Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
Ci-Nick
#34501 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nijemci kažu da gube kontrolu nad pandemijom kad imaju 4% pozitivnih od broja testiranih,.. mi na 50%.
Dakle nema tu više nikakvih realnih brojeva ni kontrole.
Dakle nema tu više nikakvih realnih brojeva ni kontrole.
-
Mogy87
#34502 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
To sto ti skreces temu jer ti ne odgovara znaci da izbjegavas odgovor, ne da ja "namecem temu".laik1981 wrote: ↑27/10/2020 12:50Ma ne interesuje me ni taj proizvod ni ta izjava. Kako tebi nije jasno da ti nemas ekskluzivitet da nameces teme? Iako se sama predstavljas da si hobi naucnica ovakvim pitanjima dokazujes da si jako povrsna. Taj nivo komunikacije ne zavrjedjuje nikakve ozbiljne ulaske u rasprave. Proguglaj dvadesetak minuta o oblasti marketinga. Vjerujem da ce za tebe to biti dovoljno da postanes ekspert i u toj oblasti. Mozda tada dokucis odgovor na pitanje koje postavljas. Ovo sto radis je plitko i fakat nedostojno neke polemike. A na kraju krajeva, nemas potrebne reference da govoris ni o ucinkovitosti tog eliksira ili kakve li vec budalastine kojom mislis da mozes diskreditovati lik i djelo Radmana.. Kazem ti, nekih 50 godina skole i prakticnog iskustva, pa da mozes uopste i polemisati na nacin na koji si sebe ubijedila da si sposobna.. Procitaj mu ponovo biografiju, mozes i neki od tih 177 njegovih naucnih radova ili radova u kojima je citiran 20000 puta, a onda tu biografiju uporedi sa svojom, pa se zapitaj sta pokusavas..Mogy87 wrote: ↑27/10/2020 12:33Zasto mi nisi odgovorio na prosli post?laik1981 wrote: ↑27/10/2020 12:28za nepovjerovati. Ona pokrenula nebulozu da bi skrenula sa teme i pokusala didkreditovati svjetski priznatog strucnjaka u oblasti o kojoj je govorio na interviju datom za N1. Upire svim silama sa svojim jeftinim spinovima. Ipak je njoj nauka hobi. Pogubila se jadna u svojim nebulozama i pokusava na svaki nacin da se iscupa.. Da bi ti diskreditovala Radmana potrebno ti je samo nekih 50 godina skole i prakticnog iskustva u toj oblasti o kojoj Radman prica. Do tada ispadas smijesna u jeftinim pokusajima koji su na nivou neke umisljene tinejdzerke u pubertetu..
Da li je dr. Radman stao iza ovog proizvoda? Da li vjerujes da su ono njegove izjave?
A dr. Ivan Đikic, kojeg sam citirala vise puta, vezano za ovaj "preparat" takodjer nema potrebne reference?
-
Naslovnica
#34503 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa pretpostavljam da bi drugi put trebao da pita teba za mišljenje prije nego smuti bućkuriše u ljetnjoj kuhinji na vikendici?Mogy87 wrote: ↑27/10/2020 12:55Eto vidis da govorimo o istoj stvari. E sad meni nije ok da se covjek njegovog renomea prodaje kojekakve buckurise. Jer nije travar. Naucnik je.Naslovnica wrote: ↑27/10/2020 12:48Ma jok ba, ja ne bih uopšte branio "vino, paradajz i zeleni čaj" u vrijednosti od 200E (ili od 2 Eura, ili od 2000 Eura, nebitno) da nisam vidio da ti diskredituješ nečije mišljenje na osnovu toga.Mogy87 wrote: ↑27/10/2020 11:59 Ti si napisao:
Bitno je koliko je preparat zaista koristan (ili beskoristan)
Gdje ovdje vidis dokaz da je koristan ili ne?
Dr. Radman itekako dobro zna kako izgleda kvalitetno naucno istrazivanje. Ovo nije to.
Jedini razlog zasto branis "vino, paradajz i zeleni caj" u vrijednosti od 200 eura po kutiji je sto se radi o dr. Radmanu. I nije bitno da li je na cinjenicu da kreatori nisu dokazali efikasnost preparata iznio Djikic ili neko drilugi. Covjek je samo istakao da ne postoje dokazi da je preparat efikasan i da radi to sto tvrdi da radi. Toga je svjestan i dr. Radman, vjeruj mi.
