Nagorno Karabah

Post Reply
Krokodajl

#12726 Re: Nagorno Karabah

Post by Krokodajl »

To je još iz 2016...
animus

#12727 Re: Nagorno Karabah

Post by animus »

Niko se ne može porediti sa amerima. Nisam to ni mislio. Ali ovaj nacin kako rade mi je u njihovom rangu. Sve skoro bez greske. Vjerujem da ce im i žrtve biti u tom rangu minimalne. Nadmoc u zraku. Mirise mi na njih.
A ove mudonje sto su usle u brda i danima ih napadaju iako prakticno nemaju pravu podrsku su mi nivo americkih spec. jedinica. Nije ovo odavno vidjeno.
Jos ako veceras uzmu Šušu oni su za mene najbolji ratnici.
zrakomlat

#12728 Re: Nagorno Karabah

Post by zrakomlat »

animus wrote: 05/11/2020 22:03 Niko se ne može porediti sa amerima. Nisam to ni mislio. Ali ovaj nacin kako rade mi je u njihovom rangu. Sve skoro bez greske. Vjerujem da ce im i žrtve biti u tom rangu minimalne. Nadmoc u zraku. Mirise mi na njih.
A ove mudonje sto su usle u brda i danima ih napadaju iako prakticno nemaju pravu podrsku su mi nivo americkih spec. jedinica. Nije ovo odavno vidjeno.
Vjerovatno Bajre i tu pomažu. S visine im javlja, idi lijevo idi desno, nemoj tamo puno ih je, bježi nazad i slično :D

Al da nemaju stvarnu podršku nemaju. Hrana, municija, svega može u određenim okolnostima nestati a bez mogućnosti opskrbe. Ili možda oni piju kišnicu i jedu šišarke.
Last edited by zrakomlat on 05/11/2020 22:08, edited 1 time in total.
sumirprimus

#12729 Re: Nagorno Karabah

Post by sumirprimus »

animus wrote: 05/11/2020 22:03 Niko se ne može porediti sa amerima. Nisam to ni mislio. Ali ovaj nacin kako rade mi je u njihovom rangu. Sve skoro bez greske. Vjerujem da ce im i žrtve biti u tom rangu minimalne. Nadmoc u zraku. Mirise mi na njih.
Kontam sta pricas ali se ne mogi slozit. Nisu nam ni do clanaka subjektivno i realno :lol:
Dobri su al nisu najbolji s obzirom na uvjete. A i ne dam na nas :mrgreen:
SanskiBiser

#12730 Re: Nagorno Karabah

Post by SanskiBiser »

Turski mediji potvrđuju: Azerbejdžanske trupe u Šuši!
sa telegrama... :shock:
ovo_malo_duse

#12731 Re: Nagorno Karabah

Post by ovo_malo_duse »

Gledam ovaj post iz 2016.
Ovdje su Azeri shvatili vrijednost dronova a Armeni prespavali na casu..

jao_situacije wrote: 05/04/2016 11:48
Mlohavi wrote:
jao_situacije wrote:kamikaza dron

Zanimljiv snimak, nisam do sad vidio slican. :thumbup:
IAI Harop
dronovi

https://twitter.com/M3t4_tr0n/status/71 ... 81/video/1

uništeni tenkovi

SanskiBiser

#12732 Re: Nagorno Karabah

Post by SanskiBiser »

Stepankert veceras. Gori zemlja. :shock:
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#12733 Re: Nagorno Karabah

Post by Challenger_ »

sumirprimus wrote: 04/11/2020 22:37Borbe oko suse na par kilometara ko sto je onaj juri i opisao. Armeni koriste bpl.ove za osmatranje i navodjemje artiljerije. Pisu da je u pitamju orlan10.sto bi znqcilo da su dobili pomoc.armeni zwtvorili koridor za civilna vozila cime su priznali da je ili presjecen ili pod kontrolom az.
Ima l' šta novo Sumire?
ovo_malo_duse

#12734 Re: Nagorno Karabah

Post by ovo_malo_duse »

SanskiBiser wrote: 05/11/2020 22:11
Mos mislit kako grmi u onim planinama. Jebeno je Armenima na kompletnom ovom juznom frontu.
Zamisli veceras bit u sumi bez zemunice i rova a grmi sa svih strana. Ova dalekometna od 120 do 155mm, Sa ovog snimka sto ih Spreca postavi.
Fakat je onom budali u Yerevanu bolje da potpise kapitulaciju...
sumirprimus

