Na web stranici tvoje opstine bi trebalo biti obavjestenje o covid mobilnim timovima, trebas im uslikati pozitivan test ili rjesenje o izolaciji i poslati na Viber ili WhatsApp prije 9 ujutro sutra, i doci ce ti na adresu.
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- geralt
#35226 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
- apsidejzi
#35227 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kljucna rijec: UMJERENOM EFIKASNOSCU. Sta za tebe ta fraza znaci?adsubzero wrote: ↑14/11/2020 14:21apsidejzi wrote: ↑14/11/2020 13:54
Pa jesil ti procitao svoje linkove? Razumijes li sta ovo znaci: "Conclusion cloth face masks are a preventive measure with moderate efficacy in preventing the dissemination of respiratory infections caused by particles with the same size or smaller than those of SARS-CoV-2. The type of fabric used, number of layers and frequency of washings influence the efficacy of the barrier against droplets."
ili ovo: "Transmission of viruses was lower with physical distancing of 1 m or more, compared with a distance of less than 1 m"
ili ovo: "Face mask use could result in a large reduction in risk of infection"
Razumijes li razliku izmedju "Transmicija virusa JE BILA niza sa fizickom distancom" od recenice "Maske bi MOGLE rezultirati nizim rizikom." Jedna mjera, fizicka distanca je definitivna. Koristi se definitivan izraz dok je druga mjera mogucnost. Jedno je BITI drugo je PRETPOSTAVLJATI.
Kao sto rekoh, jedino sto zaista pomaze protiv korone jeste fizicka distanca. Ko je bolestan ili pozitivan, ili sumnja da je pozitivan neka ostane kod kuce i neka ne izlazi napolje tih jebenih 10 dana. Nece ti nista pobjeci. Koji ce ti klinac maska? Ako sumnjas da imas koronu, ostani kod kuce i neces nikoga zaraziti, a ne izaci sa maskom koja MOZDA MOZE zaustaviti ako je oprana i ima odredjenu debljinu i platno koja se navodi u tvom linku. Maske ako pomazu ista, pomazu da ne siris dalje virus kad ga vec imas. Ako nemas virus, maska ti nece pomoci da ga ne dobijes. Prema tome, ako si bolestan ne stavljaj masku da bi izasao napolje. Ostani kuci. Ako si zdrav, ne stavljaj masku kako bi se kao zastitio? Samo ces imati lazni osjecaj sigurnosti. Kasnije ces se cuditi, kao mnogi koje znam... Kako sam obolio kad sam se cuvao i imao masku cijelo vrijeme? Zato sto nisi cesto prao ruke i nisi drzao distancu. Maska ti nije nista pomogla. Nazalost, ti si samo mislio da se cuvas, ali to nije bilo cuvanje. Kao kada sjednes u automobil i ne zavezes se kad sjedis nazad. Mislis da ce te sjedista zastiti od udara. Onda kad bude sudar cudis se sto si nastradao a nisi bio vezan. Po meni maske, kako se kod nas koriste, nisu nista vise nego placebo efekat.
Dobro si citirao a izvukao nidje veze zakljucak. Ajd procitaj jos jednom taj prvi citat. S jedne strane povrsno analiziras, sa druge strane trazis dlaku u jajetu.
"Maske su preventivna mjera sa umjerenom efikasnoscu zaustavljanja sirenja respiratornih infekcija uzrokovanih cesticama iste ili manje velicine od SARS-CoV-2." I naravno kaze vrsta materijala utice na stepen zastite. Ovo je jasno da ne moze biti jasnije.
Naravno da je utjecaj distance mjerljiviji nego maska. Ali kakve veze ima jedno sa drugim u zakljuccima koji se spominju, ako je rezultat jasan?
I na kraju kazes:Kakve veze ima sta su maske "po tebi", kad imamo strucnjake koji kazu nesto drugo?Po meni maske, kako se kod nas koriste, nisu nista vise nego placebo efekat.