Isto kao što diskredituješ i Sunetra Guptu zbog nekih grešaka, pa ko biva, to bi trebao biti dovoljan argument da se zbog toga diskredituje i popljuje nečije mišljenje ili rad.
As simple as that.
![]()
Meni zaista nije potrebno dokazivati ljekovito svojstvo zelenog čaja, vina i paradajza, uloga antioksidanasa u ćelijskim procesima i sl.
Ko vjeruje u ovaj preparat i ko ima gutu love i želi da isproba - do njega je.
Ja najvjerovatnije ne bih, ne iz razloga što vjerujem ili ne vjerujem, ili što imam ili nemam para.
I ono para što dam na nekakav kompleks DM vitamina, vazda mi nekako bude žao jer ne znam da li je to zaista baš tako kako piše na pakovanju.
- Tesla Edison
#34504 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Možete vi pisati šta hoćete, ali glavu dajem da ova Mogy, kada bi postavila svoju sliku, svi bi zanijemili. Niti bi je ko napadao niti bilo šta loše rekao, već naprotiv, počeli bi je ukivati u zvijezde (mislim na muški dio forumske populacije) 
Pretpostavljam da znam o kome se radi i ko je iza nicka Mogy, ali neću to pisati. Svakako bi bilo irelevantno jer je ne poznajete lično i ime vam ništa i ne znači.

Pretpostavljam da znam o kome se radi i ko je iza nicka Mogy, ali neću to pisati. Svakako bi bilo irelevantno jer je ne poznajete lično i ime vam ništa i ne znači.
-
Mogy87
#34505 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne treba. Slobodno trziste. Svaka roba ima svoju musterijuNaslovnica wrote: ↑27/10/2020 13:01Pa pretpostavljam da bi drugi put trebao da pita teba za mišljenje prije nego smuti bućkuriše u ljetnjoj kuhinji na vikendici?Mogy87 wrote: ↑27/10/2020 12:55Eto vidis da govorimo o istoj stvari. E sad meni nije ok da se covjek njegovog renomea prodaje kojekakve buckurise. Jer nije travar. Naucnik je.Naslovnica wrote: ↑27/10/2020 12:48
Ma jok ba, ja ne bih uopšte branio "vino, paradajz i zeleni čaj" u vrijednosti od 200E (ili od 2 Eura, ili od 2000 Eura, nebitno) da nisam vidio da ti diskredituješ nečije mišljenje na osnovu toga.
Isto kao što diskredituješ i Sunetra Guptu zbog nekih grešaka, pa ko biva, to bi trebao biti dovoljan argument da se zbog toga diskredituje i popljuje nečije mišljenje ili rad.
As simple as that.
![]()
Meni zaista nije potrebno dokazivati ljekovito svojstvo zelenog čaja, vina i paradajza, uloga antioksidanasa u ćelijskim procesima i sl.
Ko vjeruje u ovaj preparat i ko ima gutu love i želi da isproba - do njega je.
Ja najvjerovatnije ne bih, ne iz razloga što vjerujem ili ne vjerujem, ili što imam ili nemam para.
I ono para što dam na nekakav kompleks DM vitamina, vazda mi nekako bude žao jer ne znam da li je to zaista baš tako kako piše na pakovanju.![]()
Svakako sam previse off-topicarila, izvinjavam se ako su moji postovi "zatrpali" diskusiju.
