Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Naslovnica

#33451 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 16/10/2020 08:25
Naslovnica wrote: 16/10/2020 08:13
Mogy87 wrote: 15/10/2020 22:01 Radi se o sljedecem: imaju visak smrti koji je trajao najduze u Evropi. Znam da je tebi lakse prihvatiti da ih otimaju vanzemaljci nego da ljudi umiru od COVIDA, ali realnost je takva

Swedish excess mortality not the highest - but lasted the longest
The excess mortality rate in Sweden has been neither high nor low compared with other countries, according to a study published in Nature. But the excess mortality lasted a longer time in Sweden than in other countries, writes TT.

The researchers, who work at Imperial College London, have investigated deaths in 21 countries from mid-February to the end of May this year. The study included all deaths during the period, and not just those caused by covid-19.

A total of 206,000 more people died than expected in the 21 countries during the period. This is an increase of 18 percent.

The countries were divided into four groups based on each country's total number of deaths during the pandemic: those that avoided a detectable increase in deaths and those that had a low, medium or high impact. Sweden ended up in the middle group together with France and the Netherlands.

On the other hand, Sweden, together with England and Wales, was the country that had excess mortality for the longest period of all countries
Ako si se meni obraćala, ti znaš da je prihvaćam da ljudi umiru od COVIDA-19, ali izgleda da ti ne prihvataš da ljudi koji imaju u sebi virus COVID-19 mogu umrijeti iz sasvim drugog razloga i bez uticaja virusa.
Swe mortalitet nije najviši, ali je trajao najduže. Ja, i?
Ja jednako ponavljam da se pogledaju brojevi umrlih u Swe u zadnja 4 mjeseca.
Ko ne zna neka ode na link
https://www.google.com/search?q=sweden+ ... e&ie=UTF-8
Odaberite opciju DEATHS, all time, i skrolajte po krivulji.
Sve će vam se samo kazati. :thumbup:
Prijatelju, pa valjda se pika i ono s pocetka kad je ta strategija bila revolucija za koju se pola foruma zalaze?
Pa kad su vidjeli kuda to vodi uveli mjere.
Sto se tice 4 mjeseca bukvalno krivuja svake evropske drzave (osim balkana) izgleda isto radi uticaja ljeta.
Izaberi koju hoces, znam da znas naci sam :wink:
Ti vrlo dobro znaš, a znaju i ostali, zašto je Švedska imala veliki broj mrtvih u početnom periodu.
Treba li to ponavljati na svakoj stranici?
Mogy87

#33452 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 16/10/2020 08:31
Naslovnica wrote: 16/10/2020 08:13

Ako si se meni obraćala, ti znaš da je prihvaćam da ljudi umiru od COVIDA-19, ali izgleda da ti ne prihvataš da ljudi koji imaju u sebi virus COVID-19 mogu umrijeti iz sasvim drugog razloga i bez uticaja virusa.
Swe mortalitet nije najviši, ali je trajao najduže. Ja, i?
Ja jednako ponavljam da se pogledaju brojevi umrlih u Swe u zadnja 4 mjeseca.
Ko ne zna neka ode na link
https://www.google.com/search?q=sweden+ ... e&ie=UTF-8
Odaberite opciju DEATHS, all time, i skrolajte po krivulji.
Sve će vam se samo kazati. :thumbup:
Prijatelju, pa valjda se pika i ono s pocetka kad je ta strategija bila revolucija za koju se pola foruma zalaze?
Sto se tice 4 mjeseca bukvalno krivuja svake evropske drzave (osim balkana) izgleda isto radi uticaja ljeta.
Ti vrlo dobro znaš, a znaju i ostali, zašto je Švedska imala veliki broj mrtvih u početnom periodu.
Zato sto su uskratili ljudima medicinsku njegu. Sto je meni monstruozno.

Only 13 percent of the elderly residents who died with covid-19 during the spring received hospital care, according to preliminary statistics from the National Board of Health and Welfare.

Znaci ovo je sluzbena statistika. I za sta? 7.1% antitijela? A obecali 40% do maja. Meni se cini kao ogroman promasaj. Najveci broj mrtvih od 1869 za 7%?
Naslovnica

#33453 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 16/10/2020 08:23
Naslovnica wrote: 16/10/2020 08:07
Mogy87 wrote: 15/10/2020 22:18

Pa naravno da je sad situacija bolja kad su napustili tu suludu strategiju i uveli mjere.

