Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
GAU8

#33326 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

daddy-kool wrote: 12/10/2020 23:28

:shock:
I kod njih se izgleda desila neka "resistematizacija" po pitanju evidentiranja smrtnih slucajeva, bar ako je suditi Worldometru.
Od avgusta konstantno opada broj umrlih, na kraju semptembra recimo od 40-ak pa do 6, i onda 2.10 preko 300, 9.10 preko 500.
Trappist

#33328 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Evo i Ronaldo zaražen, hoce ga strucnjaci sa foruma vec sahraniti kao i Trumpa? (jer virus agresivno napada i zdrave sportase)
daddy-kool

#33329 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

https://www.bbc.com/news/world-asia-54504785
Covid-19: China's Qingdao to test nine million in five days
Edin H.

#33330 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

Naslovnica wrote: 13/10/2020 09:28 Image
O Tito dragi zasto si poslao narod u skole i opismenio :lol:
biglebovski

#33331 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

"Mi (iz WHO-a) ne zagovaramo korištenje lockdowna kao primarne metode kontrole virusa. Jedini slučaj kad vjerujemo da je lockdown opravdan je kad treba kupiti vrijeme za reorganiziranje, regrupiranje, rebalansiranje vaših resursa, zaštitu vaših zdravstvenih radnika koji su iscrpljeni. Ali općenito gledano, radije bismo da se to ne radi". David Nabarro, POSEBNI izaslanik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za covid-19

"Pogledajte samo što se dogodilo s industrijom turizma, primjerice, na Karibima ili na Pacifiku jer ljudi nisu išli na ljetovanje. Pogledajte što se dogodilo malim farmerima diljem svijeta jer su im tržišta smanjena. Pogledajte što se dogodilo s razinom siromaštva - čini se da bi se svjetska razina siromaštva mogla udvostručiti, mogla bi se udvostručiti i razina pothranjenosti djece jer djeca ne dobivaju obroke u školama, jer ih njihovi roditelji iz siromašnih obitelji nisu u stanju priuštiti. Ovo je užasna, grozna globalna katastrofa", komentirao je Nabarro.

...zaokret u stavu WHO-a, budući da je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u ožujku, kada su mnoge svjetske zemlje uvele neku vrstu lockdowna uslijed prvog vala koronavirusa, upozorio da se ne otvaraju prerano jer "posljednja stvar koju bilo koja zemlja treba je ta da otvori škole i biznise samo da ih bude prisiljena opet zatvoriti zbog ponovnog skoka (slučajeva)".

"Nas koji smo govorili da lockdown ima katastrofalne ekonomske i zdravstvene posljedice javnozdravstveni dužnosnici i mainstream mediji zvali su sebičnim teoretičarima zavjere. Što će reći sada kada se WHO slaže?" zapitao se na Twitteru bivši kanadski parlamentarni zastupnik Maxime Bernier.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/who ... 21423.aspx

Image
Trappist

#33332 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

biglebovski wrote: 13/10/2020 20:30 "Mi (iz WHO-a) ne zagovaramo korištenje lockdowna kao primarne metode kontrole virusa. Jedini slučaj kad vjerujemo da je lockdown opravdan je kad treba kupiti vrijeme za reorganiziranje, regrupiranje, rebalansiranje vaših resursa, zaštitu vaših zdravstvenih radnika koji su iscrpljeni. Ali općenito gledano, radije bismo da se to ne radi". David Nabarro, POSEBNI izaslanik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za covid-19

"Pogledajte samo što se dogodilo s industrijom turizma, primjerice, na Karibima ili na Pacifiku jer ljudi nisu išli na ljetovanje. Pogledajte što se dogodilo malim farmerima diljem svijeta jer su im tržišta smanjena. Pogledajte što se dogodilo s razinom siromaštva - čini se da bi se svjetska razina siromaštva mogla udvostručiti, mogla bi se udvostručiti i razina pothranjenosti djece jer djeca ne dobivaju obroke u školama, jer ih njihovi roditelji iz siromašnih obitelji nisu u stanju priuštiti. Ovo je užasna, grozna globalna katastrofa", komentirao je Nabarro.