Ono sto ne pise u istrazivanju, a sta se podrazumjeva jer ljudi koji rade na ovim istrazivanjima to znaju, jeste da se ovdje testira propusnost maske IZNUTRA. Kad ti koji nosis masku kahnes ili dises/pricas koliko kapljica izlazi vani. To ovisi o materijalu od kojeg je maska i to daje umjerenu efikasnost. Maska zaustavlja dio TVOJIH kapljica koje izbacujes. Medjutim, kada imas kapljice sa virusima u zraku, ili na podu (nakon sto neko kihnuo) onda one isparavaju i nose virus zrakom. Taj virus je toliko malen da ga ni jedna maska na svijetu ne moze zaustaviti. Prema tome, maska sluzi da onaj koji je nosi smanji kolicinu virusa koje izbacuje.
Ono sto ja kazem (tj kopiram od svedskog epidemiologa) jeste: Zasto uopste ta osoba koja je bolesna da izlazi napolje i koristi maske koje daju umjerenu efikasnost. Ako ta osoba ostane kod kuce imamo 100% efikasnost. Ako ja nemam virus u sebi, dzaba nosim masku, jer nemam sta izbacit pa da maska zaustavi a ako je neko vec kahnuo onda maska ne moze zaustaviti virus da udje u moja usta. Jedino kada maska funkcionise jeste kada je bolesna osoba stavi. Cak i tada ima UMJERENU EFIKASNOST. To oni mjere. Koliko kapljica maska zaustavi kada je neko zarazen.
Zasto rizikovati? Neka zarazena osoba ostane kod kuce i onda niko ne mora nositi maske. Mozda, i samo mozda, ova umjerena efikasnost ima smisla kod onih koji su zarazeni a nemaju nikakvih simptoma mada je veoma upitno da li te osobe sire dalje virus. Veoma jednostavna logika ce zaustaviti virus, samo ako imas odgovorne ljude i sredjen sistem: Ostani kod kuce kada si bolestan! Pri najmanjem simptomu, ostani kod kuce!
Naravno, postoji jos jedan metod a to je totalni lockdown al to vec nije demokratski metod. Mislim, rezultat je isti s tim da sada ne vjerujes svojim ljudima da ce ostati kod kuce nego ih prisilis, tako da ce oni bolesni morati ostati u kuci i virus ce stati da se prenosi. Mmoguce da bi trosedmicni totalni lockdown (kao sto u Austriji sada hoce da urade) svakih 8-10 mjeseci presjekao lanac prenosilaca virusa. Mozda to nije ni lose jer se tada ostvari ono sto bi se moglo ostvariti sa razumnim ljudima: Ostani kuci ako si bolestan. Pri najmanjem simptomu, ostani kuci.
- spree
#35228 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Edit: nigdje nista na stranici Općine Novo Sarajevo
-
BadBoy
#35229 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Predobro opisano i sumirano sve što se dešava na ovim COVID temama:
https://www.scientificamerican.com/art ... -playbook/
-
adsubzero
#35230 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
@apsidejzi Da ne citiram cijeli post, previse bi bilo. To sto pricas je tacno, ako si bolestan ostani kod kuce i smanjio si sanse za 100%. Ali ne zaboravi da iako (jos) nemas simptome mozes prenijeti zarazu. Umjerena efikasnost je za mene neka srednja efikasnost. Nije potpuno efikasno ali nije ni beznacajno. Procentualno tesko iskazati, ali zakljucno je da pomaze. Tako je i logicno.
Tako je, virus je mali i maska ponajvise sluzi da sprijeci onoga ko je zarazen da izbacuje kapljice dok prica, kaslje, kise i slicno. Ali opet i za onog zdravog postoji filter, taman da zaustavlja 5%, za mene je opravdano da nosim masku i kada sam zdrav dok god traje epidemija. Da nije toga da maska primarno sluzi da nosilac ne siri dalje zarazu, razumio bih u potpunosti stav da maske budu opcionalne.Zasto uopste ta osoba koja je bolesna da izlazi napolje i koristi maske koje daju umjerenu efikasnost. Ako ta osoba ostane kod kuce imamo 100% efikasnost.