Cak su i jednu skolu prebacili na online sto se tebi nece nikako svidjeti

After two students at Härnösands gymnasium were found infected with covid-19, the school has switched to distance education.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vaste ... wIHhgJcuos

Boze od cega su ovi ljudi ovoliko umorni kad u Svedskoj nema tezih slucajeva korone

The alarm from healthcare: We can no longer cope

https://www.expressen.se/nyheter/larmet ... 6TvEHAkyIM
Mogy, a koje su to dodatne mjere uveli prije 4-5 mjeseci (a da ih već nisu imali), pa da vidimo ovakve brojke u Swe od jula na ovamo?
Pa ti si ovdje govorila (ako želi može pronaći šta si pisala) da u Swe itekako postoje restriktivne mjere, o kakvom sada "napuštanju sulude strategije" pričaš?
Ne kontam?
Pametno što su PRIVREMENO prebacili JEDNU školu da online, uskoro će se opet vratiti u klupe. :thumbup:
Što se tiče iscrpljenosti medicinskog osoblja, ne znam šta pokušavaš time da dokažeš?
Jesu li ti ljudi šta slagali, koja je poenta tvog traženja ovakvih članaka, ne kontam šta pokušavaš dokazati time? Naravno da su iscrpljeni i preumorni. Da li je iko govorio ili sumnjao da bi trebalo biti drugačije?
Krivulja gotovo svih zemalja sjeverne hemisfere (osim Balkana) je jako slicna ovoj Svedskoj radi utjecaja ljeta.

Samo treba jasno reci da "nije doslo do propusta u starackim domovima" kako kazu vec ti ljudi nisu primani u bolnice.

Da, imaju mjere. Koje su, za sada, manje vise ok. Ali tvrditi da nemaju mjere (kako se cesto na forumu pise) i da je kod njih sve bajno je :roll:

Sto se tice kolektivnog imuniteta evo dokle su dospjeli:

In April, the Public Health Agency predicted that 40% of the Stockholm population would have the disease and acquire protective antibodies by May. According to the agency’s own antibody studies published Sept. 3 for samples collected up until late June, the klix figure for random testing of antibodies is only 11.4% for Stockholm, 6.3% for Gothenburg and 7.1% across Sweden. As of mid-August, herd immunity was still “nowhere in sight,” according to a Journal of the Royal Society of Medicine study.

EDIT: sto se tice mjera pisem opcenito. Znam da si ti po tom pitanju razuman i razumijes da su ljudi imali ogranicene, ali efikasne mjere. Samo sto pola foruma tvrdi "u Svedskoj nema mjera"
Evo, da ponovimo jednom za svagda - ŠVEDSKA ITEKAKO IMA MJERE, I UVIJEK IH JE I IMALA.
Ti si napisala:
Pa naravno da je sad situacija bolja kad su napustili tu suludu strategiju i uveli mjere.
- što nije tačno i dovodi u zabludu.
Ipak, u Švedskoj su maske obavezne samo u zdravstvenim ustanovama gdje se tretiraju oboljeli od COVID-19.
Kada već postavljamo linkove:

https://www.pri.org/stories/2020-10-15/ ... d-19-whats

Imam osjećaj da ti je Švedska "rak rana", kada ti neko spomene Švedsku - upališ se k'o kutnjak. :lol:
I ti i daddy-cool.
Ne znam zašto je to tako, da li zato što su kontra narativa da se maske moraju nositi (evo sada i na otvorenom), ili je nešto drugo u pitanju.
Ali Švedska te baš izbije iz cipela. :lol: :kiss:
Naslovnica

#33454 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 16/10/2020 08:38

Only 13 percent of the elderly residents who died with covid-19 during the spring received hospital care, according to preliminary statistics from the National Board of Health and Welfare.