...zaokret u stavu WHO-a, budući da je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u ožujku, kada su mnoge svjetske zemlje uvele neku vrstu lockdowna uslijed prvog vala koronavirusa, upozorio da se ne otvaraju prerano jer "posljednja stvar koju bilo koja zemlja treba je ta da otvori škole i biznise samo da ih bude prisiljena opet zatvoriti zbog ponovnog skoka (slučajeva)".

"Nas koji smo govorili da lockdown ima katastrofalne ekonomske i zdravstvene posljedice javnozdravstveni dužnosnici i mainstream mediji zvali su sebičnim teoretičarima zavjere. Što će reći sada kada se WHO slaže?" zapitao se na Twitteru bivši kanadski parlamentarni zastupnik Maxime Bernier.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/who ... 21423.aspx

Image
Malo po malo svi mijenjaju stavove slicnim ljudima koji nisu panicarili i govorili da su mjere pretjerane. Ali jok, oni su nazivani teoreticarima zavjere...
biglebovski

#33333 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Trappist wrote: 13/10/2020 20:35 Malo po malo svi mijenjaju stavove slicnim ljudima koji nisu panicarili i govorili da su mjere pretjerane. Ali jok, oni su nazivani teoreticarima zavjere...
Razumni ljudi pokušavaju spriječiti još veću katastrofu, samo HaileSellasie i Bili Pet Vakcina ne odustaju. Eno ih pričaju o nekakvim super-vakcinama i godinama ovakvih budalaština, propadanju sporta, kulture, obrazovanja, uništavanju života stotinama miliona ljudi...
armin071

#33334 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

Crne prognoze Billa Gatesa: Amerikanci bi do kraja života trebali biti pod epidemiološkim mjerama

Jedini način da se u potpunosti vratimo u normalu jest da imamo možda ne prvu generaciju cjepiva, nego superučinkovito cjepivo koje će uzimati puno ljudi te da bolest globalno eliminiramo, rekao je Bill Gates u nedjelju u intervjuu za NBC.
Tek tada napokon možemo rješavati probleme koji su nastali tijekom pandemije, u obrazovanju i mentalnom zdravlju te početi povratak na staro na pozitivan način, dodao je Gates. Prema tom visokom standardu koji je postavio Gates, Amerikanci (a zapravo i većina svijeta) trebali bi godinama ili čak do kraja života živjeti pod epidemiološkim mjerama poput socijalnog distanciranja i drugih ograničenja, javlja Večernji list.
Poznati “epidemiolog” ne želi da ga se tek tako gurne u drugi plan. U iščekivanju “superučinkovitog” cjepiva......

Dobro je nama kakvi bolesni umovi upravljaju svijetom.
Naslovnica

#33335 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

armin071 wrote: 14/10/2020 06:23
Crne prognoze Billa Gatesa: Amerikanci bi do kraja života trebali biti pod epidemiološkim mjerama

Jedini način da se u potpunosti vratimo u normalu jest da imamo možda ne prvu generaciju cjepiva, nego superučinkovito cjepivo koje će uzimati puno ljudi te da bolest globalno eliminiramo, rekao je Bill Gates u nedjelju u intervjuu za NBC.
Tek tada napokon možemo rješavati probleme koji su nastali tijekom pandemije, u obrazovanju i mentalnom zdravlju te početi povratak na staro na pozitivan način, dodao je Gates. Prema tom visokom standardu koji je postavio Gates, Amerikanci (a zapravo i većina svijeta) trebali bi godinama ili čak do kraja života živjeti pod epidemiološkim mjerama poput socijalnog distanciranja i drugih ograničenja, javlja Večernji list.
Poznati “epidemiolog” ne želi da ga se tek tako gurne u drugi plan. U iščekivanju “superučinkovitog” cjepiva......

