Onda sve sto Drljevic kaze treba uzeti s rezervom. Diskusija je krenula tako sto su forumasi citirali njega kao izvor odredjenih informacija.
Moje pitanje tim forumasima bilo je da li se slazete i sa ostatkom.
Moderator: O'zone
Onda sve sto Drljevic kaze treba uzeti s rezervom. Diskusija je krenula tako sto su forumasi citirali njega kao izvor odredjenih informacija.
Eno ga, i drljević ravnozemljaš, hahhahhaahhahahahahahaaa....
Ne razumijem, kakve veze ima Drljevićev intervju sa ovim ?
Isjecak iz intervjua:kox wrote: ↑23/10/2020 15:10Ne razumijem, kakve veze ima Drljevićev intervju sa ovim ?
Ti se trebas dogovoriti sam sa sobom da li umiru “tesko bolesni 90godisnjaci” ili ljudi u 50tim sa visokim pritiskom.biglebovski wrote: ↑23/10/2020 15:09Eno ga, i drljević ravnozemljaš, hahhahhaahhahahahahahaaa....
Zadnji podaci kojih se ja sjećam su iz čini mi se augusta, možda se to u medjuvremenu promijenilo. A sem toga čovjek nije statističar niti je poenta intervjua da daje egzaktne podatke o smrtnosti i dobnoj strukturi umrlih. Nije naveo ni gdje 'kod nas', na Podhrastovima, u Zenici, u FBiH, BiH tj. na šta konkretno misli.Mogy87 wrote: ↑23/10/2020 15:12Isjecak iz intervjua:
- Ti ljudi u većini slučajeva ili su nepokretni ili se slabo kreću, ostvaruju malo kontakata i malo ih je oboljelih. Kod nas je među zaraženim najviše onih između 50 i 60 godina života, osobe koje su pretile, dijabetičari, hipertroničari. Upravo u toj populaciji najviše je i preminulih – naglašava Drljević.
A dio koji se odnosi na od/sa cemo mu uzeti bez rezerve? Iako je statistika mnogo egzaktnija i lako ju je mogao provjeriti?kox wrote: ↑23/10/2020 15:22Zadnji podaci kojih se ja sjećam su iz čini mi se augusta, možda se to u medjuvremenu promijenilo. A sem toga čovjek nije statističar niti je poenta intervjua da daje egzaktne podatke o smrtnosti i dobnoj strukturi umrlih. Nije naveo ni gdje 'kod nas', na Podhrastovima, u Zenici, u FBiH, BiH tj. na šta konkretno misli.Mogy87 wrote: ↑23/10/2020 15:12Isjecak iz intervjua:
- Ti ljudi u većini slučajeva ili su nepokretni ili se slabo kreću, ostvaruju malo kontakata i malo ih je oboljelih. Kod nas je među zaraženim najviše onih između 50 i 60 godina života, osobe koje su pretile, dijabetičari, hipertroničari. Upravo u toj populaciji najviše je i preminulih – naglašava Drljević.
Pa naravno, svako normalan se upita, ne samo ja, na šta pare mi dajemo u BiH, kad je prosjek umrlih u UK 82.4 a kod nas, po tvom, negdje na 55.Mogy87 wrote: ↑23/10/2020 14:55Sad ce ti zalijepiti dobnu strukturu u BiH i statistiku umrlih u Velikoj Britaniji.Drug Saban wrote: ↑23/10/2020 14:52Pajes, u drzavi gdje je svaki drugi stanovnik ili seceras ili ima visok tlak, nema razloga za zabrinutost.
Ne mozes vjerovati kakvih idiota ima.
Ne po mom, vec po izjavi covjeka kojeg si ti vise puta citirao na temi kao ultimativni dokaz da maltene niko nije umro od COVID-a. Vidis kako su mu izjava kontradiktorne?biglebovski wrote: ↑23/10/2020 15:28Pa naravno, svako normalan se upita, ne samo ja, na šta pare mi dajemo u BiH, kad je prosjek umrlih u UK 82.4 a kod nas, po tvom, negdje na 55.Mogy87 wrote: ↑23/10/2020 14:55Sad ce ti zalijepiti dobnu strukturu u BiH i statistiku umrlih u Velikoj Britaniji.Drug Saban wrote: ↑23/10/2020 14:52Pajes, u drzavi gdje je svaki drugi stanovnik ili seceras ili ima visok tlak, nema razloga za zabrinutost.