Znaci ovo je sluzbena statistika. I za sta? 7.1% antitijela? A obecali 40% do maja. Meni se cini kao ogroman promasaj. Najveci broj mrtvih od 1869 za 7%?
Starački domovi nisu na vrijeme uveli restrikcije i zaštitili ugroženu populaciju (iako je rečeno šta mora da se radi), virus je ušao u tu populaciju napravio masakr.
Da, monstruozno je.
To niko ne spori, niti vlasti Swe (koje su se javno ispričale za to što se desilo), niti bilo ko na forumu. Nisu imali kapaciteta i morali su da biraju između stare i mlađe populacije.
Ako su već došli u situaciju da im je jedino bio preostao taj izbor - izabrali su ispravno.
U Švedskoj nisu bile demonstracije protiv vlasti, ljudi se ponašaju onako kako im je rečeno i život se odvija, koliko-toliko, normalno u odnosu na ostatak Evrope. ;-)
Mogy87

#33455 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Zato sto je protivno svim mojim moralnim nacelima da svi trebaju dobiti medicinsku njegu

Posto nisi procitao da ti ponovim

Only 13% of the elderly residents who died with COVID-19 during the spring received hospital care, according to preliminary statistics from the National Board of Health and Welfare released Aug.

13% ljudi je dobilo bolnicku njegu. Da li si svjestan koliko je to nehumano?

A ovako ti to izgleda u praksi. Znaci zamisli da je ne daj Boze neki clan tvoje porodice:

In one case which seems representative of how seniors were treated, patient Reza Sedghi was not seen by a doctor the day he died from COVID-19 at a care home in Stockholm. A nurse told Sedghi’s daughter Lili Perspolisi that her father was given a shot of morphine before he passed away, that no oxygen was administered and staff did not call an ambulance. “No one was there and he died alone,” Perspolisi says.

Vodio ih je covjek koji je imao stav da se ne isplati zatvoriti skole da mu se ne zarazi 10% najosjetljivije populacije? Jer je cilj kolektivni imunitet. Koji NIJE moguc. Znaci zrtvovao je ljude iz NEZNANJA.

One point would be to keep schools open to reach herd immunity faster,” Tegnell noted at the top of the forwarded email.

Salminen responded that the Finnish Health Agency had considered this but decided against it, because “over time, the children are still going to spread the infection to other age groups.” Furthermore, the Finnish model showed that closing schools would reduce “the attack rate of the disease on the elderly” by 10%. Tegnell responded: “10 percent might be worth it?”

Ja da svom direktoru obecam 40%, a ostvarim 7% ne bi vise radila na tom radnom mjestu.
Last edited by Mogy87 on 16/10/2020 08:53, edited 1 time in total.
Mogy87

#33456 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 16/10/2020 08:47
Mogy87 wrote: 16/10/2020 08:38

Starački domovi nisu na vrijeme uveli restrikcije i zaštitili ugroženu populaciju (iako je rečeno šta mora da se radi), virus je ušao u tu populaciju napravio masakr.
Da, monstruozno je.
To niko ne spori, niti vlasti Swe (koje su se javno ispričale za to što se desilo), niti bilo ko na forumu. Nisu imali kapaciteta i morali su da biraju između stare i mlađe populacije.
Ako su već došli u situaciju da im je jedino bio preostao taj izbor - izabrali su ispravno.
U Švedskoj nisu bile demonstracije protiv vlasti, ljudi se ponašaju onako kako im je rečeno i život se odvija, koliko-toliko, normalno u odnosu na ostatak Evrope. ;-)
Ne. Nego su odbili medicinsku njegu tim ljudima. Kako objasnjavas da ih je samo 13% primljeno u bolnice? Stare budale nisu htjele ici? Ili je nesto drugo?
Naslovnica

#33457 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 16/10/2020 08:51 Zato sto je protivno svim mojim moralnim nacelima da svi trebaju dobiti medicinsku njegu

Posto nisi procitao da ti ponovim

Only 13% of the elderly residents who died with COVID-19 during the spring received hospital care, according to preliminary statistics from the National Board of Health and Welfare released Aug.

13% ljudi je dobilo bolnicku njegu. Da li si svjestan koliko je to nehumano?