Ja se stvarno nikada ne obazirem na teorije zavjere i nisam dio tog miljea, isto kao što nisam ni dio suprotne strane koja već čeka u redu da se vakciniše, ali kada čitam ovo što Gates izjavljuje (pod uslovom da je istina), šta mi preostaje da pomislim?
Nije u pitanju "zavjera", nego ne znam kako bih to nazvao.
OK, čovjek je dao velike pare za medicinska istraživanja, za cjepiva, filantrop i sve što ide uz to, ali mislim da je počeo debelo pretjerivati.
Ne znam šta je svemu tome cilj, možda to radni namjerno, možda i ne, ali se iskreno nadam da se neće desiti ovo što Gates preporučuje (pod uslovom da je zaista istina da je to izjavio i da nije izvučeno iz konteksta).
GAU8

#33336 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

"Oslobodjenje" ili bolje receno "bosanski informer" - naslov:

"Izvještaj s KCUS-a / Eksplozija koronavirusa u Sarajevu: Desetine zaraženih, preminule dvije osobe"
neki

#33337 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by neki »

GAU8 wrote: 14/10/2020 08:55 "Oslobodjenje" ili bolje receno "bosanski informer" - naslov:

"Izvještaj s KCUS-a / Eksplozija koronavirusa u Sarajevu: Desetine zaraženih, preminule dvije osobe"
Slično piskaranje i na radiosarajevo.ba
Fakat su novinari tumor ovog društva, očigledno ne samo u politici..
Ali_G

#33338 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ali_G »

Informer ili ne, 50 ljudi je na Podhrastovima, 14 na intenzivnoj, a zarazenih za danas je 70-100. Hladnije je vrijeme, unutra je sve vise ljudi...nije nam zgoreg malo pameti
GAU8

#33339 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Ali_G wrote: 14/10/2020 09:06 Informer ili ne, 50 ljudi je na Podhrastovima, 14 na intenzivnoj, a zarazenih za danas je 70-100. Hladnije je vrijeme, unutra je sve vise ljudi...nije nam zgoreg malo pameti
Ja se slazem s tobom da treba biti oprezan i disciplinovan, jer situacija moze da izmakne kontroli.

degutantan je ton koji mediji koriste, sve se svodi na clickbait.

Ova informacija se mogla prenijeti na normalan i kulturan nacin.
Na primer: "Evidentiran je znacajan porast pacijenata na Podhrastovima od "X" u odnosu na prethodne dane, kao i porast pacijenata na intenzivnoj njezi. Nadlezni preporucuju gradjanima da se pridrzavaju svih propisanih mjera opreza, blabla..."
Mogy87

#33340 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 14/10/2020 08:31
armin071 wrote: 14/10/2020 06:23

Ja se stvarno nikada ne obazirem na teorije zavjere i nisam dio tog miljea, isto kao što nisam ni dio suprotne strane koja već čeka u redu da se vakciniše, ali kada čitam ovo što Gates izjavljuje (pod uslovom da je istina), šta mi preostaje da pomislim?
Nije u pitanju "zavjera", nego ne znam kako bih to nazvao.
OK, čovjek je dao velike pare za medicinska istraživanja, za cjepiva, filantrop i sve što ide uz to, ali mislim da je počeo debelo pretjerivati.
Ne znam šta je svemu tome cilj, možda to radni namjerno, možda i ne, ali se iskreno nadam da se neće desiti ovo što Gates preporučuje (pod uslovom da je zaista istina da je to izjavio i da nije izvučeno iz konteksta).
Naravno da je izvadjeno iz konteksta. Gates je pricao koliko ce nam vremena trebati da se vratimo na stare staze na nivou svijeta vezano za njegov humanitarni rad. Kaze da se u obrazovanju stvari mogu popraviti relativno brzo, ali da nas je pandemija u borbi protiv siromastva vratila 10 godina unazad. To je ono o cemu prica. Uticaj pandemije na siromastvo u svijetu i da ce trebati jako puno da se stvari vrate "u normalu" tj. vrijeme prije pandemije sto se tice siromastva i obrazovanja u svjetskim okvirima

Ovo je odgovor na pitanje gdje voditelj prica o uzasnom odgovoru SAD na pandemiju i kaze da je guverner Floride rekao NFL timovima da se vrate na stadione. Ali sami timovi su rekli neka hvala. Apsurd.
@Naslovnica bit ce ti drago da je Billov odgovor da moramo staviti obrazovanje ispred industrije zabave :thumbup:
Ovaj dio pocinje od 23 minute.

