Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Mogy87

#33626 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Horke wrote: 16/10/2020 22:56
Mogy87 wrote: 16/10/2020 22:49
Horke wrote: 16/10/2020 22:46

Ako je vlast rekla da se vodic koristi samo u slucaju nedostatka kapaciteta (ti taj podatak citirala, ne ja) onda je zloupotrebljen. To da je vlada donjela vodic i napisala koristiti u slucaju smanjenih kapaciteta, a onda telefonom rekla ili kako vec primjrnjujte odmah je meni u domenu teorije zavjere.
Kako objasnjavas da je samo 13% ljudi primjeno u bolnicu?

Znam da djeluje nadrealno, ali nisu se dzaba svi vrhunski svedski intelektualci odmakli od ove strategije na samom pocetku.
Znaci ti vjerujes da je to sve sa predumisljajem? Napisali jedno, a proveli drugo. Namjerno. Onda nisu ostavili ljude da umru, vec ih pobili. I ima posla za medjunarodne sudove.

:run:
Mislim da se pogresan covjek nasao na poziciji moci u pogresnom trenutku. To misljenje djele i neki od najpametnijih umova iz Svedske. Dobra stvar u svemu je sto su vidjeli sta su napravili (kad su shvatili da od kolektivnog imuniteta nema nista) i poduzeli aktivnosti da isprave stvari.
Znas kako, oni tvrde da su taj sistem vaganja za prijem imali i ranije. I mnogo su fleksibilniji sto se tih nekih alternativa za skoncanje zivota tice (ako me razumijes).
Mene svi napadaju da imam Svedsku "na piku". I to je tacno. Jer ja mislim da borba za svakog covjeka do posljednjeg daha ima smisla.
Horke

#33627 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Horke »

daddy-kool wrote: 16/10/2020 23:02
Naslovnica wrote: 16/10/2020 22:59
daddy-kool wrote: 16/10/2020 22:56

Ako pogledaš detaljnije, ni ono na WHO site-u nije posljednja revidovana verzija.
(Submitted: 13 May 2020 – Revised version received: 13 September 2020 – Accepted: 15 September 2020
– Published online: 14 October 2020)
?
Ne znam koja je novija od onog lina koji sam postavio?
U njemu su podaci iz septembra.
Pogledaj iznad naslova.
Pa zasto subonda objavili :? :?

Aha sad vidim oni su editovali tekst - znaci ispravili ono sto im je nalozeno (edited u zutom tekstu), ali nisu ispravili stamparske greske (correction u zutom tekstu).
Last edited by Horke on 16/10/2020 23:08, edited 1 time in total.
Naslovnica

#33628 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Naslovnica wrote: 16/10/2020 22:59
daddy-kool wrote: 16/10/2020 22:56

Ako pogledaš detaljnije, ni ono na WHO site-u nije posljednja revidovana verzija.
(Submitted: 13 May 2020 – Revised version received: 13 September 2020 – Accepted: 15 September 2020
?
Ne znam koja je novija od onog lina koji sam postavio?
U njemu su podaci iz septembra.
Pogledaj iznad naslova.
Gledamo li u isti dokument od 37 stranica?

