 17:52 Kazu Azeri nakon svega epilog i odjavna spica rata mislim da prevod teksta pjesme ne treba.![]()
Imamo novi hit.
Jebena ekipa na okupu. Mogli bi oni zadeverat jos puno drugih zemalja. Sreca pa je ona budala Trump izgubio. Ipak ce ameri sada ponovo stabilizovati svijet.
-
sumirprimus
#15607 Re: Nagorno Karabah
Tb2 je na prvom mjestu po ucinku.Challenger_ wrote: ↑19/11/2020 17:51 - Vidio sam negdje grafikon učinkovitosti azerbejdžanskog oružja i dobro se sjećam da je na prvom mjestu dronom navođena artiljerija, pa dva izraelska drona (Harop, naziv drugog se ne sjećam), a B je tek na petom mjestu.
Jer radi sve to.
- animus
#15608 Re: Nagorno Karabah
Tesko je mjeriti ucinkovitost jer jedan bajrin pogodak u s300 je vrijedniji nego 100 drugih navodjenih projektila. Sve ima svoju funkciju i znacaj. A navodjena je i najjeftinija tako da se i ne štedi.Challenger_ wrote: ↑19/11/2020 17:51 - Vidio sam negdje grafikon učinkovitosti azerbejdžanskog oružja i dobro se sjećam da je na prvom mjestu dronom navođena artiljerija, pa dva izraelska drona (Harop, naziv drugog se ne sjećam), a B je tek na petom mjestu.
-
The 51st State
#15609 Re: Nagorno Karabah
Nabodi artiljeriju, haropa i jos sam zvekne, citam i ne kojtam sta hoce da kaze. To gdje je vidio neka zaobilazi, teaki amater pravio grafikon.sumirprimus wrote: ↑19/11/2020 17:58Tb2 je na prvom mjestu po ucinku.Challenger_ wrote: ↑19/11/2020 17:51 - Vidio sam negdje grafikon učinkovitosti azerbejdžanskog oružja i dobro se sjećam da je na prvom mjestu dronom navođena artiljerija, pa dva izraelska drona (Harop, naziv drugog se ne sjećam), a B je tek na petom mjestu.
Jer radi sve to.
- Challenger_
#15610 Re: Nagorno Karabah
Ono što sam vidio govori sasvim drugačije. Ako pronađem grafikon, postavim.sumirprimus wrote: ↑19/11/2020 17:58Tb2 je na prvom mjestu po ucinku.Challenger_ wrote: ↑19/11/2020 17:51 - Vidio sam negdje grafikon učinkovitosti azerbejdžanskog oružja i dobro se sjećam da je na prvom mjestu dronom navođena artiljerija, pa dva izraelska drona (Harop, naziv drugog se ne sjećam), a B je tek na petom mjestu.
Jer radi sve to.
- spreca
#15611 Re: Nagorno Karabah
Ovi pregledaju kao nekad na GP Orasje
-
sumirprimus
#15612 Re: Nagorno Karabah
Prvo nadgleda citavo vrijeme kupi info uz izvaremdnu rezoluciju i me samo kamers pravovremeno iprosljeduje u rt..
Onda osvjetljuje i navodi i na kraju sam unistava mete.
Plus leti na dovoljnoj visini ima nikalav odraz i brzinu za pvo.
Prava napast realno ko god je pratio
Ono sto cheli vidio mozda po broju unistenih meta?
Onda osvjetljuje i navodi i na kraju sam unistava mete.
Plus leti na dovoljnoj visini ima nikalav odraz i brzinu za pvo.
Prava napast realno ko god je pratio
Ono sto cheli vidio mozda po broju unistenih meta?
-
Capljina74
#15613 Re: Nagorno Karabah
Ja, i?spreca wrote: ↑19/11/2020 17:56Znam ja za koga ti navijas i zastoCapljina74 wrote: ↑19/11/2020 17:29S 300 nije za dronove. Drugi se sistemi koriste. A vidimo da su spremni i za elektronsko ratovanje.sumirprimus wrote: ↑19/11/2020 17:22 3 osn grane plus yza izvvoz .
Da je i najstarija verzija sa upaljenim radarom i bez drugog sloja nisu meda mogli vjerovatno vise bpl.ova odjednom![]()
![]()
Dvaput ranjavan.