-
Naslovnica
#34506 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Boli me briga ko je, ja samo oženjen čo'ek.TESLA_EDISON wrote: ↑27/10/2020 13:04 Možete vi pisati šta hoćete, ali glavu dajem da ova Mogy, kada bi postavila svoju sliku, svi bi zanijemili. Niti bi je ko napadao niti bilo šta loše rekao, već naprotiv, počeli bi je ukivati u zvijezde (mislim na muški dio forumske populacije)
Pretpostavljam da znam o kome se radi i ko je iza nicka Mogy, ali neću to pisati. Svakako bi bilo irelevantno jer je ne poznajete lično i ime vam ništa i ne znači.![]()
![]()
-
laik1981
#34507 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
I nisam komentarisao Djikica. Dao je svoje misljenje kao i ovaj Radman. Njih dvojica komotno mogu pokrenuti polemiku za bilo koju temu u kojoj su strucnjaci i rado bi ih slusao jer znaju o cemu pricaju. I Djikic je rekao da nema naucne potvrde da je taj proizvod ucinkovit, ali nema naucne potvrde ni da nije. Dao je svoje misljenje, bas kao i Radman iako licno mislim da je Radman to rekao jer ima neku materijalnu korist od tog proizvoda. Ni prvi ni zadnji koji reklamira neki proizvod, a da taj proizvod i nije bas ono sto tvrde da jeste. Zamisli ni red bull ti ne daje krila i jel zbog toga Dietrich Mateschitz obicna sarlatanska budala koja prica o nadnaravnim mocima i kojeg ne treba shvatati ozbiljno.. Covjek je dao interviju o temi koja je povezana sa njegovom strukom, o covid krizi, a priznat je u citavom svijetu kao vrstan i dokazan naucnik.. Ono sto je tuzno je da si ti sebe ubijedila da si u stanju diskreditovati jednog takvog naucnika spinovima koji su veoma plitki i koji nikakve veze nemaju sa temom o kojoj je covjek pricao. Izvini, ali ovdje bih zavrsio. Fakat ako nisi svjesna u sta si zagazila onda jednostavno nema svrhe polemisati i daljim pokusajima tones samo dublje..Mogy87 wrote: ↑27/10/2020 12:59To sto ti skreces temu jer ti ne odgovara znaci da izbjegavas odgovor, ne da ja "namecem temu".laik1981 wrote: ↑27/10/2020 12:50Ma ne interesuje me ni taj proizvod ni ta izjava. Kako tebi nije jasno da ti nemas ekskluzivitet da nameces teme? Iako se sama predstavljas da si hobi naucnica ovakvim pitanjima dokazujes da si jako povrsna. Taj nivo komunikacije ne zavrjedjuje nikakve ozbiljne ulaske u rasprave. Proguglaj dvadesetak minuta o oblasti marketinga. Vjerujem da ce za tebe to biti dovoljno da postanes ekspert i u toj oblasti. Mozda tada dokucis odgovor na pitanje koje postavljas. Ovo sto radis je plitko i fakat nedostojno neke polemike. A na kraju krajeva, nemas potrebne reference da govoris ni o ucinkovitosti tog eliksira ili kakve li vec budalastine kojom mislis da mozes diskreditovati lik i djelo Radmana.. Kazem ti, nekih 50 godina skole i prakticnog iskustva, pa da mozes uopste i polemisati na nacin na koji si sebe ubijedila da si sposobna.. Procitaj mu ponovo biografiju, mozes i neki od tih 177 njegovih naucnih radova ili radova u kojima je citiran 20000 puta, a onda tu biografiju uporedi sa svojom, pa se zapitaj sta pokusavas..
A dr. Ivan Đikic, kojeg sam citirala vise puta, vezano za ovaj "preparat" takodjer nema potrebne reference?
Last edited by laik1981 on 27/10/2020 13:16, edited 1 time in total.
- Tesla Edison
#34508 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Al si čo'ek, nisi kamenNaslovnica wrote: ↑27/10/2020 13:07Boli me briga ko je, ja samo oženjen čo'ek.TESLA_EDISON wrote: ↑27/10/2020 13:04 Možete vi pisati šta hoćete, ali glavu dajem da ova Mogy, kada bi postavila svoju sliku, svi bi zanijemili. Niti bi je ko napadao niti bilo šta loše rekao, već naprotiv, počeli bi je ukivati u zvijezde (mislim na muški dio forumske populacije)
Pretpostavljam da znam o kome se radi i ko je iza nicka Mogy, ali neću to pisati. Svakako bi bilo irelevantno jer je ne poznajete lično i ime vam ništa i ne znači.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
Mogy87
#34509 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Joj Tesla kako bacas udiceTESLA_EDISON wrote: ↑27/10/2020 13:04 Možete vi pisati šta hoćete, ali glavu dajem da ova Mogy, kada bi postavila svoju sliku, svi bi zanijemili. Niti bi je ko napadao niti bilo šta loše rekao, već naprotiv, počeli bi je ukivati u zvijezde (mislim na muški dio forumske populacije)
![]()
-
Naslovnica
#34510 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma ja sam ba poravnio.TESLA_EDISON wrote: ↑27/10/2020 13:15Al si čo'ek, nisi kamenNaslovnica wrote: ↑27/10/2020 13:07Boli me briga ko je, ja samo oženjen čo'ek.TESLA_EDISON wrote: ↑27/10/2020 13:04 Možete vi pisati šta hoćete, ali glavu dajem da ova Mogy, kada bi postavila svoju sliku, svi bi zanijemili. Niti bi je ko napadao niti bilo šta loše rekao, već naprotiv, počeli bi je ukivati u zvijezde (mislim na muški dio forumske populacije)
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Nikada nisam volio ići na autosajmove i gledati automobile koje nikada neću voziti ni one top-modele uz njih koje nikada neću j"bati.