A ovako ti to izgleda u praksi. Znaci zamisli da je ne daj Boze neki clan tvoje porodice:

In one case which seems representative of how seniors were treated, patient Reza Sedghi was not seen by a doctor the day he died from COVID-19 at a care home in Stockholm. A nurse told Sedghi’s daughter Lili Perspolisi that her father was given a shot of morphine before he passed away, that no oxygen was administered and staff did not call an ambulance. “No one was there and he died alone,” Perspolisi says.

Vodio ih je covjek koji je imao stav da se ne isplati zatvoriti skole da mu se ne zarazi 10% najosjetljivije populacije? Jer je cilj kolektivni imunitet. Koji NIJE moguc. Znaci zrtvovao je ljude iz NEZNANJA.

One point would be to keep schools open to reach herd immunity faster,” Tegnell noted at the top of the forwarded email.

Salminen responded that the Finnish Health Agency had considered this but decided against it, because “over time, the children are still going to spread the infection to other age groups.” Furthermore, the Finnish model showed that closing schools would reduce “the attack rate of the disease on the elderly” by 10%. Tegnell responded: “10 percent might be worth it?”

Ja da svom direktoru obecam 40%, a ostvarim 7% ne bi vise radila na tom radnom mjestu.
Moralno ili ne, ne kontam šta je tvoja poenta?
Da Šveđani treba da nabace maske i da se ponašaju kao ostatak Evrope, da uvedu policijski sat, da zatvore škole, restorane, da ograniče putovanja između regija?
Ti ćeš meni citirati članke, ja ću tebi citirati članke.

The claim that Sweden was playing Russian roulette by betting on herd immunity--by essentially letting the virus run its course--was wrong. Sweden has denied time and time again that achieving herd immunity was the primary strategy. Rather, the country had chosen to enact a sort of voluntary lockdown, and while herd immunity was mentioned as a concept and perhaps even hoped for as a side effect of their approach, it was never the stated goal. The very first month of Sweden’s response to the pandemic saw recommendations familiar to us in Quebec: staying home if sick, frequent hand washing, physical distancing, and avoiding travel unless necessary. Sure, cinemas were briefly open, but attendance was so low their main chain had to close on March 17. Some flights were still operating but mostly to transport essential workers and supplies to remote areas of the country.
https://www.mcgill.ca/oss/article/covid ... nt-believe

BTW, u Štokholmu je 17%.
Ti svom direktoru možeš obećavati šta želiš, ali ne možeš nikako porediti procente u ovoj i ovakvoj pandemiji i procente tvojih obećanja direktoru, miješaš kruške i jabuke, svjesno ili ne. ;-)
BadBoy

#33458 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Naslovnica wrote: 15/10/2020 21:16 Ne znam da li je u pitanju kolektivni imunitet ili stanovništvo koje je prihvatilo činjenice da se treba zaštititi.
Ovo drugo, boldano.

Mjere funkcionišu, ali imaju jedan problem: kad ih ljudi počnu primjenjivati onda brojevi počnu padati pa ljudi odmah pomisle "šta će nam ove mjere kad se situacija smiruje". Pa situacija se smiruje zbog mjera (maske, socijalna, ne samo fizička distanca, lična higijena).

Sličan problem od pamtivijeka imaju IT administratori. Kad oni rade svoj posao kako treba onda nema problema sa mrežom i računarima, pa ljudi misle da IT sektor ne radi ništa. Kad se pojavi problem - ljudi opet misle "pa šta IT radi" :D

Paradoks
Mogy87

#33459 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Prijatelju, ovo su službeno objavljeni mailovi između dva dužnosnika. Nikakav članak.

Emails obtained by one of the authors through Freedom of Information laws (called offentlighetsprincipen, or “Openness Principle,” in Swedish) between national and regional government agencies, including the Swedish Public Health Authority, as well as those obtained by other journalists, suggest that the goal was all along in fact to develop herd immunity.

One example showing clearly that government officials had been thinking about herd immunity from early on is a March 15 email sent from a retired doctor to Tegnell, the epidemiologist and architect of the Swedish plan, which he forwarded to his Finnish counterpart, Mika Salminen. In it, the retired doctor recommended allowing healthy people to be infected in controlled settings as a way to fight the epidemic. “One point would be to keep schools open to reach herd immunity faster,” Tegnell noted at the top of the forwarded email.

