Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
malocvijece

#34051 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malocvijece »

Naslovnica wrote: 05/11/2020 15:47
Olaf1 wrote: 05/11/2020 15:23 Poznanica, 25 godina, pušač, mjesec dana se liječila od COVID-a, rekli joj još bar pola godine će osjećati posljedice. Ne može rečenicu sastaviti, ko riba na suhom.
Obostrana upala pluća, teški oblik bolesti.
MYTH BUSTED!
NOSI MASKU, DRŽI DISTANCU, PERI RUKE. To je što možemo uraditi, ostalo je šuplja.
Sve sam to radio i džaba.
Nisu svi ljudi oko tebe to radili. Nažalost.
Sociolog

#34052 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sociolog »

Evo na Tvsa u emisiji Sarajevska Spica, s ovom ministricom turizma Dilberovic, i spomenu ona da ce biti Bjelasnica FREE za Novu godinu, i da privuku turiste iz regije..

Slusam i ne mogu vjerovati :shock: :roll: :-)
Nivelacija

#34053 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

Ide reportaža iz Mostara i ducani se svi zatvaraju, stanje gore nego u Njemačkoj sa lockdown, nigdje zive duše nema, danima nema pazara uopste :run:
banjaluka078
Moderator

#34054 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

Nivelacija wrote: 05/11/2020 17:59 Ide reportaža iz Mostara i ducani se svi zatvaraju, stanje gore nego u Njemačkoj sa lockdown, nigdje zive duše nema, danima nema pazara uopste :run:

Ja sam kroz Mostar naišla početkom septembra, dok je još trajala kakva-takva sezona i više od pola radnji i restorana u starom dijelu su bili zatvoreni.
aldinjo

#34055 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by aldinjo »

mk ultra wrote: 05/11/2020 16:42
aldinjo wrote: 05/11/2020 16:27
avenija wrote: 05/11/2020 13:37 Covjece samo u oktobru pola milijarde KM manja potrosnja u FBIH. :run:
Neka opet sve zatvore! Pogotovo granice preko ljeta za turiste.
Danas u SCC poslom oko 11:30-12h
Inace je u ta doba špica
Danas 0 bodova
Eto kad je u citavoj Vatri dva stola zauzeta
Gore na prehrani svaki peti sto zauzet, stolovi nisu odmicani ni dirani samo nema nikoga
Raje ima pa od 20-30% od onoga sto inace bude

Nikakve mu mjere ne trebaju i ovako ce sam zatvoriti...
Pa konstantno zastrašivanje ljudi od strane medija i osoba od funkcija je dovelo do toga. Također mjere koje su dovele do zaključavanja mnogih poslovnih subjekata od marta do maja mjeseca ove godine, kao i konstantne prijetnje ljudima novim mjerama dovelo je do ovoga trenutnog stanja. Koliko ih ne interesuje ekonomija i narod politički uhljebi su pokazali kada su krajem ljeta otvorili državne granice za turiste, umjesto početkom ljeta. Za mene je veliko pitanje koliko će ljudi šutjeti na ovo maltretiranje od strane političara? Dok po evropskim zemljama ljudi organizuju demonstracije, u Sarajevu i drugim gradovima je sve tiho.
aldinjo

#34056 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by aldinjo »

Nivelacija wrote: 05/11/2020 17:59 Ide reportaža iz Mostara i ducani se svi zatvaraju, stanje gore nego u Njemačkoj sa lockdown, nigdje zive duše nema, danima nema pazara uopste :run:
Imaš li ti kakvo rješenje ili samo daješ dijagnoze kao većina vas ovdje?
Nivelacija

#34057 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

aldinjo wrote: 05/11/2020 18:06
Gotovo je sada, sve ce propasti nazalost.
Pametno su ovo kriminalne vlasti uradili na celu sa kriznim stabovima.

Nisu zabranili rad i nema nikakve odgovornosti a sve su ucinili uz pomoć medija i psihoze da stanje bude gore nego u drzavama EU koje imaju lockdown i pomoci ce sanirati stetu kome je rad zabranjen.

Kod nas je tezi lockdown ali ga nema na papiru i drzava nece snositi nikakvu odgovornost niti pomoci ikome.