Ha ja!
- Tesla Edison
#34511 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne brini moja draga Mogy, od ovog momenta si mi među najdražim na forumu. Piši šta god želiš, sve podržavamMogy87 wrote: ↑27/10/2020 13:16Joj Tesla kako bacas udiceTESLA_EDISON wrote: ↑27/10/2020 13:04 Možete vi pisati šta hoćete, ali glavu dajem da ova Mogy, kada bi postavila svoju sliku, svi bi zanijemili. Niti bi je ko napadao niti bilo šta loše rekao, već naprotiv, počeli bi je ukivati u zvijezde (mislim na muški dio forumske populacije)
![]()
nisam ja toliko tašta da se na njih upecam
![]()
P.S. Nema veze što si udata, i ja sam oženjen, nije velika frka dati kompliment
- zubi
#34512 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nadam se da ti zena ne prati temuTESLA_EDISON wrote: ↑27/10/2020 13:21 Ne brini moja draga Mogy, od ovog momenta si mi među najdražim na forumu. Piši šta god želiš, sve podržavam
P.S. Nema veze što si udata, i ja sam oženjen, nije velika frka dati kompliment![]()
-
Mogy87
#34513 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ama baca bombe, ne bi mu bio prvi putzubi wrote: ↑27/10/2020 13:50Nadam se da ti zena ne prati temuTESLA_EDISON wrote: ↑27/10/2020 13:21 Ne brini moja draga Mogy, od ovog momenta si mi među najdražim na forumu. Piši šta god želiš, sve podržavam
P.S. Nema veze što si udata, i ja sam oženjen, nije velika frka dati kompliment![]()
![]()
- Tesla Edison
#34514 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne srećomzubi wrote: ↑27/10/2020 13:50Nadam se da ti zena ne prati temuTESLA_EDISON wrote: ↑27/10/2020 13:21 Ne brini moja draga Mogy, od ovog momenta si mi među najdražim na forumu. Piši šta god želiš, sve podržavam
![]()
A i da prati ne zna ko sam
- Tesla Edison
#34515 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma misli šta hoćeš, od danas si rahat što se mene tičeMogy87 wrote: ↑27/10/2020 13:59Ama baca bombe, ne bi mu bio prvi putzubi wrote: ↑27/10/2020 13:50Nadam se da ti zena ne prati temuTESLA_EDISON wrote: ↑27/10/2020 13:21 Ne brini moja draga Mogy, od ovog momenta si mi među najdražim na forumu. Piši šta god želiš, sve podržavam
![]()
![]()
- moa
#34516 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
i zeljo ima golmana pa ga primizubi wrote: ↑27/10/2020 13:50Nadam se da ti zena ne prati temuTESLA_EDISON wrote: ↑27/10/2020 13:21 Ne brini moja draga Mogy, od ovog momenta si mi među najdražim na forumu. Piši šta god želiš, sve podržavam
![]()
- Tesla Edison
#34517 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
moa wrote: ↑27/10/2020 14:16i zeljo ima golmana pa ga primizubi wrote: ↑27/10/2020 13:50Nadam se da ti zena ne prati temuTESLA_EDISON wrote: ↑27/10/2020 13:21 Ne brini moja draga Mogy, od ovog momenta si mi među najdražim na forumu. Piši šta god želiš, sve podržavam
![]()
![]()
- GAU8
#34518 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Bilo sta pod imenom "eliksir mladosti"
-
splinter
#34519 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hr ... inkerhanza
- Ne slažem se s Radmanom. Ovaj virus, s obzirom na sve što znamo o njegovoj biologiji, ne radi greške tako često kao drugi RNA virusi. Nema znaka da bi virus usporavao, u bilo kojem smislu. Istina je da koji put širenjem virusa može doći do akumulacije grešaka i virus izgubi potentnost. To je u ovom trenu hipoteza koja nije znanstveno potvrđena i nema pokazatelja - što se tiče svih eksperimenata - da bi to bio realan scenarij - objašnjava.
