Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
isx

#31226 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by isx »

escobar__ wrote: 18/10/2020 23:15 U dva navrata sam u prethodnih 20tak dana testiran na COVID-19 u jednoj privatnoj poliklinici u Tuzli. Oba puta sam čekao u redovima i oba puta je u trenutku dok sam čekao testiranje u redu bilo preko 30 ljudi. Nakon oba puta (sutradan) su Tuzlarije (lokalni portal) objavile kako su privatne poliklinike zbirno uradile između 5 i 10 testiranja.

Zašto bih nakon toga trebao vjerovati u bilo kakvu statistiku?
Kakav test si radio privatno? RT PCR?
escobar__

#31227 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by escobar__ »

isx wrote: 18/10/2020 23:56
escobar__ wrote: 18/10/2020 23:15 U dva navrata sam u prethodnih 20tak dana testiran na COVID-19 u jednoj privatnoj poliklinici u Tuzli. Oba puta sam čekao u redovima i oba puta je u trenutku dok sam čekao testiranje u redu bilo preko 30 ljudi. Nakon oba puta (sutradan) su Tuzlarije (lokalni portal) objavile kako su privatne poliklinike zbirno uradile između 5 i 10 testiranja.

Kakav test si radio privatno? RT PCR?
Da, trebao mi zbog prelaska granice.
MMM1977

#31228 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MMM1977 »

kox wrote: 18/10/2020 19:48 Danas u tramvaju na Stupu udje jedno 30 imigranata i Roma, svi bez maske, njihova mala djeca trče po tramvaju, cirkus.
U teretani u koju idem niko ne nosi masku. Prije pola sata bio u jednom poznatijem pubu, niko masku ne nosi ni u basti ni unutra, a puno i medju stolovima nema razmaka. Donose nekakve nove mjere a ni postojeće ne sprovode.
Pa upravo su građani ti koji bi trebali da provode mjere, ne možemo imati policiju na svakom koraku. Sutra, kada nam ponovo uvedu lockdown, to će biti rezultat ponašanja upravo tih građana koji ne poštuju mjere.
MUNAFIK

#31229 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MUNAFIK »

MMM1977 wrote: 18/10/2020 23:58
kox wrote: 18/10/2020 19:48 Danas u tramvaju na Stupu udje jedno 30 imigranata i Roma, svi bez maske, njihova mala djeca trče po tramvaju, cirkus.
U teretani u koju idem niko ne nosi masku. Prije pola sata bio u jednom poznatijem pubu, niko masku ne nosi ni u basti ni unutra, a puno i medju stolovima nema razmaka. Donose nekakve nove mjere a ni postojeće ne sprovode.
Pa upravo su građani ti koji bi trebali da provode mjere, ne možemo imati policiju na svakom koraku. Sutra, kada nam ponovo uvedu lockdown, to će biti rezultat ponašanja upravo tih građana koji ne poštuju mjere.

A da nam kazu koliko se zaraza siri na ulici? Koliko u kafani? Koliko u restoranu? Koliko na poslu i koliko kod kuce prije nego se uvede nekakav lockdown...

Ja nikad necu nosit masku kada setam sam parkom jer je to apsolutno bez ikakvog smisla... Vrlo je diskutabila potreba maske da se nosi i u ferhadiji...

Treba malo logicnije donoait mjere i dati neka konkretna i relevantna objasnjenja pa ce ljudi i bolje postovati.
zubi

#31230 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

MUNAFIK wrote: 19/10/2020 00:04 A da nam kazu koliko se zaraza siri na ulici? Koliko u kafani? Koliko u restoranu? Koliko na poslu i koliko kod kuce prije nego se uvede nekakav lockdown...

Ja nikad necu nosit masku kada setam sam parkom jer je to apsolutno bez ikakvog smisla... Vrlo je diskutabila potreba maske da se nosi i u ferhadiji...

Treba malo logicnije donoait mjere i dati neka konkretna i relevantna objasnjenja pa ce ljudi i bolje postovati.
Slazem se sa tobom da nema smisla kad si sam na ulici nositi masku.

Medjutim, tu je 500 markica o kojima ces ipak voditi racuna... Mjere su na snazi, logicne ili ne.
MMM1977

#31231 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MMM1977 »

Pa tako bi moglo i za sve ostale mjere. Zaustavi te policija jer si vozio 70 tamo gdje je ograničenje 40 i sigurno se sa njima ubjeđuješ da tu ne treba biti takvo ograničenje.

U ovoj državi nema reda u bilo čemu, pa tako ni u borbi protiv korone, ali poštujući mjere makar ne doprinosimo njihovom pooštravanju. A nešto nisam vidio puno junaka kada je bio lockdown nego su svi sjedili u kući i trpili. Tako bi bilo ponovo.
Zox

#31232 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zox »

escobar__ wrote: 18/10/2020 23:21
Mogy87 wrote: 18/10/2020 23:19

Cekaj kod vas se i privatni testovi ubrajaju u statistiku ili je to samo neki "lokalni" podatak?
Sto se tice same statistike svakako je nevazna jer je ogranicena brojem testova koje mozemo uraditi.
Bitan je broj hospitaliziranih i, nazalost, preminulih.
Dok kapaciteti nisu blizu popunjenih situacija je recimo pod kontrolom.
Pa ovaj lokalni portal objavljuje i za privatne ustanove ali - očigledno - neko laže. Svojim očima sam svjedočio redovima ispred poliklinike za testiranje, a ovi sutradan objave kako je urađeno tek između 5 i 10 testova.