Ekonomska katastrofa.
Nivelacija

#34058 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

banjaluka078 wrote: 05/11/2020 18:02

Ja sam kroz Mostar naišla početkom septembra, dok je još trajala kakva-takva sezona i više od pola radnji i restorana u starom dijelu su bili zatvoreni.
Ako naletima na link postaviti cu mora biti upload sigurno na YouTube danas svi to rade.

Zena ugledna skoro kroz suze, racune moramo platiti a nema pazara danima zatvaramo sve.
aldinjo

#34059 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by aldinjo »

Nivelacija wrote: 05/11/2020 18:14
aldinjo wrote: 05/11/2020 18:06
Gotovo je sada, sve ce propasti nazalost.
Pametno su ovo kriminalne vlasti uradili na celu sa kriznim stabovima.

Nisu zabranili rad i nema nikakve odgovornosti a sve su ucinili uz pomoć medija i psihoze da stanje bude gore nego u drzavama EU koje imaju lockdown i pomoci ce sanirati stetu kome je rad zabranjen.

Kod nas je tezi lockdown ali ga nema na papiru i drzava nece snositi nikakvu odgovornost niti pomoci ikome.

Ekonomska katastrofa.
Kako nisu zabranili od marta do maja? Dovoljno je bilo dva mjeseca uz konstantne prijetnje u ovih osam mjeseci.
I opet pitanje, imate li rješenje ili samo dijagnoze i kuknjavu? :-)
banjaluka078
Moderator

#34060 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

Nivelacija wrote: 05/11/2020 18:16
Ako naletima na link postaviti cu mora biti upload sigurno na YouTube danas svi to rade.

Zena ugledna skoro kroz suze, racune moramo platiti a nema pazara danima zatvaramo sve.
Ja sam neke suvenire kupovala. Gospođa nam je rekla da bi zatvorila da ima radnika kojeg mora plaćati, nego je njena radnja, pa sjedila kući ili tu, ista stvar, bar promijeni okruženje. Kafu smo pili u praznom lokalu kojem se inače nije moglo prići. Pretužno.

Edit: slike te posjete, u po' dana, nigdje nikog http://fotkanje.blogspot.com/2020/09/mostar.html?m=0
Last edited by banjaluka078 on 05/11/2020 18:25, edited 1 time in total.
palermo

#34061 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

Glede ekonomsk katastrofe, samo da citiram Ivana Đikića
Hrvatska će preživjeti. Jedini tko neće preživjeti će biti naši umrli, gospodarstvo neće umrijeti. Moramo se sada probuditi i ne igrati se malim brojevima, moramo gledati globalne brojeve
samo zamijeniti Hrvatska sa BiH. Zar je teško shvatiti da je najvažniji uslov oporavka to da si živ.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#34062 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

palermo wrote: 05/11/2020 18:25 Glede ekonomsk katastrofe, samo da citiram Ivana Đikića
Hrvatska će preživjeti. Jedini tko neće preživjeti će biti naši umrli, gospodarstvo neće umrijeti. Moramo se sada probuditi i ne igrati se malim brojevima, moramo gledati globalne brojeve
samo zamijeniti Hrvatska sa BiH. Zar je teško shvatiti da je najvažniji uslov oporavka to da si živ.
Da, slazem se, ali ne mozes porediti nas i Hrvatsku, koja je vec milijarde dobila od EU, i dobiće ih još, a mi nismo još ta liga...nazalost.
Zeleni12

#34063 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zeleni12 »

Prosao i 5-i dan u mjesecu, a ovi iz UIO se ne oglasavaju o prihodima za prosli mjesec, iako vec imaju sve podatke. Vjerovatno je manjak prihoda 80-120 mil. KM u odnosu na oktobar 2019.
banjaluka078
Moderator

#34064 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

BL ugostitelji šalju klopu ekipama u Kovid ambulantama.
Banjalučki ugostitelji, predvođeni strukovnim udruženjem HoReCa, danas su počeli sa dostavom besplatnih obroka, za sve tri smjene medicinara Doma zdravlja u Covid ambulantama.

Ideja je potekla od predsjednika udruženja poslodavaca u turizmu i ugostiteljstvu HoReCa RS Dalibora Šajića, uz koordinaciju sa Goranom Kurtinovićem, članom UO i menadžmentom Doma zdravlja, uz veliku pomoć Borisa Tomića iz “Cegera”, čiji dostavljači vrše besplatnu dostavu svih obroka.