Publication: Bulletin of the World Health Organization; Type: Research
Article ID: BLT.20.265892
Page 1 of 37
John P A Ioannidis
Infection fatality rate of COVID-19
This online first version has been peer-reviewed, accepted and edited,
but not formatted and finalized with corrections from authors and proofreaders
Infection fatality rate of COVID-19 inferred from
seroprevalence data
John P A Ioannidisa
a
Meta-Research Innovation Center at Stanford (METRICS), Stanford University, 1265 Welch Road,
Stanford, California 94305, United States of America.
Correspondence to John P A Ioannidis (email: [email protected]).
Abstract
Objective To estimate the infection fatality rate of coronavirus disease 2019 (COVID-19)
from seroprevalence data.
Methods I searched PubMed and preprint servers for COVID-19 seroprevalence
studies with a sample size  500 as of 9 September, 2020. I also retrieved additional results
of national studies from preliminary press releases and reports. I assessed the studies for
design features and seroprevalence estimates. I estimated the infection fatality rate for
each study by dividing the number of COVID-19 deaths by the number of people estimated
to be infected in each region. I corrected for the number of antibody types tested
(immunoglobin, IgG, IgM, IgA).
Results I included 61 studies (74 estimates) and eight preliminary national
estimates. Seroprevalence estimates ranged from 0.02% to 53.40%. Infection fatality rates
ranged from 0.00% to 1.63%, corrected values from 0.00% to 1.54%. Across 51 locations,
the median COVID-19 infection fatality rate was 0.27% (corrected 0.23%): the rate was
0.09% in locations with COVID-19 population mortality rates less than the global average
(< 118 deaths/million), 0.20% in locations with 118–500 COVID-19 deaths/million people
and 0.57% in locations with > 500 COVID-19 deaths/million people. In people < 70 years,
infection fatality rates ranged from 0.00% to 0.31% with crude and corrected medians of
0.05%.
Conclusion The infection fatality rate of COVID-19 can vary substantially across
different locations and this may reflect differences in population age structure and case-
mix of infected and deceased patients and other factors. The inferred infection fatality rates
tended to be much lower than estimates made earlier in the pandemic.
Horke

#33629 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Horke »

Jeste posljednja verzija u smislu da su metodoloski editovali.
Stamparske greske nisu ispravljali.
Naslovnica

#33630 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Horke wrote: 16/10/2020 23:11 Jeste posljednja verzija u smislu da su metodoloski editovali.
Čekamo relevantne MythBusterse iz naučnog svijeta da popljuju najnoviju verziju.
Do tada je sve što su pojedinci ovdje postavljali irelevantno jer se odnosi na starije verzije, zar ne?
Mogy87

#33631 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 16/10/2020 23:14
Horke wrote: 16/10/2020 23:11 Jeste posljednja verzija u smislu da su metodoloski editovali.
Čekamo relevantne MythBusterse iz naučnog svijeta da popljuju najnoviju verziju.
Do tada je sve što su pojedinci ovdje postavljali irelevantno jer se odnosi na starije verzije, zar ne?
U pravu si. Kad ti nadju ne samo metodoloske vec i matematicke greske, stave disclaimer ko ti je finansirao istrazivanje i zasto je to konflikt interesa, ti to malo prepakujes i as good as new.

Samo sto ih je 10 pisalo kad tako banalne greske prave :roll:
daddy-kool

#33632 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Pogledaj iznad naslova.

edit: Ali zaista, podaci koje je koristio su između ostalih i oni koji su toliko kritikovani za raniju studiju. Birane su studije koje odgovaraju zaključku, procijenjena vrijednost IFR ništa ne znači jer i sam autor u zaključku daje sljedeću formulaciju:
Conclusion The infection fatality rate of COVID-19 can vary substantially across
different locations and this may reflect differences in population age structure and casemix of infected and deceased patients and other factors. The inferred infection fatality rates
tended to be much lower than estimates made earlier in the pandemic.
Dok je njegova procjena iz ovog rada mnogo veća od njegove procjene sa početka epidemije. Takođe imamo mjesta u NYC gdje je smrtnost populacije veća od ovog procijenjenog IFR. Ukratko bez neke vrijednosti, ali ti se ne slažeš?
Editovao sam prethodni kometnar ali nisi vidio.
splinter

