Oni su i rekli da je Nagorno azerska teritorija gdje ce sad okrenuti pricu da nije ne ide zar ne?
Nagorno Karabah
- Rothmans
-
emirolini
#13028 Re: Nagorno Karabah
Sto bi kiki rekao spoljno politicki odnosi su komplikovani.
Nije to sto neko "nece" ili "hoce". Pitanje je pravno uporiste takve odluke, nisu vise 90te pa da se to moze tek tako uraditi, postoje posljedice. Nece niko da rizikuje to samo da bi Armenima sacuvao teritoriju koju su okupirali u drugoj drzavi. A i nije im u interesu jer ce se Armenija jednostavno morati okrenuti Evropi i zapadu jer su pored oruzja, vojske izgubili i ogroman novac i morat ce se ponovo zaduziti. Naravno ima dijaspora, ali ne govorimo o milionima vec o milijardama.
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
-
zlajaBHF
#13030 Re: Nagorno Karabah
Mi samo mozemo nagadjati, ne znamo zasto nisu uradili nista.emirolini wrote: ↑07/11/2020 23:14Sto bi kiki rekao spoljno politicki odnosi su komplikovani.
Nije to sto neko "nece" ili "hoce". Pitanje je pravno uporiste takve odluke, nisu vise 90te pa da se to moze tek tako uraditi, postoje posljedice. Nece niko da rizikuje to samo da bi Armenima sacuvao teritoriju koju su okupirali u drugoj drzavi. A i nije im u interesu jer ce se Armenija jednostavno morati okrenuti Evropi i zapadu jer su pored oruzja, vojske izgubili i ogroman novac i morat ce se ponovo zaduziti. Naravno ima dijaspora, ali ne govorimo o milionima vec o milijardama.
Ali, mislim da se moze reci da Rusiji nije bilo u interesu da se slucaj NK rijesi. Odovarala im je situacija *Status quo*.
Zato nisam misljenja da im je bila zelja da dodje do rata i ovakve pobjede Azera. Bilo kako bilo, svi na Rusiju gledaju kao na najveceg saveznika Armenije, pa je i sa tog aspekta losa reklama za Rusiju ovakav poraz Armena.
Osim toga, Azeri nisu samo pobjedili. Oni su pobjedili uz punu i otvorenu podrsku Turske, sto ce znaciti da ce u buducnosti uticaj Turske biti ogroman. Azeri su najveci Turski saveznik. Okreni, obrni to ce smanjiti uticaj Rusije u tom dijelu.
- Rothmans
#13031 Re: Nagorno Karabah
Samo se ti keslaj... na smrt ih je strah da ih u kakvoj medjusobnoj carci ,turci ne razbucaju i razotkriju za tigra od papira, sto i jesu. Koja bi to sljazga bila, uff... zato,bolje ne stajat brkajlijama na put i odrzavat privid sile ,nego da strada ponos
-
saimidin
#13032 Re: Nagorno Karabah
Sto bi rekli, kad ti jedan kaze pjan si, mozda I nisi, al kad ti dvojica kazu, valjaj seMason74 wrote: ↑07/11/2020 23:02 Češka novinarka Marketa Kutilova u svom „twitteru“ izvještava da „Jermenci gube Karabah“. Prema njenim riječima, "azerbejdžansko-turske snage" već kontroliraju grad Šušu, a u Khankendiju vlada panika, u toku je evakuacija stanovnika, novinara i svih koji još uvijek ostaju tamo. "Desetine projektila Grad ispaljenih sa udaljenosti od samo 20 km padaju na Stepanakert", napisala je.
Ako su francuz I cehinja nezavisni izvori, susha je ako ne potpuno, onda bar dijelom pod AZ kontrolom, a I onaj gonzo, je peh ovako je isto bilo za hadrut, ujutro ce biti jasnije
Ps
jel ikom sumnjivo da bi sa strane gonzo I ovi anna news mogli raditi za AZ, jer da se ovako snimaju prve linije, pozicije I ...
Sta reci, koju posluku porati
- Challenger_
#13033 Re: Nagorno Karabah
Sve je tako Rothmans. Samo rokaj.
- jednonogi_Jack
#13034 Re: Nagorno Karabah
Turci ne mogu primirisati Rujama. Ne treba pretjerivati.Rothmans wrote: ↑07/11/2020 23:32Samo se ti keslaj... na smrt ih je strah da ih u kakvoj medjusobnoj carci ,turci ne razbucaju i razotkriju za tigra od papira, sto i jesu. Koja bi to sljazga bila, uff... zato,bolje ne stajat brkajlijama na put i odrzavat privid sile ,nego da strada ponos
-
emirolini
#13035 Re: Nagorno Karabah
Ma ne mogu se porediti babe i zabe. Rusija je broj 2 u svijetu i Turska im nije ni blizu (vojno a i ostalo - ali nije tema). Besmisleno je govoriti da se Rusi boje Turske.