Link za meilove

https://covidfactcheck.se/

Meni je svejedno da li će Švedi nositi maske. Ali svjesno (ili namjerno) pustiti da ti se stari zaraze (čuvena rečenica "isplati li se za 10%)i onda im uskratiti medicinsku njegu je monstruozno. I to se treba reći.

Ne nije "narod" protestovao. Ali jesu 2.000 vrhunskih inelektualaca koji su izrazili zabrinutost radi ovakvog pristupa.
Mogy87

#33460 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

BadBoy wrote: 16/10/2020 09:09
Naslovnica wrote: 15/10/2020 21:16 Ne znam da li je u pitanju kolektivni imunitet ili stanovništvo koje je prihvatilo činjenice da se treba zaštititi.
Ovo drugo, boldano.

Mjere funkcionišu, ali imaju jedan problem: kad ih ljudi počnu primjenjivati onda brojevi počnu padati pa ljudi odmah pomisle "šta će nam ove mjere kad se situacija smiruje". Pa situacija se smiruje zbog mjera (maske, socijalna, ne samo fizička distanca, lična higijena).

Sličan problem od pamtivijeka imaju IT administratori. Kad oni rade svoj posao kako treba onda nema problema sa mrežom i računarima, pa ljudi misle da IT sektor ne radi ništa. Kad se pojavi problem - ljudi opet misle "pa šta IT radi" :D

Paradoks
A mjere su im funkcionalne i primjenjuju se. Samo mjera o okupljnju 20 ili 50 ljudi (zavisi od situacije) ako se primjenjuje je super. Plus fizicka distanca koja je uvijek bolja od maske i tjt.
Dzaba nama bilo kakve mjere kad se ne postuju.
daddy-kool

#33461 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Ovo drugo, boldano.

Paradoks
:mrgreen: :thumbup:
Naslovnica

#33462 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Ovo drugo, boldano.

Paradoks
Ja ipak mislim da je u pitanju kombinacija oba faktora. ;-)

https://www.nytimes.com/2020/08/20/nyre ... sting.html

The new antibody data from the city included more than 15 percent of city residents, and showed that more than 27 percent of those tested were positive.
In one ZIP code in Corona, 51.6 percent of people tested had antibodies.
Mogy87

#33463 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

@Naslovnica kako Svedima pomaze kad je nivo antitijela 7%, a treba 70%?
Ili eto u Stokholmu 17%?
EDIT: nije 17, vec 11% u Stokholmu. Tvoj podatak od 17% se odnosi na uzorke iz aprila, moj od 11% na uzorke iz juna. Sad procenat moze biti samo nizi.
Kakve veze NYC ima sa Svedskom?
Naslovnica

#33464 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 16/10/2020 09:11 Prijatelju, ovo su službeno objavljeni mailovi između dva dužnosnika. Nikakav članak.

Emails obtained by one of the authors through Freedom of Information laws (called offentlighetsprincipen, or “Openness Principle,” in Swedish) between national and regional government agencies, including the Swedish Public Health Authority, as well as those obtained by other journalists, suggest that the goal was all along in fact to develop herd immunity.

One example showing clearly that government officials had been thinking about herd immunity from early on is a March 15 email sent from a retired doctor to Tegnell, the epidemiologist and architect of the Swedish plan, which he forwarded to his Finnish counterpart, Mika Salminen. In it, the retired doctor recommended allowing healthy people to be infected in controlled settings as a way to fight the epidemic. “One point would be to keep schools open to reach herd immunity faster,” Tegnell noted at the top of the forwarded email.

Link za meilove

Meni je svejedno da li će Švedi nositi maske. Ali svjesno (ili namjerno) pustiti da ti se stari zaraze (čuvena rečenica "isplati li se za 10%)i onda im uskratiti medicinsku njegu je monstruozno. I to se treba reći.

