Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
GAU8

#35051 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

https://www.klix.ba/biznis/m-rasvjeta-z ... /201111106

Nije nam dosta epidemija Korone, sad bi jos da fasujemo epidemiju sljepila i opeklina 3 stepena :evil: :evil: :evil: :evil:
laik1981

#35052 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

GAU8 wrote: 11/11/2020 20:55 https://www.klix.ba/biznis/m-rasvjeta-z ... /201111106

Nije nam dosta epidemija Korone, sad bi jos da fasujemo epidemiju sljepila i opeklina 3 stepena :evil: :evil: :evil: :evil:
Ima li ovo na baterije :lol: Nekoliko komada opojasati oko sebe i siguran si i u najkriticnije doba od 23-5.. Neko u komentarima na klixu kaze tad sismisi najvise lete i seru koronu :lol:
banjaluka078
Moderator

#35053 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

Svatovi u BiH veliki problem za Hrvatsku: "Vraćaju se ovamo zaraženi"

Zbog svadbi koje mladenci iz Metkovića (Hrvatska) organiziraju u svadbenim salonima s druge strane granice, u BiH, ovaj je grad postao novo žarište širenja koronavirusa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U posljednjih pet dana 69 osoba oboljelo je od COVID-a 19 pa je tako prema službenim statistikama broj zaraženih (aktivnih) slučajeva u Metkoviću 83.

Epidemiološka situacija na terenu još je lošija jer ima dosta slučajeva koji nisu evidentirani zato što nisu ni tražili liječničku pomoć. Uglavnom liječničku pomoć traže oni koji su baš toliko loše da se ne mogu liječiti u kućnim ljekarnama ili pak oni kojima treba pravdanje bolovanja za izostanak s posla.

Kako piše Slobodna Dalmacija, epidemiolozi idućih dana u Metkoviću očekuju povećanje broja oboljelih, uglavnom kontakata s jedne svadbe održane koncem oktobra.

Nikakva kontrola

"Organiziranje svadbi u Hercegovini veliki nam je epidemiološki problem. Riječ je o organiziranom okupljanju u drugoj državi na koje ne možemo utjecati. Prema našim informacijama, i u Hercegovini su ograničena okupljanja na svadbama, ali to se očito ne poštuje", ističe epidemiolog dr. Miljenko Ljubić.

Napominje i da je u Metkoviću povećan broj testiranja, što onda rezultira i većim brojem pozitivnih osoba.

Već se pisalo da su svadbe, koje se održavaju uz izigravanje preporuke Kriznog stožera i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, potencijalno velika žarišta širenja COVID-a 19, poglavito one koje se organiziraju u Hercegovini.

Nad tim svadbama niko nema nikakvu kontrolu.

U svadbenim salonima, umjesto trideset, okupi se deset puta više svatova kojima korona, uz dobru hranu i kapljicu, očito ne predstavlja nikakav problem, iako će za nekoliko dana, kad dobiju temperaturu, stajati u redovima za testiranje.

Epidemiološka struka je nemoćna pred ovim problemom, epidemiolozi jedino mogu evidentirati rapidan porast broja zaraženih i širenje epidemije za što nitko neće odgovarati, ni mladenci, a ni njihovi gosti koji se s takvih pirova vraćaju zaraženi i ugrožavaju druge ljude.

Kako spriječiti organiziranje svadbi po Hercegovini pitanje je na koje odgovor trebaju dati Stožer civilne zaštite i MUP. Naime, organiziranoj svadbenoj koloni ne bi trebalo dopustiti prelazak državne granice, mada se u pograničnom području i to može izigrati.

S obzirom na epidemiološku situaciju u Metkoviću, može li se ograničiti odlazak na svadbena slavlja u BiH - Slobodna Dalmacija pitala je Županijski stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije: "Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije nema ovlasti regulirati prelazak državne granice Republike Hrvatske bez obzira na razloge izlaska, odnosno ulaska hrvatskih državljana", odgovorili su kratko i jasno.
Nemoćni i u BiH

A nemoćni su i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje svadbeni saloni uveliko ignoriraju mjere, premda je u BiH propisano da se u zatvorenom prostoru može okupiti samo 25 ljudi. Kako se doznaje, na teren izlaze dva inspektora, civilne zaštite i ugostiteljstva, koji vikendima obilaze svadbene dvorane.