- Rothmans
#13036 Re: Nagorno Karabah
Vidis , fazon je da si turci mogu dozvoliti sljazgu od rusa ,jer ovi ionako vaze za jace ,jel , al zato rusi od turaka bas i ne.jednonogi_Jack wrote: ↑07/11/2020 23:46Turci ne mogu primirisati Rujama. Ne treba pretjerivati.
-
Mason74
#13037 Re: Nagorno Karabah
Azeri nista ne objavljuju i rekli su da nece, i ako je grad oslobodjen oni ce to tek zvanicno objaviti 09.11.saimidin wrote: ↑07/11/2020 23:37Sto bi rekli, kad ti jedan kaze pjan si, mozda I nisi, al kad ti dvojica kazu, valjaj seMason74 wrote: ↑07/11/2020 23:02 Češka novinarka Marketa Kutilova u svom „twitteru“ izvještava da „Jermenci gube Karabah“. Prema njenim riječima, "azerbejdžansko-turske snage" već kontroliraju grad Šušu, a u Khankendiju vlada panika, u toku je evakuacija stanovnika, novinara i svih koji još uvijek ostaju tamo. "Desetine projektila Grad ispaljenih sa udaljenosti od samo 20 km padaju na Stepanakert", napisala je.![]()
Ako su francuz I cehinja nezavisni izvori, susha je ako ne potpuno, onda bar dijelom pod AZ kontrolom, a I onaj gonzo, je peh ovako je isto bilo za hadrut, ujutro ce biti jasnije
Ps
jel ikom sumnjivo da bi sa strane gonzo I ovi anna news mogli raditi za AZ, jer da se ovako snimaju prve linije, pozicije I ...![]()
Sta reci, koju posluku porati![]()
Medjutim meni vise interes pobudi gonzo koji se javi iz neke pomrcine - navodno u Stepenekerteu, dakle nije u Susi sto li? I ANNA slabo sta objavljuje posljednjih sati, ocito se nesto desava.
A Rusi su jasno rekli da se nece mjesati sve dok Azeri ne ugroze teritorij Armenije, oni to postuju i ne vidim razlog za neku akciju Rusa, sto ne znaci da Armenima nisu pomogli u oruzju.
Otom - potom jedno je sigurno Azeri iskoristise to Rusko hocu-necu i lagano oslobadjaju svoj teritorij, tako da su sve isplanirali do sitnice.
- Nespin
-
detroit-mercy
- Rothmans
#13040 Re: Nagorno Karabah
Sta je babi milo, to joj se i snilo
-
detroit-mercy
#13041 Re: Nagorno Karabah
E moj sinko, uletise u Ukrajinu niko im nije smio pisnut. Turska je jos jedno 10 stepenica iza Rusije po pitanju vojne moci.
- Challenger_
#13042 Re: Nagorno Karabah
Saglasan manje-više sa svim napisanim, s tim što bih dodao da ova priča neće biti završena u ovom kadru, već u širem, u kojem Turska (Izrael i "nn" faktori) ulazi u postsovjetsku zonu i pali red alarm na sjevernoj adresi.Nespin wrote: ↑08/11/2020 00:00 Velike države i vode takozvane proksi ratove, jer im se direktni rat apsolutno ne isplati. Ko je čitao Orvelovu 1984-tu, sjeća se da se na periferiji imperija vode neprekidni ratovi... Međutim, ovdje ne mislim da je apsolutno u pitanju proksi rat, ovdje je u pitanju preklapanje interesa Turske, Rusije, pa i drugih sila, vjerovatno i nekih zapadnih za koje ne bismo vjerovali (Evropa stara kurva)... Također, ovo je brutalno kažnjavanje Armenije od strane Rusije zbog revolucije, zbog anti-ruske politike, zbog zajedničkih vježbi sa NATO savezom itd. itd. itd. Turska ima druge interese, energetske itd., Azeri valjda imaju očite motive... Izrael hem mlati pare, hem pokušava izolovati Iran na sjeveru i po mogućnosti galvanizovati Azere u Iranu za neku vrstu bunta protiv Irana... Rusija i Turska su takmaci i partneri u isto vrijeme.