Ne nije "narod" protestovao. Ali jesu 2.000 vrhunskih inelektualaca koji su izrazili zabrinutost radi ovakvog pristupa.
Svjesna si da do toga nije došlo i da su određene mjere uvedene?
Nije pala vlada, skoro ništa se nije promijenilo.
Samo da pitam tebe i ove koji su protiv tzv. Švedskog pristupa - gdje bi radije živjeli i osjećali se sigurnije? U BiH, UK, Španiji, Francuskoj, i u mnogim drugim zemljama koje imaju na snazi mnogobrojne restrikcije, pa ponovo uvode i policijske sate (uprkos svemu što su do sada uradili u borbi protiv COVID-19), ili u Švedskoj?
Ja bih, kada bih mogao birati, izabrao Švedsku.
Dovolno mi je kada vidim slike iz Štokholma i uporedim sa mnogim evropskim prijestolnicama da vidim koliko je sati.
BadBoy

#33465 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Naslovnica wrote: 16/10/2020 09:21
Ovo drugo, boldano.

Paradoks

The new antibody data from the city included more than 15 percent of city residents, and showed that more than 27 percent of those tested were positive.
Iz onoga što sam mogao zaključiti na osnovu članka:

Uzorak od 15% građana pokazuje da samo 27% njih ima antitijela što je i u tom omjeru nedovoljno za ostvarivanje kolektivnog imuniteta. Da stavimo te procente u realne brojke: NYC ima 8.336.817 stanovnika. 15% od tog broja je 1.250.522 stanovnika (koji predstavljaju uzorak). 27% od tog broja je 187.578 stanovnika. Dakle, u gradu New Yorku od 8 miliona stanovnika, samo 187 hiljada ljudi ima anti tijela. Da li je to dovoljno za kolektivni imunitet? Pri tome, uvažavam da pojedini stanovništvo iz pojedinih "zip kodova" ima i veći procenat anti-tijela ali nisu ti "zip kodovi" zidovima podijeljeni; građani se slobodno kreću po cijelom gradu.

Sve ovo me navodi na zaključak da je postizanje kolektivnog imuniteta bez vakcinacije jako teško i mukotrpno, uz dosta, dosta žrtava.

Brzinski sam pročitao članak prije sastanka jednog, možda sam nešto negdje fulio ali to je suština.
Mogy87

#33466 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 16/10/2020 09:33
Mogy87 wrote: 16/10/2020 09:11 Prijatelju, ovo su službeno objavljeni mailovi između dva dužnosnika. Nikakav članak.

Link za meilove

Samo da pitam tebe i ove koji su protiv tzv. Švedskog pristupa - gdje bi radije živjeli i osjećali se sigurnije? U BiH, UK, Španiji, Francuskoj, i u mnogim drugim zemljama koje imaju na snazi mnogobrojne restrikcije, pa ponovo uvode i policijske sate (uprkos svemu što su do sada uradili u borbi protiv COVID-19), ili u Švedskoj?
Dovolno mi je kada vidim slike iz Štokholma i uporedim sa mnogim evropskim prijestolnicama da vidim koliko je sati.
Drzavna agencija je komunicirala da ce 40% ljudi do maja imati antitijela da odbrani svoj pristup. Ljudi su postavili cilj (brojcano ga definisali). Do maja cemo imati 40% stanovnistva sa antitijelima i onda mozemo odahnuti.
Zasto bi postavili numericki cilj ako to nije bila strategija?
Naslovnica

#33467 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 16/10/2020 09:24 @Naslovnica kako Svedima pomaze kad je nivo antitijela 7%, a treba 70%?
Ili eto u Stokholmu 17%?
EDIT: nije 17, vec 11% u Stokholmu. Tvoj podatak od 17% se odnosi na uzorke iz aprila, moj od 11% na uzorke iz juna. Sad procenat moze biti samo nizi.
Kakve veze NYC ima sa Svedskom?
BadBoy je spominjao NY, pa sam se osvrnuo na njegov članak.
Što se tiče nivoa antitijela, siguran sam da nadležni u Swe bolje znaju svoj posao od tebe i da rade ono što misle da će biti bolje za njihovu državu i populaciju.
Ako nije tako, javi im se i reci im da griješe, neka stave maske i sve što ide uz to, za njihovo dobro. :)
daddy-kool

#33468 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Kod susjeda

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... a-15025580
Bolnice pred kolapsom, otprilike je poznat i datum kad bi moglo doći do točke pucanja
Znanstvenici upozoravaju da ćemo do kraja listopada imati 9000 oboljelih
Naslovnica

