Nagorno Karabah

Post Reply
sumirprimus

#14026 Re: Nagorno Karabah

Post by sumirprimus »

Ucinak tb2....
- 119 AFVs (of which 90 T-72s)
- 132 artillery pieces
- 61 MRLs
- 15 SAM systems
- 9 radars/jammers
- 143 trucks
- Countless infantry
- Spotting targets...

A vizualno potvrdjeni gubici armenskih(ukupnih) snaga.

- 185 T-72s
- 90 armoured fighting vehicles
- 182 artillery pieces
- 73 multiple rocket launchers
- 26 SAMs (including 5x S-300 and 1x Tor)
- 14 radars/jammers
- 1 Su-25
- 4 UAVs
- 451 Vehicles

Some 40% of its prewar strength...

Zarobljeno od strane Azera

- 66 T-72s
- 44 armoured fighting vehicles
- 44 artillery pieces
- 52 ATGMs
- 220 trucks

Izvor oryx...

Strahota...
bingov buraz

#14027 Re: Nagorno Karabah

Post by bingov buraz »

neko_sa_strane wrote: 10/11/2020 16:27
bingov buraz wrote: 10/11/2020 15:39 Azeri će vjerovatno sad od Šuši i svog dijela Karabaha da naprave megalopolis :mrgreen: naseljavati raznim metodama nešto kao što su Srbi Vojvodinu naseljavali i promijenili etničku sliku.

To je legalno i to niko ne može zabraniti.

Ovamo od Karabaha prema Armeniji isto plus kasarne u svakom selu.

Ostaje Stepankert kao Srbima Vukovar,tu su ali ne smiju glave dignuti,imaš pravo na kulturnoumjetničko društvo,maternji jezik u školi uz državni i kapak.
Da nema Srba fakat bi vam bilo dosadno u vašim jadnim životima. Što nisi uzeo za primjer naseljavanje Albanaca na Kosovu pogotovo iz Albanije tokom Drugog Svjetskog rata kao i nakon njega? Jebote granica vam je na Dobrinji 4 a raspravljate šta bi Jermeni trebali dobiti.
Kamo sreće da mi je dosadno.

I šta sam slagao ili izmislio?
sumirprimus

#14028 Re: Nagorno Karabah

Post by sumirprimus »

Sansa da armeni samo vrate na potencijal od prije ovog rata je ravna nuli . Nema love...
Vise im ni teren nije prednost.
Dakle izgubljeno na duge staze i slijedi period otreznjenja...
detroit-mercy

#14029 Re: Nagorno Karabah

Post by detroit-mercy »

Milenkov buraz wrote: 10/11/2020 14:54
sumirprimus wrote: 10/11/2020 14:48
Milenkov buraz wrote: 10/11/2020 14:38

Turska je pokazala sebi ali i svijetu da je ozbiljan, vrlo ozbiljan igrač. Naravno ne kažem da su u ravni sa Amerima, Rusima i Izraelom ali mislim da imaju potencijala, što bi rekli znaju znanje, ne jebu zapadne licemjere tipa Francuska, rade svoj posao, korak po korak, gledaju svoj interes. Volio ne volio Tursku današnja Turska je miljama daleko od one nekadašnje anemične Turske opterečene nekim istorijskim greškama i potezima.
Nauk i od koga kupovat oruzje.(izrael turska) I sa kime u savez ici. Nato standard je Nato standard. Ni turci ovo ne bi bili da nisu u natou.
Slažem se ali isto tako nisu sjedili i čekali već su radili na sebi, konkretno na modernizaciji svoje vojske, proizvodnji naoružanja, usavršavanju tehnoogije, razvoju, istraživanju...nisu samo kao recimo HR što radi kupuje oružane sisteme to radi malte ne svaka banana država i to Tursku izdvaja od tih banan država u koje i mi spadamo jbg. :roll:
Mislim da ne bi trebali porediti Tursku I Hrvatsku ili bilo koju drugu banana drzavu. Kao prvo, sama velicina zemlje i ekonomije, broja stanovnika te vodi u pogresne usporedbe. Drugo, Turska je u NATO-u vec 50tak godina ako ne i vise i to kao clanica kojoj je NATO u toku hladnog rata namijenio da ima jaku vojsku. Tursku trebas stavljati u red drzava te velicine i onda praviti usporedbe.
emirolini