-
Capljina74
#15614 Re: Nagorno Karabah
Po tom je na poslijednjem, Harop na prvom. Ispred artiljerija.Challenger_ wrote: ↑19/11/2020 18:04Ono što sam vidio govori sasvim drugačije. Ako pronađem grafikon, postavim.sumirprimus wrote: ↑19/11/2020 17:58Tb2 je na prvom mjestu po ucinku.Challenger_ wrote: ↑19/11/2020 17:51 - Vidio sam negdje grafikon učinkovitosti azerbejdžanskog oružja i dobro se sjećam da je na prvom mjestu dronom navođena artiljerija, pa dva izraelska drona (Harop, naziv drugog se ne sjećam), a B je tek na petom mjestu.
Jer radi sve to.
Last edited by Capljina74 on 19/11/2020 18:15, edited 1 time in total.
- SanskiBiser
#15615 Re: Nagorno Karabah
izvor:
https://www.mk.ru/politics/2020/11/18/a ... Vfob3qBtRI
https://www.mk.ru/politics/2020/11/18/a ... Vfob3qBtRI
Jermenski dobrovoljac otkriva neuglednu donju stranu rata u Karabahu
"Bili smo prepušteni sami sebi"
Jermenski borci koji su došli iz cijelog svijeta kako bi sudjelovali u sukobu u Karabahu počeli su objavljivati svoje bilješke o ratu.
Dobrovoljci govore o problemima opskrbe u Nagorno-Karabahu, zapostavljanju zapovjedništva, nedostatku tehničkih sredstava, neusklađenosti jedinica i drugim problemima rovovskog života. Prema učesnicima sukoba, mnoge jedinice nisu imale ni upola osoblje, što je u mnogim aspektima bio razlog pobjeda azerbejdžanskih trupa. Volonteri su svoja sjećanja podijelili na Internetu.
"Bili smo prepušteni sami sebi"
Sukob u Nagorno-Karabahu, koji je trajao od 27. septembra do 19. novembra, završen je potpisivanjem mirovnih sporazuma i de facto - porazom jermenskih trupa. Na strani nepriznate Republike Nagorno-Karabah, odredi dobrovoljaca iz redova predstavnika jermenske dijaspore širom svijeta učestvovali su u neprijateljstvima. Zna se za učešće Jermena iz Sirije, Libana, Iraka, Francuske i, naravno, Rusije u sukobu.
Nakon završetka neprijateljstava i uvođenja ruskog mirovnog kontingenta u region, dobrovoljci su počeli napuštati Zakavkazje. Neki od njih svoje utiske o svom učešću u sukobu prenose na mreži. Prema brojnim izvorima, dobrovoljačke milicije nisu dobile tople uniforme, obuću i opremu. O tome su izvijestili brojni mediji tokom sukoba. Ovu informaciju potvrdio je jedan od jermenskih dobrovoljaca koji je svoje bilješke objavio na forumu LostArmour pod nadimkom Andrewbek1974.
Prema njegovim riječima, dobrovoljcima koji su stigli iz Moskve uskraćena je oprema pod izgovorom da "imate svoju". Autor napominje da u odredima milicije nije postojao jedinstveni standard opreme, vojnici su sami izvadili pancir. Situacija je bila još gora sa lakim oružjem
"Iz oružja su izdali stare PKM, PM i AK-74 (mitraljez Kalašnjikov, pištolj Makarov i mitraljez Kalašnjikov -" MK ").
PKM je bio dobro održavan, uprkos starosti u vrlo dobrom stanju. AK-74 (nepristojno, loše - MK). Pokušali smo to promijeniti - (nepristojno, ne - MK). Izdato - koristi ga. Zašto je to bilo nemoguće promijeniti, iako je u kompaniji bilo dodatnih bačava - nije jasno ", piše volonter.
Prema Andrewbek1974, dobrovoljci koji su pristizali iz inostranstva uglavnom su bili sami. Nakon prelaska granice između Gruzije i Armenije, dobrovoljci su smješteni na periferiji Jerevana, nakon čega su zaboravljeni. "Ovdje se posebno radi o odnosu mještana prema neorganiziranim i nepromoviranim volonterima", napominje autor.
Po dolasku u Karabah, dobrovoljci su poslani u milicijsku četu, koja je držala odbranu istočno od grada Šuši. Od 122 borca u četi, de facto nije bilo više od 50-60 ljudi, uglavnom lokalnih stanovnika. Autor napominje da su većina boraca bili lokalni stanovnici koji nisu proveli noć na položajima.
