Sapnucu ti nesto.
Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- SaraFina
- Posts: 20421
- Joined: 28/04/2014 20:32
- Location: Antananarivu
- BarbaDue
- Posts: 63329
- Joined: 03/02/2008 22:28
- Location: pogledaj iza sebe
#43977 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
tenkiju ti plahoSanabija wrote: ↑14/10/2020 20:25Najprije dosta luka ( 3 glavice) u tavu sa uljem i da se dinsta. Džigericu izrežeš na komade, štapiće ili kako već želiš, uvaljaš u brašno pomiješano sa jednom kašikom crvene paprike, dodaš kad je luk staklast, ubaciš još lovorov list, ruzmarin, propržiš sve pa doliješ malo vode i kašičicu senfa i dinstaš jedno 25 min. Na kraju posoliš i pobiberiš po ukusu. (nikad džigericu ne solim odmah veća na kraju da ostane mekana)
- zlo zlo
- Posts: 4485
- Joined: 28/10/2012 16:01
#43978 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Sad skontah da mi je Sanbija maznuo tanjure
- hadzinicasa
- Posts: 13620
- Joined: 08/11/2005 16:08
- Location: u tranziciji
- SaraFina
- Posts: 20421
- Joined: 28/04/2014 20:32
- Location: Antananarivu
#43980 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Pa @hadzinicasa, ako si već zakljucila da je istresena (ametrski smjesa za gulaš) u bamju, čemu pitanje kako sam pravila saft?
Već na prvi pogled znaš?
Mislim, nije ovo prvi put, da ti na ovoj temi meni daješ „natuknice s ciljem unizavanja“ i podsmijehom, (kupovne kore za strudle, za koje nisam ni tvrdila da sam pravila) Ostaćemo da pri tvojoj tezi da je u bamji smjesa za gulaš
Ko sam ja da ekspertu osporavam odokativnu procjenu.
Već na prvi pogled znaš?
Mislim, nije ovo prvi put, da ti na ovoj temi meni daješ „natuknice s ciljem unizavanja“ i podsmijehom, (kupovne kore za strudle, za koje nisam ni tvrdila da sam pravila) Ostaćemo da pri tvojoj tezi da je u bamji smjesa za gulaš
Ko sam ja da ekspertu osporavam odokativnu procjenu.
- wewa
- Posts: 14765
- Joined: 27/05/2010 15:20
- Location: djah na brdu, djah u ravnici
- Sarah24
- Posts: 10008
- Joined: 08/06/2010 11:12
- Location: Somewhere over the rainbow
- SaraFina
- Posts: 20421
- Joined: 28/04/2014 20:32
- Location: Antananarivu
#43983 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Nije uopće brza eskalacija nikakva. Nego mi se neda pobijati već donesene zaključke o tanjiru kuhanja. S lošim pokušajima šukanja.
Pa da završimo višeuzaludnu raspravu. Kao sto rekoh nije prvi pokušaj
Pa da završimo višeuzaludnu raspravu. Kao sto rekoh nije prvi pokušaj
- dječak sa šibicama
- Posts: 40372
- Joined: 29/06/2011 23:39
#43984 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
ja rekoh nemojte se intimizirati, kad tad dodje do guzve
- hadzinicasa
- Posts: 13620
- Joined: 08/11/2005 16:08
- Location: u tranziciji
#43985 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
ti imas neki ozbiljan kompleks ili te neko nahuskao.SaraFina wrote: ↑15/10/2020 13:15 Pa @hadzinicasa, ako si već zakljucila da je istresena (ametrski smjesa za gulaš) u bamju, čemu pitanje kako sam pravila saft?
Već na prvi pogled znaš?
Mislim, nije ovo prvi put, da ti na ovoj temi meni daješ „natuknice s ciljem unizavanja“ i podsmijehom, (kupovne kore za strudle, za koje nisam ni tvrdila da sam pravila) Ostaćemo da pri tvojoj tezi da je u bamji smjesa za gulaš
Ko sam ja da ekspertu osporavam odokativnu procjenu.
