Nagorno Karabah

Post Reply
video

#7451 Re: Nagorno Karabah

Post by video »

Sto ti je sibicar jukin il u najmanju ruku kruskin bojovnik.
Iskustvo sa Alpasina
Miloduh

#7452 Re: Nagorno Karabah

Post by Miloduh »

Rusi se ne pitaju ništa. Odnosno, pitaju se kao na Kosovu. :lol:

Jedino primirje, koje mogu Armeni dobiti je ono dok traje mjesec Ramazan, a onda ide marš u Jerevan!
saimidin

#7453 Re: Nagorno Karabah

Post by saimidin »

Challenger_ wrote: 15/10/2020 16:28
Grean wrote: 15/10/2020 16:15
What are these seven regions, and what does it all mean?

Russian Foreign Minister Sergey Lavrov in an interview with Sputnik provided some insight.

More than 10 years ago, at the initiative of Moscow, the so-called “Kazan formula” was developed to resolve the Karabakh conflict. It assumed a truce at the cost of mutual concessions. The parties practically agreed on it, but never signed it.

According to it, Armenia must transfer seven regions around Nagorno-Karabakh to Azerbaijan.

During the war in the early 90s, a so-called “security belt” was created there.
Baku considers them to be occupied territories.
In the future, Yerevan planned to exchange them for recognition of the independence of Nagorno-Karabakh. The Russian proposal was more realistic – to exchange them for security.

According to the “Kazan formula”, Nagorno-Karabakh receives a temporary status and negotiations on a permanent status can begin.
Another stumbling block in the negotiations between Baku and Yerevan is the Lachin corridor.
A 6-kilometer mountain road connects Armenia and Nagorno-Karabakh (they have no common border). Armenia agrees to give 7 regions to Azerbaijan only if this corridor is preserved. Baku strongly disagrees.

The current situation in Karabakh may lead to the implementation of the “Kazan formula”. Russia is insistently demanding this. This is one of the rare issues on which the EU and Washington do not argue with Moscow.

Which are these seven regions?

They include the following, and what part of them Azerbaijan requires to be given control of:

the territory of Kelbajar region – 1936 km² – completely;
the territory of Lachin region – 1835 km² – completely;
the territory of the Kubatly region – 802 km² [24] – completely;
the territory of Jabrayil region – 1050 km² – completely, except for the village of Chojuk Marjanli;
the territory of the Zangelan region – 707 km² – completely;
territory of Agdam region – 1094 km² – 77% – 842 km²;
the territory of Fizuli region – 1386 km² – approximately 33% – 462 km².

From the point of view of Azerbaijan, the “security belt” is a territory occupied by Armenia
Ko cita ovaj southfront vjerovatno je procitao clanak, kako Rusija vidi rjesenje problema.
Jasno kao dobar dan. Od jermenskog maksimalizma nema ništa. Od statusa quo nema ništa. Od azerskog maksimalizma nema ništa. Kompromis je neophodan a ponuđena "formula" je upravo to, kompromis.

Za nadati se kao trajno, dugoročno rješenje krize.

To bilo dobro prelazno rjesenje, ali buduci da su armeni bili jaci odbijali, ne bi me iznenadilo da I sada azeri pocnu zatezati

I dalje mislim da ih rusi moraju natjerati, naravno na fin nacin :D

Za konacno ce se tesko dogovoriti, jer armeni traze nezavistan (citaj pripojen armeniji)NK, a ne vidim da mogu nesto ponuditi azerima, ranije su mogli ove okolne regije, sada to azeri mogu uzeti I sami I vec uzimaju
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#7454 Re: Nagorno Karabah

Post by corolla02 »

Hermeni stari hašišari :mrgreen:

sinuhe

#7455 Re: Nagorno Karabah

Post by sinuhe »

Challenger_ wrote: 15/10/2020 16:28
Grean wrote: 15/10/2020 16:15
What are these seven regions, and what does it all mean?

Russian Foreign Minister Sergey Lavrov in an interview with Sputnik provided some insight.

More than 10 years ago, at the initiative of Moscow, the so-called “Kazan formula” was developed to resolve the Karabakh conflict. It assumed a truce at the cost of mutual concessions. The parties practically agreed on it, but never signed it.

According to it, Armenia must transfer seven regions around Nagorno-Karabakh to Azerbaijan.

During the war in the early 90s, a so-called “security belt” was created there.
Baku considers them to be occupied territories.
In the future, Yerevan planned to exchange them for recognition of the independence of Nagorno-Karabakh. The Russian proposal was more realistic – to exchange them for security.