Ne mozes vjerovati kakvih idiota ima.
Postavljao sam ovo ranije.https://www.medrxiv.org/content/10.1101 ... 20160895v6
Results: Our analysis finds a exponential relationship between age and IFR for COVID-19.
The estimated age-specific IFRs are very low for children and younger adults but increase
progressively to 0.4% at age 55, 1.4% at age 65, 4.6% at age 75, and 15% at age 85. We find that
differences in the age structure of the population and the age-specific prevalence of COVID-19
explain about 90% of the geographical variation in population IFR.
Čini mi se da ti pokušavaš da diskredituješ nekoga perifernim stvarima zato što ti se njegovo mišljenje o nečemu ne dopada. Poenta onoga što je rekao je jasna, i za dob umrlih i sve ostalo. U pitanju je novinski intervju, nije naučna studija.Mogy87 wrote: ↑23/10/2020 15:23A dio koji se odnosi na od/sa cemo mu uzeti bez rezerve? Iako je statistika mnogo egzaktnija i lako ju je mogao provjeriti?kox wrote: ↑23/10/2020 15:22Zadnji podaci kojih se ja sjećam su iz čini mi se augusta, možda se to u medjuvremenu promijenilo. A sem toga čovjek nije statističar niti je poenta intervjua da daje egzaktne podatke o smrtnosti i dobnoj strukturi umrlih. Nije naveo ni gdje 'kod nas', na Podhrastovima, u Zenici, u FBiH, BiH tj. na šta konkretno misli.Mogy87 wrote: ↑23/10/2020 15:12
Isjecak iz intervjua:
Zanimljivo. Mislim da se to zove cherry picking.
Zapalo mi je za oko da si ti postavio taj intervju, a nakon toga sam postavio oprecnu informaciju.kox wrote: ↑23/10/2020 15:40Čini mi se da ti pokušavaš da diskredituješ nekoga perifernim stvarima zato što ti se njegovo mišljenje o nečemu ne dopada. Poenta onoga što je rekao je jasna, i za dob umrlih i sve ostalo. U pitanju je novinski intervju, nije naučna studija.Mogy87 wrote: ↑23/10/2020 15:23A dio koji se odnosi na od/sa cemo mu uzeti bez rezerve? Iako je statistika mnogo egzaktnija i lako ju je mogao provjeriti?kox wrote: ↑23/10/2020 15:22
Zadnji podaci kojih se ja sjećam su iz čini mi se augusta, možda se to u medjuvremenu promijenilo. A sem toga čovjek nije statističar niti je poenta intervjua da daje egzaktne podatke o smrtnosti i dobnoj strukturi umrlih. Nije naveo ni gdje 'kod nas', na Podhrastovima, u Zenici, u FBiH, BiH tj. na šta konkretno misli.
Zanimljivo. Mislim da se to zove cherry picking.
A ne vidjeh ni da si priložila neki izvor prema kojem se vidi da je pogriješio za dob umrlih. Moguće da jeste ali ja to u tvojim postovima ne upratih.
I meni bi ta dobna struktura bila interesantna ako se negdje može naći.
.Mogy87 wrote: ↑23/10/2020 15:43Zapalo mi je za oko da si ti postavio taj intervju, a nakon toga sam postavio oprecnu informaciju.kox wrote: ↑23/10/2020 15:40Čini mi se da ti pokušavaš da diskredituješ nekoga perifernim stvarima zato što ti se njegovo mišljenje o nečemu ne dopada. Poenta onoga što je rekao je jasna, i za dob umrlih i sve ostalo. U pitanju je novinski intervju, nije naučna studija.
A ne vidjeh ni da si priložila neki izvor prema kojem se vidi da je pogriješio za dob umrlih. Moguće da jeste ali ja to u tvojim postovima ne upratih.
To znaci da ili nisi procitao intervju do kraja ili si izabrao dijelove s kojim se slazes, a ostatak odbacio.