#33633 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Pročitao sam zadnji kao i raniju verziju ove studije, a mislim da je bilo još par studija na istu temu u proteklom periodu.
Pohvalno je raditi studije poput ove i sve pohvale za uloženi trud.
Ipak boljka ove studije a nažalost kao i kod nekolicine drugih je princip švedskog stola.
U nauci se ne mogu uzimati samo one činjenice koje bi mogle u tom trenutku ići na ruku određenom željenom rezultatu,
Nema favorizovanja i simpatija, nema navijačkog pristupa. Uzimaju se sve dostupne činjenice i izvode zaključci.
Doduše sam autor se ogradio, činjenica je:
"Ograničenje ove analize je da nekoliko uključenih studija još uvijek nije u potpunosti pregledano, a neke su još uvijek u toku. Štoviše, unatoč naporima uloženim u studije o seroprevalenciji generirati procjene primjenjive na opću populaciju, reprezentativnost je teško osigurati"
Neki od nedostataka studije koje sam uočio su:
Pomalo nejasan modeling studije. Uključen je broj zvanično potvrđenih smrtnih slučajeva od Covida s jedne strane i broj dokazanih plus broj pretpostavljenih slučajeva s druge strane.
Ok analizirana je seroprevalenca, pa je na osnovu dobijenog broja napravljena projekcija koliko bi moglo biti ukupno oboljelih. Ali to je samo projekcija, ne i dokazani broj.
S druge strane opšte je poznato da je u početku zbog ograničenja u testovima bio rađen manji broj testiranja.
Zanimljivo je da su u pojedinim regijama širom svijeta zabilježena velika povećanja smrtnih sliučajeva u periodima mart-juni npr, ali ti ljudi nisu testirani i oni nisu zvanično umrli od Covida. Ok, možda i nisu ali možda i jesu.
E sad da neko napravi studiju, recimo u različitih 5 regija širom svijeta sa ukupno 15 000 pozitivnih na Covida i zvanično 700 umrlih,
Međutim imamo situaciju da je istovremeno bilo još nekih 700 smrtnih slučajeva više nego inače, neuboičajenih za taj dio godine, npr sa simptomima Covida ali nisu testirani i nije ništa dokazano.
Zvanično je stopa smrtnosti 4,6%, ok to je jasno ali u studiji dodamo i ovih 700 umrlih te dobijemo broj od preptostavljenih 1400 umrlih od Covida. Istovremeno ostavimo onaj broj od 15.000 pozitivnih koliko je zvanično dokazano. Sad dobijamo stopu smrtnosti od 9,3%.
Otprilike tako nešto je bilo i u ovoj studiji. S jedne strane potvrđeni broj smrtnih slučajeva, s druge strane pretpostavljeni broj oboljelih.
Primjer prethodno navedenog je npr slučaj iz Rusije, kada je državna agencija za statistiku izrazila sumnje u zvanične cifre i saopćila da je zapravo gotovo duplo više umrlih od Covida nego zvanično prijavljenih.
https://www.themoscowtimes.com/2020/10/ ... ncy-a71651
Ali bilo je slično i u Srbji
http://rs.n1info.com/Vesti/a654558/Poli ... vreme.html
i mnogim drugim zemljama širom svijeta.
Nadalje sam autor kaže da je za broj umrlih od COVID-19 broj smrtnih slučajeva akumuliranih do datuma koji je sedam dana nakon sredine razdoblja ispitivanja. Ali zašto je uzeo taj period, zašto ga nije proširio na još sedam dana?
U pregledima istraživanja nisu uključene neke zemlje koje cijelo ovo vrijeme imaju izrazito visoku stopu smrtnosti, dakle od početka do danas, poput Meksika, Jemena, Bolivije, Perua, Ekvadora, Rumunije, . . .
U studiji se daje akcenat na stopu smrtnosti potencirajući populaciju < 70 godina, kao da ta populacija a koja jeste najugroženija sama po sebi nema toliki značaj za procjenu javno zdravstvenog problema, što je pomalo neetički.
Ovo je onako nešto što mi je na prvu palo na pamet.
Mislim studija kao studija, rezultate je moguće frizirati u jednom ili drugom pravcu, ali običan svijet ne bi smio ostati uskraćen za stvarnu istinu i realnu situaciju.
U svakom slučaju vrijeme će pokazati gdje smo i dokle smo.
Naslovnica

#33634 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 16/10/2020 23:18
U pravu si. Kad ti nadju ne samo metodoloske vec i matematicke greske, stave disclaimer ko ti je finansirao istrazivanje i zasto je to konflikt interesa, ti to malo prepakujes i as good as new.

