Automobilizam - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#42279 Re: Automobilizam - All about
idi spavaj
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: 508 SW
- nepass1
#42282 Re: Automobilizam - All about
Ja sam vozio fabiju sa 70ks, romaniju presao stotine puta, nikad nisam isao ispod ogranicenja, rijetko se desavalo da me ko prestigne a i to je bilo kad voze 100 i vise. Fabija je nova bila.tempuser wrote: ↑04/11/2020 17:43Niko nije isključiv. Naravno da nije nemoguća misija, i sa 23k KS ćeš ispuniti minimum uslova, doći od A do B, ali u vremenu kad su savremeni dostavnjaci u prosjeku brži od auta od 60 KS, to nije nikakva lagoda kako se pokušava prodati, nego puno zahtjevnija vožnja nego da voziš savremeniji i jači auto.sparky wrote: ↑04/11/2020 17:04 Da se prebacimo sa one teme. Bezveze cemo je zatrpavati a ova mi se cini kao prava.
Prije 10 dana sam bas tim vozilom vozio od Banjaluke preko Jajca do Sarajeva nisam imao problema. Povratak je bio Sarajevo-Živinice-Tuzla-Brčko i dalje autoput.Naravno da nije isto preteci nekoga sa 60ks i sa 150ks, ali nije ni nemoguca misija. Taj auto imam vec 7 godina i znam bukvalno sta moze i sta ne moze. Samo kazem da ne treba biti iskljuciv po tom pitanju. Svakako ne treba petljati ni hobi voznju sa potrebom, ali stojim iza toga da svako auto sa 60ks moze ispuniti makar minimum uslova da ne ometa saobracaj na nasim cestama.
20 godina sam vozio privatno TD-a, uporedo s tim vozio i i još uvijek vozim starog nejakog benzinca, srednje starog nejakog benzinca i novijeg nejakog benzinca (svi 75-80 KS), danas vozim novijeg turbo benzinca, znači iz 1. ruke sagledao stvar is svih uglova tako da mi niko ne može prodavati bajke u ladognoj svakodnevnoj vožnji u tehnički prevaziđenim autima i priču da sam idiot ili loš vozač zato što mi je lakše preteći auto ako imam 250 umjesto 120 Nm, pogotovo ne neko ko posmatra stvari isključivo iz jedne perspektive.
Eh uzimao sam i od punca g2, dizel. Vjerovatno 54ks ili koliko vec imaju obicni dizeli. Doduse vozio sam samo po gradu, meni je izgledalo sve preko 50 rizik. Slabije kocnice, duzi put kocenja, dosta vise moras unaprijed planirati. Ne znam da se zaputim sa tim autom preko romanije vjerovatno bih bio guslac.
Tako da zavisi i od godista auta a ne samo od ks. G2 sam vozio kad sam vec imao vitaru. Mogu se kladiti da je put kocenja sa 100 do 0 nekih 15m duzi nego kod vitare.
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
-
tempuser
#42284 Re: Automobilizam - All about
To to je otprilike realan prikaz stvari, s tim što ljudi hobi vožnju kad ti je sve potaman poistovijete sa svakodnevnom, a čisti prevoz od A do B sa lagodnom vožnjom.nepass1 wrote: ↑05/11/2020 07:53 Ja sam vozio fabiju sa 70ks, romaniju presao stotine puta, nikad nisam isao ispod ogranicenja, rijetko se desavalo da me ko prestigne a i to je bilo kad voze 100 i vise. Fabija je nova bila.
Eh uzimao sam i od punca g2, dizel. Vjerovatno 54ks ili koliko vec imaju obicni dizeli. Doduse vozio sam samo po gradu, meni je izgledalo sve preko 50 rizik. Slabije kocnice, duzi put kocenja, dosta vise moras unaprijed planirati. Ne znam da se zaputim sa tim autom preko romanije vjerovatno bih bio guslac.
Tako da zavisi i od godista auta a ne samo od ks. G2 sam vozio kad sam vec imao vitaru. Mogu se kladiti da je put kocenja sa 100 do 0 nekih 15m duzi nego kod vitare.
