E pa vidis ja sam pitao doktora. Svako ko ne uzima suplementaciju ima manjak u zimskom periodu, osim ako ne zivis negdje na selu ili planini gdje ima dovoljno sunca. Doza od 5000iu nije visoka doza za ovaj period, bar je tako meni receno. Za bebe od godinu dana maksimalna dozvojena doza je 1500iu..freelancerBIH wrote: ↑12/11/2020 08:14Ovo jednostavno nije tacno. Koliko ce ko uzimat zavisi od osobe do osobe. Koliko bi neko trebao piti vitamina D - treba prvo provjerit nivo vitamina D u krvi - pa tek onda doktora pitati za savjet koliko se moze uzeti.laik1981 wrote: ↑11/11/2020 22:54Mozes piti i 5000 u ovom periodu.. Dnevno ili svaki drugi dan, do tebe je.. Ljudima preko 60 godina se savjetuje i 10000iu dnevno, u kasnijim tridesetim 5000iu, a ova mladjarija moze i po 2000..konektovan wrote: ↑11/11/2020 22:52
Js imam D 5000 IU,..![]()
Ima li đe dobar vitamin d da se kupi 1000-2000 IU???
Uzimanje vitamina D u prevelikim kolicinama moze biti toksicno po organizam i moze uzrokovat svakakve probleme - kao i sve ostalo sto se uzima u prevelikim kolicinama, od nakupina kalcijuma u krvi, povracanja, malaksalosti, problema sa kostima i bubrezima.
Ja 5000 IU ne bih nikada licno uzeo bez prethodnog savjetovanja sa doktorom - jer po mom misljenju je to previse.
Iskustva sa koronavirusom
Moderator: O'zone
-
laik1981
#1501 Re: Iskustva sa koronavirusom
- red evil
-
splinter
#1503 Re: Iskustva sa koronavirusom
Samo vi zajebajjite. Bez ikakve hemije, RTGa, antibiotika, ičega, sama priroda. Samo 3 paracetamola i 1 cafetin.
Danas već lagano treniranje počinje.
Uskoro ide i raskrinkavanje zvanične teorije o porijeklu virusa . Ne sikirajte se nije lab u pitanju Al nije ni onako što su nam predstavljali da jest.
Čuvajte se svi i dalje tvrdim da je veliki belaj ova bolest, sve ovo se ne mijenja moj odnos prema ovom virusu i ne umanjuje ogromni problem koji predstavlja.
Uskoro ide i raskrinkavanje zvanične teorije o porijeklu virusa . Ne sikirajte se nije lab u pitanju Al nije ni onako što su nam predstavljali da jest.
Čuvajte se svi i dalje tvrdim da je veliki belaj ova bolest, sve ovo se ne mijenja moj odnos prema ovom virusu i ne umanjuje ogromni problem koji predstavlja.
-
Mogy87
#1504 Re: Iskustva sa koronavirusom
Boldirano iz rubrike: necu nista samo se hvalimsplinter wrote: ↑12/11/2020 09:47 Samo vi zajebajjite. Bez ikakve hemije, RTGa, antibiotika, ičega, sama priroda. Samo 3 paracetamola i 1 cafetin.
Mozes ti tako
- stakasa
#1505 Re: Iskustva sa koronavirusom
Poucan post. Doktori ne uzimaju antibiotike ali ih zato guraju narodu. Laik sam ali mi se cini da je splinter u pravusplinter wrote: ↑12/11/2020 09:47 Samo vi zajebajjite. Bez ikakve hemije, RTGa, antibiotika, ičega, sama priroda. Samo 3 paracetamola i 1 cafetin.
- red evil
#1506 Re: Iskustva sa koronavirusom
Sad nas malo splinter drži u neizvjesnosti. 
- zubi
#1507 Re: Iskustva sa koronavirusom
Nije sismis?splinter wrote: ↑12/11/2020 09:47 Samo vi zajebajjite. Bez ikakve hemije, RTGa, antibiotika, ičega, sama priroda. Samo 3 paracetamola i 1 cafetin.
-
splinter
#1508 Re: Iskustva sa koronavirusom
@Mogy87
Ma snaga mi se brzo vraća baš, al sam ja nekakav, ko da sam otupio od ove bolesti. Nemam koncentracije ni za šta. Tobejarabi
Ma snaga mi se brzo vraća baš, al sam ja nekakav, ko da sam otupio od ove bolesti. Nemam koncentracije ni za šta. Tobejarabi
- Osim_13
-
Mogy87
#1510 Re: Iskustva sa koronavirusom
Gdje ce tebi na mozak udariti? To je ko da Dzeki na pluca udari ne daj Boze pa se ne proda nikad vise sto je Zelji kljucni nacin finansiranja
Salu na stranu: tek si ovo pregurao, docice sve na svoje ubrzo sigurno.