- geralt
#35231 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Koldzo izgleda racuna na to da njegovi glasaci ne vjeruju u koronu i da ce svakako doci na biracko mjesto.spree wrote: ↑14/11/2020 17:25
Edit: nigdje nista na stranici Općine Novo Sarajevo![]()
Evo ti kontakt opcinska izborne komisije, pa ih zovi ili im posalji mail: https://novosarajevo.ba/o-opcini/opcins ... -komisija/
-
Sociolog
#35232 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Slusam na Tvsa,planiraju na Babjnom dolu, na Bjelasnici, neki docek Nove godine, po danu
, ovi fkt nisu normalni.
Doduse turizam je grohno,jedno 95% i ugostiteljstvo 70%
Doduse turizam je grohno,jedno 95% i ugostiteljstvo 70%
- spree
#35233 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Hvala za infogeralt wrote: ↑14/11/2020 17:37Koldzo izgleda racuna na to da njegovi glasaci ne vjeruju u koronu i da ce svakako doci na biracko mjesto.
Evo ti kontakt opcinska izborne komisije, pa ih zovi ili im posalji mail: https://novosarajevo.ba/o-opcini/opcins ... -komisija/
- GAU8
#35234 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Svemir i ljudska glupost su neoganiceniBadBoy wrote: ↑14/11/2020 17:32 Predobro opisano i sumirano sve što se dešava na ovim COVID temama:
-
kakavdanakneiskustvu
#35235 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
red evil wrote: ↑14/11/2020 15:39To što neko ne nosi masku ispravno ne možemo reći da maska ne pomaže. Maska ne pomaže i maska ne pomaže ukoliko se nosi neispravno su dva različita pojma. Nije maska 100% zaštita ali pomaže da se smanji zaraza, da pokupi neke čestice, da uspori sve ovo.Johnny_x wrote: ↑14/11/2020 14:26Bravo ljudino, djaba tebi sto nosis masku, a ako diras oci, nos, usta nista nisi postigo. Meni stvarno zao bude ljudi kada ih vidim da su u autu sami i nose masksu, pogotovo ljetos, da je neko samo ljudima objasnio zasta je maska, kako se virus najcesce prenosi, kako se najbolje zastiti, a ne rwci samo od sutra maska obavezna na otvorenom. Od virusa ce vas spasiti samo individualna odgovornost, nemojte dopustiti da vam neko puse u lice, ne dirajte lice ako prije toga niste dezinfikovali rukeapsidejzi wrote: ↑14/11/2020 13:54 Pa jesil ti procitao svoje linkove? Razumijes li sta ovo znaci: "Conclusion cloth face masks are a preventive measure with moderate efficacy in preventing the dissemination of respiratory infections caused by particles with the same size or smaller than those of SARS-CoV-2. The type of fabric used, number of layers and frequency of washings influence the efficacy of the barrier against droplets."
ili ovo: "Transmission of viruses was lower with physical distancing of 1 m or more, compared with a distance of less than 1 m"
ili ovo: "Face mask use could result in a large reduction in risk of infection"
Razumijes li razliku izmedju "Transmicija virusa JE BILA niza sa fizickom distancom" od recenice "Maske bi MOGLE rezultirati nizim rizikom." Jedna mjera, fizicka distanca je definitivna. Koristi se definitivan izraz dok je druga mjera mogucnost. Jedno je BITI drugo je PRETPOSTAVLJATI.
