Mostar u ratu
- dr_Evil
#1876 Re: Mostar u ratu
Sad si me zbunio, slabo se sjecam tog perioda, morat cu nekome na raport da mi isprica malo detaljnije taj dio prije vranice. 19.04 bio je napad kad je mup morao da se preseli jel tako, znaci da su poslije toga morale biti stvorene zone odgovornosti, inace prelazak nigdje ne bi imao smisla. Imas li kakvih info o tome
-
Emiremir33
-
Apoll0
#1882 Re: Mostar u ratu
Santiceva i oko hotela ero,i zeljeznicka uprava stara preko puta mislim..
- Pitar s Kariba
#1885 Re: Mostar u ratu
Možda je već bilo, puno ima stranica na temi ... Naletih slučajno surfajući po netu na par priloga HTV-a iz Mostara, između ostalih i ovaj:
S obzirom da ovdje kažu da su većina ovih momaka Bošnjaci (muslimani), a u tom nekom specijalnom diverzantskom odredu HVO-a, živo me zanima šta je sa njima bilo kasnije. Jesu li ostali u HVO-u ili prešli vamo, kako je sve to izgledalo kad se baš zapucalo? Koliko je uopće Bošnjaka ostalo u HVO?
S obzirom da ovdje kažu da su većina ovih momaka Bošnjaci (muslimani), a u tom nekom specijalnom diverzantskom odredu HVO-a, živo me zanima šta je sa njima bilo kasnije. Jesu li ostali u HVO-u ili prešli vamo, kako je sve to izgledalo kad se baš zapucalo? Koliko je uopće Bošnjaka ostalo u HVO?
- Pitar s Kariba
#1886 Re: Mostar u ratu
Evo ga još
-
Apoll0
#1887 Re: Mostar u ratu
Vecinom su kustosi ili se bave ozbiljnom muzikom

- Pitar s Kariba
#1888 Re: Mostar u ratu
Misliš promiču europske vrijednosti? 
-
Hemsworth30
#1890 Re: Mostar u ratu
Da ih nije bilo mnogo u fasistickim redovima ne bi imali takvu sudbinu. Zasto je Slovenci nisu imali, recimo? Ili Hrvati u Istri, Rijeci, na sjeveru? Nazalost, povampirili su se stari duhovi tokom 90-ih ponovo, ne shvatajuci da su topovsko djule pod reziserskom palicom Zagreba.
-
Loki2k9
-
iz zadnje klupe
#1896 Re: Mostar u ratu
Jedno malo osjetljivo pitanje, negdje sam procitao da su stanovnici Dreznice do polovine 18 vijeka bili katolici (ali katolici prije hrvacenja katolika), što mi onako geografski ima smisla ( ko klin su usjeceni u prostor naseljen naseljen iskljucivo katolicima)
Kako se moglo drugačije pokazuje primjer Drežnice, koja je bila u totalno nezavidnoj poziciji, goroj nego Dubravska visoravan, nešto kao Teočak u istočnoj Bosni.. Kada je stigao ultimatum HVO-a da predaju oružje, komandant bataljona Mujo Beglerović je skupio ljude i rekao da ako predaju oružje da se može desiti da ih pokupe u kazamate, dio pobiju dio u logore. I znamo šta se desilo. Dreznica je herojski odbila dvije velike ofenzive HVO i HV-a. Specifičnost Dreznice je u tome što su oni bili vezani brojnim kumstvima i prijateljstvom sa Hrvatima iz Rakitnog i Posušja, i većina starijih dreznjaka i danas govori ikavicom, ali su očigledno znali ko su i šta su.
Inace kad spomenu Teočak, oni su jedni od rijetkih Bosnjaka za koje su sigurno zna da imaju vlasko porijeklo, mozda su zato i bili drcniji od ostalih, koliko znam jedini koji su uspjeli da ,demografski potpuno okruzeni Srbima prije rata, teritorijalno se povezu sa ostatkom Federacije
-
tetka762
#1897 Re: Mostar u ratu
Oprosti a šta ako ne mislim na ova dva momka? Na ovoj fotki se nalazi pripadnik HV-a koji je došao sa svojim ljudima da pomogne u obrani Mostara. Nemaš ti blage vaze ali znaš bit bahat. Idi raspitaj se malo kod Mostaraca o Bjelovarcima što su došli i priključili se četvrtoj bojnoj i prestani glumit moralnu vertikalu i prozivat bez razloga. Registrirao sam se opet samo vama iz inata, vama bahatim pickama sto iskrivljujete istinu i omalovažavate ljude što su vam obranili grad. Da, obranili grad. Jer bez HV-a i Škutora iz zapadne Hercegovine Mostar bi pao za mjesec dana. To ti je istina samo tebe to boli.dogtag wrote: ↑21/09/2020 14:06Izvini ko ti na ovoj slici ovde "Čamac" i ko je iz Bjelovara? Ne provaljuj se bezveze, ako misliš na ova dva momka u prvom planu, onda si promašio i loptu i stadion!!! Kakav "Čamac" kakvi bakrači![]()
![]()
![]()
Nemaš ti blage veze
-
tetka762
#1898 Re: Mostar u ratu
Emire crni Emire, ti si mi ličio na normalnog u početku? Čemu bahatost ovakva? Pa evo ja ću ti reći. Da, i Bjelovarci i Karlovčani i Purgeri i Frankopani od Zulua i Dalmatinci iz četvrte i oni iz devete bojne HOS-a i oni Makatani iz 156, oni su ti haveru moj sarajevski obranili Mostar i Hercegovinu i da njih nije bilo sve bi to palo za par tjedana. To što ti ovi raznorazni pametnjakovići proturaju nema veze sa istinom. Nemoj bez veze prozivat ljude kojima bi trebao spimenik napravit.
-
tetka762
#1899 Re: Mostar u ratu
Evo hajde opet se javi pa ćemo jednog po jednog sa slike. Može? Ti se našao mene prozivat zbog laži i propagande? Koji si ti levat bahati. Vidim koliko znaš kad ljude koji su došli pomoći prozivaš i spuštaš. Veze nemaš o ovim vremenima ako ne znaš ‘ko ti je branio grad. Poklopi se ušima.dogtag wrote: ↑21/09/2020 17:55Tako je! Ovim likovima koji dolaze da šire neku njihovu istinu (čitaj propagandu) ne zavrijeđuju uopšte pridavati bilo kakvu pažnju na ovom forumu, pogotovo kad ih nokautiraš istinom i raskrinkaš ko su i šta su i koje su im namjere!
Samo radi ovoga sam se javio, rijetko se javljam, ali gnušam se na laži i propagandu koju šire ali ne može više pod kožu!![]()
-
tetka762
#1900 Re: Mostar u ratu
Ccc, vidi tebe opet čuj mostarskog bataljona? Eto jesu iz mostarskog su bataljona. Jarane kad su ovi momci branili grad mostarski bataljon nije postojao.Emiremir33 wrote: ↑21/09/2020 18:13Momci su iz Mostarskog bataljona ili....dogtag wrote: ↑21/09/2020 17:55Tako je! Ovim likovima koji dolaze da šire neku njihovu istinu (čitaj propagandu) ne zavrijeđuju uopšte pridavati bilo kakvu pažnju na ovom forumu, pogotovo kad ih nokautiraš istinom i raskrinkaš ko su i šta su i koje su im namjere!
Samo radi ovoga sam se javio, rijetko se javljam, ali gnušam se na laži i propagandu koju šire ali ne može više pod kožu!![]()