Laneno ulje je lako kupiti, čudi me da si ga teško našao.zposao wrote: ↑21/09/2020 13:48 Pretvori se ova tema u "pomoć maldim biznisima u AmeriKi"![]()
Šalu na stranu, de malo o obradi drveta za hobiste, nemojte mi računati o isplativosti proizvodnje namještaja u USA.
@Hakiz deder malo o vrstama premaza za drvo. Dosta si detaljan i pedantan u opisivanjima. Vrlo malo oko sebe mogu saznati o vrstama zastitnih premaza za drvo.
Jedva nađoh laneno ulje u Yisku.
Što se tiče voskova i sličnih premaza, nigdje to ne nađoh.
Nemojte uzimati u obzir ni samo Sarajevo, ima nas izvan Sarajeva koji muku mučimo i sa nabavkom najosnovnijih stvari.
Prije nekoliko mjeseci sam htio napraviti kuhinjsku dasku za rezanje, te je zaštititi nekim voskom sa kojega se može jesti. Da skratim, misija nije uspjela, jer niko koga sam pitao ništa ne zna ili se prave da ne znaju. A proizvode koje gledamo po Youtubeu ovdje nema kupiti.
Misam veliki stručnjak za premaze upravo zato što kod nas nema svašta kupiti. Doduše, nismo ograničeni samo na firnis (laneno ulje je firnis) ima sada kupiti i premaza na bazi vode i još nekih. Ali poliuretanski recino i ja tražim. Taj poliuretanski dluži i kao mehanička zaštita, da se površina teže grebe.
Kaažu da se epoksi ovdje može kupiti, ja nisam pokušavso.
Ja odem u Penny, tamo ima dobra ponuda Belinka proizvoda i još nekih, pa šta tamo nađem, to koristim.
Voskova i poliuretana ovdje naprosto nema. Nema ovdje svašta, recimo izolacija pravljena od drvenih vlakana koja se koristi umjesto one gadne staklene vune, nema u BiH.
Ovdje trgovci ne nabavljaju za hobiste, nabavljaju za majstore. A naši majstori su zaostali u vremenu, koriste iste proizvode koje su koristili i prije 50 godina i trgovci nemaju računicu da prodaju moderne proizvode. Majstori koji najviše kupuju i ne znaju da ti proizvodi postoje. Nedao bog da pročitaju neku novu knjigu ili barem prelistaju katalog i posjete web stranicu proizvođača modernih alata i materijala.
Što se tiče ljudi van Sarajeva, prodavnice koje prodaju u Sarajevu imaju dostavu van Sarajeva. Bude skuplje, ali bolje išta nego ništa. I mi u Sarajevu naručujemo iz prodavnica van Sarajeva. Nema sve ovdje, štaviše...