Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Snake Eyes wrote: ↑02/11/2020 12:14
Ma nema džema dok ga ne "ispečeš" kod kuće , ja na 80kg šljiva stavim 2kg šećera i to u svrhu konzervansa (ali šljive moraju biti zrele)
Najgori je džem/marmelada od šipurka a ljudi to inače smatraju zdravim. Šipurak nije prirodno sladak tako da sva slatkoća dolazi od dodanog šećera kojeg je nekada i 80%
Vjerujem ti za šipurak al' jedino ga gotivim....može proći i onaj u kojem imaju čitave jagode ili višnje.
Ovu milkosovu majonezu probali i nećemo više, vrhnje za kuhanje potrefila par puta i bilo ok.....sada tekstura pregusta i nekakva sirasta
BHCluster wrote: ↑01/11/2020 20:03
Ne znam da li je tema medjutim za pohvalu je.
Uzgajivači masline iz Ljubuškog osvajaju brojne medalje i pomažu našoj državi da se stavi na mapu "tečnog zlata", kako popularno nazivaju maslinovo ulje.
Blagoslovljena suncem, djevičanskim zemljištem i obilnom podzemnom vodom, tako ugledni AFP piše o južnim dijelovima Bosne i Hercegovine koji se sada pokušavaju probiti na svjetsko tržište maslinovog ulja.
Uzgajivači masline iz Ljubuškog osvajaju brojne medalje i pomažu našoj državi da se stavi na mapu "tečnog zlata", kako popularno nazivaju maslinovo ulje.
"Kad sam počeo saditi masline, rekli su mi 'Vi ste ludi'", prisjeća se Dragan Mikulić (65), koji drži voćnjak od 50 hektara u Ljubuškom.
Nakon nešto više od deset godina postao je jedan od najboljih maslinara na Balkanu.
Ukliznuto između visokih planina na sjeveru i Jadranskog mora na jugu, 7.000 stabala šumarka stoji u savršenim redovima ispod sunčanog neba.
"Pogledajte ovo sunce. Tako je cijelo vrijeme. Voda koja silazi s ovih planina prolazi ovdje, na putu do mora. Tlo se sastoji od 30 posto pjeskovite zemlje u kojoj drveće diše i 70 posto kamena, bogatog mineralima. Sve je ovdje", objašnjava Mikulić.
Ali u početku nije bilo tako lako.
Podsjećajući na "ludilo" iz ranih dana, on opisuje da je morao upotrijebiti "tone eksploziva" da razbije stjenoviti dio šipražja i pretvori ga u ravnu površinu na kojoj bi mogao posaditi drveće.
"'Božje drvo"
"Odabrali smo maslinu jer je ona, kako ovdje kažemo, 'Božje drvo'", dodaje Mikulić, čije je ulje posljednjih godina osvojilo 32 zlatne medalje na takmičenjima u Italiji, Hrvatskoj i Bosni.
Njegovim stopama krenuli su i drugi proizvođači.
Službeno je u Bosni ubrano 776 tona maslina prošle godine, 27 posto više nego 2018..
Industrija je još uvijek mala u odnosu na susjednu Hrvatsku, regionalnog lidera.
Ali "s blagom klimom, nezagađenim tlom i vodom", Hercegovina ima "nezamislive mogućnosti za razvoj maslinarstva", kaže Miro Barbarić, poljoprivredni stručnjak iz Bosanskog agromediteranskog instituta.
Pristup podzemnim vodama moguć je samo u posljednjih 15 godina zahvaljujući novim tehnikama bušenja.
Ali to je ključno za rast ove nove kulture u regiji, koja je nekada bila dom uglavnom duhana.
Zbog nedostatka kiše, stablima maslina treba između 150 i 200 litara vode dnevno, kaže Mikulić, koji je u svom masliniku izbušio dvije bušotine i instalirao sistem navodnjavanja kap po kap.
Njegov susjed Jure Sušac, 66-godišnji vinogradar koji sada ima i masline, kaže da je izbušio bušotinu duboku gotovo 300 metara.
"Znam da maslina voli puno vode. Imam je dosta. Pumpa nikad ne prestaje raditi", kaže Sušac.
"I, voila", dodaje, pokazujući na grozdove punašnih zelenih maslina na drveću "u izvrsnom zdravlju" u svom voćnjaku, samo nekoliko dana prije oktobarske berbe.
Sušac je također osvajao medalje za svoje drveće, od kojih većina ove godine nosi masline.
Pozivajući izlaznost kao "izuzetnu", nada se da će iz njih istisnuti više od 500 litara ulja.
Na svakom takmičenju na koje je ulazio sa svojim uljem, osvajao je zlatnu medalju, kaže Sušac.
"Sad smo često ispred Hrvatske"
Koji je brand? Skoro sam razmisljao kako nemamo svoje maslinovo ulje, ako ovo ima i u komercijalnom obliku naravno da cemo ga uzimati.
BHCluster wrote: ↑01/11/2020 20:03
Ne znam da li je tema medjutim za pohvalu je.
Uzgajivači masline iz Ljubuškog osvajaju brojne medalje i pomažu našoj državi da se stavi na mapu "tečnog zlata", kako popularno nazivaju maslinovo ulje.
Blagoslovljena suncem, djevičanskim zemljištem i obilnom podzemnom vodom, tako ugledni AFP piše o južnim dijelovima Bosne i Hercegovine koji se sada pokušavaju probiti na svjetsko tržište maslinovog ulja.
