Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
biglebovski
-
Mogy87
#33502 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ista su kod nas pravila pri “normalnim okolnostima”banjaluka078 wrote: ↑01/11/2020 14:10Ja sam u najnormalnijoj "firmi" i nema šanse da budem odsutna jedan jedini dan bez papira koji će opravdati moj izostanak. Uprava računovodstvu dostavlja šihtericu i papir koji pokriva svaki izostanak svakog radnika. Mora biti pisano pravdanje, telefonsku obavijest mogu okačiti mačku o rep.
Kod nas zaista si obavezan prijaviti bilo kakav kontakt i bas vode racuna.
Slazem se ja da je katastrofalno da ljudi ne dobiju rjesenje na vrijeme, a neki nikako. I da to jako otezava da budu odgovorni.
- dječak sa šibicama
#33503 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
sjo burke vidi ovih panicara sjo podrumi botovi Gejc cipuje vakcinu buraz jarane brnjice sjo ba ne mere meni niko naredi sjo buraz kacemo na sisu ha ha ha ha hahahahha
jel se kloniraju ili ih ima na pasja preskakala, da Bog sacuva i sakloni
-
Trappist
#33504 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Smisao za humor-sarkazam na nivou 10-ogodisnjaka koji gleda Omcu i Mecu.dječak sa šibicama wrote: ↑01/11/2020 15:17 sjo burke vidi ovih panicara sjo podrumi botovi Gejc cipuje vakcinu buraz jarane brnjice sjo ba ne mere meni niko naredi sjo buraz kacemo na sisu ha ha ha ha hahahahha
- dječak sa šibicama
#33505 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Gdje ti vidis humor, to je tragedija.
Eventualno tragikomedija.
Eventualno tragikomedija.
-
mistek
#33506 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Opet, iz ličnog iskustva, ovo s izolacijom je totalni haos. U proteklih 20 dana, unutar klastera zaraženih kojem i sam pripadam, zaraženo je 14 osoba. Još poznajem blisko 5 zaraženih osoba, koje su na drugi način zaražene. Obzirom da smo svi u različitim dijelovima grada, potpuno su različite procedure.
Najprije, testirani su samo po jedan član porodice, a ostalim je iz ambulante javljeno da idu u izolaciju (na primjer, supruga je testirana, a svi mi ostali smo automatski u izolaciji i nismo testirani, i pored simptoma). Informacije o izolacijama su različite, pa smo tako mi zavedeni od dana testiranja, roditelji su mi zavedeni od dana kontakta s nama, pa iako su testirani kasnije, ranije izlaze iz izolacije
Eh sad, mi smo svi odlučili pridržavati se dvosedmične izolacije od dana testiranja, uz još par dana zaraze prije toga, mislimo da je to ok (i svakako je jednako ili duže propisanom).
Međutim, ne lezi vraže, samo dio su zvali iz zavoda za javno zdravstvo, a zatim i iz policije da ih obavijeste da su izolovani i da će ih kontrolisati. Sve to se dešavalo tek nakon 7. dana izolacije. Nekima je policija zaista dolazila na vrata, neke je zvala na telefon, a nekima - kao što je moja porodica nikad nije ni javljeno iz policije ili zavode zvanično ništa o izolaciji. Bukvalno, 15 dana smo mogli raditi šta smo htjeli i nismo imali zvaničnu informaciju. Zvali smo, a odgovor je "prebukirani smo, previše posla, kad stignemo do vašeg slučaja, bićete obaviješteni". To je bilo nikad
Konačno, informacije se razliku. Roditelji su dobili papir o izolaciji prema kojem su izolovani do 29.10. Policija je zvala i dan iza toga, i još jednom, jer je kod njih zavedeno par dana kasnije
Na kraju su rekli nešto tipa: Hajd valjda je to tako, ne znamo mi. I to je to.
S druge strane, prijatelj (ZDK) je testiran 16.10., izolovan i ranije, rečeno mu da je izolacija do 30.10., a onda došao papir da je do 06.11. Kad je zvao, u policiji mu rekli da su oni primili informaciju 20 i nekog i da od tada računaju izolaciju
Čovjek se testirao opet, zbog posla, negativan i valjda će ga sad pustiti.
Najprije, testirani su samo po jedan član porodice, a ostalim je iz ambulante javljeno da idu u izolaciju (na primjer, supruga je testirana, a svi mi ostali smo automatski u izolaciji i nismo testirani, i pored simptoma). Informacije o izolacijama su različite, pa smo tako mi zavedeni od dana testiranja, roditelji su mi zavedeni od dana kontakta s nama, pa iako su testirani kasnije, ranije izlaze iz izolacije
Eh sad, mi smo svi odlučili pridržavati se dvosedmične izolacije od dana testiranja, uz još par dana zaraze prije toga, mislimo da je to ok (i svakako je jednako ili duže propisanom).