#33469 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 16/10/2020 09:36

Link za meilove

Drzavna agencija je komunicirala da ce 40% ljudi do maja imati antitijela da odbrani svoj pristup. Ljudi su postavili cilj (brojcano ga definisali). Do maja cemo imati 40% stanovnistva sa antitijelima i onda mozemo odahnuti.
Očito je da su RAZMIŠLJALI o tome, ali da li su istinski djelovali u pravcu toga - mislim da nisu.
Zvaničnici ponavljaju da im nije bio cilj "imunitet krda", iako niko ne spori da se o tome razmišljalo.
Ponovljeno do sada 100 puta.
Mogy87

#33470 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

BadBoy wrote: 16/10/2020 09:34

Ovo drugo, boldano.

Paradoks

Uzorak od 15% građana pokazuje da samo 27% njih ima antitijela što je i u tom omjeru nedovoljno za ostvarivanje kolektivnog imuniteta. Da stavimo te procente u realne brojke: NYC ima 8.336.817 stanovnika. 15% od tog broja je 1.250.522 stanovnika (koji predstavljaju uzorak). 27% od tog broja je 187.578 stanovnika. Dakle, u gradu New Yorku od 8 miliona stanovnika, samo 187 hiljada ljudi ima anti tijela. Da li je to dovoljno za kolektivni imunitet? Pri tome, uvažavam da pojedini stanovništvo iz pojedinih "zip kodova" ima i veći procenat anti-tijela ali nisu ti "zip kodovi" zidovima podijeljeni; građani se slobodno kreću po cijelom gradu.

Sve ovo me navodi na zaključak da je postizanje kolektivnog imuniteta bez vakcinacije jako teško i mukotrpno, uz dosta, dosta žrtava.

Brzinski sam pročitao članak prije sastanka jednog, možda sam nešto negdje fulio ali to je suština.
Ni za jednu bolest nismo stvorili kolektivni imunitet bez vakcine. Virusi su dolazili i odlazili, mitirali, ali kolektivni imunitet nikad nije postignut bez vakcine ni za jednu bolest.
Naslovnica

#33471 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

daddy-kool wrote: 16/10/2020 09:38 Kod susjeda

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... a-15025580
Bolnice pred kolapsom, otprilike je poznat i datum kad bi moglo doći do točke pucanja
Znanstvenici upozoravaju da ćemo do kraja listopada imati 9000 oboljelih
Eto ga policijski.
Mislim da će mnogi pišnuti u gaće od sreće. :thumbup:
Naslovnica

#33472 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 16/10/2020 09:41

Ni za jednu bolest nismo stvorili kolektivni imunitet bez vakcine. Virusi su dolazili i odlazili, mitirali, ali kolektivni imunitet nikad nije postignut bez vakcine ni za jednu bolest.
Španska gripa?
Mogy87

#33473 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 16/10/2020 09:40
Očito je da su RAZMIŠLJALI o tome, ali da li su istinski djelovali u pravcu toga - mislim da nisu.
Zvaničnici ponavljaju da im nije bio cilj "imunitet krda", iako niko ne spori da se o tome razmišljalo.
Jer postavljas numericke ciljeve i svakodnevno ih ponavljas javnosti ako ti nesto nije cilj.

A da ti odgovorim na ono drugo: ne moram ja njima nista pisati, sami su shvatili koliko su pogrijesili i (doduse bez medijske pompe) uveli mjere. Naravno u javnosti nastavili mantrati istu pricu, jer blize se izbori. Zvuci poznato?
Mogy87

#33474 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 16/10/2020 09:43
Mogy87 wrote: 16/10/2020 09:41

Španska gripa?
Virus mutirao, kao sto se obicno desi s virusima gripe. Zato se i svake godine pravi “nova” vakcina i nadas se da ubodu.
GAU8

#33475 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Naslovnica wrote: 16/10/2020 09:40
Rasprava sa @Mogy87, nadam se da nece zamjeriti, se cesto svodi na tip: "nije sve u muzici, ima nesto i u glazbi"...
I ne razumijem fascinaciju Svedskom. Svedska je izvikana, iako nije ni po cemu posebno specificna u ovoj pandemiji.
Ima minimalno 10-ak vecih drzava koje su imale radikalniju taktiku od Svedske.
Locked