Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
mali_balon wrote: ↑23/10/2020 12:15
Sto raja stavlja zuti stiker ili nesta naljepi na kamere na laptopima.......
To ti je kurlcenje da su vazni, kao neko ce ih spijunirat, snimat.
Radim sa jednom koja To lijepi po kameri na tel.
Ja licno to isto radim, ne iz razloga sto mislim da sam bitan ili da me neko spijunira, nego prosto iz razloga sto sam paranoican da cu tokom tih nekih online sastanaka i slicno slucajno upaliti kameru i da ce raja vidjeti neke nezeljene scene
Hos reci da si obucen do pola za vrijeme on line sastanka (ja konto samo ja to furam).
A imas par programcica koji ne dozvoljavaju to slucajno paljenje kamere ili cak vise imas par opcija da ti snima samo glowu
mali_balon wrote: ↑23/10/2020 12:15
Sto raja stavlja zuti stiker ili nesta naljepi na kamere na laptopima.......
Ja licno to isto radim, ne iz razloga sto mislim da sam bitan ili da me neko spijunira, nego prosto iz razloga sto sam paranoican da cu tokom tih nekih online sastanaka i slicno slucajno upaliti kameru i da ce raja vidjeti neke nezeljene scene
isto tako, kad palim zoom pise da mi je kamera ugasena, ali dzaba je
A to da neko moze misliti da ga prate, i gledaju, ne mislim da sam vazna ne obracam paznju na kameru dok ne radim nista ali nisam ni naivna da mislim da su se te aplikacije tek tako stvorile da bi eto neko nama pomogao da se susrecemo lakse, isto kao sto je i snapchat, tik tok stvoren za skupljanje pedofila, instagram za prosituciju, isto tako i zoomOVI pizde materine imaju mogucnost manipulacije tehnickim uredajima i sta sve ne...ko zna
isto tako, kad palim zoom pise da mi je kamera ugasena, ali dzaba je
A to da neko moze misliti da ga prate, i gledaju, ne mislim da sam vazna ne obracam paznju na kameru dok ne radim nista ali nisam ni naivna da mislim da su se te aplikacije tek tako stvorile da bi eto neko nama pomogao da se susrecemo lakse, isto kao sto je i snapchat, tik tok stvoren za skupljanje pedofila, instagram za prosituciju, isto tako i zoomOVI pizde materine imaju mogucnost manipulacije tehnickim uredajima i sta sve ne...ko zna
Kako god okrenes pod nadzorom si, ti koristis određenu platfromu - aplikaciju na njihvoj si teritoriji, ako imas android uređaj imas i google racun, ako imas apple imas njihov racun, svi moguci mail racuni, cijela planeta je vecinom na Microsoft operativnom sistemu, ovi na Linuxu i hiljadu njegovih variajacija također. Ni jednu drustvenu mrezu, profi, apliakciju ovu ili onu ne mozes korisiti bez racuna i maila. Naravno da vrse nadzor i prikuplaju podatke, od samih kompanija, do nazovimo ih hakera, pa onda tek pedofila, kriminalaca, i ostalih.
Koliko ti das o sebi oni toliko znaju to ti je kljucno na internetu.
Pa na fejsu stariji ljudi masovno pale video uzivo iz neznanja.Zamisli da upale tokom akcije
Svima se moze desiti
Nisam ni ja paranoican da sam nekom tamo bitan.
Prate nas sve kroz ono što guglamo, kroz sadržaj chatova na socijalnim mrežama, slušaju naše razgovore preko mikrofona telefona, svaki potez koji napravimo online se ubelezi i analizira. Te podatke onda kupi Cambridge Analytica i slični. Trump je ovu metodu koristio u prošlim izborima i dobio.
Dobar dokumentarac noviji na tu temu je Socal dilemma.
saint_mirad wrote: ↑24/10/2020 15:34
Prate nas sve kroz ono što guglamo, kroz sadržaj chatova na socijalnim mrežama, slušaju naše razgovore preko mikrofona telefona, svaki potez koji napravimo online se ubelezi i analizira. Te podatke onda kupi Cambridge Analytica i slični. Trump je ovu metodu koristio u prošlim izborima i dobio.
Ipak te stvari treba odvojiti makar im je zajednički sadržilac pitanje privatnosti. Jedno je to što kompanije poput Cambridge Analytice vrše mining podataka korisnika, a sasvim drugo činjenica da NSA može remotely upaliti moju kameru bez dozvole i znanja.