- HomeSweetHome
#1511 Re: Iskustva sa koronavirusom
@splinter
Oprosti sto te prozivam, pratim temu od pocetka, puno citam forum ali rijetko pisem, nisam neka pricalica, narocito ne u ovo odvratno vrijeme. Drago mi je da si prebortao, a sad kad si fit imam jedno pitanje pa te molim da odgovoris, ako i kada budes mogao, mislim da je vazno. Sta znas o NAC (N-Acetyl Cysteine), da li ga preporucujes i u kojoj dozi? Preventivno ili s pojavom simptoma? Hvala
P.s. izvinite sto upadam kao padobranac, ja samo citam
Hvala svima koji iznose svoja iskustva i saznanja, mnogo je vazno za sve nas koji imamo osjecaj da smo prepusteni sami sebi pa sta nam Bog dragi da.
Oprosti sto te prozivam, pratim temu od pocetka, puno citam forum ali rijetko pisem, nisam neka pricalica, narocito ne u ovo odvratno vrijeme. Drago mi je da si prebortao, a sad kad si fit imam jedno pitanje pa te molim da odgovoris, ako i kada budes mogao, mislim da je vazno. Sta znas o NAC (N-Acetyl Cysteine), da li ga preporucujes i u kojoj dozi? Preventivno ili s pojavom simptoma? Hvala
P.s. izvinite sto upadam kao padobranac, ja samo citam
Hvala svima koji iznose svoja iskustva i saznanja, mnogo je vazno za sve nas koji imamo osjecaj da smo prepusteni sami sebi pa sta nam Bog dragi da.
-
splinter
#1512 Re: Iskustva sa koronavirusom
Ja lično nisam koristio, ali ljudi masovno uzimaju pogotovu vani.
Od klasičnih antioksidanasa koristio sam Kvarcetin, a od aminokiselina jednu kombinaciju. Napisat ću danas u toku dana šta sam sve koristio.
Od klasičnih antioksidanasa koristio sam Kvarcetin, a od aminokiselina jednu kombinaciju. Napisat ću danas u toku dana šta sam sve koristio.
-
sumirprimus
#1513 Re: Iskustva sa koronavirusom
Jer ti nije trebalo trebas pojasnit. Posto nas narod sve zdravo za gotovo uzima. Da ne bude et korone
- banjaluka078
#1514 Re: Iskustva sa koronavirusom
Drago mi je da je stanje bolje.splinter wrote: ↑12/11/2020 09:47 Samo vi zajebajjite. Bez ikakve hemije, RTGa, antibiotika, ičega, sama priroda. Samo 3 paracetamola i 1 cafetin.
Šta od "same prirode"?
- banjaluka078
#1515 Re: Iskustva sa koronavirusom
Ovo imam i ja, iako sam 10 dana bez anibiotika i proglašeno je da više nemam upalu pluća. Temperatura bude najviše 37.1.Naslovnica wrote: ↑12/11/2020 00:02 Popio sam prije 3 sata prvu dozu Doksiciklina, nakon sat sam počeo da se tresem, hladni ekstremiteti, ruke, noge, ne mogu da se ugrijem, a temperatura mi normalna.
![]()
![]()
Jesi bolje inače?
-
Naslovnica
#1516 Re: Iskustva sa koronavirusom
Lošije nisam, subjektivno.banjaluka078 wrote: ↑12/11/2020 10:37Ovo imam i ja, iako sam 10 dana bez anibiotika i proglašeno je da više nemam upalu pluća. Temperatura bude najviše 37.1.Naslovnica wrote: ↑12/11/2020 00:02 Popio sam prije 3 sata prvu dozu Doksiciklina, nakon sat sam počeo da se tresem, hladni ekstremiteti, ruke, noge, ne mogu da se ugrijem, a temperatura mi normalna.
![]()
![]()
Jesi bolje inače?
Temperatura ne ide iznad 37.2 navečer, ostatak vremena 36.8-9
Evo popio u 8 antibiotik, hladne mi ruke ko led.
Pod dekom sam.
Tačno imam osjećaj da je nekakva reakcija na antibiotik.
- banjaluka078
#1517 Re: Iskustva sa koronavirusom
Samo neka ne skače temperatura. Biće to dobro, držim fige.Naslovnica wrote: ↑12/11/2020 10:43 Lošije nisam, subjektivno.