1. i sama napravim strudlu od kupovnih kora kad mi je mrsko praviti kore prema tome ne mislim da je to unizavanje jer bih i sebe onda unizavala. dapace sprdam se sama sa sobom i s tom cinjenicom.
2. gulas ne pravim sa smjesom za gulas ergo nije mi smjesa za gulas prva pala na pamet nego je gustoca i boja safta kao ona kod gulasa od skroba od krompira ili eventualnog brasna koje se doda...
3. pravim cesto bamju i nikad mi ovako nije ispala zato me cisto iz radoznalosti zanima kao drugi nacin priprave kako si je spremala
ne mogu i necu nikad ovdje se diviti tanjirima koji meni ne izazivaju divljenje. ako je neko po to ovdje, a jos kod mene dosao, dobro se zafrknuo. ako neko postavlja ovdje hranu da bi mu se divili, isto se zafrknuo. jednako sam spremna prihvatiti svaciji komentar kad se odlucim vec objaviti ovdje sliku. i nebrojeno puta sam se sprdala i na svoj racun. ko ne moze, pa neka nadje drugu vrstu zanimacije ili zivota.
- wewa
- Posts: 14765
- Joined: 27/05/2010 15:20
- Location: djah na brdu, djah u ravnici
#43986 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
the truth is in the eye of beholder, u ovom a beli i svim ostalim slucajevima
jer, i meni je zapao taj saft za oko. izgleda ukusno i netipicno gusto za bamju kakvu jedem i kakvu sam jela kod hadzinicesa.
ne sumnjam da ce ti odgovoriti na post, nijesam glasnogovornik, ali si bome ovdje preletjela
- wewa
- Posts: 14765
- Joined: 27/05/2010 15:20
- Location: djah na brdu, djah u ravnici
#43987 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
e da, kad se ce kod nas moci kupiti kore za strudlu?! ili barem razvaljano lisnato?!
onda bih mozda i napravila nesto slatko onim napacenim dusama kod kuce...
onda bih mozda i napravila nesto slatko onim napacenim dusama kod kuce...
- SaraFina
- Posts: 20421
- Joined: 28/04/2014 20:32
- Location: Antananarivu
#43988 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
wewa wrote: ↑15/10/2020 13:33the truth is in the eye of beholder, u ovom a beli i svim ostalim slucajevima
jer, i meni je zapao taj saft za oko. izgleda ukusno i netipicno gusto za bamju kakvu jedem i kakvu sam jela kod hadzinicesa.
ne sumnjam da ce ti odgovoriti na post, nijesam glasnogovornik, ali si bome ovdje preletjela
Pa hocu ti odgovoriti, zasto ne bih? I nisam uopće pretjerala. Nemam namjeru nikakvu osporavati već donesene zakljucke. U bamji su dvije vrste mesa sitno sjeckane i dinstane na luku i mrkvi. (Govedje malo masnije i junetina jako mlada) bamju sam nakiselila noc prije i termicki je desetak minuta stavila u pretis da omeksa. Dan kasnije..sve sastavila (napola izdinsano meso i bamju, te na kraju kuhanja sam izdrobila dvadesetak zrna bamje i dodala u vec kuhanu.
Slika je provucena i kroz filter. Orginalno izgleda ovako:
- SaraFina
- Posts: 20421
- Joined: 28/04/2014 20:32
- Location: Antananarivu
#43989 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Zar nema?
Ja sam klasična tijesta izvjezbala. Ali do finesa kore za struke strudle Ili susene domaće jufke za baklavu, nisam došla. A voljela bi znati i domaća rezanca razviti i sl.
- zlo zlo
- Posts: 4485
- Joined: 28/10/2012 16:01
#43990 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Alo ako ćemo nekoga pljuvat, pljuvajmo mene ja to volim..+ koristim vegetu, volim burek sa sirom, koristim samo kupovne kore i ne jedem bamiju..treba još materijala?