Međutim, ako napišu kaznu vlasniku dvorane od dvije hiljade maraka, oni je plate i nastavljaju po starome. Neki čak svadbene dvorane podijele pregradama pa kad dođe inspekcija, tvrde da imaju tri-četiri svadbe, a ne jednu.

Čini se ipak da će ovom problemu doskočiti federalna vlast koja uvodi policijski sat u BIH od 23 do 5 sati. Tako će svadbe morati završiti prije ponoći pa će možda to odvratiti mladence od organizacije svadbenih slavlja preko granice
red evil

#35054 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by red evil »

Kako će te vi dočekati policijski sat? Ja ću skromno, u krugu porodice. :mrgreen:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#35055 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mk ultra »

banjaluka078 wrote: 11/11/2020 21:04
Svatovi u BiH veliki problem za Hrvatsku: "Vraćaju se ovamo zaraženi"

Zbog svadbi koje mladenci iz Metkovića (Hrvatska) organiziraju u svadbenim salonima s druge strane granice, u BiH, ovaj je grad postao novo žarište širenja koronavirusa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U posljednjih pet dana 69 osoba oboljelo je od COVID-a 19 pa je tako prema službenim statistikama broj zaraženih (aktivnih) slučajeva u Metkoviću 83.

Epidemiološka situacija na terenu još je lošija jer ima dosta slučajeva koji nisu evidentirani zato što nisu ni tražili liječničku pomoć. Uglavnom liječničku pomoć traže oni koji su baš toliko loše da se ne mogu liječiti u kućnim ljekarnama ili pak oni kojima treba pravdanje bolovanja za izostanak s posla.

Kako piše Slobodna Dalmacija, epidemiolozi idućih dana u Metkoviću očekuju povećanje broja oboljelih, uglavnom kontakata s jedne svadbe održane koncem oktobra.

Nikakva kontrola

"Organiziranje svadbi u Hercegovini veliki nam je epidemiološki problem. Riječ je o organiziranom okupljanju u drugoj državi na koje ne možemo utjecati. Prema našim informacijama, i u Hercegovini su ograničena okupljanja na svadbama, ali to se očito ne poštuje", ističe epidemiolog dr. Miljenko Ljubić.

Napominje i da je u Metkoviću povećan broj testiranja, što onda rezultira i većim brojem pozitivnih osoba.

Već se pisalo da su svadbe, koje se održavaju uz izigravanje preporuke Kriznog stožera i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, potencijalno velika žarišta širenja COVID-a 19, poglavito one koje se organiziraju u Hercegovini.

Nad tim svadbama niko nema nikakvu kontrolu.

U svadbenim salonima, umjesto trideset, okupi se deset puta više svatova kojima korona, uz dobru hranu i kapljicu, očito ne predstavlja nikakav problem, iako će za nekoliko dana, kad dobiju temperaturu, stajati u redovima za testiranje.

Epidemiološka struka je nemoćna pred ovim problemom, epidemiolozi jedino mogu evidentirati rapidan porast broja zaraženih i širenje epidemije za što nitko neće odgovarati, ni mladenci, a ni njihovi gosti koji se s takvih pirova vraćaju zaraženi i ugrožavaju druge ljude.

Kako spriječiti organiziranje svadbi po Hercegovini pitanje je na koje odgovor trebaju dati Stožer civilne zaštite i MUP. Naime, organiziranoj svadbenoj koloni ne bi trebalo dopustiti prelazak državne granice, mada se u pograničnom području i to može izigrati.

S obzirom na epidemiološku situaciju u Metkoviću, može li se ograničiti odlazak na svadbena slavlja u BiH - Slobodna Dalmacija pitala je Županijski stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije: "Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije nema ovlasti regulirati prelazak državne granice Republike Hrvatske bez obzira na razloge izlaska, odnosno ulaska hrvatskih državljana", odgovorili su kratko i jasno.
Nemoćni i u BiH

A nemoćni su i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje svadbeni saloni uveliko ignoriraju mjere, premda je u BiH propisano da se u zatvorenom prostoru može okupiti samo 25 ljudi. Kako se doznaje, na teren izlaze dva inspektora, civilne zaštite i ugostiteljstva, koji vikendima obilaze svadbene dvorane.

Međutim, ako napišu kaznu vlasniku dvorane od dvije hiljade maraka, oni je plate i nastavljaju po starome. Neki čak svadbene dvorane podijele pregradama pa kad dođe inspekcija, tvrde da imaju tri-četiri svadbe, a ne jednu.