Ja nemam agendu, u tome je razlika. Postavljam informacije do kojih mogu da dodjem kada neko za njih pita ili je nešto što može biti zanimljivo. Isto tako sam postavio i intervju bez nekog mog mišljenja o istom. A za informaciju ne znamo da li je oprečna ili nije. Ona se odnosi na FBiH i period do (valjda) augusta ili tako nešto. U intervjuu nemamo pojma na šta tačno doktor misli, koji period, koji prostor itd. niti vidim neku potrebu da tu tražim dlaku u jajetu.Mogy87 wrote: ↑23/10/2020 15:43Zapalo mi je za oko da si ti postavio taj intervju, a nakon toga sam postavio oprecnu informaciju.kox wrote: ↑23/10/2020 15:40Čini mi se da ti pokušavaš da diskredituješ nekoga perifernim stvarima zato što ti se njegovo mišljenje o nečemu ne dopada. Poenta onoga što je rekao je jasna, i za dob umrlih i sve ostalo. U pitanju je novinski intervju, nije naučna studija.
To znaci da ili nisi procitao intervju do kraja ili si izabrao dijelove s kojim se slazes, a ostatak odbacio.
Kako misliš kontradiktorne. Evo ga čitav intervju/članak:Mogy87 wrote: ↑23/10/2020 15:34Ne po mom, vec po izjavi covjeka kojeg si ti vise puta citirao na temi kao ultimativni dokaz da maltene niko nije umro od COVID-a. Vidis kako su mu izjava kontradiktorne?biglebovski wrote: ↑23/10/2020 15:28Pa naravno, svako normalan se upita, ne samo ja, na šta pare mi dajemo u BiH, kad je prosjek umrlih u UK 82.4 a kod nas, po tvom, negdje na 55.
A ja bi rado i da nam je GDP per capita ko u UK (43 K dolara), a ne 6K. Znaci 7 puta veci. Kad vec poredimo kruske i jabuke.
Kad se malo zarovis u tekst studije, pronadjes da autori porede Njujork, Englesku, Francusku, Irsku, Italiju... uglavnom nekoliko bogatih drzava sa vrhunskom medicinskom njegom, medju kojima nema banana-drzava kao sto smo mi.daddy-kool wrote: ↑23/10/2020 15:37Postavljao sam ovo ranije.https://www.medrxiv.org/content/10.1101 ... 20160895v6
Results: Our analysis finds a exponential relationship between age and IFR for COVID-19.
The estimated age-specific IFRs are very low for children and younger adults but increase
progressively to 0.4% at age 55, 1.4% at age 65, 4.6% at age 75, and 15% at age 85. We find that
differences in the age structure of the population and the age-specific prevalence of COVID-19
Nije kod nas drastično lošija zdravstvena zaštita, a što se tiče ovog virusa u krajnjem slučaju razlike su u nijansama u odnosu na ostatak svijeta (osim potencijalnog gamechangera monoklonskih antitijela koja je Trump primio ili promili koji su završili na ECMO). Ono što bi mogli zaključiti jeste upravo da je ova dobna skupina najviše oboljevala (radno stanovništvo) i da kod nas smrtnost od ove bolesti to odražava.
A koja je moja agenda ako se moze znati? Kad ponestane argumenata idu insinuacije.kox wrote: ↑23/10/2020 15:48Ja nemam agendu, u tome je razlika. Postavljam informacije do kojih mogu da dodjem kada neko za njih pita ili je nešto što može biti zanimljivo. Isto tako sam postavio i intervju bez nekog mog mišljenja o istom. A za informaciju ne znamo da li je oprečna ili nije. Ona se odnosi na FBiH i period do (valjda) augusta ili tako nešto. U intervjuu nemamo pojma na šta tačno doktor misli, koji period, koji prostor itd. niti vidim neku potrebu da tu tražim dlaku u jajetu.Mogy87 wrote: ↑23/10/2020 15:43Zapalo mi je za oko da si ti postavio taj intervju, a nakon toga sam postavio oprecnu informaciju.kox wrote: ↑23/10/2020 15:40
Čini mi se da ti pokušavaš da diskredituješ nekoga perifernim stvarima zato što ti se njegovo mišljenje o nečemu ne dopada. Poenta onoga što je rekao je jasna, i za dob umrlih i sve ostalo. U pitanju je novinski intervju, nije naučna studija.