Uzgajivači masline iz Ljubuškog osvajaju brojne medalje i pomažu našoj državi da se stavi na mapu "tečnog zlata", kako popularno nazivaju maslinovo ulje.
"Kad sam počeo saditi masline, rekli su mi 'Vi ste ludi'", prisjeća se Dragan Mikulić (65), koji drži voćnjak od 50 hektara u Ljubuškom.
Nakon nešto više od deset godina postao je jedan od najboljih maslinara na Balkanu.
Ukliznuto između visokih planina na sjeveru i Jadranskog mora na jugu, 7.000 stabala šumarka stoji u savršenim redovima ispod sunčanog neba.
"Pogledajte ovo sunce. Tako je cijelo vrijeme. Voda koja silazi s ovih planina prolazi ovdje, na putu do mora. Tlo se sastoji od 30 posto pjeskovite zemlje u kojoj drveće diše i 70 posto kamena, bogatog mineralima. Sve je ovdje", objašnjava Mikulić.
Ali u početku nije bilo tako lako.
Podsjećajući na "ludilo" iz ranih dana, on opisuje da je morao upotrijebiti "tone eksploziva" da razbije stjenoviti dio šipražja i pretvori ga u ravnu površinu na kojoj bi mogao posaditi drveće.
"'Božje drvo"
"Odabrali smo maslinu jer je ona, kako ovdje kažemo, 'Božje drvo'", dodaje Mikulić, čije je ulje posljednjih godina osvojilo 32 zlatne medalje na takmičenjima u Italiji, Hrvatskoj i Bosni.
Njegovim stopama krenuli su i drugi proizvođači.
Službeno je u Bosni ubrano 776 tona maslina prošle godine, 27 posto više nego 2018..
Industrija je još uvijek mala u odnosu na susjednu Hrvatsku, regionalnog lidera.
Ali "s blagom klimom, nezagađenim tlom i vodom", Hercegovina ima "nezamislive mogućnosti za razvoj maslinarstva", kaže Miro Barbarić, poljoprivredni stručnjak iz Bosanskog agromediteranskog instituta.
Pristup podzemnim vodama moguć je samo u posljednjih 15 godina zahvaljujući novim tehnikama bušenja.
Ali to je ključno za rast ove nove kulture u regiji, koja je nekada bila dom uglavnom duhana.
Zbog nedostatka kiše, stablima maslina treba između 150 i 200 litara vode dnevno, kaže Mikulić, koji je u svom masliniku izbušio dvije bušotine i instalirao sistem navodnjavanja kap po kap.
Njegov susjed Jure Sušac, 66-godišnji vinogradar koji sada ima i masline, kaže da je izbušio bušotinu duboku gotovo 300 metara.
"Znam da maslina voli puno vode. Imam je dosta. Pumpa nikad ne prestaje raditi", kaže Sušac.
"I, voila", dodaje, pokazujući na grozdove punašnih zelenih maslina na drveću "u izvrsnom zdravlju" u svom voćnjaku, samo nekoliko dana prije oktobarske berbe.
Sušac je također osvajao medalje za svoje drveće, od kojih većina ove godine nosi masline.
Pozivajući izlaznost kao "izuzetnu", nada se da će iz njih istisnuti više od 500 litara ulja.
Na svakom takmičenju na koje je ulazio sa svojim uljem, osvajao je zlatnu medalju, kaže Sušac.
"Sad smo često ispred Hrvatske"
Koji je brand? Skoro sam razmisljao kako nemamo svoje maslinovo ulje, ako ovo ima i u komercijalnom obliku naravno da cemo ga uzimati.
Prije 7-8 godina sam u Ujedinjenoj Hercegovini kupovao maslinovo ulje braće Matić iz Neuma, dobro je bilo.
A evo i jedno Bračko-sarajevsko maslinovo ulje: https://kantarhomemade.ba/bs
Naslovnica wrote: ↑02/11/2020 11:56
Ne znam šta im treba da se upuštaju u pravljenje majoneze, pored toliko etabliranih proizvođača različite kvalitete i cjenovnog razreda.
Kupio sam onaj Alfa namaz i malo je reći da smo se poroodično razočarali.
Milko majonezi neću dati ni priliku.
Inače kupujem njihovo Farma mlijeko i mileram.
Majoneza mi je čisto OK, nešto ala zvijezda/polimark. Ni bolja, ni gora.
Alfa namaz je truba.
thekupus wrote: ↑13/11/2020 17:53
Milkosova kopija ABC sira je prosto užasna. Kad se pogleda sastav, to i ne čudi, jer ABC sir ima puno kvalitetnije sastojke.
Nisam gledao sastav, ali je sadržaj bljak.
Pa pobogu, da li je iko u Milkosu to probao prije distribucije, valjda je neko mogao reći "ljudi, ovo ni na šta ne liči i ne valja qrtzu"?!
Stvarno nevjerojatno.
kox wrote: ↑11/11/2020 20:11
Joj meni majoneza ima malo preintenzivan miris na ulje ili šta već. Nije odron ali mogla je biti malo bolja.
pa majoneza i jeste ulje i to nekih 70-80%
Naravno, ali većina ovih poznatijih nema takav šmek. Mada sam je večeras stavio u neki pileći sendvič i OK je, ali kad su recimo samo dva sastojka, lupam salama i majoneza, malo preintenzivan taj miris bude.