According to the “Kazan formula”, Nagorno-Karabakh receives a temporary status and negotiations on a permanent status can begin.
Another stumbling block in the negotiations between Baku and Yerevan is the Lachin corridor.
A 6-kilometer mountain road connects Armenia and Nagorno-Karabakh (they have no common border). Armenia agrees to give 7 regions to Azerbaijan only if this corridor is preserved. Baku strongly disagrees.

The current situation in Karabakh may lead to the implementation of the “Kazan formula”. Russia is insistently demanding this. This is one of the rare issues on which the EU and Washington do not argue with Moscow.

Which are these seven regions?

They include the following, and what part of them Azerbaijan requires to be given control of:

the territory of Kelbajar region – 1936 km² – completely;
the territory of Lachin region – 1835 km² – completely;
the territory of the Kubatly region – 802 km² [24] – completely;
the territory of Jabrayil region – 1050 km² – completely, except for the village of Chojuk Marjanli;
the territory of the Zangelan region – 707 km² – completely;
territory of Agdam region – 1094 km² – 77% – 842 km²;
the territory of Fizuli region – 1386 km² – approximately 33% – 462 km².

From the point of view of Azerbaijan, the “security belt” is a territory occupied by Armenia
Ko cita ovaj southfront vjerovatno je procitao clanak, kako Rusija vidi rjesenje problema.
Jasno kao dobar dan. Od jermenskog maksimalizma nema ništa. Od statusa quo nema ništa. Od azerskog maksimalizma nema ništa. Kompromis je neophodan a ponuđena "formula" je upravo to, kompromis.

Za nadati se kao trajno, dugoročno rješenje krize.
Juce u obracanju naciji Nikol Pashinyan je odbio ovo povlacenje iz sedam regija.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#7456 Re: Nagorno Karabah

Post by Challenger_ »

sinuhe wrote: 15/10/2020 17:14Juce u obracanju naciji Nikol Pashinyan je odbio ovo povlacenje iz sedam regija.
"Kazanj formula" je stara više od deset godina.
saimidin

#7457 Re: Nagorno Karabah

Post by saimidin »

sinuhe wrote: 15/10/2020 17:14

Juce u obracanju naciji Nikol Pashinyan je odbio ovo povlacenje iz sedam regija.
Odlicno, zivjela ludost, mitomanija I kolektivna sizofrenija

:-) :-)
spreca

#7458 Re: Nagorno Karabah

Post by spreca »

Nadzornik wrote: 15/10/2020 14:32 Rusija salje svoje trupe u NK... :-?

Ti vjerujes u ovo? :lol:
Novosti

#7459 Re: Nagorno Karabah

Post by Novosti »

Kazanj formula je kapitulacija
Grean

#7461 Re: Nagorno Karabah

Post by Grean »

Novosti wrote: 15/10/2020 17:26 Kazanj formula je kapitulacija
Po cemu je kapitulacija? Vracanje 7 regiona koji su okupirani i nisu cak ni dio NK vec okolne teritorije gdje je vecinski zivjelo azersko stanovnistvo.
Ja_Ja

#7462 Re: Nagorno Karabah

Post by Ja_Ja »

Jedino moguce je da se Azerima vrate ti regioni a da Azeri zauzvrat garantuju sigurnost stanovnistva u Nagorno Karabahu. Sve drugo je za njih poraz. Armenci zive u nekom ludilu gdje ocekuju da ce im neko, i nekako priznati okupaciju tudje zemlje i tek tako im dati tu teritoriju samo zato sto je oni hoce. Nigdje veze, kolektivno ludilo. Zbog toga i ginu ovako glupo i naivno.
mO k3

#7463 Re: Nagorno Karabah

Post by mO k3 »

Ja_Ja wrote: 15/10/2020 17:49 Jedino moguce je da se Azerima vrate ti regioni a da Azeri zauzvrat garantuju sigurnost stanovnistva u Nagorno Karabahu. Sve drugo je za njih poraz. Armenci zive u nekom ludilu gdje ocekuju da ce im neko, i nekako priznati okupaciju tudje zemlje i tek tako im dati tu teritoriju samo zato sto je oni hoce. Nigdje veze, kolektivno ludilo. Zbog toga i ginu ovako glupo i naivno.
to je to ....
emirolini

#7464 Re: Nagorno Karabah

Post by emirolini »

Fakat kolektivno ludilo. Sta misle, napali, pobili, razrusili, unistili, protjerali stanovnistvo zemlje koju su okupirali i sada kada gube pozivaju na neke emocije i empatiju? Ma goni ih do kikijeve francuske. A ovo je prvi video gdje su Azeri u ulozi mucitelja, do sada su Armeni mucili cak i tijela ubijenih Azera. Bilokako, veoma ruzno za pogledati ovakvu mrznju.