I još jedna stvar. Ubijeđen sam da je Putin bio na strani Erdogana za vrijeme pokušaja vojnog puča. Jer da je to uspjelo u Turskoj, možda bi jednog dana bilo moguće i u Rusiji. Putin je jednostavno alergičan na tzv. revolucije, naročito one u susjedstvu.
Tako da, na izvjestan način, Turska je trenutno bliža Rusiji nego nekim kvazi saveznicama iz NATO saveza, najočitiji primjer je Francuska npr. Mislim da to ne treba posebno elaborirati.
Kako god, za svoju sudbinu Armeni mogu kriviti najviše sami sebe. O historijskim razlozima njihovog iredentizma ću napisati poseban post, kad mi se bude dalo. Fascinantan, drevni narod, nema ko ih nije gazio, ali su opstali i održali se. Ali često su teško plaćali pogrešne odluke svojih vođa. A u okruženju u kojem se nalaze već hiljadama godina, okruženi najvećim svjetskim imperijama, takve grške se skupo plaćaju.
Ovaj rat im nije trebao. Kao nažalost naše komšije Srbi, ni Armeni ne shvataju da najveće bogatsvo nisu teritorije, najveće bogatsvo su ljudi.
Ponavljam što sam napisao prvi dan: Turska se precjenila i to će na kraju priče biti vidljivo i svakom jasno. Tek tada će se svoditi trajni račun između Bakua i Jerevana.
-
90minut
#13043 Re: Nagorno Karabah
Pa jeboga ti napiši pogriješio sam pogrešno sam procjenio situaciju ljudski je griješiti ovako kad se vadiš samo navodiš ljude da te provociraju.
Bolan Nagorno Karabah je pičkin dim za osmanlije mogu oni glumiti silu u 5 puta opasnijoj situaciji od ovog pičkinog dima.
Jedni Rusi kažu da su turci postali svjetska sila i da je prošlo vrijeme gdje se pita Rusija i Amerika i tebi opet nije dovoljno.
Reci pogriješio samu ovoj situaciji precjenio sam svoje mogucnosti da raspoznam situaciju i vozdra postovace te ljudi više od bježanja citanja i javljanja nakon što te krenu prozivati za ono što si pisao.
Bolan Nagorno Karabah je pičkin dim za osmanlije mogu oni glumiti silu u 5 puta opasnijoj situaciji od ovog pičkinog dima.
Jedni Rusi kažu da su turci postali svjetska sila i da je prošlo vrijeme gdje se pita Rusija i Amerika i tebi opet nije dovoljno.
Reci pogriješio samu ovoj situaciji precjenio sam svoje mogucnosti da raspoznam situaciju i vozdra postovace te ljudi više od bježanja citanja i javljanja nakon što te krenu prozivati za ono što si pisao.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#13044 Re: Nagorno Karabah
Ništa od toga. Turska se lagano distancira od NATO-a jer vidi da od njih nema fajde, a amerima se ni najmanje ne smije vjerovati. Što se EU tiće još prije 2 godine brko je rekao EU više nije cilje nego potencijalni partner. Ne želi se brko kačiti s Putinom ali ne žželi ni kičmu poviti. Više vjeruje Putinu nego ikome iz NATOa.Challenger_ wrote: ↑08/11/2020 00:24Saglasan manje-više sa svim napisanim, s tim što bih dodao da ova priča neće biti završena u ovom kadru, već u širem, u kojem Turska (Izrael i "nn" faktori) ulazi u postsovjetsku zonu i pali red alarm na sjevernoj adresi.Nespin wrote: ↑08/11/2020 00:00 Velike države i vode takozvane proksi ratove, jer im se direktni rat apsolutno ne isplati. Ko je čitao Orvelovu 1984-tu, sjeća se da se na periferiji imperija vode neprekidni ratovi... Međutim, ovdje ne mislim da je apsolutno u pitanju proksi rat, ovdje je u pitanju preklapanje interesa Turske, Rusije, pa i drugih sila, vjerovatno i nekih zapadnih za koje ne bismo vjerovali (Evropa stara kurva)... Također, ovo je brutalno kažnjavanje Armenije od strane Rusije zbog revolucije, zbog anti-ruske politike, zbog zajedničkih vježbi sa NATO savezom itd. itd. itd. Turska ima druge interese, energetske itd., Azeri valjda imaju očite motive... Izrael hem mlati pare, hem pokušava izolovati Iran na sjeveru i po mogućnosti galvanizovati Azere u Iranu za neku vrstu bunta protiv Irana... Rusija i Turska su takmaci i partneri u isto vrijeme.