Ovakve izjave smatra problemom.
- Nitko nije zainteresiran čuti da je koronavirus opasan, da nije stvar samo u tome kolika je stopa smrtnosti, nego upravo u toj stopi ljudi koji moraju primiti bolničku pomoć. Ako netko ima hipotezu koja odstupa od trenutačnog uvriježenog mišljenja epidemiologa, ona će se brzo proširiti. Mislim da je to veliki problem jer zbunjuje ljude.
https://en.wikipedia.org/wiki/Nenad_Ban
Evo šta sam ja jutros napisao a kunem se sam tek maloprije vidio i pročitao ovaj članak za koji sam postavio link:
"Virus nije oslabio, niti je ojačao jer bi mu za tako nešto bila potrebna mutacija koja bi prije ili kasnije analizom i sekvenciranjem gena bila dokaziva i vidljiva. Barem do danas nema takvih saznanja. Nije isključeno da se to može desiti, nekad u budućnosti, ali to se nije desilo u periodu neposredno iza nas. Promjene koje su se desile su bile isključivo faktori klimatskih, mikroklimatskih i mikroambijentalnih uslova ( ljeto i blagi pad slučajeva, jesen i nagli skok), Potom djelomično prilagođavanje našeg imunog sistema ( još nedovoljno) te uznapredovali protokoli liječenja oboljelih kao i starosna struktura oboljelih ( najviše mlađa populacija )".
- Ne slažem se s Radmanom. Ovaj virus, s obzirom na sve što znamo o njegovoj biologiji, ne radi greške tako često kao drugi RNA virusi. Nema znaka da bi virus usporavao, u bilo kojem smislu. Istina je da koji put širenjem virusa može doći do akumulacije grešaka i virus izgubi potentnost. To je u ovom trenu hipoteza koja nije znanstveno potvrđena i nema pokazatelja - što se tiče svih eksperimenata - da bi to bio realan scenarij - objašnjava.
Ovakve izjave smatra problemom.
- Nitko nije zainteresiran čuti da je koronavirus opasan, da nije stvar samo u tome kolika je stopa smrtnosti, nego upravo u toj stopi ljudi koji moraju primiti bolničku pomoć. Ako netko ima hipotezu koja odstupa od trenutačnog uvriježenog mišljenja epidemiologa, ona će se brzo proširiti. Mislim da je to veliki problem jer zbunjuje ljude.
https://en.wikipedia.org/wiki/Nenad_Ban
Evo šta sam ja jutros napisao a kunem se sam tek maloprije vidio i pročitao ovaj članak za koji sam postavio link:
"Virus nije oslabio, niti je ojačao jer bi mu za tako nešto bila potrebna mutacija koja bi prije ili kasnije analizom i sekvenciranjem gena bila dokaziva i vidljiva. Barem do danas nema takvih saznanja. Nije isključeno da se to može desiti, nekad u budućnosti, ali to se nije desilo u periodu neposredno iza nas. Promjene koje su se desile su bile isključivo faktori klimatskih, mikroklimatskih i mikroambijentalnih uslova ( ljeto i blagi pad slučajeva, jesen i nagli skok), Potom djelomično prilagođavanje našeg imunog sistema ( još nedovoljno) te uznapredovali protokoli liječenja oboljelih kao i starosna struktura oboljelih ( najviše mlađa populacija )".
-
biglebovski
#34520 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Corona Vs. Švedska? Jer bi život trebao biti nešto više od pukog preživljavanja?