Međutim, ne lezi vraže, samo dio su zvali iz zavoda za javno zdravstvo, a zatim i iz policije da ih obavijeste da su izolovani i da će ih kontrolisati. Sve to se dešavalo tek nakon 7. dana izolacije. Nekima je policija zaista dolazila na vrata, neke je zvala na telefon, a nekima - kao što je moja porodica nikad nije ni javljeno iz policije ili zavode zvanično ništa o izolaciji. Bukvalno, 15 dana smo mogli raditi šta smo htjeli i nismo imali zvaničnu informaciju. Zvali smo, a odgovor je "prebukirani smo, previše posla, kad stignemo do vašeg slučaja, bićete obaviješteni". To je bilo nikad
Konačno, informacije se razliku. Roditelji su dobili papir o izolaciji prema kojem su izolovani do 29.10. Policija je zvala i dan iza toga, i još jednom, jer je kod njih zavedeno par dana kasnije
S druge strane, prijatelj (ZDK) je testiran 16.10., izolovan i ranije, rečeno mu da je izolacija do 30.10., a onda došao papir da je do 06.11. Kad je zvao, u policiji mu rekli da su oni primili informaciju 20 i nekog i da od tada računaju izolaciju
-
daddy-kool
#33507 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nije to ništa, znam lika testiran prije 8 dana, pozitivan.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑01/11/2020 12:55pitam zbog komšija koji su od utorka u izloaciji zbog kontakta sa osobom koja je od ponedeljka pozitivna,vidim ih jutros ulaze u liftNedzada wrote: ↑01/11/2020 12:52Pa nek' pita te stručnjake koji su mu naložili da bude u izolaciji.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑01/11/2020 12:49 ako je nekoj osobi naloženo da bude u izolaciji zbog kontakta sa osobom koja je pozitivna na ovaj virus,koliko dana bi trebala biti u izolaciji?
Danas uredno hoda po gradu.
-
Mogy87
#33508 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
@mistek hvala vam sto ste odgovorni. Jedino sto nam je preostalo je individualna odgovornost gradjana.
-
laik1981
#33509 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Jedino sto nam je preostalo je kolektivni imunitet i krupnim koracima idemo prema njemu.. Sve ovo ostalo je demagogija i teoretisanje koje nema dodira sa realnoscu..
-
kakavdanakneiskustvu
#33510 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
super,nek ide u šoping centre,osobito tamo gdje je najveca guzva,nek ne drzi distancu,bez maske obaveznodaddy-kool wrote: ↑01/11/2020 16:21Nije to ništa, znam lika testiran prije 8 dana, pozitivan.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑01/11/2020 12:55pitam zbog komšija koji su od utorka u izloaciji zbog kontakta sa osobom koja je od ponedeljka pozitivna,vidim ih jutros ulaze u lift
Danas uredno hoda po gradu.![]()
-
daddy-kool
#33511 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Takva otprilike i jeste situacija.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑01/11/2020 16:40
super,nek ide u šoping centre,osobito tamo gdje je najveca guzva,nek ne drzi distancu,bez maske obavezno
-
Mogy87
#33512 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Da citiram omiljenog epidemiologa klixovog foruma Andresa Tegnella: strategija kolektivnog imuniteta je "nemoralna i uzaludna".
Valjda njemu vjerujete. Lijepili ste svedske zastave, slike tetovaza s njegovim likom, postere u izlozima kafica.
-
kakavdanakneiskustvu
#33513 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
ma super,nek kašlje što je više mogućedaddy-kool wrote: ↑01/11/2020 16:42Takva otprilike i jeste situacija.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑01/11/2020 16:40
super,nek ide u šoping centre,osobito tamo gdje je najveca guzva,nek ne drzi distancu,bez maske obavezno
-
daddy-kool
#33514 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
kakavdanakneiskustvu wrote: ↑01/11/2020 16:46ma super,nek kašlje što je više mogućedaddy-kool wrote: ↑01/11/2020 16:42Takva otprilike i jeste situacija.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑01/11/2020 16:40
Još nešto maše, kao on bi da se pozdravi. Ma bjaaži.
-
kakavdanakneiskustvu
#33515 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
šta pozdraviti,i izljubiti se sa takvim trebadaddy-kool wrote: ↑01/11/2020 16:48![]()
Još nešto maše, kao on bi da se pozdravi. Ma bjaaži.
kretena nikad nestati
-
laik1981
#33516 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Sve ostalo je uzaludnije i to vidimo u praksi. Teorije koje prosipate u praksi nemaju znacaja, pa taman da su najispravnije teorije ikad. Dok ne dodje do kolektivnog imuniteta mi cemo ovdje presipati iz supljeg u prazno.
-
Mogy87
#33517 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
"Usljed pogoršane epidemiološke situacije i shodno iskazanim potrebama zdravstvenih ustanova, Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj u prošli četvrtak, 29. oktobra 2020.godine, donijela zaključak čiji je sastavni dio bio i "da se Služba za zapošljavanje KS, u saradnji sa nadležnim komorama zdravstvenih radnika, obrati javnim pozivom svim penzionisanim zdravstvenim radnicima u Kantonu visoke stručne spreme, s ciljem njihove evidencije i, po potrebi, angažiranja u liječenju Covid pacijenata", stoji u pozivu.