Čini se ipak da će ovom problemu doskočiti federalna vlast koja uvodi policijski sat u BIH od 23 do 5 sati. Tako će svadbe morati završiti prije ponoći pa će možda to odvratiti mladence od organizacije svadbenih slavlja preko granice
https://www.grude-online.info/u-zzh-nem ... skog-sata/

Ko ce im sta? Ha ja, fkt smo drzava zakurac
banjaluka078
Moderator

#35056 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

mk ultra wrote: 11/11/2020 21:20 https://www.grude-online.info/u-zzh-nem ... skog-sata/

Različiti kantoni. Ali ne bi me čudilo da i ovi prepišu.
daddy-kool

#35057 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

sumirprimus wrote: 11/11/2020 18:45
daddy-kool wrote: 11/11/2020 14:20 šumska 443/1158 38%
FBiH 1004/4312 23%
Brčko 93/166 56%

BiH 1540/5636 27%

umrlo 72

Pozitivnost posebno u federaciji je pala, iako meni nije jasno odakle 4300 testiranja.
KS + HNK + TK oko 2500 testova, gdje je bilo još 1800?
Vala iskreno u tuzli i tk ja ne znam da je bila ovolika cifra od pocetka. Onako odokativno guzva ispred hes.a na testiramju u zadnjih par dana i na ukc.u ne znam sta bih reko.
Cifre su nam katastrofa.

Gledam na worldometeru, BiH ima 1701 smrtni slučaj od korone sa današnjim danom, 520/milion. Nalazimo se na 11. mjestu u Evropi, za 5 dana ćemo preći Švedsku, a za 15 dana i Francusku i Italiju, ako nastavimo ovim tempom. Izuzimajući Belgiju koja ima najgori rezultat iz razloga koje ne bih sada, imamo predispozicije da budemo ubjedljivo najgori u Evropi po smrtnosti. Nama su prijeko potrebni oštri potezi da se ovaj trend prekine.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#35058 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

Nama je potrebno brojnije testiranje, masovnije, i sve bi drugacije bilo...
Nije normslno da uradis 4000 testova i imas 2000 pozitivnih...
daddy-kool

#35059 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Testiranje u većem obimu je potrebno ali ono neće prekinuti trend. Problem je što su zaraženi najviše infektivni 2 dana prije i 2-3 dana nakon pojave simptoma. U idealnom slučaju se oni mogu testirati i izolovati nakon što su već bili 4 dana infektivni i širili zarazu okolo. Ukratko, nama sada treba lockdown da se brojevi drastično smanje za što kraće vrijeme.
AmirBaa

#35060 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

daddy-kool wrote: 11/11/2020 23:16 Testiranje u većem obimu je potrebno ali ono neće prekinuti trend. Problem je što su zaraženi najviše infektivni 2 dana prije i 2-3 dana nakon pojave simptoma. U idealnom slučaju se oni mogu testirati i izolovati nakon što su već bili 4 dana infektivni i širili zarazu okolo. Ukratko, nama sada treba lockdown da se brojevi drastično smanje za što kraće vrijeme.
Kao sto se u Sloveniji drastično smanjio?
Ozimician

#35061 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ozimician »

Vezano za pad procenta pozitivnih (prema broju testiranih i problem testiranja:

Zbog nestašice testova najlakše je dobiti testiranje u Kantonu Sarajevo, a put je takav da čekaš najmanje 5 dana na testiranje. U ostalim kantonima testira se samo po preporuci infektologa (doslovno samo kad čovjek ''zaglavi bolnice''). Neki kantoni svo vrijeme imaju ograničeni broj testova (npr. USK i SBK 50 testova dnevno - za cijeli kanton). Tako da se se vrlo često dešava da čovjek u poodmakloj fazi upale pluća, nakon što se liječio u kućnim uslovima 2-3 sedmice, po preporuci infektologa - uradi test i on naravno bude negativan (nakon toliko vremena) - a pluća katastrofa!