#14030 Re: Nagorno Karabah

Post by emirolini »

neko_sa_strane wrote: 10/11/2020 17:10
animus wrote: 10/11/2020 16:55
neko_sa_strane wrote: 10/11/2020 16:46

Ovo je već patologija. Kontrolišeš 25-26% teritorije svoje zemlje ali je bitno što su Jermeni izgubili Karabah. Ja čitavo vrijeme pišem da je navijanje za Azere u stvari frustracija zbog neuspjeha tokom rata u BiH.Tamo su muslimani pobijedili i zato je srce na mjestu a tebi s druge strane Dodik i Čović mogu blokirati provođenje zakona a Republika Srpska ima i pravo veta.
Boli tebe istina da je Bosna 100 %. Ako imaš novca u djepu pogledaj ciji je a možeš i pasoš pogledati da vidis ko ti ga je izdao. Mitomanija cista sreca vam je pa su vam se ameri umiješali pred kraj rata a ne rusi. Oni vole da puste da jedna strana skroz popusi a to ste vi bili na kraju rata.
Vrati se temi i pisi ako imaš šta pametno vezano za temu. Ako ne moderacija te treba poslati malo na hlađenje sto nebi bilo loše jer je bol izgleda neizmjerna.
Ima svoje granice ali mislio sam na administrativne granice. Ja znam da je stanje malo drugačije jer da jeste kao što ti pišeš ne bi bilo onoliko otvorenih tema na politici i onoliko zapaljivih komentara. Već sam napisao da ukazujem na licemjerje forumaša a vidim i da frustracija izbija na vidjelo. Poziva se moderacija baš kao što se pjeni na temi o američkim izborima u nadi da će budući predsjednik rješavati probleme i vući za uši one s kojima imaš problem. Neke se stvari jednostavno ne mijenjaju.
To au i Armeni govorili 30 godina pa bidi sta se desi za 40 dana.
Satrap_Darije

#14031 Re: Nagorno Karabah

Post by Satrap_Darije »

frngla wrote: 10/11/2020 17:08
neko_sa_strane wrote: 10/11/2020 17:03Kako uvijek izvrćete napisano to je čudo jedno. Niko nije napisao da je zabranjeno raspravljati. Napisao sam razlog navijanja za određenu stranu i previše je očito. Mene lično kurko zaboli i za Jermeniju i Azerbejdžan ali i za Tursku, Rusiju i Izrael. Što se mene tiče daleko im svima lijepa kuća bila.
Ma vala ove odmetnike/separatiste i treba nakantati. Svaka čast Azerima na hrabrosti i istrajnosti :thumbup:

Jeli se to odnosi i na kosovske Albance, ciparske Turke, Ujgure u Kini, pobunjenike u Siriji i Libiji itd...
detroit-mercy

#14032 Re: Nagorno Karabah

Post by detroit-mercy »

sumirprimus wrote: 10/11/2020 17:16 Sansa da armeni samo vrate na potencijal od prije ovog rata je ravna nuli . Nema love...
Armeni nemaju vise kapacitet ni za sta. Budimo realni, mala zemlja sjebane eknomije ciji trend gubitka stanovnista se nastavalja iz godine u godinu. Prvo ide sa cime ces ratovati a drugo ko ce ratovati.
Bezbrojne tirade ovdje o hrabrosti boraca i druge bla bla, ratove dobija tehnika i brojnost. Hrabrost na duze staze :skoljka:, posebno danas kada se ratovi vode drugim sredstvima je precijenjena.
Je li iko bio ludji od Japanaca u WWII, pa i Ameri naguzise tehnikom (snagom svoje eknoomije) i ljudstvom. I da ne nabrajam dalje.
detroit-mercy

#14033 Re: Nagorno Karabah

Post by detroit-mercy »

Satrap_Darije wrote: 10/11/2020 17:22
neko_sa_strane wrote: 10/11/2020 17:03Kako uvijek izvrćete napisano to je čudo jedno. Niko nije napisao da je zabranjeno raspravljati. Napisao sam razlog navijanja za određenu stranu i previše je očito. Mene lično kurko zaboli i za Jermeniju i Azerbejdžan ali i za Tursku, Rusiju i Izrael. Što se mene tiče daleko im svima lijepa kuća bila.
Ma vala ove odmetnike/separatiste i treba nakantati. Svaka čast Azerima na hrabrosti i istrajnosti :thumbup:

Jeli se to odnosi i na kosovske Albance, ciparske Turke, Ujgure u Kini, pobunjenike u Siriji i Libiji itd...
Da kao na Srbe u Bosni :mrgreen:
sumirprimus

#14034 Re: Nagorno Karabah

Post by sumirprimus »

Mislim da ce i gubici u ljudstvu biti uveliko na strani armena iako su azeri napadali na davno utvrdjene polozaje. To ce tek biti bolan momenat otreznjenja u armeniji ako ikad objave stvarne brojeve .
Iako su se druge price pricale. Stvarnost se pokazala u potpuno drugom svjetlu.
sumirprimus

#14035 Re: Nagorno Karabah

Post by sumirprimus »

detroit-mercy wrote: 10/11/2020 17:22
sumirprimus wrote: 10/11/2020 17:16 Sansa da armeni samo vrate na potencijal od prije ovog rata je ravna nuli . Nema love...
Armeni nemaju vise kapacitet ni za sta. Budimo realni, mala zemlja sjebane eknomije ciji trend gubitka stanovnista se nastavalja iz godine u godinu. Prvo ide sa cime ces ratovati a drugo ko ce ratovati.
Bezbrojne tirade ovdje o hrabrosti boraca i druge bla bla, ratove dobija tehnika i brojnost. Hrabrost na duze staze :skoljka:, posebno danas kada se ratovi vode drugim sredstvima je precijenjena.
Je li iko bio ludji od Japanaca u WWII, pa i Ameri naguzise tehnikom (snagom svoje eknoomije) i ljudstvom. I da ne nabrajam dalje.
Do toga su ih dovele laz, propaganda i mitomanija vodjena iskrivljenom slikom lazne doktrine novi rat novi teritorij. Zvuci Poznato?
Last edited by sumirprimus on 10/11/2020 17:26, edited 1 time in total.
Satrap_Darije

#14036 Re: Nagorno Karabah

Post by Satrap_Darije »

detroit-mercy wrote: 10/11/2020 17:23

A nas?

Nismo li mi bili odmetnici u Jugoslaviji.
Jebiga, možemo se mi hvaliti Olujom, ali također stoji činjenica da po ustavu nismo imali pravo Srbima ukinuti konstitutivnost pa ju je Franjo svejedno ukinuo.

Jesmo li se imali mi pravo odcjepiti od Jugoslavije i po čemu je naš separatizam bio prihvatljiv a ničiji drugi nije?
emirolini

#14037 Re: Nagorno Karabah

Post by emirolini »

Azeri definitivno nisu srljali a opet su ovo veoma brzo tijesili u svoju korist.
animus

#14038 Re: Nagorno Karabah

Post by animus »

Treba temu kljucat na slijedecih 5 godina. Nece tamo vise nista interesantno biti. Hajde da vidimo gdje ce slijedeci konflikt biti. Hoce li opet biti nema rata bez turaka. Nesto kuhaju u Etiopiji vidio sam juce. Vrijeme je da zauzmemo rovove. Ja jedino ne želim biti u ekipi s Kikijem jer on uvijek gubi. :lol:
muhafuca

#14039 Re: Nagorno Karabah

Post by muhafuca »

animus wrote: 10/11/2020 16:49
Lincoln-Burrows wrote: 10/11/2020 16:31
neko_sa_strane wrote: 10/11/2020 16:27 Jebote granica vam je na Dobrinji 4 a raspravljate šta bi Jermeni trebali dobiti.
Kad je lakše o tuđoj nevolji raspravljat :ginisovac:
Administrativna granica koja je u rangu prelqska iz kantona u kanton ili iz opcine u opcinu. Ako misliš da je drugacije bujrum stavi granicni prelaz. Da vidimo i to cudo.