-
laik1981
#33518 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Slovacka u zadnje vrijeme imala oko 2000-3000 zarazenih dnevno. U subotu testirali 2,5 miliona ljudi, pola popoulacije za dan i nasli preko 25000 zarazenih. Iz ovog se moze zakljuciti da su prave brojke kod njih bile minimum desetak puta vise od onih prezentovanih u dnevnim izvjestajima.
S obzirom da su kod nas procenti pozitivnih u odnosu na testirane vjerovatno najvisi u evropi, da se testiraju samo simptomatski, da nema nikakve kontrole i da se mjere, koliko toliko, postuju samo u vecim sredinama mozemo pretpostaviti da je kod nas pravi broj zarazenih na dnevnoj bazi i vise od deset puta veci od prezentiranog..
Mozemo doci do hipotetickog, ali i ne toliko nerealnog, broja od 230000 aktivnih slucajeva zaraze ovim virusom trenutno u BiH
S obzirom da su kod nas procenti pozitivnih u odnosu na testirane vjerovatno najvisi u evropi, da se testiraju samo simptomatski, da nema nikakve kontrole i da se mjere, koliko toliko, postuju samo u vecim sredinama mozemo pretpostaviti da je kod nas pravi broj zarazenih na dnevnoj bazi i vise od deset puta veci od prezentiranog..
Mozemo doci do hipotetickog, ali i ne toliko nerealnog, broja od 230000 aktivnih slucajeva zaraze ovim virusom trenutno u BiH
-
freelancerBIH
#33519 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ljudi moji, ako ste imali do sad sumnje u vakcine - mislim da je i onim najtezim teoreticarima zavjere jasno da je vakcina jedini izlaz iz ove pandemije.
-
Trappist
#33520 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Smrtnost od virusa 0.2% u Slovackoj koja i nema bas sjajan zdravstveni sistem.laik1981 wrote: ↑01/11/2020 19:15 Slovacka u zadnje vrijeme imala oko 2000-3000 zarazenih dnevno. U subotu testirali 2,5 miliona ljudi, pola popoulacije za dan i nasli preko 25000 zarazenih. Iz ovog se moze zakljuciti da su prave brojke kod njih bile minimum desetak puta vise od onih prezentovanih u dnevnim izvjestajima.
Mozemo doci do hipotetickog, ali i ne toliko nerealnog, broja od 230000 aktivnih slucajeva zaraze ovim virusom trenutno u BiH![]()
- GAU8
#33521 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ali stani, rađen je serološki test. Koliko vremena serološki test daje pozitivne rezultate od nastanka infekcije. Koliko ljudi se testirao koji su u zadnjih par sedmica bili već među ovih 50000 pozitivnih? Skoro svi oni su se zarazili u zadnjih mjesec dana...laik1981 wrote: ↑01/11/2020 19:15 Slovacka u zadnje vrijeme imala oko 2000-3000 zarazenih dnevno. U subotu testirali 2,5 miliona ljudi, pola popoulacije za dan i nasli preko 25000 zarazenih. Iz ovog se moze zakljuciti da su prave brojke kod njih bile minimum desetak puta vise od onih prezentovanih u dnevnim izvjestajima.
Mozemo doci do hipotetickog, ali i ne toliko nerealnog, broja od 230000 aktivnih slucajeva zaraze ovim virusom trenutno u BiH![]()
-
laik1981
#33522 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Radjen je antigenski test, a taj test reagira samo kod simptomaticnih koji su trenutno zarazeni. Izgleda da i pored ovog podviga od 2,5 miliona testova za dan, a uradice jos toliko, nece pohvatati asimptomatskeGAU8 wrote: ↑01/11/2020 20:18Ali stani, rađen je serološki test. Koliko vremena serološki test daje pozitivne rezultate od nastanka infekcije. Koliko ljudi se testirao koji su u zadnjih par sedmica bili već među ovih 50000 pozitivnih? Skoro svi oni su se zarazili u zadnjih mjesec dana...laik1981 wrote: ↑01/11/2020 19:15 Slovacka u zadnje vrijeme imala oko 2000-3000 zarazenih dnevno. U subotu testirali 2,5 miliona ljudi, pola popoulacije za dan i nasli preko 25000 zarazenih. Iz ovog se moze zakljuciti da su prave brojke kod njih bile minimum desetak puta vise od onih prezentovanih u dnevnim izvjestajima.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#33523 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Sto znaci da je virus sveprisutan...
Gledam jucer npr u spaniji je 90% ljudi stalno maske nosilo i nista opet

Gledam jucer npr u spaniji je 90% ljudi stalno maske nosilo i nista opet

-
Naslovnica
#33524 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Live, slike putnika sa večerašnjeg leta iz Beča za SJJ.
Kosooki, možda kinezi?
- CikCikCikPogodi
#33525 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Jednom jedna Kineskinja pitala konobara u pubu, kako da ovdje ostane za stalno. Ja pao sa stolice.Naslovnica wrote: ↑01/11/2020 21:32 Live, slike putnika sa večerašnjeg leta iz Beča za SJJ.
Kosooki, možda kinezi?