A i ako ne ulaze testiranja s privatnih poliklinika onda je još besmislenije svo ovo brojanje i izdrkavanje po zdravom razumu građana.
To je kao kad objave odradili smo ovoliko uzoraka uzetih u posljednja tri dana I onda svi kazu sabrali su tri dana! A nisu, jer su u jucerasnji dan usli uzorci uzeti prije tri, cetiri i pet dana. Mislim da se u tvom slucaju podatak odnosi ne na broj uzetih vec na broj obradjenih uzoraka.
Svejedno, takve "sitnice", jedna po jedna, doprinose nepovjerenju ljudi.
Generalno, ja ne vjerujem da iko u javnom sektoru u BiH radi ikakav dobar posao, tako da mi je sva ta nebuloza savrseno razumljiva. Evo, recimo, kad je bio popis stanovnistva ja sam se izjasnio kao Dzedaj. I onda je izasao clanak o cudnim odgovorima na popisu stanovnistva, i pisalo je da je u toj opstini toliko i toliko (lupam, dvoje!) ljudi izjavilo da su dzedaji, dok U MOJOJ OPSTINI to nije izjavio niko. Vrlo decidno je receno, mada eto ja znam da je pogresno.
pyrocool1

#31233 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pyrocool1 »

Za 10-tak dana ce ce biti jasno da li ima posljedica sirenja zaraze ili ne. To ce biti neki odgovor i put ka rjesenju i saznanju koliko je ovo opasno. Svuda u svijetu pa tako i kod nas. Ajmo malo zdravog razuma a ne neko u klin a neko u plocu. Posto sam po prirodi optimista nadam se da nece biti eksplozije potrebe za bolnickim lijecenjem. U suprotnom, bice gadno otrijeznjenje. Znam od danas za poprilicnan broj ljudi kojih jos nema u statistikama a zalegli su u (za sad a nadam se tako i ostane) krevete u kuci.
Mogy87

#31234 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

pyrocool1 wrote: 19/10/2020 00:31 Za 10-tak dana ce ce biti jasno da li ima posljedica sirenja zaraze ili ne. To ce biti neki odgovor i put ka rjesenju i saznanju koliko je ovo opasno. Svuda u svijetu pa tako i kod nas. Ajmo malo zdravog razuma a ne neko u klin a neko u plocu. Posto sam po prirodi optimista nadam se da nece biti eksplozije potrebe za bolnickim lijecenjem. U suprotnom, bice gadno otrijeznjenje. Znam od danas za poprilicnan broj ljudi kojih jos nema u statistikama a zalegli su u (za sad a nadam se tako i ostane) krevete u kuci.
:thumbup:
L u c i f e r

#31235 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by L u c i f e r »

Obavezno deinstalirati windows
Na jutubu ima dokazano da nas gejc zraci koronom kroz njiha
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#31236 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by W0rM »

kakavdanakneiskustvu wrote: 18/10/2020 15:48
W0rM wrote: 18/10/2020 14:36
Ne kapiram vise ovu halabuku oko korone nikako? Ja mogu da govorim jer sam istu prebolovao, glupost notorna, znaci isto ko i obicna gripa, samo sto je upala malo jaca i izgubi se culo mirisa i okusa. Ozdravio nakon 3 dana. Ne kapiram, nije crna kuga, niti je spanska groznica. Imam osjecaj da se namjerno siri panika. Vecina svjetskih lidera bila zarazna pa ozdravila i sta sad?
ti imao sreće pa brzo ozdravio,šta ćemo sa hiljadama koji su umrli od toga?
Covjek imao raniju komplikaciju s plucima, fasuje koronu, umre - pisi korona, imao kakvu drugu bolest, fasuje koronu - pisi korona na smrtnom listu. Hajde necu da budem teoreticar zavjere, evo nek su svi ti smrtni slucajevi zaista od korone, opet je smrtnost manja nego recimo od spanske groznice ili od kuge ili od ebole.

Evo jedan matematicki primjer kolika je ovo ubleha:

Spanska groznica:
Ukupna svjetska populacija: 1,080 milijardi
Priblizan broj umrlih od iste: 50 miliona
Sto znaci da je smrtnost iznosila 4.63 %

Ubleha zvana COVID:
Ukupna svjetska populacija: 7,8 milijardi
Priblizan broj umrlih od iste: 1,1 milion
Sto znaci da smrtnost iznosi 0.014 %

Pametnom dosta.
L u c i f e r

#31237 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by L u c i f e r »

Tebi je 1.1 milion mrtvih nista
A nekome je upravo samo ta jedna osoba sve na svijetu
geralt

#31238 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

Matematicar, uzimas podatke od pola godine epidemije koja je u toku, nasuprot podataka od dvije godine epidemije koja je zavrsena. I ignorises napredak u medicini u zadnjih 100 godina (antibiotici, respiratori, kisik, itd).