Obzirom na nestašicu testova, date su upute da pacijenti koji imaju sve ostale kliničke znake COVID-a: simptomi, klinička slika, RTG / CT pluća, kontakti... - proglašavaju za COVID pozitivne pod šifrom U07.2 - nepotvrđena COVID-19 infekcija. To nešto nije izmišljeno kod nas, nego je službeni stav WHO. Tako da priče o ''krivičnim prijavama'' protiv ambulanti i HES-a - možete mačku o rep. Službena WHO objava, link u prilogu:

An emergency ICD-10 code of ‘U07.2 COVID-19, virus not identified’ is assigned to a clinical or epidemiological diagnosis of COVID-19 where laboratory confirmation is inconclusive or not available.
Both U07.1 and U07.2 may be used for mortality coding as cause of death. See the International guidelines for certification and classification (coding) of COVID-19 as cause of death following the link below.

https://www.who.int/classifications/icd/covid19/en/
Nivelacija

#35062 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

konektovan wrote: 11/11/2020 23:08 Nama je potrebno brojnije testiranje, masovnije, i sve bi drugacije bilo...
Nije normslno da uradis 4000 testova i imas 2000 pozitivnih...
Ne znam pratis li brojke ali danas u FBIH je testirano 4500 a pozitivno oko 1000..

Te brojke o kojima pises su proslost i desavale su se prije 10 - 15 dana.

Da li FBIH moze sama testirati 10 000 dnevno ?
Nije izvodivo.

Iako se tako cinilo da nije izvodivo ni 1000 na početku epidemije kada se testiralo 200 dnevno pa danas imas 20-30x veci broj testiranih pa mozda do proljeća dostignemo i 10-15 000 dnevno.

Ako ima uopste toliko stanovnistva :mrgreen:
Hendrix

#35063 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hendrix »

oldtajmer wrote: 11/11/2020 13:54 sto se tice korone trenutno imam veliki broj ljudi koji su pozitivni u siroj porodici,nekoliko prijatelja,poznanika itd,90% su to laksi simptomi,odredjeni broj je imao upalu pluca,medju njima ima i djece,starijih,srednjih godina,onih odlicnog zdravlja kao i tezih hronicnih bolesnika,pozitivne su bile ili su trenutno citave porodice,bilo je nekoliko smrtnih slucajeva starijih osoba koji su bili pozitivni

a sada da zanemarimo koronu,da li iko od vas pamti ovoliki broj ljudi oko sebe koji je ranijih godina imao upalu pluca,ja ne,tek bi sporadicno cuo da neko spomene nekoga da je ima,a vjerujem da vecina vas zna da ni upala pluca nije bezazlena jer moze da ostavi ostecenje na plucima,tako da zaista ne mozemo o koroni govoriti kao o necemu bezazlenom jer ja i pored toga sto svake godine imamo sezonsku gripu apsolutno ne pamtim ovoliki broj bolesnih ljudi
Ovo i ja govorim stalno ljudima koji pokusavaju da koronu svrstaju u obicnu gripu, ko je ba imao temperaturu od gripe ikada? Pa koliko sam ih prebolovao standardna sema umor, kasalj i nos zacepljen i idemo dalje. Onda ove masovne upale pluca, to se ignorise kao da je sasvim normalno da se dobije... pa sjecam se prije korone upala pluca je bila ono ''jebote kako si to dobio''... tip bolesti i nesto rezervisano za bas teske slucajeve.

Prosto je nevjerovatno ignorisanje ociglednih cinjenica da je ovo sve samo ne obicna gripa koju svi prodju bez problema. I protivljenje maskama i nazivanje istih brnjicama...to moze samo tipicni balkanski idiot koji i vezivanje pojasa ili nosenje sljema na gradilistu smatra glupostima i napadom na nivo muskosti. Ja sam radio na gradilistu u sred jebenog tunela, komadi stijene padaju sa stropa na dijelu gdje se busi... nas majmun hoda bez sljema okolo i kad mu spomenes to "Ajd ba sto si p***, nece ba nista bit". Prosto nevjerovatno.
madner

#35064 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by madner »

Mislim da je ozbiljnost situacije dosla do publike, prazno sve ovih dana. Tako da cemo vjerovatno ostati na ovom nivou par sedmica i onda mozemo ocelivati pad.
megaribi1

#35065 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by megaribi1 »

Hendrix wrote: 12/11/2020 00:35 Ovo i ja govorim stalno ljudima koji pokusavaju da koronu svrstaju u obicnu gripu, ko je ba imao temperaturu od gripe ikada? Pa koliko sam ih prebolovao standardna sema umor, kasalj i nos zacepljen i idemo dalje.
Kada će ljudi shvatiti da su prehlada i gripa dvije različite bolesti? Gripa je uvijek povezana sa povišenom temperaturom i to redovno naraste do skoro 39 (jednom sam imao 40) pa padne na 37,5 i tako se ciklus ponavlja tri do šest dana za redom. Bol u mišićima je prvi simptom, a kihanje, kašalj i pun nos uopšte nisu obavezni. Prehlada se osjeti u grlu, pa pun nos, kihanje i na kraju iskašljavanje, a ne pada ti ni na pamet da potražiš termometar. Prehladu sam tipično imao tri/četiri puta godišnje, a gripu jednom u pet godina (zanimljivo jednom sam je dobio jer se te godine nisam vakcinisao, prethodnih šest sezona jesam, ali narednih godina se nisam ponovo vakcinisao a i dalje je ritam ostao jednom u pet godina).