Ali ovo sve tjera da skontamo kako je glup rat i kod nas bio.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#7465 Re: Nagorno Karabah

Post by japin_mutapi »

Zajebano.
Forummeho

#7466 Re: Nagorno Karabah

Post by Forummeho »

Ja_Ja wrote: 15/10/2020 17:49 Jedino moguce je da se Azerima vrate ti regioni a da Azeri zauzvrat garantuju sigurnost stanovnistva u Nagorno Karabahu. Sve drugo je za njih poraz. Armenci zive u nekom ludilu gdje ocekuju da ce im neko, i nekako priznati okupaciju tudje zemlje i tek tako im dati tu teritoriju samo zato sto je oni hoce. Nigdje veze, kolektivno ludilo. Zbog toga i ginu ovako glupo i naivno.
Ko Albanci na Kosovu, jel to hoces da kazes? Pa oni dobise drzavu na kraju
Lincoln-Burrows

#7467 Re: Nagorno Karabah

Post by Lincoln-Burrows »

Da nije bilo Kosova kao "izdvojenog slučaja" danas bi sve bilo jasno, ovako će odlučiti sila.
Miloduh

#7468 Re: Nagorno Karabah

Post by Miloduh »

mO k3 wrote: 15/10/2020 17:52strasno ... zelim im da sto prije dogovore primirje .. rat nikome nije donio dobro
Video je fake:

Nixazizu ona youtuber je govorio o ovome. Srbijanski botovi se negdje okupljaju na nekoj aplikaciji. Njima se dadne zadatak da sire dezinformacije, sto ce pisati i kako ce objavljivati teorije zavjere, propagadne materijale i sl. To je vec organizovana ekipa. Od njih su na ovom forumu: djecak sa sibicama, kikibombona, nadozirnik, capljina74 ima ih jos, ali eto on se uglavom vrte oko te aplikacije i imaju zonu svog djelovanja.
Last edited by Miloduh on 15/10/2020 18:02, edited 1 time in total.
Ja_Ja

#7469 Re: Nagorno Karabah

Post by Ja_Ja »

Forummeho wrote: 15/10/2020 17:59
Ko Albanci na Kosovu, jel to hoces da kazes? Pa oni dobise drzavu na kraju
Tema Nagorno Karabah, a ne Kosovo. Vi ko Trump-ovci. Povlacite paralele u diskusijama koje namaju vezu s tim. Nedostatak intelektualne zrelosti ili neki klinac ali u svakom slucaju glupo i nepotrebno.
Kikibombona

#7470 Re: Nagorno Karabah

Post by Kikibombona »

Nema tu nikakve garancije. Azeri su temeljito ocistili 500 000 Armena sa svoga teritorija, a Armeni su ocistili 800 000 Azera sa svog teritorija.

Ljudi koji su upuceni kazu da nigdje na planeti zemaljskoj ne postoji veca mrznja izmedju dva naroda. Najbolji primjer za to je kada su Armeni i Azeri ucestvovali u zajednickih vojnoj vježbi sa NATO-om u Madjarskoj. Azerski vojnik je usao u sobu Armena i sjekirom ga ubio. Osudjen je u Madjarskoj i poslije doportovan u Azerbejdzan uz garanciju da ce tamo odlezati ostatak kazne. Kada je dosao u Azerbejdzan odlikovan je i oslobodjen od strane Ilhama Alijeva. Samo ovaj slucaj koji su ispratili svi svjetski mediji sve govori.

...

Armeni nece zivjeti pod azersko vlascu i obratno. Zato je jedino rješenje da Nagorno Karabah dobije nezavisnost uz nadzor UN i priznanje svih, a da Armeni vrate ostatak teritorija Azerbejdzanu uz garancije da ce to biti demilitarizovana zona.

...