Švedska labavi Covid pravila o zaključavanju za starije i ranjive zbog utjecaja zaključavanja na mentalno zdravlje
https://www.telegraph.co.uk/news/2020/1 ... ue-mental/
Stariji ljudi u Švedskoj više se ne trebaju izolirati, izjavila je vlada u četvrtak, ukazujući na niže stope zaraze Covidom nego u proljeće i sve veći udar na mentalno zdravlje starijih osoba, što stoji iza nove preporuke.
Potez za ublažavanje tereta za starije osobe dolazi dok mnoge zemlje u Europi ponovno uvode ograničenja kako bi se uhvatile u koštac s infekcijama koje rastu, ali zdravstvena agencija je rekla da ne vidi dokaze o drugom valu u Švedskoj.
Švedska je zauzela drugačiji pristup u odnosu na većinu drugih evropskih zemalja u borbi protiv pandemije, oslanjajući se na dobrovoljne mjere za promicanje socijalnog distanciranja, iako je izolirala staračke domove nakon visokog nivoa smrtnosti među stanovnicima.
Broj novih slučajeva u nordijskoj zemlji kontinuirano raste posljednjih sedmica, iako ostaju na nižim nivoima u odnosu na veličinu stanovništva nego u mnogim zemljama Evrope, gdje se svakodnevno postavljaju novi rekordi.
Švedska je ukupno zabilježila oko 107.000 slučajeva i oko 5.900 smrtnih slučajeva. Registrirala je 975 novih slučajeva u srijedu i sedam dodatnih smrtnih slučajeva, daleko nižih nego tokom proljetnog vrhunca, ali i dalje znatno iznad opterećenja slučaja tokom ljeta.
"Agencija za javno zdravstvo odlučila je da će starije osobe i osobe u posebnim rizičnim skupinama biti podvrgnute istim preporukama kao i ostatak populacije," rekla je novinarima ministrica zdravlja Lena Hallengren.

Sveukupno, smrtnost od Covid-19 bila je višestruko veća nego kod njenih nordijskih susjeda, ali niža nego u nekim zemljama koje su usvojile stroža ograničenja, poput Španije i Britanije.
Do sada je starijima od 70 godina rečeno da izbjegavaju fizički kontakt i javni prijevoz te da se drže podalje od trgovina i drugih javnih mjesta, mjere koje zvaničnici kažu srušili su stopu zaraze, ali su također imale značajan negativan utjecaj na dobrobit mnogih starijih osoba.
Agencija je rekla da bi stari ljudi trebali slijediti opće savjete svim Šveđanima, s nižim stopama zaraze, boljim znanjem o postupanju s bolešću i zdravstvenim sistemom koji više nije pod istim pritiskom kao tijekom proljeća.
To uključuje izbjegavanje velikih okupljanja, boravak kod kuće kod prvih znakova bolesti i održavanje socijalne distanciranosti.
Ali gospođa Hallengren upozorila je da to ne znači povratak u normalu.
"Svakodnevni život ne može biti onakav kakav je bio prije pandemije," rekla je. "Ali postoji mnogo načina življenja koji nisu samo preživljavanje."
Švedska labavi Covid pravila o zaključavanju za starije i ranjive zbog utjecaja zaključavanja na mentalno zdravlje
https://www.telegraph.co.uk/news/2020/1 ... ue-mental/
Stariji ljudi u Švedskoj više se ne trebaju izolirati, izjavila je vlada u četvrtak, ukazujući na niže stope zaraze Covidom nego u proljeće i sve veći udar na mentalno zdravlje starijih osoba, što stoji iza nove preporuke.
Potez za ublažavanje tereta za starije osobe dolazi dok mnoge zemlje u Europi ponovno uvode ograničenja kako bi se uhvatile u koštac s infekcijama koje rastu, ali zdravstvena agencija je rekla da ne vidi dokaze o drugom valu u Švedskoj.
Švedska je zauzela drugačiji pristup u odnosu na većinu drugih evropskih zemalja u borbi protiv pandemije, oslanjajući se na dobrovoljne mjere za promicanje socijalnog distanciranja, iako je izolirala staračke domove nakon visokog nivoa smrtnosti među stanovnicima.
Broj novih slučajeva u nordijskoj zemlji kontinuirano raste posljednjih sedmica, iako ostaju na nižim nivoima u odnosu na veličinu stanovništva nego u mnogim zemljama Evrope, gdje se svakodnevno postavljaju novi rekordi.