#12735 Re: Nagorno Karabah

Post by sumirprimus »

SanskiBiser wrote: 05/11/2020 22:11
Kod nas poznatiji ko vbrovi i haubice kombinovano.
A vamo govore mrls i d30 d20
Last edited by sumirprimus on 05/11/2020 22:32, edited 1 time in total.
animus

#12736 Re: Nagorno Karabah

Post by animus »

sumirprimus wrote: 05/11/2020 22:08
Kontam sta pricas ali se ne mogi slozit. Nisu nam ni do clanaka subjektivno i realno :lol:
Slažem se. :thumbup:
Niko nije bio u poziciji kao mi. Embargo na oružje. Okruzeni. Bez hrane i svega drugog. Ne ponovilo se. I u takvim uslovima slomiš jedno agresora, pa drugog i onda i treceg skoro da im ameri nisu pomogli. Ali nisu ni azeri za baciti. Dobri su.
Meni ovo mirise da ce oni nakon Suse nastaviti prema glavnom cilju. Cak mozda i ovu noc.
90minut

#12737 Re: Nagorno Karabah

Post by 90minut »

animus wrote: 05/11/2020 22:31
sumirprimus wrote: 05/11/2020 22:08
Slažem se. :thumbup:
Niko nije bio u poziciji kao mi. Embargo na oružje. Okruzeni. Bez hrane i svega drugog. Ne ponovilo se. I u takvim uslovima slomiš jedno agresora, pa drugog i onda i treceg skoro da im ameri nisu pomogli. Ali nisu ni azeri za baciti. Dobri su.
Meni ovo mirise da ce oni nakon Suse nastaviti prema glavnom cilju. Cak mozda i ovu noc.
Isto ovako bi mi završili kao ovi da nas nije evropa spasila 93 kad su se trebali spojiti s hadzicima srbi i tu bi bio kraj rata ovi nemaju nikoga..
Samo što ovi imaju svo moguce naoružanje i opet padoše u mjesec i nešto dana.
Naravno zbog dronova.
Vitezanin

#12738 Re: Nagorno Karabah

Post by Vitezanin »

Malo sam razmišljao o armenskoj taktici, odnosno lobiranju koje je konkretno vezano za ovaj sukob i mislim da su to duboko fulili. Naime, igra se na kartu Armenci u borbi protiv terorizma Azerbejdžana i Turske. Ovo bi kod prosječnog političara laika na Zapadu upalilo da su Armenci u ratu s nekim Irakom ili Iranom, ali ovako, Azerbejdžan, Turska... Čak i laici znaju da su u pitanju (i dalje) neke od najsekularnijih zemalja na svijetu gdje je islam statistički dominantna religija. Pogotovo Azerbejdžan. Hajde, Turska i Zapad imaju razne političko-ekonomske sporove pa su možda Armenci mislili da će taj oblik lobiranja zbog toga upaliti, ali čak i u Turskoj, koja se u zadnjih par godina ipak odmakla od onog sekularnog koncepta na koji smo navikli, ne postoje političke strukture u Turskoj koje podržavaju ono što se danas često naziva u Europi "islamski terorizam".

Prosječnom Azeru je religija bitna koliko i prosječnom bosanskom muslimanu, ali kada podijeliš s 2-3, možda i 4.

Uglavnom, žao mi je vidjeti Stepanakert u plamenu. Fin je to i ugodan grad koji pruža (pružao je) običnom čovjeku sve i toj nedođiji. Čisto, uredno, moderno, čak i perspektivno je izgledao. Šuša je već od devedesetih u raspadu svakako.

Nadam se da će, bez obzira na ishod sukoba, Armenci ostati u Karabahu. Tu su stoljećima i stoljećima. Također se nadam da je bakica kod koje sam spavao (hvala Lonely Planet) živa i zdrava. Imala je bazen ispred kuće što je izgledalo kao da je svemirski brod pao usred razrovane ulice s kućercima bez asfalta.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#12739 Re: Nagorno Karabah

Post by Challenger_ »