Bore se da prežive, a pomažu?

Dok se na jednoj strani bore da njihovi poslovi prežive i zadrže radnike, ugostitelji su se odlučili da se grupišu i pomognu onima, koji su na prvoj liniji odbrane od Korone. Mnogi se pitaju da li traženje pomoći i istovremeno pomaganje nekome, mogu u istom momentu, a odgovor na to pitanje smo potražili od koordinatora akcije Gorana Kurtinovića:
Pomaže ko zna kako je kad je teško

“Ne pomaže onaj ko ima, nego onaj ko zna kako je kad je teško. Samim ugostiteljima danas nije lako, ali uvijek postoje oni, kojima je mnogo teže. Razumjeti tu težinu, poenta je svega. Kao što mi tražimo razumjevanje, tako i mi razumijemo one, koji se svaki dan bore i kojima je teško. Obavljati taj težak posao i još razmišljati šta, kako i gdje pojesti, vrlo je teško. A pošto mi razumijemo ovu problematiku, odlučili smo pomoći, dati svoj doprinos, koliko možemo zdravstvenom sistemu u našem gradu.”

Iz HoReCe kažu, da kao i svi, nemaju predstavu do kad će ovo sve trajati, ali da će sve učiniti da ova njihova aktivnost traje sve duže.

https://www.banjaluka.com/drustvo/od-ug ... dan-rucak/
banjaluka078
Moderator

#34065 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

BL otvara još jednu lokaciju za prijem pacijenata, glavna zrada se puni nevjerovatnom brzinom.
Dodatni prostori za liječenje osoba oboljelih od kovida-19 otvoreni su u Banji "Slatina" kod Banjaluke, gdje je već premješteno oko 100 pacijenata.

Rekao je ovo za "Nezavisne" Nenad Stevandić, šef Tima za praćenje i sprovođenje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, koji je dodao da se treba ići prema otvaranju što više kovid ambulanti, gdje bi se pregledali građani s lakšom kliničkom slikom, a istovremeno bi se smanjio pritisak na bolnice.

"Naši kapaciteti su pri kraju, ali teško da možemo praviti nove kovid bolnice. Ono što možemo praviti su stacionari za pacijente s lakšom kliničkom slikom, jer kovid bolnica zahtijeva anesteziologa, internistu i CT, a to je teško napraviti i opremiti brzo", rekao je Stevandić.

Dodao je da se premještanjem teških slučajeva u UKC RS i opšte bolnice, a uvođenjem kiseoničke podrške u neke druge objekte za liječenje pacijenata, mogu dodatno rasteretiti kovid bolnice.

"Pokazalo se da smo i dosad strateški dobro sve planirali i da nas ni ovaj ogromni talas virusa korona nije zatekao nespremne. Pitanje je jedino da li ćemo imati dovoljno zdravstvenih radnika da bi mogli da opslužuju nove kapacitete", kazao je Stevandić.

Istakao je da su medicinski radnici sigurno podnijeli najveći pritisak pandemije te da su uveliko na izmaku snaga.

"Novi kapacitet mora da podrazumijeva ljude, opremu i organizaciju. Opremu i organizaciju možemo da dostignemo, samo je pitanje da li možemo da preraspodijelimo ljude", rekao je Stevandić.

Naglasio je da problem predstavlja i to što se i zdravstveni radnici ponekad zaraze pa ih bude manje.

"Samo u Banjaluci se 21 ljekar zarazio tako što je njegovo dijete školskog uzrasta donijelo virus u kuću. Djeca možda ne mogu da obole, ali sigurno mogu da prenose virus", zaključio je Stevandić.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/O ... ina/630207
banjaluka078
Moderator

#34066 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

Zeleni12 wrote: 05/11/2020 18:47 Prosao i 5-i dan u mjesecu, a ovi iz UIO se ne oglasavaju o prihodima za prosli mjesec, iako vec imaju sve podatke. Vjerovatno je manjak prihoda 80-120 mil. KM u odnosu na oktobar 2019.
Budžetski korisnici ovdje su neki dan hitno morali odraditi prijedlog za rebalans budžeta (drugi od početka pandemije). Rezanje svih troškova, čuh da je računovodstvima naloženo da plaćaju samo prioritetne fakture (struja, telefon, komunikacije, da bi se mogao održati proces rada). Ostali, kad dođu na redu ili tuže.
kakavdanakneiskustvu

