Mogy87 wrote: ↑29/10/2020 12:48
Naslovnica wrote: ↑29/10/2020 12:45
Mogy87 wrote: ↑29/10/2020 12:15
Oprosti, ali kako znas da su slabi rezultati kad ni za jednu od vakcina podaci prikupljeni tokom trece faze klinickih ispitivanja nisu objavljeni?
Ono sto je objavljeno je da su tokom prve faze rezultati obecavajuci sto se efikasnosti tice. Jer nama ne treba magicni stapic vec samo nacin da izbjegnemo tesku klinicku sliku. To moze biti i lijek.
Na rjesavanju problema rade najveci svjetski umovi na nacin nevidjen do sada. Ja iskreno vjerujem da cemo mu dohakati.
Ako nisi citao Splinterov dokument koji je postavljao (prvi, ne ovaj koji je komparacija s gripom) procitaj. Neke ce ti stvari biti jasnije.
Na osnovu ovoga što si postala i na osnovu tvojih riječi.
Pazi, ovo nece biti najefikasnija vakcina na svijetu, to je sigurno zbog samih karakteristika bolesti. Mislim da je FDA stavila prag na 50%.
Ali kako i sama kažeš, vidjećemo šta će biti narednih mjeseci.
Ali mi ne moramo “istrijebiti” COVID. Dovoljno je imati oruzje koje ce ublaziti klinicku sliku.
Samo za zapisnik, 80% oboljelih već je u situaciji da ima blažu kliničku sliku i to bez ikakve vakcine.
Poenta je na onih 20%.
Nisam ja neko ko je stručnjak (isto kao što nisi ni ti), ali mislim da bi poenta trebala biti na pronalaženju tačnog razloga zašto neko pregura infekciju bez da zna da je ima, a zašto neko ko je, naočigled u top formi, krahira i umre.
Na tome se i radi, nakon početnih grešaka terapije su prilagođene i mnogi životi su spašeni.
Obzirom da je zvanična brojka trenutno 45 miliona registrovanih, (za pretpostaviti je da je taj broj višestruko veći), pokušavam da gajim neki optimizam da će nakon ovog trećeg vala epidemija da krene silaznom putanjom i da nećemo imati više ovakvih drastičnih porasta oboljelih.