Vitezanin wrote: 05/11/2020 22:46 Malo sam razmišljao o armenskoj taktici, odnosno lobiranju koje je konkretno vezano za ovaj sukob i mislim da su to duboko fulili. Naime, igra se na kartu Armenci u borbi protiv terorizma Azerbejdžana i Turske. Ovo bi kod prosječnog političara laika na Zapadu upalilo da su Armenci u ratu s nekim Irakom ili Iranom, ali ovako, Azerbejdžan, Turska... Čak i laici znaju da su u pitanju (i dalje) neke od najsekularnijih zemalja na svijetu gdje je islam statistički dominantna religija. Pogotovo Azerbejdžan. Hajde, Turska i Zapad imaju razne političko-ekonomske sporove pa su možda Armenci mislili da će taj oblik lobiranja zbog toga upaliti, ali čak i u Turskoj, koja se u zadnjih par godina ipak odmakla od onog sekularnog koncepta na koji smo navikli, ne postoje političke strukture u Turskoj koje podržavaju ono što se danas često naziva u Europi "islamski terorizam".

Prosječnom Azeru je religija bitna koliko i prosječnom bosanskom muslimanu, ali kada podijeliš s 2-3, možda i 4.

Uglavnom, žao mi je vidjeti Stepanakert u plamenu. Fin je to i ugodan grad koji pruža (pružao je) običnom čovjeku sve i toj nedođiji. Čisto, uredno, moderno, čak i perspektivno je izgledao. Šuša je već od devedesetih u raspadu svakako.

Nadam se da će, bez obzira na ishod sukoba, Armenci ostati u Karabahu. Tu su stoljećima i stoljećima. Također se nadam da je bakica kod koje sam spavao (hvala Lonely Planet) živa i zdrava. Imala je bazen ispred kuće što je izgledalo kao da je svemirski brod pao usred razrovane ulice s kućercima bez asfalta.
Zanimljivo... Piši još prof'sore.
sve_ovo_ja

#12740 Re: Nagorno Karabah

Post by sve_ovo_ja »

Ti si Vitezanin bio tamo, pa znaš iz prve ruke, ali meni sa strane je tužnije vidjeti da je skoro svaki od tih gradova bio 5x ljepši i uređeniji prije 90-ih, nego u zadnjih 30 godina kada su Armenci uzeli pod svoje i samo unazadili citav region taj. Ne sumnjam da će Azeri to obnoviti, samo treba vremena da se stvari vrate nasvoje mjesto.
Vitezanin

#12741 Re: Nagorno Karabah

Post by Vitezanin »

sve_ovo_ja wrote: 05/11/2020 22:53 Ti si Vitezanin bio tamo, pa znaš iz prve ruke, ali meni sa strane je tužnije vidjeti da je skoro svaki od tih gradova bio 5x ljepši i uređeniji prije 90-ih, nego u zadnjih 30 godina kada su Armenci uzeli pod svoje i samo unazadili citav region taj. Ne sumnjam da će Azeri to obnoviti, samo treba vremena da se stvari vrate nasvoje mjesto.
Ovo vrijedi za gradove tipa Šuše i azerska sela koja su Armenci totalno sravnili. Šuša je inače bio poznat kao jako lijep grad. Ja kad sam došao u Šušu prvi put (čitao sam o brošurama koliko je taj grad bitan i jednima i drugima, koliko je lijep itd) sam ostao zatečen i doživio sam neki oblik traume jer me podsjetio na najbijednije bosanske kasabe. Šetali smo gradom gdje nema 2 čovjeka na ulici, a onda smo počeli otkrivati zašto je grad važio kao lijep. Naime, bio je prepun građevina s orijentialnim ornamentima i ukrasima koji su, tada kada sam ja bio, vješto ili ne, sakriveni. Neke prelijepe kuće su bile prazne i napuštene, a izgledale su kao neke moćne vile. U svakom slučaju, kratkom šetnjom kroz grad smo vidjeli da Šuša nema taj armenski i sovjetski karakter koji ima npr Stepanakert koji je ugodan i moderan.

Ne znam baš na šta će Stepanakert i okolina ličiti ako Azeri dobiju sve ovo jer ni prije to nisu bila azerska mjesta. Da li će uraditi armenskim gradovima i selima ono što su Armenci uradili azerskoj manjini u samom Karabahu i onda kasnije i susjednim regijama (gdje su Azeri bili apsolutna većina), vidjet ćemo ako Azeri ostvare vojnu pobjedu.