Ja sam službenom Fabiom SDI od 64 KS također prešao Romaniju bezbroj puta, po stilu vožnje također se rijeto dešavalo da idem ispod ograničenja ili da me pretiču, ali to nije bila lagodna vožnja, nego vožnja sa puno planiranja unaprijed, puno šaltanja, visokih obrtaja, buke itd... I još jedna bitna stvar, puno ćeš lakše preći neku dionocu, unaprijed planirati kad prešaltati u nižu, uzeti zalet za preticanje itd ako dobro znaš cestu. S druge strane preći Romaniju sa Fabiom TDI od 100 KS je bilo na tragu lagodne vožnje...
-
citroen xm
#42285 Re: Automobilizam - All about
Problem je što brkaš službeno i privatno auto. I sam rekoh da onaj ko provodi puno vremena na poslovnim putovanjima logično je da kupi nešto malo jače auto. Ja pričam o privatnom autu koje voziš za sopstvene potrebe, pa sada da li iz ćeifa ili potrebe, nije ni bitno. Sa bilo kakvim autom možeš voziti koliko naši putevi dozvoljavaju, sasvim lagodno.
Problem je kod vas koji non stop službeno vozite što vam se nakon x godina vožnja smuči, pa sama po sebi ne može biti lagodna šta god da voziš. Takođe većina vozača službenih auta debelo krši propise pa je njihov pogled na adekvatno auto nije baš relevantan.
Problem je kod vas koji non stop službeno vozite što vam se nakon x godina vožnja smuči, pa sama po sebi ne može biti lagodna šta god da voziš. Takođe većina vozača službenih auta debelo krši propise pa je njihov pogled na adekvatno auto nije baš relevantan.
-
LikeLike
#42286 Re: Automobilizam - All about
Itekako ima, vozio npr Sarajevo-Zagreb svoj 1.4 i drugi Pezo 207 1.6 150ks i puno lakse voziti jaci. Dok sam svoj vozio zabolile me i noge i ruke, samo saltaj, gasaj beskrajno.sparky wrote: ↑04/11/2020 19:44To nema veze sa snagom motora. Ima veze sa tim sto je to auto namijenjen za kratke relacije. Moguce da i ti nisi u vozackoj formi, ali to sto ima 75ks ne igra nikakvu ulogu. Ne znam sta ti znaci duza voznja, meni npr sve ispod 300-400 kilometara je sasvim ok.LikeLike
Ne postoji ugodna voznja u slabom autu. Vozio sam Pezoa 207 1.4 benzin 75 konjskih snaga i vjeruj da sam bio izmrcvaren poslije svakog malo duzeg puta.
-
Juka Jebach
#42287 Re: Automobilizam - All about
Imati vise snage je kljuc za duge voznje, ali primjetio sam da i gume igraju ogromnu ulogu. Jednom isao sa starijim gumama za mostar, krenes malo preko ogranicenja strah te priblizit se nekome neznas da ces stati... A drugi put kupio nove michelinke green neke, gdje sam vozio 60 isao 80, samo zbog guma i sto sam znao da ako brze idem mogu fino zakocit, da mi se nece uprazno okrecat kad po gasu da prestignem, i voznja je stvarno mnogo udobnija bila.
-
tempuser
#42289 Re: Automobilizam - All about
Otkad je tebi, koji generališeš stvari bitno jel službeno ili prvatno?!?!?!citroen xm wrote: ↑05/11/2020 11:54 Problem je što brkaš službeno i privatno auto. I sam rekoh da onaj ko provodi puno vremena na poslovnim putovanjima logično je da kupi nešto malo jače auto. Ja pričam o privatnom autu koje voziš za sopstvene potrebe, pa sada da li iz ćeifa ili potrebe, nije ni bitno. Sa bilo kakvim autom možeš voziti koliko naši putevi dozvoljavaju, sasvim lagodno.
Ne brkam ja ništa! Službenu Fabiu sam pomenuo čisto radi toga da ne bude da sam je imao privatno jer za mene nema nikakve razlike između privatne i službene vožnje, sve je to vožnja sa svrhom da se prevezeš od A do B i ne znam zašto privatna vožnje ne bi bila lagodna??? Postoji jedino razlika u hobi vožnje OT-a koja je svrha sama po sebi.