Kao sto rekoh, jedino sto zaista pomaze protiv korone jeste fizicka distanca. Ko je bolestan ili pozitivan, ili sumnja da je pozitivan neka ostane kod kuce i neka ne izlazi napolje tih jebenih 10 dana. Nece ti nista pobjeci. Koji ce ti klinac maska? Ako sumnjas da imas koronu, ostani kod kuce i neces nikoga zaraziti, a ne izaci sa maskom koja MOZDA MOZE zaustaviti ako je oprana i ima odredjenu debljinu i platno koja se navodi u tvom linku. Maske ako pomazu ista, pomazu da ne siris dalje virus kad ga vec imas. Ako nemas virus, maska ti nece pomoci da ga ne dobijes. Prema tome, ako si bolestan ne stavljaj masku da bi izasao napolje. Ostani kuci. Ako si zdrav, ne stavljaj masku kako bi se kao zastitio? Samo ces imati lazni osjecaj sigurnosti. Kasnije ces se cuditi, kao mnogi koje znam... Kako sam obolio kad sam se cuvao i imao masku cijelo vrijeme? Zato sto nisi cesto prao ruke i nisi drzao distancu. Maska ti nije nista pomogla. Nazalost, ti si samo mislio da se cuvas, ali to nije bilo cuvanje. Kao kada sjednes u automobil i ne zavezes se kad sjedis nazad. Mislis da ce te sjedista zastiti od udara. Onda kad bude sudar cudis se sto si nastradao a nisi bio vezan. Po meni maske, kako se kod nas koriste, nisu nista vise nego placebo efekat.
-
kakavdanakneiskustvu
- madner
-
laik1981
#35238 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Doci ce ti sto ne vjeruju i oni nakaceni na budzetsku sisu.. "Odgovorni" ce ostati kuci da ne rizikuju zarazu.. A mobilni timovi ce sigurno biti korektni i nece gledati ko je za koga glasao, ni zloupotrebljavati glasacke listice kako njima odgovara.. Vidjecemo izlaznost..geralt wrote: ↑14/11/2020 17:37Koldzo izgleda racuna na to da njegovi glasaci ne vjeruju u koronu i da ce svakako doci na biracko mjesto.
- Satrap_Darije
#35239 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.klix.ba/vijesti/regija/bero ... /201114069
Sad će pametnjakovići reći: "Tako to pametne države rade".
Ova odluka nema veze s virusom. Činjenica je da je naša klerofašistička tvorevina u ekonomski lošem stanju i mi nemamo novaca za platiti svu štetu koja bi nastala ponovnim zatvaranjem kao prije.
Kad se sjetim onih propusnica za izlazak iz općine
Uglavnom osim što nemamo para nemamo niti tehničkih kapaciteta za obnovu uništenoga nakon što se napravi konačni obračun za ovu krizu.
Svaka šteta koja nastane kod nas će biti permanetna i nema tog boga koji će ljudima vratiti radna mjesta, barem kod nas.
Mislim da će slično biti i kod vas.
Eto, postadosmo lučonoše slobodnoga svijeta
Sad će pametnjakovići reći: "Tako to pametne države rade".
Ova odluka nema veze s virusom. Činjenica je da je naša klerofašistička tvorevina u ekonomski lošem stanju i mi nemamo novaca za platiti svu štetu koja bi nastala ponovnim zatvaranjem kao prije.
Kad se sjetim onih propusnica za izlazak iz općine
Uglavnom osim što nemamo para nemamo niti tehničkih kapaciteta za obnovu uništenoga nakon što se napravi konačni obračun za ovu krizu.
Svaka šteta koja nastane kod nas će biti permanetna i nema tog boga koji će ljudima vratiti radna mjesta, barem kod nas.
Mislim da će slično biti i kod vas.