Švedska je ukupno zabilježila oko 107.000 slučajeva i oko 5.900 smrtnih slučajeva. Registrirala je 975 novih slučajeva u srijedu i sedam dodatnih smrtnih slučajeva, daleko nižih nego tokom proljetnog vrhunca, ali i dalje znatno iznad opterećenja slučaja tokom ljeta.
"Agencija za javno zdravstvo odlučila je da će starije osobe i osobe u posebnim rizičnim skupinama biti podvrgnute istim preporukama kao i ostatak populacije," rekla je novinarima ministrica zdravlja Lena Hallengren.

Sveukupno, smrtnost od Covid-19 bila je višestruko veća nego kod njenih nordijskih susjeda, ali niža nego u nekim zemljama koje su usvojile stroža ograničenja, poput Španije i Britanije.
Do sada je starijima od 70 godina rečeno da izbjegavaju fizički kontakt i javni prijevoz te da se drže podalje od trgovina i drugih javnih mjesta, mjere koje zvaničnici kažu srušili su stopu zaraze, ali su također imale značajan negativan utjecaj na dobrobit mnogih starijih osoba.
Agencija je rekla da bi stari ljudi trebali slijediti opće savjete svim Šveđanima, s nižim stopama zaraze, boljim znanjem o postupanju s bolešću i zdravstvenim sistemom koji više nije pod istim pritiskom kao tijekom proljeća.
To uključuje izbjegavanje velikih okupljanja, boravak kod kuće kod prvih znakova bolesti i održavanje socijalne distanciranosti.
Ali gospođa Hallengren upozorila je da to ne znači povratak u normalu.
"Svakodnevni život ne može biti onakav kakav je bio prije pandemije," rekla je. "Ali postoji mnogo načina življenja koji nisu samo preživljavanje."
-
daddy-kool
#34521 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
odličan tekstDr. Trobonjača ‘okrznuo‘ kolege: ‘Ovo je ključan parametar i dokaz da ova bolest nije bezazlena‘
‘Mislim da nam talijanski scenarij ne treba i da ga moramo izbjeći. Stoga apeliram na kolege da razmisle prije nego daju izjave‘
...
Koji bi parametar ozbiljnosti situacije trebalo koristiti?
- Smrtnost ne jer nam je zdravstveni sustav za sada funkcionalan, ali hospitalizacije, teške kliničke slike - da. Dovoljno je reći da oko 13 posto (10-15%) od potvrđeno zaraženih na kraju ima takvu kliničku sliku da trebaju hospitalizaciju. Mnogi razviju upalu pluća i druge komplikacije, neki trebaju i pomoć respiratora. A znamo kakav je ishod za veći dio onih koji završe na mehaničkoj ventilaciji. Tih 13 posto nije mala brojka. Dakle, od 1000 zaraženih njih 130 će biti hospitalizirano.
Prema tome, ako kapaciteti bolnica ne budu mogli primiti sve one koji budu trebali pomoć, postotak umrlih sigurno će rasti. Primjeri Bergama i Italije nisu nam daleko, čudim se stoga izjavama pojedinih znanstvenika, liječnika, jer sada se i puno više zna o toj bolesti nego što je to bio slučaj u proljeće. Zaista nije teško zbrojiti dva i dva. Ponavljam: Ako je krivulja zaraženih niska, bolnički sustav može raditi i dati punu pažnju bolesnima, a ako dođe do eksponencijalnog rasta i velikog broja oboljelih, jednostavno nećemo mati dovoljno kadra i prostora da sve bolesne zbrinemo. Imate nešto poput začaranog kruga jer više inficiranih daje i više inficiranih zdravstvenih djelatnika pa je i zdravstvena pažnja prema bolesnima manja, što onda dodatno daje zamah epidemiji.
A da ne govorim o drugim kroničnim i akutnim bolesnicima koji neće moći dobiti adekvatnu skrb ako se epidemija rasplamsa. Dakle, imat ćemo dvostruku štetu. To je jednostavna računica, stoga omalovažanje ove bolesti i uspoređivanje s gripicom i karijesom nije pametno.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... a-15028219
-
biglebovski
#34522 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
I ovaj iz marta mu je dobar:daddy-kool wrote: ↑27/10/2020 18:22odličan tekstDr. Trobonjača ‘okrznuo‘ kolege: ‘Ovo je ključan parametar i dokaz da ova bolest nije bezazlena‘
‘Mislim da nam talijanski scenarij ne treba i da ga moramo izbjeći. Stoga apeliram na kolege da razmisle prije nego daju izjave‘
...