Armenci unišptavanjem azerskih sela i gradova jesu unazadili taj dio, ali veliki dio Karabaha jeste ipak prosperirao kroz armenske investicije, posebno kroz donacije dijaspore. Ceste u Karabahu su npr, daleko bolje nego u Armeniji, tih par urbanih sredina Karabaha izgleda veoma moderno, vrhunske trgovine i restorani su tu (bili, dakako), dakle nisu baš Armenci unazadili Karabah, ali jesu uništili svaki spomen da su to nekada bili prisutni i Azeri. U tom smislu ga jesu unazadili.
Vitezanin

#12742 Re: Nagorno Karabah

Post by Vitezanin »

Ako hoćete i ako je relevatno za temu, zakačio bih 10-15 fotki iz Šuše.
saimidin

#12743 Re: Nagorno Karabah

Post by saimidin »

veseloiveselo wrote: 16/10/2020 13:06
addem wrote: 16/10/2020 12:55 Sta mislite koliko jos dana mogu armeni izdrzati napade do totalnog sloma? Koliko ocekujete da ce Azerima trebatin da Šušu zauzmu?
Šuša je več pravi grad. Duboko u N.Karabahu, okružen planinama. Neče bit lako uzeti Šušu jer če sigurno Armeni koncentrisati svoju odbranu oko grada. Milsim da če to Armeni braniti do zadnjeg. Trebat če Azerima vremena da dođu blzu Šuše. Minimalno mjesec dana ako ne i više po nekoj mojoj procjeni. Trebaju se Azeri dobro pripremiti i pregrupisati da bi osvojili Šušu. Ako je uzmu bit če im to ogromna pobjeda. I strateška i moralna. Tu bi se več nazirao kraj Armena u N.Karabahu.
a jesi li mislio mjesec od pocetka ili od postanja?

koje je misljenje kad ce zavrsiti i kako?

ps

jedva nadjoh ovo :thumbup:
sve_ovo_ja

#12744 Re: Nagorno Karabah

Post by sve_ovo_ja »

Samo stavljaj, to i jeste tema. Imamo 10-ak dana fore u normalnoj temi dok se ne vrati ekipa iz RMU Banovići. :D
Tvrtko II Kotromanić

#12745 Re: Nagorno Karabah

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Vitezanin wrote: 05/11/2020 23:16 Ako hoćete i ako je relevatno za temu, zakačio bih 10-15 fotki iz Šuše.
Kači kači :)

Da dobijemo malo bolju sliku
Ne da sve bude kroz azerske dronove :D
Nespin

#12746 Re: Nagorno Karabah

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 13/02/2022 19:58, edited 1 time in total.
Vitezanin

#12747 Re: Nagorno Karabah

Post by Vitezanin »

Ništa onda, rokam. :D Par komada sam stavljao, ali davno čini mi se.

Uglavnom, ovo ovdje je Stepanakert s tvrđave u Šuši. S ovom slikom je jasnije zašto je Šuša 90ih bila važna i jednima i drugima kao i kakva je sudbina Stepanakerta ako Azeri osvoje Šušu.

Lijevo od pozicije slikanja 90ih su se vodile žestoke borbe: tu je jedan tenk koji je kao spomenik. Odatle su Azeri gađali Stepanakert koji je jedno vrijeme bio pod opsadom. Onda su pod veoma čudnim okolnostima Azeri izgubili (Šuša je bila jedina veća azerska utvrda u Karabahu kao i jedini veći grad gdje su bili većina) i to je bio kraj Azerima u Karabahu. Izgleda da bi ovaj put osvajanjem Šuše bio kraj Republici Arcah.

Image
90minut

#12748 Re: Nagorno Karabah

Post by 90minut »

Slike cega mrtvih?
saimidin

#12749 Re: Nagorno Karabah

Post by saimidin »

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=btkCvMk ... residentaz[/youtube]

koliko sam upratio, ponudi armenima primirje ako predloze plan povlacenja iz preostalih okolnih regija, mirovnjake na terenu, i onda razgovori o modelu autonomije za armene u azerbejdzanu, pomenuo primjer nekog ostrva imedju svedske i finske https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%85land_Islands

uglavnom loptica je kod pasinjana/armena

ako im se uopste pregovara na realnoj osnovi, tj bez promjene medjunarodnih granica

i malo podrugljivo izazva pasinjana da prizna nezavisnost NK zvanicno, ako ima "muda"

uz fer upozorenje da je tad bilo kakav mirovni proces nemoguc

:run:
90minut

#12750 Re: Nagorno Karabah

Post by 90minut »

Koji je ba ovo kurac ja reko duplo dalje Stepanakert, al' ovo baš kao na dlanu
Post Reply