- wewa
- Posts: 14765
- Joined: 27/05/2010 15:20
- Location: djah na brdu, djah u ravnici
#43991 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
nepazljivo citas, nema potrebe za zurbom ni nervozom. velim, ne sumnjam da ce ti hadzinicasa odgovoriti na post, kao sto vec i jeste.SaraFina wrote: ↑15/10/2020 13:44wewa wrote: ↑15/10/2020 13:33the truth is in the eye of beholder, u ovom a beli i svim ostalim slucajevima
jer, i meni je zapao taj saft za oko. izgleda ukusno i netipicno gusto za bamju kakvu jedem i kakvu sam jela kod hadzinicesa.
ne sumnjam da ce ti odgovoriti na post, nijesam glasnogovornik, ali si bome ovdje preletjela
Pa hocu ti odgovoriti, zasto ne bih? I nisam uopće pretjerala. Nemam namjeru nikakvu osporavati već donesene zakljucke. U bamji su dvije vrste mesa sitno sjeckane i dinstane na luku i mrkvi. (Govedje malo masnije i junetina jako mlada) bamju sam nakiselila noc prije i termicki je desetak minuta stavila u pretis da omeksa. Dan kasnije..sve sastavila (napola izdinsano meso i bamju, te na kraju kuhanja sam izdrobila dvadesetak zrna bamje i dodala u vec kuhanu.
Slika je provucena i kroz filter. Orginalno izgleda ovako:
a sta si jos od zacina dobila da dobijes ovaj gusti saft crvene boje? jer meni saft bude takav u gulasu, ali tu dodajem dosta mljevene crvene paprike i koncentrat paradajza, nekad i crno vino. u bamju obicno ne stavljaju te dodatke...
bamja odlicno izgleda, btw.
- wewa
- Posts: 14765
- Joined: 27/05/2010 15:20
- Location: djah na brdu, djah u ravnici
#43992 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
ima se kupiti jufka od vucenog tijesta, ali ne od dizanog.
pravim ja i strudlu sa jufkom, ali vise volim strudle sa dizanim tijestom.
- BarbaDue
- Posts: 63329
- Joined: 03/02/2008 22:28
- Location: pogledaj iza sebe
#43993 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Nedostaju samo dobra jela
- SaraFina
- Posts: 20421
- Joined: 28/04/2014 20:32
- Location: Antananarivu
#43994 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Ja mislim da se to govedje meso dobro izdinstalo (jer sam njega prvog naravno pocela dinstati ) i stvorilo s lukom taj gusti saft. Luk sam pasirala jedan dio a drugi sjeckala. Komadici govedine su bili tanki izrezani na kockice. Koje su se na kraju raspadale. Inače čista klasika što se začina tiče.
- SaraFina
- Posts: 20421
- Joined: 28/04/2014 20:32
- Location: Antananarivu
#43995 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Nisam nikad ni trazila, pa ne znam. Zloćki daj zahmeta, neka ti kupi u Lidlu kad bude išla u lijepu našu. Neki vikend.wewa wrote: ↑15/10/2020 13:51ima se kupiti jufka od vucenog tijesta, ali ne od dizanog.
pravim ja i strudlu sa jufkom, ali vise volim strudle sa dizanim tijestom.
- wewa
- Posts: 14765
- Joined: 27/05/2010 15:20
- Location: djah na brdu, djah u ravnici
- SaraFina
- Posts: 20421
- Joined: 28/04/2014 20:32
- Location: Antananarivu
- anex
- Nindža revizor
- Posts: 3446
- Joined: 20/02/2007 13:25
- Location: Grad sa željezarom bez dima
- Grijem se na: čumur
- Vozim: točak skot
- Horoskop: imam
- Contact:
#43998 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Kvrčka se, kvrcka....
- wewa
- Posts: 14765
- Joined: 27/05/2010 15:20
- Location: djah na brdu, djah u ravnici
#43999 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
kod mene ovog vikenda na programu karfiol i buranija
karfiol ovako
https://www.coolinarika.com/recept/karn ... -cvjetaca/
preporuka od srca, moji muski se dave u ovome
- SaraFina
- Posts: 20421
- Joined: 28/04/2014 20:32
- Location: Antananarivu