Sumamed nije kucna terapija za covid ni u jednoj ozbiljnoj drzavi!geralt wrote: ↑23/10/2020 15:51Kad se malo zarovis u tekst studije, pronadjes da autori porede Njujork, Englesku, Francusku, Irsku, Italiju... uglavnom nekoliko bogatih drzava sa vrhunskom medicinskom njegom, medju kojima nema banana-drzava kao sto smo mi.daddy-kool wrote: ↑23/10/2020 15:37Postavljao sam ovo ranije.https://www.medrxiv.org/content/10.1101 ... 20160895v6
Nije kod nas drastično lošija zdravstvena zaštita, a što se tiče ovog virusa u krajnjem slučaju razlike su u nijansama u odnosu na ostatak svijeta (osim potencijalnog gamechangera monoklonskih antitijela koja je Trump primio ili promili koji su završili na ECMO). Ono što bi mogli zaključiti jeste upravo da je ova dobna skupina najviše oboljevala (radno stanovništvo) i da kod nas smrtnost od ove bolesti to odražava.
Za smanjenje smrtnosti od korone nisu neophodni ECMO i Trumpova terapija. U nasim uslovima se ona moze postici i puno jednostavnijim i "prizemnijim" metodama kao sto su:
- pravovremeno ukljucivanje antibiotika kod upale pluca
- prosirivanje i ubrzavanja procesa testiranja, da se korona ne bi dijagnozirala tek kad pluca prestanu funkcionisati
- "track and trace" epidemioloske mjere koje ce sprijeciti potencijalno zarazene da ostvaruju kontakt sa rizicnim skupinama
- kvalitetnije informacije od zdravstvenih radnika o nacinima na koji pacijent moze poboljsati imunitet i sam se izboriti sa bolescu, te koji znakovi su uzrok za alarm
- prepisivanje ispravne terapije za kucno lijecenje (Aspirin 100, Sumamed, Paracetamol)
- pravovremeno stavljanje teskih pacijenata na kisik i njihov konstantni nadzor
Ja sam ubijedjen da je kvalitetnije zdravstvo moglo spasiti bar 60% od ovih 1000 ljudi koje smo izgubili.
Dobna granica je mojegodine+10Mogy87 wrote: ↑23/10/2020 14:53Znaci sad je granica 50 godina da se ubroji u te: “ma hajd sta ima veze, bio star i bolestan svakako”biglebovski wrote: ↑23/10/2020 14:51Kako misliš, ja se složio sa njegovom izjavom, šta se tu ima slagati i neslagati, tako je kako je, zna valjda šta govori, kad već nema neki detaljniji izvještaj zavoda za javno zdravstvo i statistiku pa da uspoređujemo. Mediji javljaju uglavnom o starijim i osobama srednje životne dobi koji se registruju kao umrli od kovida, uglavnom napišu i da su imali mnoge komorbiditete i to je to. Za svakog mlađeg od 50 ko je umro ove godine smo čuli i detaljno smo upoznati šta i kako, kao što smo upoznati i sa svakim mlađim koji je imao nešto težu kliničku sliku, proljev, temperaturu i tako.Mogy87 wrote: ↑23/10/2020 14:22
To treba pitati dr. Drljevica. On je rekao:
Kod nas je među zaraženim najviše onih između 50 i 60 godina života, osobe koje su pretile, dijabetičari, hipertroničari. Upravo u toj populaciji najviše je i preminulih – naglašava Drljević.
I ti si se slozio s njegovom izjavom.
A prihvatljivi komorbiditeti visok pritisak i dijabetes?
