Johnny_x wrote: ↑02/11/2020 20:38
Mi nikad necemo pobjediti ovaj virus sa ovom strategijom, ne mozes samo testirati simptomatske ljude, mora se uraditi masovno testiranje i izolacija svakog onog ko je pozitivan. Kod nas jedan clan porodice ima koronu, njegove clanove porodice ne testiraju, ljudi nemaju nikakvo rjesenje o samoizolaciji i oni vrrlo vjerovatno su asimptoski slucajevi i hodaju okolo i sire virus. Moj prijatelj je pokupio upravo od takvog slucaja virus, nije poznavao nikog niti je bio u dodiru ni sa kim ko je imao virus i njemu si se samo pojavili simptomi. Njegovu porodicu narvno nisu testirali, nisu imali simptome, iako su bili u kontaktu.
U Banjaluci čak nije dovoljno ni da si simptomatski da bi ti uradili test, moraš imati ozbiljne simptome, nije dovoljno samo malo temperature i kontakt sa zaraženim. Meni je moralo biti baš loše da me testiraju, za rezultat sam čekala 4 dana, na kraju sam ih sama zvala.
Maloprije se čujem s rodicom, stric je u petak dobio pozitivan nalaz, njih još niko nije kontaktirao, niko im nije zvanično rekao da ne mrdaju iz stana. OK, pametni su ljudi, pa neće nikud, rodica je "srećom" nezaposlena, pa joj ne treba papir. Ali čula se s bivšim kolegicama iz velikog tržnog centra, žene rade sasvim sigurne da su pozitivne, ali ne mogu doći do testa, jer simptomi nisu dovoljno ozbiljni. Obavijestile poslodavca. On rekao da dođu na posao i nose masku. Šta su mogle uraditi? Ne mogu biti na bolovanju 15 dana, ako su 2-3 dana imale temperaturu. Znači, dođi i širi virus. I to nije jedan trgovački centar za koji čujem istu priču.