Covid-19 po simptomima, dok ne pređe u upalu pluća je sličan gripi, ali duže traje i izaziva ga druga vrsta virusa,
stakasa

#35066 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by stakasa »

red evil wrote: 11/11/2020 21:16 Kako će te vi dočekati policijski sat? Ja ću skromno, u krugu porodice. :mrgreen:
:D :thumbup:
stakasa

#35067 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by stakasa »

Hendrix wrote: 12/11/2020 00:35
oldtajmer wrote: 11/11/2020 13:54 sto se tice korone trenutno imam veliki broj ljudi koji su pozitivni u siroj porodici,nekoliko prijatelja,poznanika itd,90% su to laksi simptomi,odredjeni broj je imao upalu pluca,medju njima ima i djece,starijih,srednjih godina,onih odlicnog zdravlja kao i tezih hronicnih bolesnika,pozitivne su bile ili su trenutno citave porodice,bilo je nekoliko smrtnih slucajeva starijih osoba koji su bili pozitivni

a sada da zanemarimo koronu,da li iko od vas pamti ovoliki broj ljudi oko sebe koji je ranijih godina imao upalu pluca,ja ne,tek bi sporadicno cuo da neko spomene nekoga da je ima,a vjerujem da vecina vas zna da ni upala pluca nije bezazlena jer moze da ostavi ostecenje na plucima,tako da zaista ne mozemo o koroni govoriti kao o necemu bezazlenom jer ja i pored toga sto svake godine imamo sezonsku gripu apsolutno ne pamtim ovoliki broj bolesnih ljudi
Ovo i ja govorim stalno ljudima koji pokusavaju da koronu svrstaju u obicnu gripu, ko je ba imao temperaturu od gripe ikada? Pa koliko sam ih prebolovao standardna sema umor, kasalj i nos zacepljen i idemo dalje. Onda ove masovne upale pluca, to se ignorise kao da je sasvim normalno da se dobije... pa sjecam se prije korone upala pluca je bila ono ''jebote kako si to dobio''... tip bolesti i nesto rezervisano za bas teske slucajeve.

Prosto je nevjerovatno ignorisanje ociglednih cinjenica da je ovo sve samo ne obicna gripa koju svi prodju bez problema. I protivljenje maskama i nazivanje istih brnjicama...to moze samo tipicni balkanski idiot koji i vezivanje pojasa ili nosenje sljema na gradilistu smatra glupostima i napadom na nivo muskosti. Ja sam radio na gradilistu u sred jebenog tunela, komadi stijene padaju sa stropa na dijelu gdje se busi... nas majmun hoda bez sljema okolo i kad mu spomenes to "Ajd ba sto si p***, nece ba nista bit". Prosto nevjerovatno.
Ma kakva obicna gripa, corona je dva tri puta jaca, nikada me obicna gripa nije ovako slomila. Ono sto meni nije jasno je ovoliki broj slucajeva upale pluca na temi. Kad ih stignu pregledat i kad im doktori stignu konstatovat ovolike upale pluca, isto kao da s vrata ili preko telefona djele dijagnoze i sumamede
madner

#35068 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by madner »

Dupli
Last edited by madner on 12/11/2020 08:02, edited 1 time in total.
madner

#35069 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by madner »

Pa dobijes odmah uputnicu za slikanje pluca. Jest da je red uzasan, ali u roku 2-3 dana se vidi. Plus ako ides privatno vide odmah.