Temperatura ne ide iznad 37.2 navečer, ostatak vremena 36.8-9
Evo popio u 8 antibiotik, hladne mi ruke ko led.
Pod dekom sam.
Tačno imam osjećaj da je nekakva reakcija na antibiotik.
-
last mohicans
-
Blidinje
#1519 Re: Iskustva sa koronavirusom
To zujanje u ušima nikakve veze nema sa koronom. Meni zadnje dvije godine zuji. Od prilike kao zvuk pretis lonca. Znalo je danima bez prestanka, pritisak normalan.apsidejzi wrote: ↑11/11/2020 22:00 Al se pise na temi kao nikad do sad![]()
![]()
![]()
Jbg, razumijem vas. Prpa svima pa i meniDakle, par dana je bio osip. Sad to vec prolazi al se pojavilo zujanje u usima (konstantno), povremena slabost pa onda prodje. Tu je i proljev. Sve simptomi korone ali rijetki
Bio sam prije pet dana izlozen jednom sto je pozitivan i dugo smo bili zajedno...
Testirat se - nemoguca misija u Svedskoj. Sve su obustavili. Nadat se da ce ostati na ovim sporednim simptomima![]()
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#1520 Re: Iskustva sa koronavirusom
@HomeSweetHome Zadnjih godinu uzimam NAC, zajedno sa Ashwagandom i još nekim multivitaminima, jer se bavim dosta fitnessom. Ništa magično, ništa posebno, ja ga uzimam čisto zbog imuniteta i bržeg oporavka u kombinaciji nekad sa vitaminom C, cinkom ili sa Mg.
Danas je dosta dosta rasprostranjen po našim prodavnicama ali tokom ove pandemije sve više pominje u fitness/prehrambenoj industriji kolko vidim, tako da ako imaš novac izdvojiti za to, onda možeš probati
Danas je dosta dosta rasprostranjen po našim prodavnicama ali tokom ove pandemije sve više pominje u fitness/prehrambenoj industriji kolko vidim, tako da ako imaš novac izdvojiti za to, onda možeš probati
- HomeSweetHome
#1521 Re: Iskustva sa koronavirusom
Ma kad je gujica u pitanju, moras imati.
Hvala obojici na odgovorima. Cekam Splinterov izvjestaj o njegovom vlastitom protokolu
Hvala obojici na odgovorima. Cekam Splinterov izvjestaj o njegovom vlastitom protokolu
-
laik1981
#1522 Re: Iskustva sa koronavirusom
Moze li simptom biti poremecaj cula mirisa? Ono da ga imas ali da sve cudno mirise i da konstantno osjetis neki nedefinisan miris?
- ovo_malo_duse
#1523 Re: Iskustva sa koronavirusom
Posto nemam pojma sta je NAC odem da pripupitam tetku Google a ona mi izmedju ostalog izbaci i ovo.Leon16v wrote: ↑12/11/2020 11:20 @HomeSweetHome Zadnjih godinu uzimam NAC, zajedno sa Ashwagandom i još nekim multivitaminima, jer se bavim dosta fitnessom. Ništa magično, ništa posebno, ja ga uzimam čisto zbog imuniteta i bržeg oporavka u kombinaciji nekad sa vitaminom C, cinkom ili sa Mg.
Danas je dosta dosta rasprostranjen po našim prodavnicama ali tokom ove pandemije sve više pominje u fitness/prehrambenoj industriji kolko vidim, tako da ako imaš novac izdvojiti za to, onda možeš probati![]()
Posto su ugrusci i medicina za razrjedjivanje krvi dio terapije za Coronu. Treba se pripazit.
Boldirano upozorenje za ljude koji uzimaju Anticoagulante da ne uzimaju NAC
https://www.healthline.com/nutrition/na ... TLE_HDR_12Side Effects
NAC is likely safe for adults when provided as a prescription medication.
However, high amounts may cause nausea, vomiting, diarrhea and constipation (47Trusted Source).
When inhaled, it can cause swelling in the mouth, runny nose, drowsiness and chest tightness.
People with bleeding disorders or taking blood thinning medications should not take NAC, as it may slow blood clotting (48Trusted Source).
NAC has an unpleasant smell that makes it hard to consume. If you choose to take it, consult with your doctor first.
- madner
-
palermo
#1525 Re: Iskustva sa koronavirusom
Imaš li problema sa stomakom, tačnije čirom na želucu ili dvanaestopalačnom. Meni se ti mirisi uvijek javljaju kada mi proradi čir.
A za coronu, ne znam....
splinter