Da ne idem dalje u OT drago mi je sto su ovo rijesili na ovaj nacin ali mi jedino osta neispunjena želja da im onaj Pazar jos uzmu pa da imaju put Fuzuli Šuši via Pazar.
ako se ne daj Boze opet zarati, pocetna tacka nece ovaj put biti na Drini ni na savi, nego na toj "administrativnoj" granici.
detroit-mercy

#14040 Re: Nagorno Karabah

Post by detroit-mercy »

Satrap_Darije wrote: 10/11/2020 17:26

A nas?

Jebiga, možemo se mi hvaliti Olujom, ali također stoji činjenica da po ustavu nismo imali pravo Srbima ukinuti konstitutivnost pa ju je Franjo svejedno ukinuo.

Jesmo li se imali mi pravo odcjepiti od Jugoslavije i po čemu je naš separatizam bio prihvatljiv a ničiji drugi nije?
Moze i vas, stani u red slobodno, mada vidim da si trol.
Jugslavija je bila federalan drzava koja se je urusila sama od sebe kao i SSSR, razlika izmedju Azerbejdzana i Juge, golemo bre :mrgreen:
Haj sad :run: ne trolaj.
Pryda

#14041 Re: Nagorno Karabah

Post by Pryda »

neko_sa_strane wrote: 10/11/2020 17:03 Kako uvijek izvrćete napisano to je čudo jedno. Niko nije napisao da je zabranjeno raspravljati. Napisao sam razlog navijanja za određenu stranu i previše je očito. Mene lično kurko zaboli i za Jermeniju i Azerbejdžan ali i za Tursku, Rusiju i Izrael. Što se mene tiče daleko im svima lijepa kuća bila.
A šta si ti neki dežurni prosvjetitelj na forumu? Objašnjivač razloga navijanja za neku stranu?

Tvoja namjera je ustvari vrlo očita - podsjetiti Bošnjake (ili ti muslimane kako nas voliš nazivati) da su tobože izgubili rat. I kako imaju neku granicu na Dobrinji, kako kontrolišu 25%.

Samo da me vidiš kako puknem s Dobrinje na Grbavicu kad je gužva u gradu preko te imaginarne granice. A kad idem preko Drine ili Save ili Une ili na Jadran (zamisli izlazak sa bilo kojeg dijela 100% teritorije) izvadim pasoš a na njemu piše Bosna i Hercegovina.. Pa uđem u mijenačnicu razmjenim BAM.

Tebe boli sto Bosne ima. I boli te sto nestaju zločinačke tvorevine pa si prepoznao ugroženost vlastite. :bih: :bih:
detroit-mercy

#14042 Re: Nagorno Karabah

Post by detroit-mercy »

sumirprimus wrote: 10/11/2020 17:26
detroit-mercy wrote: 10/11/2020 17:22
Do toga su ih dovele laz, propaganda i mitomanija vodjena iskrivljenom slikom lazne doktrine novi rat novi teritorij. Zvuci Poznato?
Ma mozes ti i guslat mitomaniju ako imas cime ali iz prazne ne puca, furat mitomaniju a vamo nema te ker za sta ujest :mrgreen:.
Dobar primjer mitomanije ti je i Izrael al jarane, vidi cime Izarael raspolaze :skoljka: .
Last edited by detroit-mercy on 10/11/2020 17:34, edited 1 time in total.
Porodice Foht

#14043 Re: Nagorno Karabah

Post by Porodice Foht »

animus wrote: 10/11/2020 17:26 Treba temu kljucat na slijedecih 5 godina. Nece tamo vise nista interesantno biti. Hajde da vidimo gdje ce slijedeci konflikt biti. Hoce li opet biti nema rata bez turaka. Nesto kuhaju u Etiopiji vidio sam juce. Vrijeme je da zauzmemo rovove. Ja jedino ne želim biti u ekipi s Kikijem jer on uvijek gubi. :lol:
Potajno se nadam ukrainskoj oluji na Donbas, pa da navijamo! :-) Krim bi vec bio mission impossible za koji bi Putin usao u rat i s Njemackom!
SanskiBiser

#14044 Re: Nagorno Karabah

Post by SanskiBiser »

Image

cekao sam da se nakupi glasova pa da stavim ponovo rezultate ankete sa Baku Bulevara, uglavnom su to glasovi Azera nesto ima i drugih...