#34067 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kakavdanakneiskustvu »

banjaluka078 wrote: 05/11/2020 21:03
Zeleni12 wrote: 05/11/2020 18:47 Prosao i 5-i dan u mjesecu, a ovi iz UIO se ne oglasavaju o prihodima za prosli mjesec, iako vec imaju sve podatke. Vjerovatno je manjak prihoda 80-120 mil. KM u odnosu na oktobar 2019.
Budžetski korisnici ovdje su neki dan hitno morali odraditi prijedlog za rebalans budžeta (drugi od početka pandemije). Rezanje svih troškova, čuh da je računovodstvima naloženo da plaćaju samo prioritetne fakture (struja, telefon, komunikacije, da bi se mogao održati proces rada). Ostali, kad dođu na redu ili tuže.
kako zdravlje?
banjaluka078
Moderator

#34068 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

kakavdanakneiskustvu wrote: 05/11/2020 21:25 kako zdravlje?
K'o Jeremija iz Alan Forda. :D Antibiotik juče završen, jutros radila rtg i crp - uredni, na kontroli me ni pogledala ni poslušala, samo vidjela papire, to je to, bolje je, javi se porodičnoj da se dogovorite kad se vraćaš na posao. Džaba ja njoj govorim da ne mogu uz jedan sprat da ne zamrem, da me boli grlo, začepljen nos pun sekreta i sukrvice, da me boli glava. Nju samo interesuje da su pluća čista i da je nalaz negativan, a za ostalo neka nađem nekog koga briga...
kakavdanakneiskustvu

#34069 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kakavdanakneiskustvu »

sunce ti jebem ja nam zdravstva

tebe to baš uhvatilo dobro,čuvaj se
banjaluka078
Moderator

#34070 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

kakavdanakneiskustvu wrote: 05/11/2020 22:18 sunce ti jebem ja nam zdravstva

tebe to baš uhvatilo dobro,čuvaj se
Patnja.
Kao da su sinusi, ali otkuda znam, nikad me u živou ranije nisu zezali. Ove godine sam raspad sistema, totalno.
daddy-kool

#34071 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

šumska 622/1431 43%
FBiH 1262/3704 34%
BD 38/120 32%

BiH 1922/5255 37%

Pala je pozitivnost testova, iako se brojke još drže previsoko.
Medobrundo25

#34072 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

banjaluka078 wrote: 05/11/2020 22:13
kakavdanakneiskustvu wrote: 05/11/2020 21:25 kako zdravlje?
K'o Jeremija iz Alan Forda. :D Antibiotik juče završen, jutros radila rtg i crp - uredni, na kontroli me ni pogledala ni poslušala, samo vidjela papire, to je to, bolje je, javi se porodičnoj da se dogovorite kad se vraćaš na posao. Džaba ja njoj govorim da ne mogu uz jedan sprat da ne zamrem, da me boli grlo, začepljen nos pun sekreta i sukrvice, da me boli glava. Nju samo interesuje da su pluća čista i da je nalaz negativan, a za ostalo neka nađem nekog koga briga...

Jaranice ti si teski hipohondar. Bolje sebi to priznaj i potrazi pomoc na vrijeme dok ne bude kasno.
banjaluka078
Moderator

#34073 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

Medobrundo25 wrote: 05/11/2020 22:27
Jaranice ti si teski hipohondar. Bolje sebi to priznaj i potrazi pomoc na vrijeme dok ne bude kasno.
Samo što ti nisam jaranica.
Medobrundo25

#34074 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

banjaluka078 wrote: 05/11/2020 22:32
Medobrundo25 wrote: 05/11/2020 22:27
Samo što ti nisam jaranica.
Svejedno to ne mjenja cinjenicu gore iznesenu. :thumbup:
ćiribiribela

#34075 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ćiribiribela »

Image

Ovo je kandidat sad na izborima :mrgreen: :lol:
Locked