Ne bi ni Crna kuga bila priblizno onako smrtonosna da se danas desi.
BadBoy

#31239 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Što bih ja volio da sam ovako opersian od pameti da mogu reći da je 1.1 milion mrtvih ljudi ništa.

Zamislite da tako neko izjavi za naše žrtve u prethodnom ratu.... fuj.
BadBoy

#31240 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

zubi wrote: 19/10/2020 00:08
MUNAFIK wrote: 19/10/2020 00:04 A da nam kazu koliko se zaraza siri na ulici? Koliko u kafani? Koliko u restoranu? Koliko na poslu i koliko kod kuce prije nego se uvede nekakav lockdown...

Slazem se sa tobom da nema smisla kad si sam na ulici nositi masku.

Medjutim, tu je 500 markica o kojima ces ipak voditi racuna... Mjere su na snazi, logicne ili ne.
Ono što sam primijetio - zaista, ova idiotska mjera da se maske moraju nositi i na otvorenom je dovela do znatno većeg stepena nošenja maske svugdje. I u zatvorenim objektima (supermarketi i tržni centri). Ostaju samo kafići i restorani bez maske.
laik1981

#31241 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Empaticari od 18.3.2020.
cassius

#31242 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cassius »

sta je sa onim sto umiru od gladi svaki dan ? Ne solidarisete se s njima ?
kakavdanakneiskustvu

#31243 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kakavdanakneiskustvu »

W0rM wrote: 19/10/2020 07:26
kakavdanakneiskustvu wrote: 18/10/2020 15:48
W0rM wrote: 18/10/2020 14:36
Ne kapiram vise ovu halabuku oko korone nikako? Ja mogu da govorim jer sam istu prebolovao, glupost notorna, znaci isto ko i obicna gripa, samo sto je upala malo jaca i izgubi se culo mirisa i okusa. Ozdravio nakon 3 dana. Ne kapiram, nije crna kuga, niti je spanska groznica. Imam osjecaj da se namjerno siri panika. Vecina svjetskih lidera bila zarazna pa ozdravila i sta sad?
ti imao sreće pa brzo ozdravio,šta ćemo sa hiljadama koji su umrli od toga?
Covjek imao raniju komplikaciju s plucima, fasuje koronu, umre - pisi korona, imao kakvu drugu bolest, fasuje koronu - pisi korona na smrtnom listu. Hajde necu da budem teoreticar zavjere, evo nek su svi ti smrtni slucajevi zaista od korone, opet je smrtnost manja nego recimo od spanske groznice ili od kuge ili od ebole.

Evo jedan matematicki primjer kolika je ovo ubleha:

Spanska groznica:
Ukupna svjetska populacija: 1,080 milijardi
Priblizan broj umrlih od iste: 50 miliona
Sto znaci da je smrtnost iznosila 4.63 %

Ubleha zvana COVID:
Ukupna svjetska populacija: 7,8 milijardi
Priblizan broj umrlih od iste: 1,1 milion
Sto znaci da smrtnost iznosi 0.014 %

Pametnom dosta.
svi oni koji misle da je coronavirus ubleha,nek misle,njihovo pravo,kao što je i konkretno moje pravo reći,napisati da pricaju gluposti,a nije da sam strucnjak po tom pitanju nego jbg slusam sta o tome u ovoj regiji govore strucne osobe,ne treba mi nista vise
L u c i f e r

#31244 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by L u c i f e r »

cassius wrote: 19/10/2020 09:09 sta je sa onim sto umiru od gladi svaki dan ? Ne solidarisete se s njima ?
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Whataboutism
BadBoy

#31245 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

L u c i f e r wrote: 19/10/2020 09:18
cassius wrote: 19/10/2020 09:09 sta je sa onim sto umiru od gladi svaki dan ? Ne solidarisete se s njima ?
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Whataboutism
Gluposti, kao da se ovakva sorta ljudi i počešće kad vidi nekoga gladnog na ulici ali eto ovdje sad propisaju floskule "a šta ćemo sa XY"
Zox

#31246 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zox »

A da JA VAS nešto pitam!
cassius

#31247 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cassius »

Licemjerni ste i to je cinjenica.
Nadzorna_ploca

#31248 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nadzorna_ploca »

Samo idiot moze platiti 500 markica kaznu dok se SDA elita lize po Gradaccu.
Bolje das stoju onom liku sto vozi sa 50k maraka kazni i mirna Bosna. :oops:
laik1981

#31249 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

cassius wrote: 19/10/2020 09:47 Licemjerni ste i to je cinjenica.
Naravno da su licemjeri.. Lazni moralisti i empaticari..
Nivelacija

#31250 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

Sta nam mediji i Klix zele poručiti sa svakom posebnom vijesti i clankom o svakoj regiji u svijetu koja uvede malo strozije mjere tipa skraćeno radno vrijeme? Sirenje straha? Ima li odgovornosti za medije?
Locked