I opet pogrešno generališeš stvari jer imaš samo jednu perspektivu. Od prvog radnog dana vozim službeni auto i posao je jako dugo bio vezan za vožnju i teren. Za 21-22 godine sam prešao bezbroj službenih kilometara i za svo to vrijeme 2 x bio opomenut od policije i platio 0 kazni. Jednom što sam pretekao punog šticara na serpentini iznad Olova i drugi put prekoračenje na Medenom polju. Ja službeni auto vozim pažljivije nego u prvatni, pogotovo ako kolege putuju sa mnom i smatram se itekako relevantnim na tu temu.
Last edited by tempuser on 05/11/2020 16:47, edited 2 times in total.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#42290 Re: Automobilizam - All about
@CikCikCikPogodi
Fakat ne kontam sta je poenta tih sličicica?! Postavi nesto konkretno, komad lima, a ne nacrte....za koje ne znaju ni oni koji su ih crtali...
Fakat ne kontam sta je poenta tih sličicica?! Postavi nesto konkretno, komad lima, a ne nacrte....za koje ne znaju ni oni koji su ih crtali...
-
NediM17
#42291 Re: Automobilizam - All about
Pa u skladu sa nickom covjek postavlja. 
Ako do sad' nisi skont'o covjek je neshvaceni umjetnik.
Ako do sad' nisi skont'o covjek je neshvaceni umjetnik.
- CikCikCikPogodi
#42292 Re: Automobilizam - All about
Jesi li ovo trazio?konektovan wrote: ↑05/11/2020 16:44 @CikCikCikPogodi
Fakat ne kontam sta je poenta tih sličicica?! Postavi nesto konkretno, komad lima, a ne nacrte....za koje ne znaju ni oni koji su ih crtali...![]()

- konektovan
#42293 Re: Automobilizam - All about
Znao sam da si freak, ali i ta stikla je bolja od crteza...CikCikCikPogodi wrote: ↑05/11/2020 18:08Jesi li ovo trazio?konektovan wrote: ↑05/11/2020 16:44 @CikCikCikPogodi
Fakat ne kontam sta je poenta tih sličicica?! Postavi nesto konkretno, komad lima, a ne nacrte....za koje ne znaju ni oni koji su ih crtali...![]()
![]()
-
citroen xm
#42294 Re: Automobilizam - All about
Ne generalizujem ja ništa, samo pričam o većini. U svemu postoje izuzeci, a ti sa takvom vožnjom službenog auta(po propisima) bar u ovoj državi nisi pravilo već izuzetak.tempuser wrote: ↑05/11/2020 15:52
Otkad je tebi, koji generališeš stvari bitno jel službeno ili prvatno?!?!?!
Ne brkam ja ništa! Službenu Fabiu sam pomenuo čisto radi toga da ne bude da sam je imao privatno jer za mene nema nikakve razlike između privatne i službene vožnje, sve je to vožnja sa svrhom da se prevezeš od A do B i ne znam zašto privatna vožnje ne bi bila lagodna??? Postoji jedino razlika u hobi vožnje OT-a koja je svrha sama po sebi.
I opet pogrešno generališeš stvari jer imaš samo jednu perspektivu. Od prvog radnog dana vozim službeni auto i posao je jako dugo bio vezan za vožnju i teren. Za 21-22 godine sam prešao bezbroj službenih kilometara i za svo to vrijeme 2 x bio opomenut od policije i platio 0 kazni. Jednom što sam pretekao punog šticara na serpentini iznad Olova i drugi put prekoračenje na Medenom polju. Ja službeni auto vozim pažljivije nego u prvatni, pogotovo ako kolege putuju sa mnom i smatram se itekako relevantnim na tu temu.
-
tempuser
#42295 Re: Automobilizam - All about
citroen xm wrote: ↑05/11/2020 18:22Ne generalizujem ja ništa, samo pričam o većini. U svemu postoje izuzeci, a ti sa takvom vožnjom službenog auta(po propisima) bar u ovoj državi nisi pravilo već izuzetak.tempuser wrote: ↑05/11/2020 15:52
Otkad je tebi, koji generališeš stvari bitno jel službeno ili prvatno?!?!?!
-
citroen xm
#42296 Re: Automobilizam - All about
Samo ti kolutaj...
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
-
citroen xm
#42298 Re: Automobilizam - All about
E to je auto
-
LikeLike
#42299 Re: Automobilizam - All about
Vidi mu deflektora na prozorima, jel ovo papanluk? 
Last edited by LikeLike on 06/11/2020 00:36, edited 1 time in total.
- konektovan