"De jure je ovom vrstom čete zapovijedao čovjek tipičnog jermenskog imena Hamlet. Prema njegovim riječima, u vojsci Artsakh imao je čin" majora ", ali zapravo nije primijećena potvrda ovog čina." Major "je očito imao kriminalnu prošlost, a možda i sadašnjost ... kojim je zapovijedao lokalni stric po imenu Ashot, rođen 1969. godine, koji je služio u sovjetskoj vojnoj komandi, negdje na Dalekom istoku. Veteran prvog rata ", - kaže Andrewbek1974
Kao što autor napominje, milicije su zauzele stare obrambene linije iskopane još u prvom sukobu u Karabahu. Kompanija nije imala sredstava komunikacije, jedine radio stanice isporučili su volonteri iz Moskve. Neusklađenost akcija i nedostatak borbenog iskustva doveli su do znatiželjnih slučajeva - stado svinja postalo je prvi protivnik milicije.
"23. oktobra prva hitna pomoć dogodila se noću. Hrabra noćna patrola otvorila je vatru ujutro. Slijedile su sve ostale. Ukupno 20 minuta zapološkog pucanja. Odbijen je napad podmuklih Azerisa. Ujutro su pronađene dvije ubijene svinje", napominje autor.
Andrewbek1974 piše da su svi ti problemi dijelom bili razlog vojnog poraza jermenskih snaga u Nagorno-Karabahu i obećava da će u bliskoj budućnosti objaviti nove detalje o problemima na frontu.
Da podsjetimo, nakon potpisivanja mirovnog sporazuma između Armenije i Azerbejdžana, zaključenog uz posredovanje Rusije, u Erevanu su započele protestne akcije. Izvestan broj opozicionih političara optužio je premijera Nikol Pašinjana da odbija da prihvati jedinice dobrovoljaca iz inostranstva i sprečava njihovo slanje na front.
- Bosanac sa dna kace
#15616 Re: Nagorno Karabah
Pa ja, nema tu puno posla, samo skinut plastiku i gume, topi daljespreca wrote: ↑19/11/2020 16:05Treba otvoriti neku firmu za sekundarne sirovine i ici tamo sakupljati i dovuci u Zenicu na pretapanjeBosanac sa dna kace wrote: ↑19/11/2020 15:55Pa ja bice posla oko ovg zeljeza sto su Jermeni ostavili![]()
koji bi to biznis bio
![]()
Meni jedan rus pricao(ja mislio shala)tamo negdje krajem 90tih...Kaze kupuju Japanci KMAZe i stare i nove i sve odvukose za Japan,ja ga onako gledam i mislim zeza>Kaze on i ja sam mislio da je zeza dok mu nije neko tocno potvrdio...Jedan novinar se zainteresovao za to i otisao u Japan da istrazuje sta ce im toliki KAMAZi,kaze na ulici nije vidio ni jednog,i sazna on ko je kupac uvoznik i ode da pita.Kaze covjek kaze shokiro se kad su mu rekli da ih uvoze za pretapljanje samo zbog zeljeza![]()
a u to vrijeme je to bilo dodzabe
Jeftinije platit prevoz otud, nego rovit nove rude
- Challenger_
#15617 Re: Nagorno Karabah
Još samo da izaberu vlast koja je u skladu sa opštenarodnim sentimentom i da krenu u proces nacionalne konsolidacije. Sa ovim sorošoidnim, prozapadnim debilima koji su tražili i očekivali pomoć zapadnih sila u ovom ratu, mogu samo nestati sa lica zemlje.SanskiBiser wrote: ↑19/11/2020 09:02 Rezultat novog anketiranja gradjana u Armeniji:
Ogromna većina Jermena Rusiju smatra saveznicom, pokazala je anketa koju je naručila Sputnjik Jermenija
84% Jermena ima dobar odnos prema Rusiji.
62,3% ispitanika nazvalo je Rusiju prijateljskom zemljom za Jermeniju. Na drugom mjestu s rezultatom 39,9% - Francuska, na trećem - Iran, (6,4%), Sjedinjene Države na četvrtom mjestu (5,8%)
Otprilike 85% ispitanika nazvalo je Rusiju saveznikom svoje zemlje.
79,6% ispitanika izjavilo je da je spremno prihvatiti vojno-političku pomoć Moskve.
p.s.
Bilo bi zanimljivo vidjeti slično ispitivanje u Azerbejdžanu.
- animus
#15618 Re: Nagorno Karabah
Meni samo nikad nece biti jadno ovo prozivanje Soroša od strane srba na svakoj temi. Inace ga ne vole niti jedni fasisti i nacionalisti u Evropi. Je li taj covjek toliko opasan i je li toliko zla napravio da se njega uvijek spominje kada ne ide po njihovom planu.
-
sumirprimus
#15619 Re: Nagorno Karabah
Fakat tesko da je toliko uticajan lik. Od kuda i od kada potice ta netrpeljivost prema sorosu.