Eto, postadosmo lučonoše slobodnoga svijeta
-
TheRealist
#35240 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Iz nekog razloga se kosntantno govore manje brojke sa KCUS-a, tj. forsiraju se podhrastovi. Na KCUS-u je preko tristo pacijenata sa covid-om i već dugo je taj broj između 200+ (bliže 300) i 300+.konektovan wrote: ↑14/11/2020 11:25Ne moze biti zbog toga, onda bi jucer i prekjucer toliko bilo, cak i ranije...mO k3 wrote: ↑14/11/2020 11:2310-14 unazad , inkubacija i danas racunkonektovan wrote: ↑14/11/2020 11:13 Jucer info za UKCS, smjesteno 148 osoba pozitivnih na korona, jutros 270 osoba....?!
S tim da treba napomenuti da nisu svi pacijenti legli radi toga u bolnicu, nego je nalaz slučajan, ali nažalost to je jedan jako mali postotak, uglavnom leže pacijenti kojima je "covid" osnovno oboljenje.
Ako znate koga da radi gore, lako će vam to potvrditi (ako meni ko ne želi vjerovati).
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#35241 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ja ne mogu u to povjerovati...TheRealist wrote: ↑14/11/2020 19:45Iz nekog razloga se kosntantno govore manje brojke sa KCUS-a, tj. forsiraju se podhrastovi. Na KCUS-u je preko tristo pacijenata sa covid-om i već dugo je taj broj između 200+ (bliže 300) i 300+.konektovan wrote: ↑14/11/2020 11:25Ne moze biti zbog toga, onda bi jucer i prekjucer toliko bilo, cak i ranije...
S tim da treba napomenuti da nisu svi pacijenti legli radi toga u bolnicu, nego je nalaz slučajan, ali nažalost to je jedan jako mali postotak, uglavnom leže pacijenti kojima je "covid" osnovno oboljenje.
Ako znate koga da radi gore, lako će vam to potvrditi (ako meni ko ne želi vjerovati).
- apsidejzi
#35242 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ja se nadam da cu izdrzati da se ne zarazim dok vakcina ne dodje. Onda stojim prvi u reduadsubzero wrote: ↑14/11/2020 17:35 @apsidejzi Da ne citiram cijeli post, previse bi bilo. To sto pricas je tacno, ako si bolestan ostani kod kuce i smanjio si sanse za 100%. Ali ne zaboravi da iako (jos) nemas simptome mozes prenijeti zarazu. Umjerena efikasnost je za mene neka srednja efikasnost. Nije potpuno efikasno ali nije ni beznacajno. Procentualno tesko iskazati, ali zakljucno je da pomaze. Tako je i logicno.
Tako je, virus je mali i maska ponajvise sluzi da sprijeci onoga ko je zarazen da izbacuje kapljice dok prica, kaslje, kise i slicno. Ali opet i za onog zdravog postoji filter, taman da zaustavlja 5%, za mene je opravdano da nosim masku i kada sam zdrav dok god traje epidemija. Da nije toga da maska primarno sluzi da nosilac ne siri dalje zarazu, razumio bih u potpunosti stav da maske budu opcionalne.Zasto uopste ta osoba koja je bolesna da izlazi napolje i koristi maske koje daju umjerenu efikasnost. Ako ta osoba ostane kod kuce imamo 100% efikasnost.
Nekako sam sebi uveo pravilo da cim zavrsim sa nekim aktivitetom (recim oodem u prodavnicu, sretnem nekog jarana na kafi, izadjem u setnju)... hal se vratim kuci, dezinfekcija. Jbg, valjda ce dovoljno dugo smanjiti rizik dok ovi iz Astra Zenece ne potrvde da je vakcina sigurna. Najavljuje se za kraj decembra
-
hurmasica
#35243 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Evo moje iskustvo a Vezano za koristenje maski i zastitu od prenosa infekcije. Bila sam u direktnom kontaktu sa osobom koja je bila znaci na vrhuncu zarznosti. Dosao covjek na posao smatrajuci da im prehladu. Sjedili cijeli dan u kancelariji od 10m2. Nije koristio masku, kihao i kasljao, preznojavao se, icigledno pod temperarurom. Ja cijeli dan koristila masku i prala ruke. Sutradan kolega obavio testiranje i naravno pozitivan. Il me je maska spasila ili sam imala ludu srecu, ne znam...ali masku vise ne skidam.