Sumamed i dobijes preko telefona.
Osim_13

#35070 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Osim_13 »

Ovi naši misle izgleda da je najbitnije testirati, ostalo će lako i samo. Naravno ne kažem da je to irelevantno, ali čudan odnos zdravstva prema pacijentima.
Kolinda

#35071 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Kolinda »

banjaluka078 wrote: 11/11/2020 21:24
mk ultra wrote: 11/11/2020 21:20 https://www.grude-online.info/u-zzh-nem ... skog-sata/

Različiti kantoni. Ali ne bi me čudilo da i ovi prepišu.
Obzirom ja je ŽZH proglasila stanje nesreće uzrokovane pandemijom COVID19 s datumom 27.08.20.po zakonu ima pravo sama odlučiti po pitanju ograničenja kretanja. Pojasnio i Goran Čerkez te kazao da nema ništa sporno u odluci. Naravno portali su objavili da ŽZH neće da poštuje odluku FBIH ali pojašnjenje Čerkeza rijetki....važno je zakuhati.
BadBoy

#35072 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

madner wrote: 12/11/2020 01:04 Mislim da je ozbiljnost situacije dosla do publike, prazno sve ovih dana. Tako da cemo vjerovatno ostati na ovom nivou par sedmica i onda mozemo ocelivati pad.
Mislim da se sada već velika većina stanovništva direktno "suočila" sa virusom pa odatle i malo veća ozbiljnost u ophođenju prema istom.
sumirprimus

#35073 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Ja ne znam gdje je sve prazno . U Tz a ima ovde jos mojih sugradjana ovo sto ja vidim po ulici firmama dosta svijeta se ponasa ko da nema korone. Hajde pijaca ulica omladina pa mi je i jasno. Ali nisu samo oni u pitanju. Vidim i najave svirki zabava . Kontam nece zivot stat ali su ljudi vecinom neodgovorni i ne zele da znaju dok njohove guzice licno ne stanu u red pred infektivnom klinikom. I takvih je nazalost masa. E Onda ide kuka i motika...
kakavdanakneiskustvu

#35074 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kakavdanakneiskustvu »

megaribi1 wrote: 12/11/2020 01:17
Hendrix wrote: 12/11/2020 00:35 Ovo i ja govorim stalno ljudima koji pokusavaju da koronu svrstaju u obicnu gripu, ko je ba imao temperaturu od gripe ikada? Pa koliko sam ih prebolovao standardna sema umor, kasalj i nos zacepljen i idemo dalje.
Kada će ljudi shvatiti da su prehlada i gripa dvije različite bolesti? Gripa je uvijek povezana sa povišenom temperaturom i to redovno naraste do skoro 39 (jednom sam imao 40) pa padne na 37,5 i tako se ciklus ponavlja tri do šest dana za redom. Bol u mišićima je prvi simptom, a kihanje, kašalj i pun nos uopšte nisu obavezni. Prehlada se osjeti u grlu, pa pun nos, kihanje i na kraju iskašljavanje, a ne pada ti ni na pamet da potražiš termometar. Prehladu sam tipično imao tri/četiri puta godišnje, a gripu jednom u pet godina (zanimljivo jednom sam je dobio jer se te godine nisam vakcinisao, prethodnih šest sezona jesam, ali narednih godina se nisam ponovo vakcinisao a i dalje je ritam ostao jednom u pet godina).

Covid-19 po simptomima, dok ne pređe u upalu pluća je sličan gripi, ali duže traje i izaziva ga druga vrsta virusa,
neki neće nikada
laik1981

#35075 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

BadBoy wrote: 12/11/2020 09:23
madner wrote: 12/11/2020 01:04 Mislim da je ozbiljnost situacije dosla do publike, prazno sve ovih dana. Tako da cemo vjerovatno ostati na ovom nivou par sedmica i onda mozemo ocelivati pad.
Mislim da se sada već velika većina stanovništva direktno "suočila" sa virusom pa odatle i malo veća ozbiljnost u ophođenju prema istom.
Mjere se postuju samo u vecim sredinama. U manjim sredinama se ne postuju ni 5%. U Sarajevu se postuju najvise jer ovdje policija i inspekcije nesto i rade. U manje sredine inspekcije i ne idu, a policajci se znaju sa svakim. Vidio si one skupove gdje se sve krsi i da ih policija regularno osigurava i dopusta. Vidio si i vjerske dogadjaje, svadbe sa stotinama zvanica. U Sarajevu ces tesko vidjeti nekoga bez maske. Sad koliko ih nosi prljave i poluraspale maske, to je drugi par cipela. I to vazi za obicni narod na ulicama i u prodavnicama, bankama i sl. Po vecim firmama zaposlenici ne nose maske osim u radu sa klijentima.
Locked