Samo neka edituju, nije zabranjeno. :thumbup:
Valjda će nadoći.
Kakav konflikt interesa, o čemu pričaš?
Ko treba da finansira istraživanje da ne bi bilo irelevantno? :-)
Naslovnica

#33635 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

splinter wrote: 16/10/2020 23:22 Pročitao sam zadnji kao i raniju verziju ove studije, a mislim da je bilo još par studija na istu temu u proteklom periodu.
Pohvalno je raditi studije poput ove i sve pohvale za uloženi trud.
Ipak boljka ove studije a nažalost kao i kod nekolicine drugih je princip švedskog stola.
U nauci se ne mogu uzimati samo one činjenice koje bi mogle u tom trenutku ići na ruku određenom željenom rezultatu,
Nema favorizovanja i simpatija, nema navijačkog pristupa. Uzimaju se sve dostupne činjenice i izvode zaključci.
Doduše sam autor se ogradio, činjenica je:
"Ograničenje ove analize je da nekoliko uključenih studija još uvijek nije u potpunosti pregledano, a neke su još uvijek u toku. Štoviše, unatoč naporima uloženim u studije o seroprevalenciji generirati procjene primjenjive na opću populaciju, reprezentativnost je teško osigurati"
Neki od nedostataka studije koje sam uočio su:
Pomalo nejasan modeling studije. Uključen je broj zvanično potvrđenih smrtnih slučajeva od Covida s jedne strane i broj dokazanih plus broj pretpostavljenih slučajeva s druge strane.
Ok analizirana je seroprevalenca, pa je na osnovu dobijenog broja napravljena projekcija koliko bi moglo biti ukupno oboljelih. Ali to je samo projekcija, ne i dokazani broj.
S druge strane opšte je poznato da je u početku zbog ograničenja u testovima bio rađen manji broj testiranja.
Zanimljivo je da su u pojedinim regijama širom svijeta zabilježena velika povećanja smrtnih sliučajeva u periodima mart-juni npr, ali ti ljudi nisu testirani i oni nisu zvanično umrli od Covida. Ok, možda i nisu ali možda i jesu.
E sad da neko napravi studiju, recimo u različitih 5 regija širom svijeta sa ukupno 15 000 pozitivnih na Covida i zvanično 700 umrlih,
Međutim imamo situaciju da je istovremeno bilo još nekih 700 smrtnih slučajeva više nego inače, neuboičajenih za taj dio godine, npr sa simptomima Covida ali nisu testirani i nije ništa dokazano.
Zvanično je stopa smrtnosti 4,6%, ok to je jasno ali u studiji dodamo i ovih 700 umrlih te dobijemo broj od preptostavljenih 1400 umrlih od Covida. Istovremeno ostavimo onaj broj od 15.000 pozitivnih koliko je zvanično dokazano. Sad dobijamo stopu smrtnosti od 9,3%.
Otprilike tako nešto je bilo i u ovoj studiji. S jedne strane potvrđeni broj smrtnih slučajeva, s druge strane pretpostavljeni broj oboljelih.
Primjer prethodno navedenog je npr slučaj iz Rusije, kada je državna agencija za statistiku izrazila sumnje u zvanične cifre i saopćila da je zapravo gotovo duplo više umrlih od Covida nego zvanično prijavljenih.
https://www.themoscowtimes.com/2020/10/ ... ncy-a71651
Ali bilo je slično i u Srbji
http://rs.n1info.com/Vesti/a654558/Poli ... vreme.html
i mnogim drugim zemljama širom svijeta.
Nadalje sam autor kaže da je za broj umrlih od COVID-19 broj smrtnih slučajeva akumuliranih do datuma koji je sedam dana nakon sredine razdoblja ispitivanja. Ali zašto je uzeo taj period, zašto ga nije proširio na još sedam dana?
U pregledima istraživanja nisu uključene neke zemlje koje cijelo ovo vrijeme imaju izrazito visoku stopu smrtnosti, dakle od početka do danas, poput Meksika, Jemena, Bolivije, Perua, Ekvadora, Rumunije, . . .
U studiji se daje akcenat na stopu smrtnosti potencirajući populaciju < 70 godina, kao da ta populacija a koja jeste najugroženija sama po sebi nema toliki značaj za procjenu javno zdravstvenog problema, što je pomalo neetički.
Ovo je onako nešto što mi je na prvu palo na pamet.
Mislim studija kao studija, rezultate je moguće frizirati u jednom ili drugom pravcu, ali običan svijet ne bi smio ostati uskraćen za stvarnu istinu i realnu situaciju.
Svaka čast, profesionalno i koncizno, kao i uvijek.
:thumbup:
daddy-kool