Koji bi parametar ozbiljnosti situacije trebalo koristiti?
- Smrtnost ne jer nam je zdravstveni sustav za sada funkcionalan, ali hospitalizacije, teške kliničke slike - da. Dovoljno je reći da oko 13 posto (10-15%) od potvrđeno zaraženih na kraju ima takvu kliničku sliku da trebaju hospitalizaciju. Mnogi razviju upalu pluća i druge komplikacije, neki trebaju i pomoć respiratora. A znamo kakav je ishod za veći dio onih koji završe na mehaničkoj ventilaciji. Tih 13 posto nije mala brojka. Dakle, od 1000 zaraženih njih 130 će biti hospitalizirano.
Prema tome, ako kapaciteti bolnica ne budu mogli primiti sve one koji budu trebali pomoć, postotak umrlih sigurno će rasti. Primjeri Bergama i Italije nisu nam daleko, čudim se stoga izjavama pojedinih znanstvenika, liječnika, jer sada se i puno više zna o toj bolesti nego što je to bio slučaj u proljeće. Zaista nije teško zbrojiti dva i dva. Ponavljam: Ako je krivulja zaraženih niska, bolnički sustav može raditi i dati punu pažnju bolesnima, a ako dođe do eksponencijalnog rasta i velikog broja oboljelih, jednostavno nećemo mati dovoljno kadra i prostora da sve bolesne zbrinemo. Imate nešto poput začaranog kruga jer više inficiranih daje i više inficiranih zdravstvenih djelatnika pa je i zdravstvena pažnja prema bolesnima manja, što onda dodatno daje zamah epidemiji.
A da ne govorim o drugim kroničnim i akutnim bolesnicima koji neće moći dobiti adekvatnu skrb ako se epidemija rasplamsa. Dakle, imat ćemo dvostruku štetu. To je jednostavna računica, stoga omalovažanje ove bolesti i uspoređivanje s gripicom i karijesom nije pametno.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... a-15028219![]()
"Teoretski gledano na globalnoj razini zoonotski virusi mogu ugroziti veliki broj ljudi s drastičnim posljedicama na čovječanstvo. Da budemo jasni COVID-19 nije takav virus.
On je gotovo pa bezopasan gledajući na ljudsku populaciju općenito. Na ove trenutačne epidemiološke mjere, reakcije zdravstvenih službi i država, osobno više gledam kao na jedan globalni trening za slučaj da se pojavi širenje nekog puno opasnijeg zoonotskog virusa, nego na potrebu da se zaustavi ova epidemija."
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... VrYLxTQj0I
-
daddy-kool
#34523 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Možda je čovjek evoluirao sa novim saznanjima, mnogo se desilo i saznalo od tada.
Ovaj gore tekst kojim sam postavio je odličan.
-
Naslovnica
#34524 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja se ne sjećam da je @daddy-kool ikada postavio bilo kakvu optimističnu objavu.
Sve su crnjaci, pesimizam, ubijanje u pojam.
Tačno kao da se sadistički naslađuje ovakvim vijestima i obožava da copy-paste šta god nađe a da se svodi na psihozu maski, distance, lockdowna, brojeva i crnjaka.
Ne kažem to u odnosu na ovu gore vijest nego općenito.
Šteta za jedno ljudsko biće da uživa u plasiranju ovakvih vrsta informacija.
Sve su crnjaci, pesimizam, ubijanje u pojam.
Tačno kao da se sadistički naslađuje ovakvim vijestima i obožava da copy-paste šta god nađe a da se svodi na psihozu maski, distance, lockdowna, brojeva i crnjaka.
Ne kažem to u odnosu na ovu gore vijest nego općenito.
Šteta za jedno ljudsko biće da uživa u plasiranju ovakvih vrsta informacija.
-
biglebovski
#34525 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sve je moguće.daddy-kool wrote: ↑27/10/2020 19:03 Možda je čovjek evoluirao sa novim saznanjima, mnogo se desilo i saznalo od tada.