Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#43976 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by SaraFina »

zlo zlo wrote: 14/10/2020 23:52
SaraFina wrote: 14/10/2020 22:45
zlo zlo wrote: 14/10/2020 22:40


neka muž kuha..ti možeš peglati :mrgreen:
Sto? Ne valja bamja?
noop :run:
:kiss: Sapnucu ti nesto.
User avatar
BarbaDue
Posts: 63329
Joined: 03/02/2008 22:28
Location: pogledaj iza sebe

#43977 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by BarbaDue »

Sanabija wrote: 14/10/2020 20:25
BarbaDue wrote: 14/10/2020 19:46

Kako ti pripremiš ovako džigi džigi :mrgreen: extra izgleda
Najprije dosta luka ( 3 glavice) u tavu sa uljem i da se dinsta. Džigericu izrežeš na komade, štapiće ili kako već želiš, uvaljaš u brašno pomiješano sa jednom kašikom crvene paprike, dodaš kad je luk staklast, ubaciš još lovorov list, ruzmarin, propržiš sve pa doliješ malo vode i kašičicu senfa i dinstaš jedno 25 min. Na kraju posoliš i pobiberiš po ukusu. (nikad džigericu ne solim odmah veća na kraju da ostane mekana) :)
tenkiju ti plaho :wink:
User avatar
zlo zlo
Posts: 4485
Joined: 28/10/2012 16:01

#43978 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by zlo zlo »

Sad skontah da mi je Sanbija maznuo tanjure :D
User avatar
hadzinicasa
Posts: 13620
Joined: 08/11/2005 16:08
Location: u tranziciji

#43979 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by hadzinicasa »

SaraFina wrote: 14/10/2020 22:37 Server bi pao da se ja udam @zlo zlo 🙃🙃🙃🙃

Nego evo bamja. Da poduplam to meso kod Sanija.

Image
kakav ti je ovo saft kao kod gulasa?
kako si pravila?
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#43980 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by SaraFina »

Pa @hadzinicasa, ako si već zakljucila da je istresena (ametrski smjesa za gulaš) u bamju, čemu pitanje kako sam pravila saft? 🙃🙃🙃🙃🙃
Već na prvi pogled znaš?
Mislim, nije ovo prvi put, da ti na ovoj temi meni daješ „natuknice s ciljem unizavanja“ i podsmijehom, (kupovne kore za strudle, za koje nisam ni tvrdila da sam pravila) Ostaćemo da pri tvojoj tezi da je u bamji smjesa za gulaš 😂😂😂😂

Ko sam ja da ekspertu osporavam odokativnu procjenu. 🙃
User avatar
wewa
Posts: 14765
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici

#43981 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by wewa »

Image
User avatar
Sarah24
Posts: 10008
Joined: 08/06/2010 11:12
Location: Somewhere over the rainbow

#43982 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Sarah24 »

:lol: :lol:
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#43983 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by SaraFina »

Nije uopće brza eskalacija nikakva. Nego mi se neda pobijati već donesene zaključke o tanjiru kuhanja. S lošim pokušajima šukanja.

Pa da završimo višeuzaludnu raspravu. Kao sto rekoh nije prvi pokušaj 🙃
User avatar
dječak sa šibicama
Posts: 40372
Joined: 29/06/2011 23:39

#43984 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by dječak sa šibicama »

ja rekoh nemojte se intimizirati, kad tad dodje do guzve
User avatar
hadzinicasa
Posts: 13620
Joined: 08/11/2005 16:08
Location: u tranziciji

#43985 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by hadzinicasa »

SaraFina wrote: 15/10/2020 13:15 Pa @hadzinicasa, ako si već zakljucila da je istresena (ametrski smjesa za gulaš) u bamju, čemu pitanje kako sam pravila saft? 🙃🙃🙃🙃🙃
Već na prvi pogled znaš?
Mislim, nije ovo prvi put, da ti na ovoj temi meni daješ „natuknice s ciljem unizavanja“ i podsmijehom, (kupovne kore za strudle, za koje nisam ni tvrdila da sam pravila) Ostaćemo da pri tvojoj tezi da je u bamji smjesa za gulaš 😂😂😂😂

Ko sam ja da ekspertu osporavam odokativnu procjenu. 🙃
ti imas neki ozbiljan kompleks ili te neko nahuskao.