Ali_G

#33342 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ali_G »

Najgore je sto je vecina postala ravnodusna kakav god clanak da se izbaci. 3 dana kise i hladnog vremena je naguralo ljude unutra, uglavnom bez maski. 14 u intenzivnoj nije bilo ni u onom ljetnom peaku, i to je ono sto bi nas trebalo zabrinuti.

A ovo oko Gatesa, covjek nigdje nije rekao do kraja zivota vec je to zakljucak vrlih novinara. Sto prije prihvatimo cinjenicu da se u slijedecih 2-3 godine necemo vratiti u normalu, lakse je za nas
Mogy87

#33343 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Ali_G wrote: 14/10/2020 09:26 Najgore je sto je vecina postala ravnodusna kakav god clanak da se izbaci. 3 dana kise i hladnog vremena je naguralo ljude unutra, uglavnom bez maski. 14 u intenzivnoj nije bilo ni u onom ljetnom peaku, i to je ono sto bi nas trebalo zabrinuti.

A ovo oko Gatesa, covjek nigdje nije rekao do kraja zivota vec je to zakljucak vrlih novinara. Sto prije prihvatimo cinjenicu da se u slijedecih 2-3 godine necemo vratiti u normalu, lakse je za nas
Gates govori o tome koliko ce vremena trebati da se stete od pandemije nadoknade na svjetskom nivou. To je "normalno" o kom govori. Kaze da ce za siromasto trebati bar 10 godina da se vratimo na "normalno" tj. nivo prije pandemije.
Da ironija bude veca, upravo forumasi koji stalno postavljaju clanke upravo na te teme (siromastvo i slicno) ismijavaju Gatesa koji upravo to govori.
Ali ako Gates kaze mora da ne valja bez obzira sta kaze?
Mogy87

#33344 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

GAU8 wrote: 14/10/2020 09:19
Ali_G wrote: 14/10/2020 09:06 Informer ili ne, 50 ljudi je na Podhrastovima, 14 na intenzivnoj, a zarazenih za danas je 70-100. Hladnije je vrijeme, unutra je sve vise ljudi...nije nam zgoreg malo pameti
Ja se slazem s tobom da treba biti oprezan i disciplinovan, jer situacija moze da izmakne kontroli.

Na primer: "Evidentiran je znacajan porast pacijenata na Podhrastovima od "X" u odnosu na prethodne dane, kao i porast pacijenata na intenzivnoj njezi. Nadlezni preporucuju gradjanima da se pridrzavaju svih propisanih mjera opreza, blabla..."
Koju temu znas da je "senzacija" a da se ne izvjestava tako?
I o kojoj etici u BH novinarstvu pricamo?
marinko

#33345 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by marinko »

@Mogy87 Ti stvarno u zivotu nemas nista pametno za raditi... Posao, igrica, dijete, trening? Progledas i na klix forum... Neko ti daje platu za ovo?
megaribi1

#33346 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by megaribi1 »

marinko wrote: 14/10/2020 09:40 @Mogy87 Ti stvarno u zivotu nemas nista pametno za raditi... Posao, igrica, dijete, trening? Progledas i na klix forum... Neko ti daje platu za ovo?
Jesam li ja zaključio da je ona medicinska sestra ili griješim?
Mogy87

#33347 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

megaribi1 wrote: 14/10/2020 09:47
marinko wrote: 14/10/2020 09:40 @Mogy87 Ti stvarno u zivotu nemas nista pametno za raditi... Posao, igrica, dijete, trening? Progledas i na klix forum... Neko ti daje platu za ovo?
Jesam li ja zaključio da je ona medicinska sestra ili griješim?
Nisam medicinska sestra. Ja sam dokona domacica kako neko rece kad su igrali pogadjalicu ko sam i sta sam :D a bilo je tu jos kreativnih ideja :lol:
pyrocool1