I još jedna stvar. Ubijeđen sam da je Putin bio na strani Erdogana za vrijeme pokušaja vojnog puča. Jer da je to uspjelo u Turskoj, možda bi jednog dana bilo moguće i u Rusiji. Putin je jednostavno alergičan na tzv. revolucije, naročito one u susjedstvu.
Tako da, na izvjestan način, Turska je trenutno bliža Rusiji nego nekim kvazi saveznicama iz NATO saveza, najočitiji primjer je Francuska npr. Mislim da to ne treba posebno elaborirati.
Kako god, za svoju sudbinu Armeni mogu kriviti najviše sami sebe. O historijskim razlozima njihovog iredentizma ću napisati poseban post, kad mi se bude dalo. Fascinantan, drevni narod, nema ko ih nije gazio, ali su opstali i održali se. Ali često su teško plaćali pogrešne odluke svojih vođa. A u okruženju u kojem se nalaze već hiljadama godina, okruženi najvećim svjetskim imperijama, takve grške se skupo plaćaju.
Ovaj rat im nije trebao. Kao nažalost naše komšije Srbi, ni Armeni ne shvataju da najveće bogatsvo nisu teritorije, najveće bogatsvo su ljudi.
Ponavljam što sam napisao prvi dan: Turska se precjenila i to će na kraju priče biti vidljivo i svakom jasno. Tek tada će se svoditi trajni račun između Bakua i Jerevana.
- Challenger_
#13045 Re: Nagorno Karabah
Možda se distancirala od NATO, ali nije od finansijskih centara planete u oba Sitija. Ovo što radi na Kavkazu je sve samo ne "približavanje" Rusiji.arman1 wrote: ↑08/11/2020 00:34Ništa od toga. Turska se lagano distancira od NATO-a jer vidi da od njih nema fajde, a amerima se ni najmanje ne smije vjerovati. Što se EU tiće još prije 2 godine brko je rekao EU više nije cilje nego potencijalni partner. Ne želi se brko kačiti s Putinom ali ne žželi ni kičmu poviti. Više vjeruje Putinu nego ikome iz NATOa.
Uostalom, živi bili pa vidjeli.
Nemoj da sutra bude "kako to?".
Pa tako to.
-
90minut
#13046 Re: Nagorno Karabah
Pa i ne približava se Rusiji ako pratiš onda znaš da je njihov odnos toplo hladno, al' nikad ratna retorika jer znaju oba tabora šta im donose razmirice.
Znas li uopšte koliko rusa ljetuje u Turskoj?
Znas li uopšte koliko rusa ljetuje u Turskoj?
- Challenger_
#13047 Re: Nagorno Karabah
Nabij te cifre na *urac.
- Challenger_
#13048 Re: Nagorno Karabah
Prvo, ako mi želiš nešto napisati, kvotaj me, sasvim slučajno vidim šta pišeš i pretpostavljam da se meni (?) obraćaš.90minut wrote: ↑08/11/2020 00:31 Pa jeboga ti napiši pogriješio sam pogrešno sam procjenio situaciju ljudski je griješiti ovako kad se vadiš samo navodiš ljude da te provociraju.
Ne, NIŠTA nisam pogriješio, a anticipacije se procjenjuju kada se SVE ZAVRŠI, kada se podvuče crta, kada se ispiše epilog, a ovo (između Ankare i Moskve) tek počinje.
-
90minut
#13049 Re: Nagorno Karabah
Pa jeboga ti pisali ste i ti i kiki i još par njih kako oni uopšte nece doci do Sushe i da ce biti završeno pisali ste da je vec podvucena crta ustvari ili nije ni ovo istina?
Evo ljudi sedmicu udaljeni od kompletnog ciscenja prostora.
Sta ce ba poceti rusi pustili niz vodu separatiste šta ima završiti i poceti?
RUSI su ti koji su dali Azerima ovu zemlju dakle historijski i Putin to nije htio mijenjati, a što se tice konkretno armenske teritorije tu imaju dogovor i azeri ne planiraju uopste napadati tako da o cemu pricamo?
Evo ljudi sedmicu udaljeni od kompletnog ciscenja prostora.
Sta ce ba poceti rusi pustili niz vodu separatiste šta ima završiti i poceti?
RUSI su ti koji su dali Azerima ovu zemlju dakle historijski i Putin to nije htio mijenjati, a što se tice konkretno armenske teritorije tu imaju dogovor i azeri ne planiraju uopste napadati tako da o cemu pricamo?
Last edited by 90minut on 08/11/2020 00:52, edited 1 time in total.
- Challenger_