#33636 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Naslovnica wrote: 16/10/2020 23:25
Znači slažeš se i ti da je gornji rad loš? :lol:
Mogy87

#33637 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 16/10/2020 23:23
Mogy87 wrote: 16/10/2020 23:18

Samo neka edituju, nije zabranjeno. :thumbup:
Valjda će nadoći.
Kakav konflikt interesa, o čemu pričaš?
Ko treba da finansira istraživanje da ne bi bilo irelevantno? :-)
Treba da finansira bilo ko drugi osim osobe za koju ce te za konflikt interesa prijaviti Stanfordu:

A whistleblower complaint filed last week with Stanford University reveals that the Santa Clara study was partially funded by JetBlue Airways founder David Neeleman, who has spoken out against the use of lockdowns to slow the spread of COVID-19
Naslovnica

#33638 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Neka je 1/4 cifre iz studije tačno, to znači da je 125 miliona ljudi bilo u dodiru sa virusom, 3 puta više od zvanične cifre registrovanih.
A broj umrlih se zna.
Ja jedino mogu zaključiti da je svjetska smrtnost manja od trenutnih brojki.
Naslovnica

#33639 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

daddy-kool wrote: 16/10/2020 23:28
Naslovnica wrote: 16/10/2020 23:25
Znači slažeš se i ti da je gornji rad loš? :lol:
Ne slažem se.
Gdje je Splinter napisao da je rad loš?
Naveo je stvari za koje on smatra da su nedostatci i to je to.
Smiješno, ha? Voliš ti ovako da se smiješ drugima. Pogledaj se u ogledalo ba. :lol:
splinter

#33640 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Naslovnica wrote: 16/10/2020 23:30 Neka je 1/4 cifre iz studije tačno, to znači da je 125 miliona ljudi bilo u dodiru sa virusom, 3 puta više od zvanične cifre registrovanih.
A broj umrlih se zna.
Hvala tebi što si pročitao i izdvojio vrijeme. Cijenim to

Baš je u tome problem. Broj umrlih se ne zna i neće se nikada saznati.
Ali to nije ni bitno.
Fokus se stalno odvlači sa ključnih problema.
Bila stopa smrtnosti 1, 2, 3, 4 ili 0,4 % ova pandemija je pokazala da mi kao društvo, kao svjetska zajednica nismo bili spremni i nismo ni dalje spremni za pandemije poput ove.
Svi virusi sa stopom smrtnosti manjom od 10% ostavljaju nam dovoljno prostora za konsolidaciju i organizaciju bez obzira na žrtve.
Ali jednog dana doći će možda malo smrtonosniji virus.
Da pogađam. Ni tada nećemo biti spremni . . .
daddy-kool

#33641 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Naslovnica wrote: 16/10/2020 23:34

Ne slažem se.
Gdje je Splinter napisao da je rad loš?
Naveo je stvari za koje on smatra da su nedostatci i to je to.
@splinter znam da nisi ti tema
splinter wrote: 16/10/2020 23:22

Ovo što je navedeno su suštinske mane, ali kolega je kulturan i obziran, pa neće da ogoli vrijednost ove studije kao što sam to ja uradio.
armin071

#33642 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

Interesantan osvrt na covid i budući reset o kojem već svi pričaju...
GAU8

#33643 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

armin071 wrote: 17/10/2020 09:16

Interesantan osvrt na covid i budući reset o kojem već svi pričaju...
Kakve veze ima coronavirus sa klimatskim promjenama?
armin071