1. i sama napravim strudlu od kupovnih kora kad mi je mrsko praviti kore prema tome ne mislim da je to unizavanje jer bih i sebe onda unizavala. dapace sprdam se sama sa sobom i s tom cinjenicom.
2. gulas ne pravim sa smjesom za gulas ergo nije mi smjesa za gulas prva pala na pamet nego je gustoca i boja safta kao ona kod gulasa od skroba od krompira ili eventualnog brasna koje se doda...
3. pravim cesto bamju i nikad mi ovako nije ispala zato me cisto iz radoznalosti zanima kao drugi nacin priprave kako si je spremala

ne mogu i necu nikad ovdje se diviti tanjirima koji meni ne izazivaju divljenje. ako je neko po to ovdje, a jos kod mene dosao, dobro se zafrknuo. ako neko postavlja ovdje hranu da bi mu se divili, isto se zafrknuo. jednako sam spremna prihvatiti svaciji komentar kad se odlucim vec objaviti ovdje sliku. i nebrojeno puta sam se sprdala i na svoj racun. ko ne moze, pa neka nadje drugu vrstu zanimacije ili zivota.
User avatar
wewa
Posts: 14765
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici

#43986 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by wewa »

SaraFina wrote: 15/10/2020 13:25 Nije uopće brza eskalacija nikakva. Nego mi se neda pobijati već donesene zaključke o tanjiru kuhanja. S lošim pokušajima šukanja.

Pa da završimo višeuzaludnu raspravu. Kao sto rekoh nije prvi pokušaj 🙃
the truth is in the eye of beholder, u ovom a beli i svim ostalim slucajevima

jer, i meni je zapao taj saft za oko. izgleda ukusno i netipicno gusto za bamju kakvu jedem i kakvu sam jela kod hadzinicesa.
ne sumnjam da ce ti odgovoriti na post, nijesam glasnogovornik, ali si bome ovdje preletjela :)
User avatar
wewa
Posts: 14765
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici

#43987 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by wewa »

e da, kad se ce kod nas moci kupiti kore za strudlu?! ili barem razvaljano lisnato?!

onda bih mozda i napravila nesto slatko onim napacenim dusama kod kuce...
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#43988 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by SaraFina »

wewa wrote: 15/10/2020 13:33
SaraFina wrote: 15/10/2020 13:25 Nije uopće brza eskalacija nikakva. Nego mi se neda pobijati već donesene zaključke o tanjiru kuhanja. S lošim pokušajima šukanja.

Pa da završimo višeuzaludnu raspravu. Kao sto rekoh nije prvi pokušaj 🙃
the truth is in the eye of beholder, u ovom a beli i svim ostalim slucajevima

jer, i meni je zapao taj saft za oko. izgleda ukusno i netipicno gusto za bamju kakvu jedem i kakvu sam jela kod hadzinicesa.
ne sumnjam da ce ti odgovoriti na post, nijesam glasnogovornik, ali si bome ovdje preletjela :)


Pa hocu ti odgovoriti, zasto ne bih? I nisam uopće pretjerala. Nemam namjeru nikakvu osporavati već donesene zakljucke. U bamji su dvije vrste mesa sitno sjeckane i dinstane na luku i mrkvi. (Govedje malo masnije i junetina jako mlada) bamju sam nakiselila noc prije i termicki je desetak minuta stavila u pretis da omeksa. Dan kasnije..sve sastavila (napola izdinsano meso i bamju, te na kraju kuhanja sam izdrobila dvadesetak zrna bamje i dodala u vec kuhanu.

Slika je provucena i kroz filter. Orginalno izgleda ovako:

Image
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#43989 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by SaraFina »

wewa wrote: 15/10/2020 13:39 e da, kad se ce kod nas moci kupiti kore za strudlu?! ili barem razvaljano lisnato?!

onda bih mozda i napravila nesto slatko onim napacenim dusama kod kuce...
Zar nema?

Ja sam klasična tijesta izvjezbala. Ali do finesa kore za struke strudle Ili susene domaće jufke za baklavu, nisam došla. A voljela bi znati i domaća rezanca razviti i sl.
User avatar
zlo zlo
Posts: 4485
Joined: 28/10/2012 16:01

#43990 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by zlo zlo »

Alo ako ćemo nekoga pljuvat, pljuvajmo mene :lol: :lol: ja to volim..+ koristim vegetu, volim burek sa sirom, koristim samo kupovne kore i ne jedem bamiju..treba još materijala? :mrgreen: :lol:
User avatar
wewa
Posts: 14765
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici

#43991 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by wewa »

SaraFina wrote: 15/10/2020 13:44
wewa wrote: 15/10/2020 13:33
SaraFina wrote: 15/10/2020 13:25 Nije uopće brza eskalacija nikakva. Nego mi se neda pobijati već donesene zaključke o tanjiru kuhanja. S lošim pokušajima šukanja.

Pa da završimo višeuzaludnu raspravu. Kao sto rekoh nije prvi pokušaj 🙃
the truth is in the eye of beholder, u ovom a beli i svim ostalim slucajevima

jer, i meni je zapao taj saft za oko. izgleda ukusno i netipicno gusto za bamju kakvu jedem i kakvu sam jela kod hadzinicesa.
ne sumnjam da ce ti odgovoriti na post, nijesam glasnogovornik, ali si bome ovdje preletjela :)


Pa hocu ti odgovoriti, zasto ne bih? I nisam uopće pretjerala. Nemam namjeru nikakvu osporavati već donesene zakljucke. U bamji su dvije vrste mesa sitno sjeckane i dinstane na luku i mrkvi. (Govedje malo masnije i junetina jako mlada) bamju sam nakiselila noc prije i termicki je desetak minuta stavila u pretis da omeksa. Dan kasnije..sve sastavila (napola izdinsano meso i bamju, te na kraju kuhanja sam izdrobila dvadesetak zrna bamje i dodala u vec kuhanu.