Pa pogledajte sta dozvoljavate pri instalaciji pojedinih aplikaccija, npr. konkretno Google Maps:
- traze da dozvolite da se moze bez vaseg znanja ukljuciti kamera i diktafon ( )
- pristup kontaktima
- pristup porukama i pozivima
-...
I onda pojedini kazu da im Google izbaci pojam a oni ga nikad nisu pretrazivali.
Ipak te stvari treba odvojiti makar im je zajednički sadržilac pitanje privatnosti. Jedno je to što kompanije poput Cambridge Analytice vrše mining podataka korisnika, a sasvim drugo činjenica da NSA može remotely upaliti moju kameru bez dozvole i znanja.
I Fb/Instagram/TikTok sakupljaju podatke o tebi bez tvojeg znanja i dozvole, koristeći hardver koji imaš. Nije bezze Cakerberg svedočio pred Kongresom.
I Fb/Instagram/TikTik sakupljaju podatke o tebi bez tvojeg znanja i dozvole, koristeći hardver koji imaš. Nije bezze Cakerberg svedočio pred Kongresom.
Najveći dio tih podataka korisnik je nesvjesno dozvolio, a spor pred Kongresom se vodio oko toga što je pristup podacima imala treća strana (Cambrdige Analytics) i što su podaci iskorišteni za izbornu kampanju.
No, opet kažem, to što američke sigurnosne službe imaju u evidenciji korisnika pod imenom "saint mirad" i mogu kontrolisati kamere njegovih uređaja je sasvim drugo pitanje.
Slažem se, ali nemaju samo vladine službe već i socijalne mreže koje prodaju fakte o meni ili bilo kome oglašivačima, koji nas onda targetiraju da nam prodaju nešto.
Navodno o svakom građaninu USA imaju 8000 fakata prikupljenih pri korištenju Interneta.
saint_mirad wrote: ↑24/10/2020 16:44
Slažem se, ali nemaju samo vladine službe već i socijalne mreže koje prodaju fakte o meni ili bilo kome oglašivačima, koji nas onda targetiraju da nam prodaju nešto.
Navodno o svakom građaninu USA imaju 8000 fakata prikupljenih pri korištenju Interneta.
Da, ali ključna razlika je što si uglavnom anonimiziran kada je riječ o podacima koji se prodaju oglašivačima.
Kada Nike hoće da ti tuhne reklamu za patike, njega manje zanima što se zoveš saint mirad, pristup ličnim podacima uglavnom i nema, a više ga zanima da si lajkao nekad negdje Nike patike ili patike uopće. U tom smislu, on će od društvenih mreža dobiti priliku da se obrati ljudima određenih interesa, a ne određenog identiteta.
Da, ali ključna razlika je što si uglavnom anonimiziran kada je riječ o podacima koji se prodaju oglašivačima.
Kada Nike hoće da ti tuhne reklamu za patike, njega manje zanima što se zoveš saint mirad, pristup ličnim podacima uglavnom i nema, a više ga zanima da si lajkao nekad negdje Nike patike ili patike uopće. U tom smislu, on će od društvenih mreža dobiti priliku da se obrati ljudima određenih interesa, a ne određenog identiteta.
S druge strane, NSA zanima baš tvoj identitet.
Verovao ili ne, socijalne mreže su prodavale identitete pripadnika desničarskih i centristickih grupa neomarksistima koji bi posle izbora išli u lične osvete Trumpovim 'fašistima.'
Znaci full doxxing uz ime, adresu i sve ostalo. Usputan primer: meni za par meseci ističe ugovor za kablovsku, i pored mog sadašnjeg provajdera još dva su me zvala iz Srbije znajući moje ime i br telefona. A njima sigurno nisam dao podatke.
S druge strane, NSA zanima baš tvoj identitet.
Verovao ili ne, socijalne mreže su prodavale identitete pripadnika desničarskih i centristickih grupa neomarksistima koji bi posle izbora išli u lične osvete Trumpovim 'fašistima.'
Znaci full doxxing uz ime, adresu i sve ostalo. Usputan primer: meni za par meseci ističe ugovor za kablovsku, i pored mog sadašnjeg provajdera još dva su me zvala iz Srbije znajući moje ime i br telefona. A njima sigurno nisam dao podatke.