- Haris.ba
- banjaluka078
- Moderator
#35245 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Budaletine. A nova glavna faca im ovako govori:
Upitan da li vjeruje da se pričešćem može prenijeti virus, mandatar je rekao da je to "poseban trenutak za svakog vjernika" i da se "u historiji to pitanje nikada nije postavljalo".
"Vjera nadvladava sve. Postoje mnogobrojni dokazi da kada je neko rekao: 'Ako imaš vjere, pomjerićeš planinu s jednog na drugo mjesto', to se i desilo. Stvarno se fizički desilo! Ako vi imate vjeru, vjerujte da nemate nikakvih problema i da se nećete zaraziti pričešćem", rekao je on u intervju za TV Vijesti.
Mandatar je bio među stotinama vjernika koji su se na sahrani mitropolita SPC Amfilohija pričestili istom kašikom.
"Vi znate da čovjek koji dođe - Slava mu i Milost - pod Ostrog, ako dođe s vjerom, da će što-šta da doživi kao preporod. Pričešće je poseban čin i, naravno, u historiji se nekad postavljalo to pitanje. To je praksa koju crkva propisuje", kazao je mandatar za sastavljanje nove Vlade Crne Gore .
- GAU8
#35246 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Stisnuti zube i durati do Marta, Aprila... Kola su puštena niz brdo.TheRealist wrote: ↑14/11/2020 19:45Iz nekog razloga se kosntantno govore manje brojke sa KCUS-a, tj. forsiraju se podhrastovi. Na KCUS-u je preko tristo pacijenata sa covid-om i već dugo je taj broj između 200+ (bliže 300) i 300+.konektovan wrote: ↑14/11/2020 11:25Ne moze biti zbog toga, onda bi jucer i prekjucer toliko bilo, cak i ranije...
-
daddy-kool
#35247 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ovo nije tačno. ustvari obrnuto je tačno, maske - i obične i one bolje - mnogo pomažu da se smanji rizik od zaraze. Postoje studije, postoje dokazi, postoji i zdrav razum.apsidejzi wrote: ↑14/11/2020 11:28
Da su nasi strucnjaci procitali par istrazivanja shvatili bi da postoje mjere koje pomazu i one koje ne pomazu. No psiha je jedno a realnost drugo. Ljudi zele da se osjecaju sigurno i onda ignorisu cinjenice. Razlog zasto se maske koriste nije zato sto pomazu nego da te psiholoski umire. Maske ne pomazu zapravo. Ne postoji ni jedno jedino istrazivanje koje kaze da maske pomazu. Cak sta vise, daju ti laznu sigurnost.
apsidejzi wrote: ↑14/11/2020 11:28
U Svedskoj se konstantno to ponavlja a razlog zasto koliko toliko funkcioise jeste sisstem koji je izgradjen. Svi uredski radnici mogu raditi od kuce, i svi rade od kuce. Zato je veoma mali broj izvornih sveda bolestan. Uglavnom se razboljevaju stranci koji se moraju "druziti" medjusobno.
Ma ja stranci se razboljevaju, neće na šveđane, a vjerovatno ni na ove bosanskog porijekla.
-
daddy-kool
#35248 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ovo takođe potpuno netačno. Najveća innfektivnost je 2 dana prije pojave simptoma, i 3-4 dana nakon pojave simptoma.
- zubi
#35249 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kako je netacno?? Covjek je upravo to rekao, jos nemas simptome (dobices ih za 2 dana) a vec si zarazan...daddy-kool wrote: ↑14/11/2020 22:49Ovo takođe potpuno netačno. Najveća innfektivnost je 2 dana prije pojave simptoma, i 3-4 dana nakon pojave simptoma.
-
TheRealist
#35250 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Slobodno nadji bolji izvor