Sta je bio triger
Sta je bio triger
- spreca
#15620 Re: Nagorno Karabah
Zaboravili da je Vucic sa Sorosom pio kafu
- Challenger_
#15621 Re: Nagorno Karabah
Kojih "Srba"? Kakva je to priglupa i primitivna prozivka? Pomenuo sam ga ja a ne Srbi. U Jerevenu se prije dvije godine u organizaciji Soroševih organizacija i njegovog pulena Pašinjana desila ulična "revolucija" u kojoj je apsolutna skupštinska manjina preuzela vlast.
Zato se Soroš pominje.
- sinuhe
#15622 Re: Nagorno Karabah
Dobro da su ih bacuske kaznili 
- Challenger_
#15623 Re: Nagorno Karabah
Uostalom, ovdje, na temi, postavljeni su azerski klipovi u kojima se detaljno objašnjava zašto je Pašinjan "Sorošev čovjek". Adresirati pitanje i Alijevu, po ovoj priglupoj logici - Srbinu od formata.
-
sumirprimus
#15624 Re: Nagorno Karabah
Nama nije bio los u bih. Cak naprotiv finansirano je preko fodbih i divjakovo udruzenje i mnoge dr.huđanitarne aktivnosti.
- SanskiBiser
#15625 Re: Nagorno Karabah
https://orientxxi.info/magazine/russie- ... ucase,4294
Francuski mediji: Karabah je gorka lekcija za Rusiju koja slabi
O ulozi Ruske Federacije u novoj krizi koja se odigrala u Zakavkazju govori francuski analitički portal Orient XXI. Primjećuje se da lekcija može biti "gorka za Rusiju, koja je dugo bila dominantna sila na Kavkazu i branilac Jermenije". Ali u ovoj složenoj igri bitaka i saveza, svatko će na kraju pronaći svoje.
Publikacija podsjeća da će, prema sporazumu zaključenom pod pokroviteljstvom Rusije u noći sa 9. na 10. novembar, Azerbejdžan povratiti sedam okruga susjednih Karabahu, a dobit će i koridor koji prelazi preko Jermenije, što će mu omogućiti pristup provinciji Nahičevan. To će, između ostalog, pokazati da Turska ima pristup glavnom teritoriju Azerbejdžana, Kaspijskom moru i ostatku turskog svijeta. To je ono što može zadovoljiti Ankaru, čija je uloga u ovom ratu bila izuzetno značajna.
Rusija mora priznati, ne bez gorčine, da trideset godina nakon raspada SSSR-a više nema snage da samostalno odlučuje o sudbini svojih bivših vazala. Udebljali su se i novi igrači, poput Turske na Kavkazu ili Kine u Srednjoj Aziji, koji pohlepno zauzimaju prostor koji Rusija ostavlja za sobom.
U slučaju Kavkaza, situacija za Moskvu je posebno kritična, jer se stoljeće i pol nijedna strana sila nije usudila izazvati Rusiju s te strane.
Brojni su razlozi zašto Putin dopušta takvu tursku invaziju na Kavkaz. Turska mu je potrebna [...] u drugim teatrima, osim na Kavkazu, [...] kao savezniku protiv Zapada, kojeg i Rusi i Turci žele držati podalje od rješavanja regionalnih sukoba, napominje izdanje.
U članku se tvrdi da, iako je predsjednik Vladimir Putin uspio iskoristiti podjele između Turske i njenih tradicionalnih zapadnih saveznika kako bi oslabio i destabilizirao NATO, on to mora platiti jer ne može kontrolirati težnje Recepa Erdogana.
Pored toga, saradnja između Rusije i Turske sada je toliko raznolika da su njihove ekonomije postale usko povezane. Politički, strateški i ekonomski, Kremlj je pomogao oslobađanju Ankare od zapadnog pokroviteljstva, čak i po cijenu dolaska turske moći na Kavkaz i, na kraju, u Srednju Aziju.
Dakle, što više Rusija napada sirijske pobunjenike koje podržava Turska, to je jača turska podrška Azerbejdžanu. Ovakav odnos snaga primorava Moskvu i Ankaru da pregovaraju i dogovore se o podjeli sfera utjecaja, kao u trenutnom ratu u Karabahu, kada je Ruska Federacija bila prisiljena na sporazum s Turcima.
Zapad bledi dok su članice Minske grupe, Francuska i Sjedinjene Države, malo govorile u šest tjedana sukoba koji je završio pregovorima na koje nisu ni pozvani.
Turska i Rusija pokazuju da mogu komunicirati u različitim dijelovima svijeta, u Karabahu, Libiji, Siriji i drugdje, bez obzira na Zapad.