#33644 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

GAU8 wrote:
Pa valjda ako nešto hoćeš da prokomentarišeš prvo pogledaš video pa onda možda i nađeš poveznicu.
GAU8

#33645 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

armin071 wrote: 17/10/2020 10:11
GAU8 wrote:
Pa valjda ako nešto hoćeš da prokomentarišeš prvo pogledaš video pa onda možda i nađeš poveznicu.
Pa pogledao sam. I to je moj komentar. Nema veze jedno s drugim.
Naslovnica

#33646 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

splinter wrote: 16/10/2020 23:38
Naslovnica wrote: 16/10/2020 23:30 Neka je 1/4 cifre iz studije tačno, to znači da je 125 miliona ljudi bilo u dodiru sa virusom, 3 puta više od zvanične cifre registrovanih.
A broj umrlih se zna.

Ali to nije ni bitno.
Bila stopa smrtnosti 1, 2, 3, 4 ili 0,4 % ova pandemija je pokazala da mi kao društvo, kao svjetska zajednica nismo bili spremni i nismo ni dalje spremni za pandemije poput ove.
Svi virusi sa stopom smrtnosti manjom od 10% ostavljaju nam dovoljno prostora za konsolidaciju i organizaciju bez obzira na žrtve.
Slažem se za drugi dio.
Što se tiče REGISTROVANOG broja umrlih i zaraženih, imamo egzaktne podatke.
Slažeš li se da je vrlo vjerojatno moguće da je stvarni broj ljudi koji su bili u kontaktu s covid-19 višestruko veći od registrovanog broja?
Broj umrlih je taj koji cifre pokazuju, vjerovatno ima odstupanja vezano za to da nisu svi umrli registrovani (pogotovu u zabačenim krajevima svijeta), a nisu ni svi koji su u evidenciji umrli od ili sa covid-19. Mali broj, ali itekako postoji mogućnost statističke greške.
Statistička greška broja zaraženih je višestruko veća od statističke greške broja umrlih.
splinter

#33648 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Naslovnica wrote: 17/10/2020 10:54
splinter wrote: 16/10/2020 23:38
A broj umrlih se zna.

Ali to nije ni bitno.
Slažem se za drugi dio.
Što se tiče REGISTROVANOG broja umrlih i zaraženih, imamo egzaktne podatke.
Slažeš li se da je vrlo vjerojatno moguće da je stvarni broj ljudi koji su bili u kontaktu s covid-19 višestruko veći od registrovanog broja?
Broj umrlih je taj koji cifre pokazuju, vjerovatno ima odstupanja vezano za to da nisu svi umrli registrovani (pogotovu u zabačenim krajevima svijeta), a nisu ni svi koji su u evidenciji umrli od ili sa covid-19. Mali broj, ali itekako postoji mogućnost statističke greške.
Statistička greška broja zaraženih je višestruko veća od statističke greške broja umrlih.
Da li se slažem?
Uglavnom.
Ipak pogrešan je termin statistička greška.
Npr ako si čitao onaj članak sto si postavio autor je napomenuo da je kroz veći broj dostupnih radova i širinu uzorka pokušao dobiti sto tačniji rezultat, odnosno izbjeći statističke pogreške.
Ali ti rezultati nisu bili standardizirani, nisu nastali u istom vremenskom okviru po potupno uniformnoj metodi.
Njegov izračun je vrlo vjerovatno pouzdan i tačan ali su ulazni podaci nestandardizirani i ne izražavaju realnu sliku stanja
Kada stignem napisat ću zašto smatram da je na kraju
CFR uistinu ovakav kakav je trenutno prezentiran zvanično.
Naslovnica

#33649 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Na dobrom su tragu, možda iz petog puta ubodu. :lol: :thumbup:
Meni smeta automatsko pljuvanje.
splinter

#33650 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Naslovnica wrote: 17/10/2020 11:42 Na dobrom su tragu, možda iz petog puta ubodu. :lol: :thumbup:
Meni smeta automatsko pljuvanje.
Ne razumijem. Ko oni?
Locked