Ma znaju ovi forum-Facebook doktori sve, sta ce pravi doktori.lacrima wrote: ↑23/10/2020 15:56Sumamed nije kucna terapija za covid ni u jednoj ozbiljnoj drzavi!geralt wrote: ↑23/10/2020 15:51Kad se malo zarovis u tekst studije, pronadjes da autori porede Njujork, Englesku, Francusku, Irsku, Italiju... uglavnom nekoliko bogatih drzava sa vrhunskom medicinskom njegom, medju kojima nema banana-drzava kao sto smo mi.daddy-kool wrote: ↑23/10/2020 15:37
Postavljao sam ovo ranije.
Za smanjenje smrtnosti od korone nisu neophodni ECMO i Trumpova terapija. U nasim uslovima se ona moze postici i puno jednostavnijim i "prizemnijim" metodama kao sto su:
- prosirivanje i ubrzavanja procesa testiranja, da se korona ne bi dijagnozirala tek kad pluca prestanu funkcionisati
- "track and trace" epidemioloske mjere koje ce sprijeciti potencijalno zarazene da ostvaruju kontakt sa rizicnim skupinama
- kvalitetnije informacije od zdravstvenih radnika o nacinima na koji pacijent moze poboljsati imunitet i sam se izboriti sa bolescu, te koji znakovi su uzrok za alarm
- prepisivanje ispravne terapije za kucno lijecenje (Aspirin 100, Sumamed, Paracetamol)
Ja sam ubijedjen da je kvalitetnije zdravstvo moglo spasiti bar 60% od ovih 1000 ljudi koje smo izgubili.
Slažem sa za smanjenje broja zaraženih, uvijek je bolje spriječiti nego liječiti.geralt wrote: ↑23/10/2020 15:51
Argumenata za šta ? Ja sam postavio novinski intervju, ne moje mišljenje. Ti kažeš griješi u statistici a za to nudiš samo svoje mišljenje, ni jednog argumenta osim nečega što sam opet ja po sjećanju napisao. A onda iz te manje - više nebitne greške (čak i ako greška postoji) izvlačiš zaključak da sve što on kaže treba odbaciti.Mogy87 wrote: ↑23/10/2020 15:54A koja je moja agenda ako se moze znati? Kad ponestane argumenata idu insinuacije.kox wrote: ↑23/10/2020 15:48Ja nemam agendu, u tome je razlika. Postavljam informacije do kojih mogu da dodjem kada neko za njih pita ili je nešto što može biti zanimljivo. Isto tako sam postavio i intervju bez nekog mog mišljenja o istom. A za informaciju ne znamo da li je oprečna ili nije. Ona se odnosi na FBiH i period do (valjda) augusta ili tako nešto. U intervjuu nemamo pojma na šta tačno doktor misli, koji period, koji prostor itd. niti vidim neku potrebu da tu tražim dlaku u jajetu.
Pitao si me kakve veze intervju ima. Znaci bukvalno sam citirala rijeci, a ti nisi prepoznao da se radi o tom intervjuu.
Pa upravo to. Postavis jedan podatak pa ga pobijas drugimkox wrote: ↑23/10/2020 16:05Argumenata za šta ? Ja sam postavio novinski intervju, ne moje mišljenje. Ti kažeš griješi u statistici a za to nudiš samo svoje mišljenje, ni jednog argumenta osim nečega što sam opet ja po sjećanju napisao. A onda iz te manje - više nebitne greške (čak i ako greška postoji) izvlačiš zaključak da sve što on kaže treba odbaciti.Mogy87 wrote: ↑23/10/2020 15:54A koja je moja agenda ako se moze znati? Kad ponestane argumenata idu insinuacije.kox wrote: ↑23/10/2020 15:48
Ja nemam agendu, u tome je razlika. Postavljam informacije do kojih mogu da dodjem kada neko za njih pita ili je nešto što može biti zanimljivo. Isto tako sam postavio i intervju bez nekog mog mišljenja o istom. A za informaciju ne znamo da li je oprečna ili nije. Ona se odnosi na FBiH i period do (valjda) augusta ili tako nešto. U intervjuu nemamo pojma na šta tačno doktor misli, koji period, koji prostor itd. niti vidim neku potrebu da tu tražim dlaku u jajetu.
Pitao si me kakve veze intervju ima. Znaci bukvalno sam citirala rijeci, a ti nisi prepoznao da se radi o tom intervjuu.