Slika je provucena i kroz filter. Orginalno izgleda ovako:

Image
nepazljivo citas, nema potrebe za zurbom ni nervozom. velim, ne sumnjam da ce ti hadzinicasa odgovoriti na post, kao sto vec i jeste.

a sta si jos od zacina dobila da dobijes ovaj gusti saft crvene boje? jer meni saft bude takav u gulasu, ali tu dodajem dosta mljevene crvene paprike i koncentrat paradajza, nekad i crno vino. u bamju obicno ne stavljaju te dodatke...

bamja odlicno izgleda, btw.
User avatar
wewa
Posts: 14765
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici

#43992 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by wewa »

SaraFina wrote: 15/10/2020 13:49
wewa wrote: 15/10/2020 13:39 e da, kad se ce kod nas moci kupiti kore za strudlu?! ili barem razvaljano lisnato?!

onda bih mozda i napravila nesto slatko onim napacenim dusama kod kuce...
Zar nema?

Ja sam klasična tijesta izvjezbala. Ali do finesa kore za struke strudle Ili susene domaće jufke za baklavu, nisam došla. A voljela bi znati i domaća rezanca razviti i sl.
ima se kupiti jufka od vucenog tijesta, ali ne od dizanog.

pravim ja i strudlu sa jufkom, ali vise volim strudle sa dizanim tijestom.
User avatar
BarbaDue
Posts: 63329
Joined: 03/02/2008 22:28
Location: pogledaj iza sebe

#43993 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by BarbaDue »

Nedostaju samo dobra jela :mrgreen:
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#43994 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by SaraFina »

Ja mislim da se to govedje meso dobro izdinstalo (jer sam njega prvog naravno pocela dinstati ) i stvorilo s lukom taj gusti saft. Luk sam pasirala jedan dio a drugi sjeckala. Komadici govedine su bili tanki izrezani na kockice. Koje su se na kraju raspadale. Inače čista klasika što se začina tiče.
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#43995 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by SaraFina »

wewa wrote: 15/10/2020 13:51
SaraFina wrote: 15/10/2020 13:49
wewa wrote: 15/10/2020 13:39 e da, kad se ce kod nas moci kupiti kore za strudlu?! ili barem razvaljano lisnato?!

onda bih mozda i napravila nesto slatko onim napacenim dusama kod kuce...
Zar nema?

Ja sam klasična tijesta izvjezbala. Ali do finesa kore za struke strudle Ili susene domaće jufke za baklavu, nisam došla. A voljela bi znati i domaća rezanca razviti i sl.
ima se kupiti jufka od vucenog tijesta, ali ne od dizanog.

pravim ja i strudlu sa jufkom, ali vise volim strudle sa dizanim tijestom.
Nisam nikad ni trazila, pa ne znam. Zloćki daj zahmeta, neka ti kupi u Lidlu kad bude išla u lijepu našu. Neki vikend.
User avatar
wewa
Posts: 14765
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici

#43996 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by wewa »

SaraFina wrote: 15/10/2020 13:58
Nisam nikad ni trazila, pa ne znam. Zloćki daj zahmeta, neka ti kupi u Lidlu kad bude išla u lijepu našu. Neki vikend.
a imam ja vlastitih Hrvata, donijece mi - fala za ideju :D
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#43997 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by SaraFina »

wewa wrote: 15/10/2020 13:59
SaraFina wrote: 15/10/2020 13:58
Nisam nikad ni trazila, pa ne znam. Zloćki daj zahmeta, neka ti kupi u Lidlu kad bude išla u lijepu našu. Neki vikend.
a imam ja vlastitih Hrvata, donijece mi - fala za ideju :D
Parola „snadji se“

Utrpaj rucni frizider i eto ga.
User avatar
anex
Nindža revizor
Posts: 3446
Joined: 20/02/2007 13:25
Location: Grad sa željezarom bez dima
Grijem se na: čumur
Vozim: točak skot
Horoskop: imam
Contact:

#43998 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by anex »

Kvrčka se, kvrcka....Image
User avatar
wewa
Posts: 14765
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici

#43999 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by wewa »

anex wrote: 15/10/2020 14:13 Kvrčka se, kvrcka....Image
:thumbup:

kod mene ovog vikenda na programu karfiol i buranija

karfiol ovako
https://www.coolinarika.com/recept/karn ... -cvjetaca/
preporuka od srca, moji muski se dave u ovome
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#44000 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by SaraFina »

anex wrote: 15/10/2020 14:13 Kvrčka se, kvrcka....Image
👍Kul izgleda. Za ovo hladnjikavo vrijeme.

Sad ce te @zlo zlo “zeniti“. Cuvaj se dobro. Koliko sam ja od nje pokušaja imala(samo na ovoj temi), nedaj boze da polovina uspjela. 👀
Post Reply