Mislim da je ovo dobar kompromis za sve realne ljude koji ekstremi na obje strane ne zele prihvatiti. Zato je pravo rjesenje da ih na to natjeraju velike sile.
Ja_Ja

#7471 Re: Nagorno Karabah

Post by Ja_Ja »

To nije kompromis. To je otimanje Azerbejdzanske terirotorije. Naravno da se mogu dati garancije iz uz internacionalno posredovanje iste se mogu implementirati na terenu. Ja da sam neki Azer nebi mi padalo na pamet da im dajem nezavisnost, ne samo nezavisnost vec i neki veci oblik autonomije.

Moze se tu dosta toga uraditi da se Armeni smire i osiguraju a u isto vrijeme da se teritoriji ne otima Azerbejdzanu. Samo treba malo volje. Armeni je uopste nemaju, kod njih vazi ono "ko je jamio, jamio". A to ne ide. Bar ne danas sa ovakvim Azerbejdzanom koji je nadmocniji od njih u svakom pogledu.
Grean

#7472 Re: Nagorno Karabah

Post by Grean »

NK autonomija i vracanje ostatka u AZB.

To je valjda ruski prijedlog, po meni realan.
Miloduh

#7473 Re: Nagorno Karabah

Post by Miloduh »

Armenske trupe napustile su Fuzuli i Qargabazar. Sve su prebačene na sjever u Hocavend.
18.10.2020. Alijev najavio obraćanje naciji u vezi Fuzuli-a:
SanskiBiser

#7474 Re: Nagorno Karabah

Post by SanskiBiser »

Miloduh wrote: 15/10/2020 18:01
mO k3 wrote: 15/10/2020 17:52strasno ... zelim im da sto prije dogovore primirje .. rat nikome nije donio dobro
Video je fake:

Nixazizu ona youtuber je govorio o ovome. Srbijanski botovi se negdje okupljaju na nekoj aplikaciji. Njima se dadne zadatak da sire dezinformacije, sto ce pisati i kako ce objavljivati teorije zavjere, propagadne materijale i sl. To je vec organizovana ekipa. Od njih su na ovom forumu: djecak sa sibicama, kikibombona, nadozirnik, capljina74 ima ih jos, ali eto on se uglavom vrte oko te aplikacije i imaju zonu svog djelovanja.
Neko je platio glavom samo je pitanje ko je.

Streljanje je na lokaciji gradskog parka Hadrut.

Problem je sto je to vec grad i grad Azeri ne drze, ja tome pisem vec danima, i jos nisu uzeli taj dio, nalaze se oko 1 km juznije od te lokacije, grad i ne pokusavaju uzeti dok se ne uzme Fizuli jer im je cilj poklopiti grad i sa sjevera i natjerati Armene da se moraju povlaciti i napustiti grad da bi izbjegli okruzenje potpuno jer navukli su puno vojske tamo a sjeverozapadno imaju izlaz iz grada otvoren. Tako da je veoma moguce da je staged video samo neko je platio glavom...

Image

ovo je linija fronta oko Hadruta juce.
Image

Kad budu Azeri usli u Hadrut bice klipova o tome gomila na sve strane...
Kikibombona

#7475 Re: Nagorno Karabah

Post by Kikibombona »

Ja_Ja wrote: 15/10/2020 18:12 To nije kompromis. To je otimanje Azerbejdzanske terirotorije. Naravno da se mogu dati garancije iz uz internacionalno posredovanje iste se mogu implementirati na terenu. Ja da sam neki Azer nebi mi padalo na pamet da im dajem nezavisnost, ne samo nezavisnost vec i neki veci oblik autonomije.

Moze se tu dosta toga uraditi da se Armeni smire i osiguraju a u isto vrijeme da se teritoriji ne otima Azerbejdzanu. Samo treba malo volje. Armeni je uopste nemaju, kod njih vazi ono "ko je jamio, jamio". A to ne ide. Bar ne danas sa ovakvim Azerbejdzanom koji je nadmocniji od njih u svakom pogledu.
Pa vidi, Nagorno Karabah su sovjetski zlocinci poklonili Azerbejdzanu. To je oduvijek armenski etnicki prostor.

Nema varijante da ce Armeni zivjeti u Azerbejdzanu, kao sto nece ni Azeri u Armeniji. Prije ce se kosovski Albanci odluciti za zivot u Srbiji nego Armeni u Azerbejdzanu.

...

Ovdje postoje tri varijante:

1. Nezavisan Nagorno Karabah, uz vracanje azerskog teritorija oko pokrajine
2. Etnicko ciscenje Armena i vojno osvajanje Karabaha od strane Azerbejdzana
3. Status quo i nastavak sukoba
Post Reply