3000 ljudi je glasalo u anketi rezultati su:

34% Smatra da je ovo potpuna pobjeda Baku

50% Smatra da je pobjeda ali nepotpuna.

16% Smatra da se ne moze uopste govoriti o nekoj pobjedi Baku.
-------------------

34% smatra da dolazak ruskih mirotvoraca nije nikakav problem za Azerbjedzan

66% smatra da je dolazak ruskih mirotvoraca samo u interesu Rusije.
sinuhe

#14045 Re: Nagorno Karabah

Post by sinuhe »

Potpuna pobjeda Azerbajdzana ali su i osigurali mir time sto nisu ponizili protivnika. Da su pregazili NK imali bi trajno ratno stanje na granici.
detroit-mercy

#14046 Re: Nagorno Karabah

Post by detroit-mercy »

sinuhe wrote: 10/11/2020 17:42 Potpuna pobjeda Azerbajdzana ali su i osigurali mir time sto nisu ponizili protivnika. Da su pregazili NK imali bi trajno ratno stanje na granici.
Nista nije trajno :mrgreen: i Njemacka je pregazena i ostala bez teritorija pa ima mir na granici :mrgreen:
atmel

#14047 Re: Nagorno Karabah

Post by atmel »

neko_sa_strane wrote: 10/11/2020 16:27
bingov buraz wrote: 10/11/2020 15:39 Azeri će vjerovatno sad od Šuši i svog dijela Karabaha da naprave megalopolis :mrgreen: naseljavati raznim metodama nešto kao što su Srbi Vojvodinu naseljavali i promijenili etničku sliku.

To je legalno i to niko ne može zabraniti.

Ovamo od Karabaha prema Armeniji isto plus kasarne u svakom selu.

Ostaje Stepankert kao Srbima Vukovar,tu su ali ne smiju glave dignuti,imaš pravo na kulturnoumjetničko društvo,maternji jezik u školi uz državni i kapak.
Da nema Srba fakat bi vam bilo dosadno u vašim jadnim životima. Što nisi uzeo za primjer naseljavanje Albanaca na Kosovu pogotovo iz Albanije tokom Drugog Svjetskog rata kao i nakon njega? Jebote granica vam je na Dobrinji 4 a raspravljate šta bi Jermeni trebali dobiti.
Tko si ti, da nama govoriš, da smo mi jadnici...zar ovo nije za bana...
Ne boj se ti za Dobrinju, pola miliona nas je u kotlini.
spreca

#14048 Re: Nagorno Karabah

Post by spreca »

Satrap_Darije wrote: 10/11/2020 17:26

A nas?

Jesmo se imali pravo odvojiti,dok po BiH zakonu ni tada ni sada se nemaju pravo dovojiti srbi,ni Hrvati a ni bosnjaci...ljubav do groba :lol:
A_A_AKCIJA

#14049 Re: Nagorno Karabah

Post by A_A_AKCIJA »

Nema šanse da se to vrati na staro.

Jako bitna tačka sporazuma je povlačenje Armenske vojske. Ovo nije primirje, ovo je kapitulacija, gdje Rusi dolaze da štite civile. Armeni jedino mogu krompir okopavati, a od ukopavanja nema ništa. Zato u nema Turaka, jer vojnu kontrolu preuzima Azerbajdžanska vojska jer je to njihova država.

NK postaje Azerbajdžan i pitanje je samo koju vrstu autonomije će civili Armeni dobiti. Nema više oružja vojske i zaleđenog sukoba.

Koridori su tu više kao pitanje sigurnosti i u slučaju koridora kroz Armeniju mogućnosti Azera da postavljaju uslove.
90minut

#14050 Re: Nagorno Karabah

Post by 90minut »

un1ted wrote: 10/11/2020 10:56
Challenger_ wrote: 10/11/2020 01:42 Dobro. Vidim ja koliko je sati. Drži se filmova, a kod mene ideš na ignore jer se ponašaš kao neinformisana maliciozna trolčina. Allahimanet.

_______
Yes, a ti si forumsku stručnjak koji analizira politiku i donosi zaključke na osnovu povrsnih medijskih navoda. Trolovi obojica.
Taj i taj medij suggested, još mi nije odgovorio šta je prijevod ovoga suggested? :kiss: :mrgreen:
Post Reply