#33348 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pyrocool1 »

“Novinari” su ispisali gomile govana o Gejtsu izvlaceci iz konteksta ono sto prica ili naprosto je ljudima tesko pogledati cjelokupne intervjue s njim. Pa pokusati shvatiti o cemu prica. Ljudima naprosto treba krivac, da mogu u nekog uprijeti prstom. Nista neobicno za ovakvu pojavi, kad se nesto ne moze “svariti” ili shvatiti.
Virus je tu, nije gripa svakako nego nesto prilicno opasnije. Nece biti kataklizma ali nije ni nesto..’nako..izmisljeno i slicne gluposti.
Od pocetka sam stava da ne treba biti panicar ali ni podcjenjivati potencijal virusa i bolesti koju moze izazvati.
Lako je srati po forumima, fb i tviteru kad ne moras donositi odluke na koji nacin se boriti protiv ovoga. Vaganje izmedju etike i ekonomskog opstanka. Nije to bas tako lako. Bilo je zbunjujucih informacija (prije svega zahvaljujuci trcanjem za klikom od strane “medija”) ali zdrav razum nalaze oprez i cuvanje koliko se to moze.
Ja se (mozda naivno) nadam da ce “prolaskom” kroz veci broj ljudi poceti da slabi. A do funkcionalne i efikasne vakcine, barem tako izgleda, nema potpune normalizacije.
GAU8

#33349 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Mogy87 wrote: 14/10/2020 09:35
GAU8 wrote: 14/10/2020 09:19

Koju temu znas da je "senzacija" a da se ne izvjestava tako?
I o kojoj etici u BH novinarstvu pricamo?
Senzacija ili ne, ja sam mislio na ton i jezik, iliti standard izeazavanja koji je srozan ispod svakog nivoa.
Uostalom, ni cinjenicno stanje nije izneseno tacno. Po meni je "Eksplozija" nesto sasvim drugo.
Naslovnica

#33350 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

pyrocool1 wrote: 14/10/2020 10:16 “Novinari” su ispisali gomile govana o Gejtsu izvlaceci iz konteksta ono sto prica ili naprosto je ljudima tesko pogledati cjelokupne intervjue s njim. Pa pokusati shvatiti o cemu prica. Ljudima naprosto treba krivac, da mogu u nekog uprijeti prstom. Nista neobicno za ovakvu pojavi, kad se nesto ne moze “svariti” ili shvatiti.
Virus je tu, nije gripa svakako nego nesto prilicno opasnije. Nece biti kataklizma ali nije ni nesto..’nako..izmisljeno i slicne gluposti.
Od pocetka sam stava da ne treba biti panicar ali ni podcjenjivati potencijal virusa i bolesti koju moze izazvati.
Lako je srati po forumima, fb i tviteru kad ne moras donositi odluke na koji nacin se boriti protiv ovoga. Vaganje izmedju etike i ekonomskog opstanka. Nije to bas tako lako. Bilo je zbunjujucih informacija (prije svega zahvaljujuci trcanjem za klikom od strane “medija”) ali zdrav razum nalaze oprez i cuvanje koliko se to moze.
Ja se (mozda naivno) nadam da ce “prolaskom” kroz veci broj ljudi poceti da slabi. A do funkcionalne i efikasne vakcine, barem tako izgleda, nema potpune normalizacije.
Ja potpisujem sve od riječi do riječi, s tim da se ne slažem za ovaj dio da nema potpune normalizacije bez funkcionalne i efikasne vakcine.
Općeniti se nadam da će se (u slučaju da se otkrije ta funkcionalna i efikasna vakcina), vakcinisanje protiv COVID-19 vršiti na način na koji se vrši i u slučaju sezonske gripe. Dobrovoljno, s fokusom na izložene i rizične grupe. Znači, kao i sa gripom, ništa manje-ništa više. Što samo po sebi implicira da će i bez vakcine stanje vremenom da se, u najvećoj mjeri, normalizuje.
Locked